ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2025

Porto Santo, cealaltă insulă locuită din arhipelagul Madeira

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Introducere

Fiindcă nu vreau să „părăsesc” teritoriul portughez, deși cronologic, ar fi urmat la rând alte călătorii pe care sper să le povestesc măcar pe scurt în alte articole, vă voi spune că, dacă a fost octombrie, a fost iarăși vorba despre Portugalia, aproximativ la fel ca anul trecut, dar în formulă extinsă, adică Lisabona pentru escală și Madeira pentru opt zile, în total nouă.

Madeira ne rămăsese la suflet, simțeam că văsuzerăm și făcuserăm prea puțin din Insula Eternei Primăveri, așa că am revenit după un an, să experimentăm ceea ce credeam noi că este oportun pentru a întregi imaginea insulei cele mai exotice pe care am văzut-o eu până acum.

Sper să reușesc să povestesc pe larg recenta experiență madeireză, din care, coroborată cu cea de anul trecut, să rezulte o radiografie cât mai fidelă a insulei.

Porto Santo, sora mai mică a Madeirei, o insulă total diferită față de aceasta, dar vibrantă și atrăgătoare

Încă din documentarea mea, văzusem că Arhipelagul Madeirez cuprinde și alte insule: Porto Santo, micuță, cu o plajă de kilometri întregi, Insulele Pustii (Ilhas Desertas)  și Insulele Sălbatice (Ilhas Selvagens) , dintre care numai Porto Santo locuită, celelalte făcând parte din rezervații naturale protejate, permisiunea pentru semenii noștri fiind acordată pentru a păși pe ele numai pentru îngrijitorii acestora.

Este tot de natură vulcanică precum Madeira, dar complet deosebită față de aceasta, destul de aridă ca și vegetație, aproape deșertică, cu un relief mult mai plat care abia culminează în Pico de Facho, la 517 m înălțime. Este absolut inedit să vezi o plajă de nisip fin, auriu, din care se mai ițesc ici-colo stânci negre-tuci, și-atunci îți aduci aminte imediat de natura vulcanică a insulei.

Numai ideea că ar deține o plajă nesfârșită (nouă kilometri îmi par o întindere enormă) mi-a sunat în minte ca o mare provocare, așa că am luat imediat în calcul posibilitatea de a o vizita negreșit. În plus, tocmai de aceea, această plajă cu nisip galben, fin, mai este știută drept Praia Dourada, adică Plaja de Aur, ceea ce reprezintă realmente o recunoaștere a frumuseții sale naturale.

Porto Santo, insulița de numai 42 kmp, cu puțin peste 5.000 de locuitori permanenți, se află la o distanță de aproximativ 43 km nord-est de Madeira și poate fi accesată din Madeira atât pe calea apei, cât și pe cale aeriană. Am ales să mergem în Porto Santo cu ferryboat-ul, ca fapt divers, cine vrea cu avionul, are de parcurs distanța în numai 15 minute, pe când cu ferry durata este de 2,5 ore cu singura linie existentă între acestea, Porto Santo Line, cu vasul Lobo Marinho (Lupul Mării) .

De reținut ar fi că în timpul lunilor de vară, atunci când este vârful sezonului turistic, Porto Santo își mărește populația de cinci ori, urcând la peste 25.000 de suflete.

Capitala insulei se numește Vila Baleira, un orășel care concentrează aproximativ jumătate din populația insulei, cu multe posibilități de cazare în hoteluri și pensiuni, iar principalul port este Porto de Abrigo, situat la sud-est de capitală, la circa 15-20 minute de oraș.

Istoria insulei Porto Santo este foarte interesantă în sensul că aceasta a fost descoperită în 1418, mai înaintea Madeirei cu un an, de către exploratorii portughezi João Gonçalvez Zarco, Tristão Vaz Teixera și Bartolomeu Perestrelo, în urma naufragiului lor, abătuți din drum de o furtună puternică. Pentru că au găsit adăpost sigur, i-au spus Porto Santo, adică Portul Sfânt.

Un alt motiv de mândrie pentru mica insulă este că marele explorator Cristofor Columb a locuit timp de doi ani în Porto Santo alături de soția sa, fiica primului guvernator al insulei. La vârsta de 28 de ani, în 1479, acesta o întâlnește pe Felipa Moniz, fiica lui Bartolomeo Perestrelo, fostul guvernator al insulei Porto Santo care, deși murise cu 20 de ani înainte de nunta Felipei cu Cristofor Columb, în 1459, zestrea pe care i-o lăsase Felipei era neprețuită și includea și hârtiile lui personale, printre care se găseau niște instrucțiuni de navigație, precum și portulane ale Oceanului Atlantic, adică niște hărți ce prezentau marile porturi europene de pe Coasta Atlanticului.

Altminteri, micuța insulă pârlită de soare, odinioară acoperită în mare parte de Arbori Dragon, pentru care astăzi autoritățile depun mari eforturi de replantare, constituie locul exotic spre care se îndreaptă foarte mulți vestici europeni pentru plaja sa fabuloasă, dar și pentru Clubul de Golf cu terenul său performant foarte căutat. Astfel, aeroportul din Porto Santo conectează insula cu multe metropole din Europa Apuseană, dar folosește și ca aeroport de rezervă atunci când cel din Madeira nu poate fi folosit din cauza vânturilor puternice coroborate cu cerințele stricte pentru aterizare.

Cum am ajuns în Porto Santo

Fiindcă ne hotărâserăm să vizităm pentru o zi Porto Santo, m-am pus pe căutat pe internet variante de ajuns acolo din Madeira. Am găsit, mai întâi, o excursie prin GetYourGuide, destul de amplă din ce citisem (transport, excursie ghidată timp de două ore prin insulă, apoi timp liber pentru plimbare, plajă), foarte tentantă, dar cu un preț absolut descurajant: 200 euro/persoană, ceea m-a dat înapoi definitiv, deși mai folosisem platforma cu succes în trecut, chiar în Portugalia.

La un alt search, internetul îmi scoate în față o excursie aparent similară, dar la un preț mai omenesc: cca 86 euro/persoană, efectuată chiar prin firma de ferry, Porto Santo Line, la fel, cu transport dus-întors cu Lobo Marinho, singurul vas al firmei, transfer spre/dinspre portul din Funchal, în Porto Santo transfer din portul Porto de Abrigo spre/dinspre Vila de Baleira, excursie ghidată de două ore prin insulă și timp liber, adică program de voie după aceea, de cam patru ore, ceea ce ni s-a părut super convenabil, drept pentru care am cumpărat online pentru ziua de 22 octombrie croaziera One Day in Porto Santo. Din cei 86 euro, transportul cu feribotul a însemnat 65 euro, restul reprezentând prețul excursiei cu busul prin Porto Santo și al transferurilor spre/dinspre porturile de îmbarcare.

De îndată, am primit pe e-mail biletele de ferry, programul, locul desemnat de transfer spre/dinspre portul din Funchal, programul integral. Desigur, exista riscul ca ziua de 22 octombrie să nu fie una frumoasă, ba chiar să plouă, sau să nu se țină din cauză de vreme și mai rea, dar ne-am asumat riscurile și am cumpărat indiferent de ce ar fi putut urma, ceea ce s-a concretizat într-un real succes, deci pot spune că am avut noroc cu carul!

Ziua începea cu transferul spre portul din Funchal, pentru noi, la orele 07,25, din fața Hotelului Pestana Casino Park, cel mai apropiat loc față de cazarea noastră, Imperatriz Aparthotel amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=117672&d=imperatriz-aparthotel-funchal--madeira-insula,  de aceea cred că ne-au repartizat aici, la orele 08,00 ferry pleca din Funchal și ajungea la 10,30 în Porto Santo.

Din Porto de Abrigo un bus urma să ne transfere în Vila de Baleira, de unde avea să înceapă excursia ghidată prin insulă, care ținea două ore. Apoi, după orele 13,00 și până la 17,15 aveam timp liber, pe care să-l folosim după bunul plac.

La 17,15, busul ne prelua tot din locul în care ne lăsase în Vila Baleira și ne ducea în port, de unde, odată îmbarcați, la orele 18,00 porneam către Madeira, unde aveam să sosim la 20,30.

Ce am făcut/văzut în Porto Santo

Exact ca în programul primit pe e-mail, la 07,25 eram preluați din fața Hotelului Pestana Casino Park, vecinul nostru, și transportați în port cu un microbuz bengos, unde am ajuns în câteva minute, dată fiind apropierea zonei noastre față de port.

La intrare pe Lobo Marinho, un vas comparabil ca dimensiune cu cele din Grecia, ni s-au verificat biletele primit pe e-mail, ni s-au dat un fel de flyere în care am regăsit informațiile cu privire la excursie, apoi ne-am instalat în fotoliile de pe ferry. Chiar dacă eram la clasa a doua, totul părea luxos, pot spune că în condiții similare, uneori superioare celor întâlnite pe ferry-urile din Grecia unde am călătorit cu diverse companii, deci am termen de comparație.

Ceea ce nu mi-a plăcut a fost faptul că vasul se deplasa foarte încet (gândiți-vă că timpul de parcurs este de două și jumătate pentru 43 km) și că am avut semnal slab de internet pe toată durata călătoriei, dar n-a fost bai, că am avut materiale de citit pe hârtie, deci nu ne-a afectat prea tare. Altminteri, am avut parte de condiții foarte bune, bar de la care puteam cumpăra diverse, magazine, restaurant cu meniuri de tot felul, o zonă de recepție în care puteam cere și obține fel de fel de informații, etc.

Odată sosiți în Porto de Abrigo, la coborâre de pe vas ni se spune să mergem la busul galben din parcare, cu care urma să fim transferați în Vila Baleira. În bus, ghida Rita s-a prezentat ca fiind companioana noastră timp de două ore cât aveam să colindăm prin insulă. Rita era o doamnă bine, între două vârste, vorbitoare de portugheză (nativ) și foarte bună de engleză, limbă în care a comunicat cu noi, majoritatea covârșitoare a excursioniștilor acelei zile.

Prima oprire am făcut-o în Vila Baleira, în fața hotelului Torre Praia, loc ce a devenit și punctul final de întâlnire, de unde busul ne prelua pentru a ne transport în port, la ferry. Trebuie să spun că nu toți cei care veniserăm cu ferry din Madeira aleseseră excursia de două ore, opțională de altfel, așa că ei au avut și mai mult timp pe cont propriu, însă ora de 17,15 era bătută în cuie pentru întoarcerea în Porto de Abrigo.

Cea de-a doua oprire s-a concretizat în punctul de belvedere Miradouro da Portela, undeva la înălțimea celor câteva zeci de metri ale coline de deasupra portului, de unde priveliștea către Praia Dourada și port era uluitoare. În vecinătate am remarcat și câteva mori de vânt, deci un popas absolut oportun. Am fotografiat fără reținere, apoi ne-am repus la drum.

Explicațiile ghidei Rita îmi îmi erau cumva cunoscute, căci mă informasem despre insulă, însă au fost și unele punctuale pe care nu le găsești în niciun ghid de călătorie, un fel de picanterii pe care le absorbi cu nemărginită bucurie. Am făcut o plimbare mai amplă cu busul prin insulă, am observat relieful său bizar, colinar și destul de uscat, apoi am trecut prin fața aeroportului insulei cu destinația Quinta das Palmeiras, o fermă ridicată în mijlocul pustietății de un iubitor de natură.

Quinta das Palmeiras este o reală oază de verdeață situată la 5 km nord-est de Vila Baleira, în mijlocul aridității, ce cuprinde pe o suprafață de puțin peste 5.000 mp, o grădină botanică luxuriantă și un parc cu păsări exotice, vizitabile contra sumei de 5 euro/persoană. Pentru noi, intrarea a fost inclusă în prețul excursiei. Aici am poposit ceva mai mult, am luat la pas aleile arealului, am admirat plantele și coliviile cu păsări, ne-am amuzat în compania unui papagal, veritabil „fluierător” . Ba chiar ne-am refrișat cu câte o bere mică de la barul aferent.

Repuși la drum, ni se spune că vom merge la Ponta da Calheta, situat la șase kilometri de capitala Vila Baleira, punct ce marchează vârful sud-vestic al insulei Porto Santo. De acolo, se oferă o priveliște panoramică frumoasă asupra lungii plaje nisipoase a insulei, a insulițelor din jur, precum Ilhéu de Baixo din apropiere și a mării.

Ponta da Calheta era ultimul obiectiv al excursiei opționale, am admirat, am fotografiat și am tânjit imediat la o ședință de bălăceală, deși știam că mai avem un pic de așteptat.

Sosiți din nou în Vila Baleira la Hotel Torre Praia, ne grăbim să urmăm recomandarea Ritei pentru un local în care să ne astâmpărăm foamea, despre care voi scrie separat câteva cuvinte, apoi ne pregătim să vedem centrul capitalei și să vizităm neapărat Casa Museu Cristóvão Colombo, un muzeu de care insularii din Porto Santo sunt foarte mândri, căci aici se pare că a locuit marele explorator timp de doi ani, între 1478 și 1480.

Mijlocul orașului este marcat de Largo Pelourinho, piața centrală de formă triunghiulară, mărginită de palmieri și Arbori Dragon tineri. Acolo se află Câmara Municipal, primăria de secol XVI, considerată a fi unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitecrtură renascentistă portugheză. Numele pieței provine de la pelourinho, fostul stâlp al infamiei care se afla aici.

Aproape de primărie se găsește Igreja de Nossa Senhora de Piedade,  care se înalță pe locul primei biserici construite pe insulă între 1420 și 1446 și distrusă de pirați două secole mai târziu. Ne-am foit nițel prin centru, apoi ne-am oprit la Casa Museu Cristóvão Colombo, al doilea cel mai important obiectiv al orașului, după plajă, desigur. Se află situat între biserică și primărie, iar intrarea costă 5 euro/persoană și nu se acceptă decât plata cash.

Casa de secol XV, cu două niveluri, a fost renovată și se bucură că anual i-au trecut pragul mii de turiști. Constă în patru săli situate la etaj și una la parter. Prima sală de la etaj reprezintă expansiunea portugheză până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, a doua sală reprezintă expansiunea spaniolă și rolul lui Columb în deschiderea drumui către noile teritorii.

Ultimele două săli de la etaj sunt dedicate Olandei, concurenta celor două puteri coloniale ale Europei. Sala de la parter este rezervată, de obicei, expozițiilor temporare. După ce am trecut prin toate sălile, în pofida timpului limitat de vizită, ne-am declarat mulțumiți de ceea ce am văzut, apoi ne-am propus să ajungem cât mai repede la plajă.

Am luat seama și la Rua João Gonçalvez Zarco ce se desprinde din piață și merge spre răsărit și reprezintă cea mai veche stradă a capitalei și, totodată, cel mai animat loc de aici, ticsită de magazine și cafenele pline de mușterii.

Noi am luat-o apoi pe Avenida Infante Dom Henrique care pornește tot din piață și ne-am îndreptat către faleză străbătând parcul public Jardim Do Infante, cu statuia lui Columb în mijloc, un loc de joacă pentru copii și o cișmea cu apă considerată miraculoasă. Tot de acolo se poate observa un ponton generos care se înfige în ocean pe o distanță considerabilă, așa încât imaginea sa a devenit un fel de simbol al plajei din Porto Santo.

De aici, încălziți și transpirați peste măsură, am iuțit pasul spre porțiunea de plajă din dreptul hotelului Torre Praia, cunoscută drept Praia Fontinha, deținătoare de Blue Flag, dornici de o binemeritată bălăceală în apa limpede a oceanului și să ne tragem sufletele la trândăveală pe șezlong, chiar pentru puțin timp.

Plaja este un vis, este tot ce-și poate dori un turist însetat de întindere nesfârșită de nisip fin, auriu, apă turcoaz, de cristal, plajă lată.

Ne-am schimbat hainele degeabă la cabinele de schimb, plaja deținând toate facilitățile moderne: dușuri, toalete, salvamari, apoi ne-am ales niște șezlonguri care s-au dovedit a fi gratuite și țuști în apă! Apa oceanului avea 24-25°C și era minunată: liniștită, limpede de-ți vedeai degetele picioarelor, cu fundul din același nisip fin. Ceea ce m-a uimit pe mine a fost faptul că nu era atât de sărată precum cea a Egeei, spre exemplu!

În altă ordine de idei, se spune că indiferent cât de mută lume ar da năvală aici vara în Porto Santo, dată fiind lungimea de nouă kilometri a plajei, tot va fi suficient spațiu ca orice persoană să-și găsească un loc la plajă.

Cam aceasta a fost ziua petrecută în Porto Santo, foarte concentrată, obositoare, dar plăcută!

Concluzie

Excursia în Porto Santo s-a dovedit o reușită, în primul rând pentru că am avut noroc de o zi minunată din punct de vedere meteo, dar și pentru că totul a decurs conform programului și am reușit să vizităm și să facem plajă în timpul liber alocat.

Acum, trebuie să fiu obiectivă și să-mi spun părerea în ceea ce privește o diferență mare de preț dintre excursia prin platforma GetYourGuide și cea prin firma de ferry Porto Santo Line Travel. Din ce mi-am dat seama pe parcursul acelei zile, diferența rezidă în excursia de două ore prin interiorul insulei, în sensul că aceasta ar fi fost mult mai cuprinzătoare cu GetYourGuide, ar fi inclus mai multe opriri în diversele puncte de interes ale insulei, practic pe aceeași durată. Am văzut, pa parcursul deplasării noastre, turiști în diferite locuri strânși în jurul ghidului lor, locuri în care noi nu am oprit, excursia noastră presupunând timp mai îndelungat petrecut în ferma Quinta das Palmeiras.

Tot în opinia mea, nu cred că diferența de bani (de la 173 €, până la 400€)  ar fi meritat alocată excursiei, fiindcă și noi am avut posibilitatea să observăm insula în interior, chiar dacă, popasurile nu au fost mai dese, explicațiile și informațiile ghidei Rita s-au dovedit pertinente și foarte utile.

Așadar, genul acesta de croazieră/excursie ni s-a părut că ni se potrivește deoarece într-un interval de timp relativ scurt, am reușit să vedem și să cunoaștem locuri, pe care, în răstimpul dat și pe cont propriu, nu puteam să le vedem. Ne-am fi limitat la a lua capitala la pas prin toate ungherele și am fi mers la plajă pentru a încununa ziua din Porto Santo cu mai multe ședințe de bălăceală, însă a fost mult mai bine cum am petrecut noi. Dacă nu optam pentru excursia de două ore, am fi rămas cu regretul că ne-am fi limitat doar la Vila Baleira și nu am fi văzut cu proprii ochi cum arată Porto Santo, deci, la final, ne-am declarat mulțumiți că, deși cam pe fugă, am făcut cunoștință cu Porto Santo în variantă lărgită.    Fără niciun dubiu, eu recomand Porto Santo măcar pentru o zi, dacă nu două-trei, acelora ce merg în Madeira în sejururi mai lungi din care pot să se distragă pentru plajă sau să încerce și altceva.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de irinad in 06.11.25 17:59:06
Validat / Publicat: 06.11.25 19:36:02
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 21 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Plaja de Aur sau Praia Dourada din Porto Santo văzută de la Miradouro da Portela
Puteți VOTA acest articol:

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.11.25 19:35:44]

Mutat în rubrica "Descoperă insula Porto Santo, PORTO SANTO [insula]" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterPHONE
[06.11.25 21:00:50]

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

• Niciun abonat la acest review, încă...

• SOCIALs

• LOGAT? = DA (IntC=1)