GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O scurta vizita prin Chios Town
Chios Town este capitala insulei Chios. Am vizitat, la pas, Chios Town, intr-o zi insorita de mai, fiind intr-o oprire de cateva ore cu un vas de croaziera. Impresia generala despre oras nu a fost prea grozava, avand in vedere ca, spre deosebire de Kos si Rhodos, vizitate in aceeasi perioada, acest oras este inca plin de imigrantii refugati din Siria sau alte zone de conflict. Pe plaja se afla o tabara de corturi pentru refugiati si in port erau ancorate vase ale Politiei de frontiera, inclusiv unul pe care scria in romaneste Politia de frontiera. Imigrantii au parte de moschee in care se desfasoara serviciul religios, ceea ce in alte insule din Grecia nu am intalnit.
Fiind la o departare foarte mica de orasul Cesme din Turcia, adica la 7 km, sunt foarte multe grupuri de turisti turci care viziteaza orasul Chios Town. Am urmarit indeaproape un grup de turci cu ghid, desi nu intelegeam nimic din explicatii, dar ne-a fost mai usor sa urmam traseul pietonal de vizitare a orasului.
Traseul a fost urmatorul. Din port ne-am indreptat catre poarta principala de intrare in orasul vechi, din zidul cetatii care il inconjoara, "Porta Magiore". De aici am ajuns in Piata Cetatii, unde se afla si Palatul Giustiniani, o cladire cu aspect de fortareata, din sec. XIV, restaurata, care adaposteste o expozitie de arta bizantina.
De aici am mers spre nord catre Cimitirul musulman si apoi in linie dreapta pe o strada care duce in coltul de nord est al cetatii, pe malul marii, unde se afla turnul Zinonas. Strada aceasta nu parea prea ingrijita, erau multe case darapanate, maidane si gunoaie. Pe aceasta strada se afla biserica Sf. Gheorghe. Langa turnul Zinonas se afla Baia publica turceasca, Hamam cum se numeste in turceste, o cladire in care se poate intra fara plata, cu acoperisuri in forma de cupole cu bucati de sticla inserate, iar in interior se gasesc cismele si robinete cu apa, chiar functionale, mese si banci de piatra. Mergand de-a lungul zidului cetatii spre interiorul orasului se ajunge la un alt turn, se poate urca pe zidul cetatii si se poate privi de sus.
De aici am mers inapoi spre turnul Zinonas, apoi spre sud de-a lungul falezei pana la Depozitul de praf de pusca, si inspre interiorul cetatii pana la bisericile Sf. Nicolae si Sf. Gheorge-Kehri. Apoi am mers de-a lungul falezei pana inapoi de unde am plecat, in port. Langa port este un parc si primaria.
Am mers apoi de-a lungul falezei, pe langa nenumarate taverne si magazine pana am gasit un magazin care vindea mastica si produse din mastica, acestea fiind produse specifice acestei insule. Mastica este o rasina a arborelui de mastica, se recolteaza picaturi intarite de rasina de pe scoarta acestuia. Picaturile sunt cat o unghie, de culoare galbuie transparenta, care se mesteca si se transforma intr-o guma de mestecat de culoare alb mata, cu gust specific aromat, asemanator eucaliptului, dupa parerea mea. Se spune ca mastica are proprietati terapeutice pentru stomac, dar si pentru altele, deoarece din mastica se fabrica multe produse cosmetice si de igiena personala: creme, sapunuri, geluri de dus, sampoane, etc. Din mastica se fabrica in afara de guma de mestecat, multe dulciuri: bomboane, caramele, nouga, placinta, serbet, etc., si bauturi. Am cumparat lichior de mastica, foarte bun, si serbet. Mastica in stare naturala am gustat dar nu am cumparat, mi s-a parut ca e scump si nu merita.
De vizitat in Chios Town mai sunt: Muzeul maritim si Centrul International de cercetari maritime si traditii-Fundatia Maria Tsakos situat intr-o cladire numita Livanoudico, aproape de port. Nu le-am vizitat.
Am vrut sa mergem si la plaja si am gasit una, dupa ce se termina portul. In port se afla o autogara, de unde se pot lua autobuze spre diverse localitati din insula. Am fi vrut, dar nu mai era timp sa luam autobuzul spre partea de nord al orasului Chios Town, Vrontados, de fapt un oras in sine, unit cu Chios Town. Aici se afla Stanca lui Homer, in greceste Daskalopetra, sau in traducere libera Piatra Dascalului. Se spune ca Homer, dascal pentru discipolii sai, statea pe aceasta piatra si preda discipolilor adunati in jurul lui. Se spune ca in Vrontados, in timpul ocupatiei genoveze, in anul 1475 Cristofer Columb a venit in Vrontados sa obtina informatii din experienta navigatorilor de aici si sa ii coopteze in echipajul sau.
Trimis de dianamea in 20.05.17 15:30:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dianamea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pacat ca n-ai luat mastic. Un bob pisat cu zahăr este suficient pentru o tava întreaga de halva sau de prăjituri.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@almona: Nu am stiut ca poti folosi boabele de mastica altfel decat ca guma de mestecat. Nu mai retin exact, dar cred ca costau 5 eur o punguta cu 50 grame.
Dupa ce am gustat mastica, am recunoscut un gust stiut din copilarie, pe care acum nu il mai intalnesc. Erau niste dropsuri alb sidefate, ovale, cam de 2 cm lungime, cu acest gust.
@dianamea: Eu am luat din Thassos o Punguța de 5 grame cu vreo 2 euro si mi-a ajuns vreo doi ani pentru prajituri. 50 de grame ți-ar fi ajuns pentru o viata????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 Chios Town — capitala insulei cu același nume! — scris în 25.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Thymiana și Karfas! — scris în 23.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Frumoasele sate din zona Mastichochoria, insula Chios! (partea a II-a) — scris în 18.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Frumoasele sate din zona Mastichochoria, insula Chios! (partea I) — scris în 17.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Muzeul de mastică din insula Chios — scris în 11.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Pășind cu grijă și uimire prin satele de munte Anavatos, Avgonima și Volissos! — scris în 07.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Minunatele plaje ale insulei Chios! — scris în 04.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ