ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.04.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 5 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Povestea a două orașe: Parikia și Noussa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Fapt oarecum surprinzător pentru o insulă atât de mică, Paros deține două orașe, sau mai corect spus orășele, unul situat în vest, celălalt în nord.

Parikia sau Paros Town/Paros Chora este capitala dintotdeauna a Parosului, și cu ea am făcut cunoștință din largul Mării Egee, când i-am admirat dispunerea în formă de amfiteatru pe coline în jurul portului aglomerat, străjuit de o moară de vânt, imaginea simbol a insulei. În interiorul său funcționează Centrul de informații turistice.

Descoperirile arheologice atestă faptul că zona a fost locuită de prin anul 3200 î. Hr. iar legenda atribuie rolul de prim rege al Parosului unui cretan pe nume Alkaios, cel care a construit o așezare pe locul unde se găsește acum Parikia. Portul, strategic amplasat într-un golf pe țărmul vestic, a fost cel care, încă din antichitate, a asigurat bunăstarea localnicilor, așa că nu e de mirare că aceștia nu au simțit niciodată nevoia să mute capitala. Ea are acum în jur de 4.000 de rezidenți permanenți.

În ziua sosirii nu am avut timp de hălăduit și căscat ochii, căci am fost preluați imediat din port de gazda noastră, Elias, care l-a recunoscut cu ușurință pe Adrian (după mustață) din poza pe care i-o trimisesem pe WhatsApp. Am revenit însă într-o dimineață pentru a vizita orașul, și bine am făcut, căci Parikia mi s-a părut o localitate tipic cicladică fermecătoare, cu case cubice albe și uși, balcoane și ferestre colorate, printre care se intercalează și câteva clădiri neoclasice impunătoare ce găzduiesc diverse instituții. Totul denotă eleganță și bun gust.

Stațiile de autobuz și taxi sunt situate în imediata apropiere a portului, la fel și numeroase cafenele, patiserii și taverne către care turiștii își împing troleele, riscând să le dezmembreze roțile pe dalele din pavaj. Ne lăsăm mașina într-o parcare gratuită, facem o oprire de hidratare, după care traversăm Piața Manto Mavrogenou, cu bustul eroinei omonime a Războiului de Independență, născută în Mykonos, moartă în Paros.

Atacăm apoi dealul ce duce către Kastro sau Fragokastelo. Este probabil zona cea mai pitorească a orașului, cu străduțe înguste flancate de case albe pe treptele cărora stau aliniate ghivece cu flori plăcut mirositoare, cu pasaje boltite umbroase și mici buticuri cu mărfuri scumpe, dar de bună calitate. Din loc în loc, bougainvillea roșii completează în chip fericit peisajul.

Este devreme și liniștea care domnește peste acest mic cartier ne ajută să suportăm mai ușor urcușul destul de abrupt pe dealul Agios Konstantinos, în capătul căruia, în punctul cel mai înalt din oraș, nu suntem însă răsplătiți cu cine știe ce priveliște. Din castelul ridicat de venețieni în secolul al XIII-lea nu a mai rămas mare lucru.

Dar nu și din poveste...

Castelul, construit cu materiale luate din templul antic închinat Atenei, a fost ridicat în 1260 din porunca lui Angelo Sanudo, fiul lui Marco Sanudo, nepot pe linie maternă al Dogetului venețian Enrico Dandolo. Marco (1153/1227?) a participat la cea de-a Patra Cruciadă, în urma căreia a cucerit insula Naxos, și ulterior și celelalte Ciclade, punând bazele Primului Ducat al Arhipelagului. Capitala ducatului a fost stabilită în Naxos, dar Marco a distribuit controlul asupra insulelor nobililor care îl întovărășiseră în expediție, păstrând totuși jurisdicția directă asupra Parosului și Antiparosului. După moartea lui Angelo, Marino, al doilea fiu al lui Marco, a moștenit Parosul și Antiparosul și în jurul castelului s-a dezvoltat o așezare medievală - „xyopyrgo” .

În 1361, Ducatul Naxosului a revenit lui Francisco Crispo, Lord de Milos, vasal al Ducelui de Naxos. Pentru a-și consolida poziția, acesta a dăruit Parosul Mariei Sanoudo, o descendentă a anterioarei familii domnitoare, cu condiția de a se căsători cu Gaspard Sonmaripa, un nobil din regiunea franceză Languedoc. Un secol mai târziu, din cauza atacurilor piraților, Niccolo Sonmaripa a fost nevoit să-și mute reședința din castelul din Parikia, situat prea aproape de mare, fiind prea expus.

Și uite așa Fragokastelo a fost lăsat de izbeliște. Din el nu au supraviețuit decât părți din zidurile sudice și estice, cu înălțimi de 4-6 m, precum și turnul defensiv situat în partea de nord-est. Dar și acestea sunt greu de distins în amalgamul de clădiri înconjurătoare, care au preluat porțiuni din construcție. Mai ales că în 1771 a avut loc o alunecare de teren care a înghițit în mare măsură zidurile.

Totuși, ajungând în această zonă a orașului, n-ai cum să nu observi aleile extrem de înguste care formau un cerc în jurul castelului. Să ne lăsăm așadar imaginația să zboare!

Nu pentru mult timp, și nici prea departe, căci este cazul să revenim cu picioarele pe pământ. Ne așteaptă cel mai important obiectiv turistic din Parikia, aflat la 5-10 minute de mers pe jos de port.

Catedrala Panagia Ekatondapiliani („Fecioara Maria a celor 100 de uși” ), în fapt un complex alcătuit dintr-o biserică purtând hramul Katapoliani (Adormirea Maicii Domnului), trei capele - Agios Nikolaos, Agia Theodosia, respectiv Agios Dimitrios, și un baptisteriu, cel mai vechi din Biserica Ortodoxă, ar fi fost construită în secolul al IV-lea, conform legendei, din porunca împărătesei Elena, mama împăratului Constantin. Plecată spre Ierusalim în căutarea Sfintei Cruci, ea s-ar fi oprit pe insulă din cauza unei furtuni și ar fi făcut legământ să ridice aici o biserică dacă misiunea asumată avea să fie încununată de succes. Iar la întoarcere și-a onorat promisiunea. O altă variantă îl dă însă drept ctitor pe fiul ei Constantin.

Basilica fost restaurată în secolul al VI-lea de împăratul Justinian, care i-a adăugat cupola, iar în veacurile următoare a suferit și alte transformări.

Numele său se datorează unei vechi tradiții: cele 100 de uși sunt de fapt 99, ultima fiind una secretă rămasă nedescoperită, care se va deschide atunci când Agia Sophia din Constantinopol (Istanbul) va redeveni biserică ortodoxă.

Lăcașul religios este considerat unul dintre cele mai importante, dacă nu cel mai important din punct de vedere arhitectonic din întreg arealul Mării Egee pentru perioada bizantină timpurie. Pătrunzând în curtea vastă, înconjurată de flori, dimensiunile și proporțiile echilibrate ale bisericii principale te uimesc. Se înalță pe două nivele și are formă de cruce greacă. Interiorul, în mare parte din marmură locală „împrumutată” dintr-un templu închinat zeiței Demetra, conține coloane dorice, un iconostas de dată ceva mai recentă (secolul al IX-lea), strane și un amvon din lemn de esență tare, precum și trei capele: Agios Anargiros, Agios Philippos și Osia Theoktisti.

Foarte frumoasă este și capela exterioară închinată Sfântului Nicolae, cea mai veche parte a complexului, datând din secolul al IV-lea, cu același tip de coloane dorice și un tron din marmură de Paros.

În fiecare an pe data de 15 august la Panagia Ekatondapiliani se organizează un pelerinaj la care iau parte mulți credincioși.

Complexul bisericesc găzduiește Muzeul Ecleziastic Bizantin iar în imediata sa apropiere se află o altă instituție culturală, Muzeul de Arheologie, cu o bogată colecție de sculpturi și ceramică din perioadele arhaică și clasică, dar și elemente de arhitectură, stellae funerare, urne, fragmente de mozaicuri din perioada cuceririi romane.

Așa după cum v-am mărturisit cu jenă într-un review anterior, în această excursie n-am vizitat niciun muzeu, deci alte amănunte despre cele două amintite mai sus nu pot oferi.

Parikia nu are plajă, cea mai apropiată fiind Livadia, pe care am ratat-o însă. Motivul? Un accident rutier soldat cu două mașini avariate care blocaseră drumul.

Naoussa sau Naousa are, în schimb, propria plajă, numită Piperi, și la așa așezare spectaculoasă în nordul Parosului, în golful larg, semi-închis Plastira, chiar ar fi fost păcat să nu aibă. Deși mult mai frumoase, după mine, sunt întinderile de nisip învecinate, despre care voi face vorbire în reviewul următor.

În ultimii ani, zic cunoscătorii, orășelul a devenit un punct de atracție pentru amatorii de petreceri, cu nenumărate cluburi de noapte, restaurante și baruri, iar prețurile la cazare, mâncare și băutură au explodat. Încă nu au ajuns la nivelul Mykonosului, dar înțeleg că se apropie cu pași vertiginoși...

Așa o fi. La ora 10 dimineața străzile erau aproape pustii, deci bănuiesc că cei care stătuseră până târziu în noapte încă își lingeau rănile... Nimic din forfota care ne întâmpinase în zona portului din Parikia, unde turiștii tocmai debarcați luau cu asalt patiseriile și terasele. Aici chelnerii somnoroși abia făceau mise en place-ul, așa că ne-am așezat și noi cuminți la o masă pentru a savura o cafea grecească și a privi în tihnă portul.

Naoussa și-a păstrat tradiția și deține și acum cea mai mare flotă de bărci de pescuit din Ciclade. Ce plăcere să privești micile ambarcațiuni trase la mal, cu plasele frumos încolăcite în așteptarea viitoarelor ieșiri în larg, ori vasele care îi poartă pe doritori spre plajele din apropiere. Există și un water taxi.

Chiar în port se află Castelul venețian (Kastelli), parte a unui fort ce apăra în Evul Mediu orașul. A fost construit la sfârșitul secolului al XII-lea sau începutul celui următor și renovat de familia Sonmaripa la finele veacului al XV-lea, când i-a fost adăugat turnul circular. Un loc tocmai bun de tras în poze, cu Marea Egee clipocind vesel în fundal. Partea mai neplăcută este că pasarela se zgălțâie zdravăn la fiecare val! Fiind împiedicată de felul meu, plus agabaritică, am renunțat la ideea de a mă strecura printre ziduri și m-am mulțumit să admir castelul de la o distanță respectuoasă.

Cu atât mai mult cu cât lângă el se înalță idilic și pitoresc o bisericuță albă cu cupolă albastră, care concură și ea, spre deliciul turiștilor, la realizarea unei imagini perfecte de carte poștală. Este Capela Agios Nikolaos, închinată protectorului marinarilor și pescarilor, fapt deloc de mirare. Iar în fața sa, o terasă pustie își aștepta răbdătoare clienții.

După ce ne-am săturat de admirat peisajul marin și tras în piept aerul sărat, ne-am întors în parcarea cu plată unde lăsaserăm mașina. Străduțele înguste din spatele portului zăceau în continuare în amorțeala de dinaintea prânzului, dar proprietarii micilor buticuri șic își scoseseră la înaintare marfa. Obiecte de artizanat meșteșugit lucrate, țesături viu colorate, pălării de soare fistichii stăteau expuse vederii printre flori și printre mesele și scaunele teraselor de pe „trotuare” , ocupate deja de câțiva mușterii matinali.

Am părăsit Naoussa cu această imagine minunată în minte, neglijând vizita la Muzeul Bizantin amenajat în fost mănăstire Agios Athanasios, despre care citisem că deține o valoroasă colecție de icoane. Dar parcă uneori e mai plăcut să te lași purtat - nu, nu de zburdalnicul vânt Meltemi, ci de bucuria de a vedea și simți frumosul în întreaga sa simplitate.

Drept pentru care vă invit să vizionați filmulețul atașat.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

 

 

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 05.04.24 12:07:14
Validat / Publicat: 05.04.24 13:09:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Franţa, Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Turcia

VIZUALIZĂRI: 800 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 Catedrala Panagia Ekatondapiliani
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.04.24 13:08:16]
»

Superb!

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Michi
[05.04.24 13:52:04]
»

@Carmen Ion: Doamne, ce invitaţie! Informaţii, text, poze, totul a fost un regal. Carmen, caută o soluţie să mai faci excursii.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[05.04.24 13:56:31]
»

@webmasterX: Mulțumesc

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[05.04.24 13:59:12]
»

@Michi: Sărut mâna, Michi! Drăguță, ca întotdeauna.

Michi
[05.04.24 14:05:04]
»

@Carmen Ion: Am completat mai sus: caută o soluţie, alternativă să mai faci excursii.

Pușcașu Marin
[05.04.24 15:24:18]
»

@Carmen Ion: Cioc, cioc! Se poate?

Am auzit de zeci, poate de sute de ori expresia” o poză face cât o mie de cuvinte” . Cine-s eu să zic că nu-i așa? Dar, când pozele vin la pachet cu un text ca cel de față, parcă omul cifrelor din mine și-ar pierde câteva minute ca să numere cuvintele din text, apoi să-mpartă la 67, numărul pozelor atașate și cred că, măcar puțin așa, am da și textului ce-i al textului.

Citind acest început de serie despre Ciclade, coroborat și cu ce-a scris @irinad acum câteva luni, Cicladele-astea urcă vertiginos în clasamentul meu cu chestii musai de văzut într-o viață. Chiar dacă n-or ajunge pe locul întâi (sigur nu), mi-e clar că volens-nolens trebuie să mai trăiesc s-apuc să le văd. Mă sacrific, ce să fac

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[05.04.24 18:12:51]
»

@Michi: O să încerc

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[05.04.24 18:20:34]
»

@Pușcașu Marin: Intra!

Acu', ce să zic? Nu sunt om al cifrelor, așa ca tine, chiar dimpotrivă, deci nu țin evidența raportului dintre numărul de cuvinte și cel al pozelor. Tot ce știu e că atunci când subiectul e atât de ofertant, pozele n-au cum să nu iasă bine iar textul se scrie de la sine.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marius 72PHONE
[07.04.24 10:38:45]
»

Sunt pe o vorbă cu @Puscasu Marin: încep să așez și eu undeva în lista următoarelor ieșiri insulele grecești.

După documentarul tv săptămânal din toamnă și iarnă în urma cărora mi s-a trezit dorința de a ajunge pe unele insule mai puțin vizitate și, implicit, aglomerate mai vii și cu aceste scrieri acompaniate de poze care mă determină să încerc a înghesui cumva lista de priorități pentru sezoanele viitoare.

Ce îmi este clar de pe acum: sejurul va fi în aprilie-mai sau septembrie-octombrie și principale candidate pentru explorare dintre care voi alege vor fi Paros, Antiparos, Sifnos, Kithnos și Serios.

Trebuie ceva documentare pentru stilul nostru, să împletim leneveală cu umblarea la și apoi decizia.

Felicitări pentru articol și pentru cum ne porți pe lângă voi!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[07.04.24 11:10:13]
»

@Marius 72: Mulțumesc pentru aprecieri.

Și eu am avut în vedere Sifnos și Serifos, insule mai puțin bătute de turiști, însă distanțele destul de mari și numărul mic de curse sau chiar inexistența unor legături directe m-au descurajat.

Pentru un astfel de traseu este nevoie, fără îndoială, de o documentare temeinică, și singura recomandare pe care îmi permit să ți-o fac este să alegi septembrie-octombrie în detrimentul primăverii. Chiar dacă plajele nu se află pe primul loc în lista voastră de priorități, mi-e greu să cred că n-ați ceda ispitei unor băi în mare, și temperatura apei este mult mai bună toamna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marius 72, Michi, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Paros:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080325126647949 sec
    ecranul dvs: 1 x 1