ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 11 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Chios — o altfel de insulă în marea Egee!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Nici nu s-a terminat bine vacanța din Creta, că deja mă gândeam cum ar fi dacă aș putea pleca și în septembrie... doar biletele le aveam deja! Sigur că apoi a urmat nebunia cu anularea biletelor de avion, dar nu mai reiau povestea, v-am spus-o în articolul despre hotel Erytha (vezi impresii).

Cert este că am rezolvat rând pe rând toate piedicile, sau mai bine zis „etapele călătoriei” , iar pe 7 septembrie zburam spre insula Chios.

Cineva mi-a spus într-un rewiev al meu de acum vreo doi ani, în care încercam să găsesc cea mai frumoasă insulă din Grecia, că ultima văzută este cea mai cea întotdeauna! Ei, nu e chiar așa, nu pot spune că am văzut-o acum pe cea mai frumoasă, dar cu siguranță afirm că este mult diferită de tot ce am văzut până acum.

În cele ce urmează voi încerca să vă demonstrez acest lucru.

Scurtă geografie:

Insula Chios face parte din grupul insulelor nord-egeene, este cea de-a cincea ca ordine în ceea ce privește mărimea, are cca 50 km nord-sud, 29 km est-vest și ocupă cca 842 de mii de km pătrați, iar populația este undeva la puțin peste 52 de mii de oameni rezidenți permanenți.

Este situată în estul mării Egee, la o distanță foarte mică de Turcia, de care este separată prin strâmtoarea Chios. Dacă privim pe hartă putem chiar spune că insula are o formă de semilună sau de rinichi.

Terenul este mai mult arid, având și un lanț muntos care se întinde aproape pe toată lungimea insulei, dar cei mai mari doi munți sunt în nord, Pelineon-1297 m și Epos-1188 m. Țărmurile ei, sunt însă dantelate și presărate cu golfuri ce adăpostesc plaje frumoase.

Scurtă istorie: doar pentru cei care doresc să citească!

Insula Chios are o istorie îndelungată și foarte zbuciumată.

Începând din antichitate, conform mitologiei grecești, odată cu primul rege din Chios, pe nume Oinopeonas sau Inopion, care era nepotul regelui Minos din Creta și fiul lui Dionysus și a Ariadnei, putem spune că s-a dezlegat misterul legat chiar de numele insulei. Chiona o chema pe fata regelui-de aici foarte posibil și numele.

Nu s-a numit însă întotdeauna așa, pentru că a fost cunoscută și sub numele de Οφιούσσα - „insula șarpelui” - Ophiussa, sau Pityoussa -Πιτυούσσα , „insula pinului” , tot în antichitate.

În evul mediu a fost cunoscută ca Scio-în genoveză sau Chio-italiană ori Sakiz-în limba turcă, ceea ce înseamnă insula masticului.

Oricum în zilele noastre, se cheamă Chios sau Xios pronunțându-se Hios.

Regele Inopion este cel care le dezvăluie celor din insulă secretul cultivării viței de vie.

Mulți istorici spun că aici este și locul de naștere al celebrului poet antic, Homer și mai mult de atât, lângă Chios Town, mai precis la Daskalopetra, există o celebră stâncă, care pare a fi locul unde el preda poezia.

Primele urme de civilizație în insulă datează din epoca neolitică și cea a bronzului.

În secolul al VII-lea ÎHr. în mod special, insula excelează la capitolul artă, mulți sculptori având originile aici, de altfel ca și din Samos, insula vecină.

Locuitorii din Chios s-au aliat de-alungul anilor ba cu unii ba cu alții, au fost de partea persanilor, odată cu bătălia navală de la Salamina, pentru ca mai târziu în timpul războiului peloponezian să treacă de partea Atenei până în anul 356 ÎHr.

După aceea insula devine independentă și prosperă, după care va fi parte a Imperiului roman.

Despre perioada bizantină, nu se cunosc foarte multe informații în afara faptului că pe insulă s-a instalat Împăratul Constantin, iar după căderea imperiului, încep atacurile piraților catalani și turci.

Din secolul al XIV-lea insula revine genovezilor, care o dețin până în 1566, după care trece sub ocupație otomană.

Totuși, deși datorită masticului, bogăția incontestabilă a insulei, începe să înflorească comerțul, apoi artele și literele. Insula va cunoaște așadar o bună perioadă de prosperitate, ceea ce îi aduce și faima.

În 1821 începe revoluția greacă, iar locuitorii din Chios se alătură lui Lykourgos Logothetis din Samos (al cărui castel l-am văzut în 2017 în Samos la Pytagorio), pentru a lupta împotriva turcilor.

La 30 martie 1822, soldații turci debarcă în Chios, la comanda sultanului Kara Ali Pasa, pentru a-i pedepsi pe locuitorii din Chios și urmează un episod negru din istoria insulei, ceea ce s-a numit Masacrul din Chios, adică, uciderea a cca 25 000 de oameni și luarea în sclavie a încă pe două ori de atât.

Sigur că nici cei din Chios n-au stat degeaba și câteva luni mai târziu s-au răzbunat omorându-l pe amiralul turc.

Masacrul acesta este menționat și în literatură prin Victor Hugo în poemul Enfant de Chios, apoi Delacroix a pictat celebrul tablou Massacre de Chios, expus astăzi la Louvru.

Refugiații se întorc pe insulă încă de prin 1832, dar urmează o altă nenorocire, un cutremur mare în martie 1881, care distruge foarte multe clădiri și provoacă cca 6000 de morți.

Din 1912, insula este eliberată și se alătură Greciei-noului stat grec.

Informații mai multe găsiți pe greeka.com.

Povestea noastră din Chios:

Dorința de a vizita Chios s-a născut încă din toamna trecută, atunci când am cumpărat și biletele de avion. Habar n-aveam nici eu, nici altcineva că va urma această perioadă grea și ciudată, de pandemie, așa că eu visam încă de atunci frumos, la patria masticului. Însă nu mi-am imaginat că aici voi descoperi o insulă mai specială, probabil diferită de tot ce am văzut până acum și care mă va încânta la fel de mult.

Dacă până acum Grecia însemna și - case albe și obloane albastre, acum aveam să descopăr case de piatră, foarte multe case de piatră, parte a unor cetăți medievale.

De altfel unul din punctele forte ale insulei este farmecul acestor sate, despre care voi povesti separat, altădată.

Cumva insula aș separa-o în patru zone, partea de sud, Masticochoria, zona în care se cultivă masticul și unde găsim sate frumoase, pictate cu sgraffito, cu alb și negru, cu diverse forme geometrice, care împodobesc zidurile, balcoanele, bisericile, etc. Aici vorbesc despre Pyrgi, Mesta, Olympi, Elata. Am luat la pas străduțele labirint din aceste sate-cetăți, de multe ori ne-am rătăcit, dar mereu găseam o cale de ieșire :)

Zona de est, care este partea cea mai locuită a insulei, cu orașul-capitală Chios Town sau simplu- Chora, cu Karfas, Vrontados și Lagkada. Imediat după ce ieșim din Chios Town, întâlnim și Τρεις Μύλοι, celebrele mori de vânt prezente pe toate pliantele de prezentare a insulei.

Partea de nord este cea mai muntoasă, dar unde întâlnim peisaje minunate, golfuri ascunse între stânci și plaje de vis.

Cea de-a patra zonă ar fi după mine, cea centrală, foarte specială, unde sunt concentrate câteva din satele vechi, mai mult sau mai puțin părăsite, situate pe vârf de munte, sau care au sus câte un castel. Aici mă gândesc la Anavatos, un sat fantomă, absolut pustiu, ai căror locuitori au fost uciși în 1822, iar clădirile au fost grav afectate în cutremurul din 1881. Acolo am urcat până în vârf, treaptă cu treaptă, admirând peisajul înconjurător, absolut spectaculos. Apoi la satul Avgonima, locuit și cu case frumoase, chiar cu cazări pe booking. Nu în ultimul rând Volissos, un sat cu case situate amfiteatric pe un deal, deasupra căruia tronează un castel, vizibil de departe, din drum. Aici am întâlnit o ciudățenie, în sensul că la bază, la intrare în sat, unde am lăsat și mașina, casele sunt aranjate, frumoase, îngrijite. Pe măsură ce urcăm, sunt câteva niveluri de case abandonate, ușor demolate chiar, de zici că gata, s-a terminat, iar pe măsură ce ajungi în vârf, la castel, sau mă rog, la ruinele castelului, casele, tot de piatră, sunt tot mai șic, tot mai aranjate și mai frumoase! Per ansamblu, din drum satul arată spectaculos, veți vedea!

Pentru că veni vorba, drumurile sunt foarte bune, strâmte bine pe anumite porțiuni, dar asta nu este nici o problemă, mai ales acum, pentru că nu erau foarte mulți turiști. Am mers minute bune neîntâlnind nici o altă mașină, ceea ce acolo pe insule, de multe ori e un lucru foarte util. :))

Peisajul nu este nicidecum plictisitor mergând cu mașina, de foarte multe ori, după câte o curbă și o stâncă înclinată, urma un mic loc de popas sau nu, de unde admiram mai întâi de la înălțime câte o plajă. Dacă este după mine, așa undeva văzute de sus, plajele sunt cele mai spectaculoase.

De multe ori doar opream mașina și coboram geamul, pentru poze.

Așa am ajuns la un alt punct forte al insulei, plaja. De cele mai multe ori sălbatică și neamenajată, izolată, dar atât de frumoasă! Am vizitat foarte multe dintre ele, în nord și sud, est și vest, una mai frumoasă ca alta. Ape limpezi, cristaline, albastre sau azurii, plaje cu nisip fin, auriu sau cu pietre, cu câte o bisericuță în apropiere, în multe din aceste locuri nici nu ai nevoie de umbrelă, pentru că sunt mulți copaci, în special tamarini, la umbra cărora am stat și noi de multe ori.

Am cuprins atât cât s-a putut cu privirea, cu camera foto, cu inima și sufletul, să fie acolo pentru toată iarna... sau cine știe pentru cât timp de acum încolo!

Am cutreierat așa insula în lung și-n lat, am urcat și coborât, am rătăcit prin satele abandonate, dar care sunt după cum spuneam- obiective turistice. Să știți că nici măcar satele locuite nu sunt foarte locuite, ci au rămas în multe doar bătrânii. Nu mai departe, chiar Pyrgi sau Olympi, unde am văzut mai mult bătrâni, stând pe o bancă în fața caselor, fericiți la un salut, sau la o privire admirativă spre casele superbe. Nici măcar nu vă închipuiți ce combinație reușită pot face câteva crenguțe de bouganvillea colorate care se cațără pe zidurile groase din piatră.

Dacă am văzut case părăsite, am văzut și multe tare drăguțe, înveselite, cu obloanele geamurilor sau ușile de lemn, pictate, frumos și foarte colorat. Nu puteam să nu scap câte un zâmbet văzând o pisică uitându-se pe geam, sau o femeie sau un bărbat poftind-ne în casă... desigur din picturi!

Anul acesta, având la dispoziție mai multe zile, atât în Creta, cât și aici în Chios, am îmbinat perfect plimbarea cu odihna, cu relaxarea la plajă sau plimbatul prin castele.

Cert este că o zi am dedicat-o capitalei, pe care am găsit-o destul de pustie, fără mari probleme din pricina refugiaților. Faleza, altădată plină probabil cu turiști, cu stația de ferry care făcea excursii spre Cesme, astăzi pustie. Granița între țări este închisă din martie, m-a mâhnit puțin că nu am putut face o vizită „alături” dar asta e!

Nici prin oraș nu este altfel, doar câțiva localnici, la un pahar de vorbă sau o cafea la localurile din centru.

Ne-am plimbat prin castel, pe străzile înguste, am admirat casele vechi, frumos renovate parte din ele. Deasemenea am dat un ocol și zidurilor exterioare, ne-am suit pe platouri, am fost la băile turcești, etc.

Cu mașina, am avut la dispoziție trei zile, în care am umblat hai-hui, admirând sate, munți și plaje, lacuri artificiale, plantații de mastică, de viță de vie, de portocale sau rodii, mori de vânt, atât de emblematice pentru Chios, biserici și nu în ultimul rând pisici... ne-am făcut o grămadă de prieteni dintre „cele necuvântătoare” , mai ales la hotel.

Mi-au plăcut oamenii pe care i-am întâlnit, mi-a plăcut tare mult faptul că au păstrat insula autentică, parcă ancorată în trecut în foarte multe locuri, dar în sensul bun, acolo parcă nici nu ai nevoie de ceva din lumea modernă, de zi cu zi. Ori acolo unde e, îmbinarea se face cu atâta armonie, încât totul pare ceva natural.

M-a fascinat povestea masticului, Lacrima din Chios cum mai este denumită, aurul local, poveste pentru care ne-am dus și la muzeu. Voi detalia într-un articol separat.

Vă va uimi probabil și pe voi câtă muncă necesită acest proces de obținere al produsului finit. Câtă determinare, câtă dedicație. La acest proces participă toată familia, de la mic la mare, se lasă moștenire generațiilor viitoare și ocupă mare parte din an, exact ca în reclama de la un mare magazin, „tot timpul găsești ceva de făcut!”

Vremea a fost tare îngăduitoare cu noi, perfectă pentru plimbări sau baie ziua, vântul mai bătea câteodată, dar mai mult dimineața. Seara era un calm desăvârșit, căldură, undeva la 27-29 de grade. Apa mării era mai răcoroasă dimineața, spre prânz însă era perfectă.

Mâncarea a fost foarte bună oriunde am mâncat, în capitală sau în Karfas, locul nostru de cazare. Ouzo sau celebrul lichior de mastică este oferit peste tot din partea casei, pe lângă înghețată sau ceva dulce, prăjitură sau fructe. Voi detalia într-un articol separat.

În încheiere, vă spun că mi-a plăcut tare mult această vacanță, a fost o vizită puțin diferită, ca tot ce s-a întâmplat de altfel în acest an, pe alocuri pot spune că lumea se uita ciudat la noi, ei neavând turiști mare parte din an. Peste tot ni se vorbea prima dată în limba greacă.

Un exemplu, în ziua în care am fost în partea de sud a insulei, am întâlnit încă o pereche, soț-soție, care vizitau muzeul de mastică, i-am reîntâlnit la Pyrgi, apoi Olympi și Mesta, fiind singurii turiști probabil pe ziua aceea.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

În zilele următoare vă voi povesti despre plaje, sate și mastică, despre răsărituri de poveste, iar mai apoi veți putea hotărî dacă vă place, dacă vă doriți o vizită acolo. Eu recomand cu mare drag, dacă vă place un altfel de Grecie!

Sper să vă placă și pozele și să înțelegeți ce am vrut să spun!

 

Webmaster, o rugăminte pentru a ilustra mai bine tot ce am spus: youtu.be/MNig4Ry4SzE. Mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 30.09.20 21:30:54
Validat / Publicat: 30.09.20 22:30:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5517 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Celebrele mori de vânt Τρεις Μύλοι, emblematice pentru insula Chios.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 63100 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.09.20 22:29:42]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă insula Chios, NORD-EGEENE, alte insule" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă insula Astypalea]

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).​​

mishu
[30.09.20 22:37:39]
»

@maryka

În zilele următoare vă voi povesti despre plaje, sate și mastică, despre răsărituri de poveste, iar mai apoi veți putea hotărî dacă vă place, dacă vă doriți o vizită acolo. Eu recomand cu mare drag, dacă vă place un altfel de Grecie!

de abia astept sa ne povestesti, si chiar daca a fost un altfel de an, a avut si o parte buna, anumite locuri au fost mai linistite si astfel au avut un farmec ceva mai aparte.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

marykaAUTOR REVIEW
[30.09.20 22:53:32]
»

@webmasterX:  

Mulțumesc frumos! ​

marykaAUTOR REVIEW
[30.09.20 22:56:53]
»

@mishu:  

Mulțumesc frumos! da, cu siguranță anul acesta a fost diferit de orice, pesemne că altădată și acolo era altfel, dar nouă ne-a plăcut tare mult așa​.   N-am avut probleme cu distanțarea fizică

Oricum, este un loc aparte, care poate nu place oricui, dar nouă ni s-a potrivit mănușă!

O seară frumoasă și liniștită! ​​

webmasterPHONE
[01.10.20 07:34:48]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[01.10.20 07:50:42]
»

Aşteptam articolul acesta şi recunosc că mi-a produs mari emoţii la revederea unor locuri pe care le-am vizitat şi noi pe fugă în mica noastră excursie de o zi făcută din  Çeşme, Turcia, pe când ne aflam acolo în vacanţă exact acum un an.

Mă bucur că aţi reuşit să urcaţi în satul părăsit Anavatos, sincer şi eu mă uitam atunci cu jind, dar timpul nu ne permitea abaterea de la traseul stabilit. ​

Chios este o altfel de insulă a Greciei, este unică ţinând cont că este locul de obârşie al masticului. Mi s-a părut foarte ofertantă, un melanj ​de istorie, arhitectură veche, tradiţii speciale, peisaje deosebite, în plus apropierea fizică de ţărmul turcesc i-a conferit un trecut extrem de încercat şi tumultos.

Fotografiile sunt minunate, chiar mi-era dor de cele cu marea, mai ales când este vorba de Grecia, ştii bine, sunt foarte subiectivă.

​  ​În continuare, aştept articolele despre Chios, sunt sigură că-mi vor aduce sub ochi locuri minunate din insulă sau îmi vor evoca momente pe care le-am trăit şi noi în scurt pe acolo.

O zi frumoasă îţi doresc, te îmbrăţişez cu drag​!

ANILUPHONE
[01.10.20 07:54:05]
»

Mi-a plăcut cum ai sintetizat povestea și istoria insulei!

O insulă altfel cum ai spus și tu. Fiecare insulă are frumusețea ei, iar tu ai constatat asta după multele insule vizitate!!!

Pandemia asta are și un "avantaj" pentru turiști, nu a fost aglomerat...

Pozele sunt superbe! Am văzut crinul de nisip pe care l-am văzut și eu dar nu-i știam numele!

Grecia... insule... și cu asta cred că am spus tot!

Aștept continuarea aventurii voastre ​​​​

Dana2008PHONE
[01.10.20 08:37:56]
»

@maryka:  Felicitări!

Fotografiile sunt minunate!

Crinul de nisip, o floare albă care crește în nisip, ce frumusețe poate sa apară din nisip... nu știam despre aceast crin.

Foarte frumoase decorurile pictate de pe case, biserica, golfurile, luminile răsăritului de soare care se reflectă în luciul mării.

Cam ciudat să nu fie oameni pe stradă, pe plajă​​​​...

Nu știu cum m-aș fi simțit în Grecia fără să întâlnesc turiștii care ocupă tavernele și plajele. Totuși pe străduțele strâmte e mai bine să nu întâlnești​ mașini. Da, avantaje și dezavantaje in pandemie.

Aștept cu interes următoarele articole.

Numai bine! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[01.10.20 09:19:27]
»

@webmaster:  

Mă bucur, mulțumesc frumos! ​

marykaAUTOR REVIEW
[01.10.20 09:30:10]
»

@irinad:  

Mulțumesc pentru aprecieri, mă bucur că ți-a plăcut și că ți-am adus aminte de locurile vizitate anul trecut.   Aș fi vrut tare mult să pot trece în Turcia, e singurul regret al vacanței, dar de, nu-i așa nu le poți avea pe toate!   Iată că de acum încolo probabil că turismul va fi cu totul altfel, ba dintr-un motiv, ba altul.

Am descoperit mare parte din insulă și mi-a plăcut tot ce am găsit, iar despre mare fi sigură că vei mai vedea imagini, pentru că voi pregăti curând articolul cu plajele. ​​ Pe mine m-a surprins plăcut, nu m-aș fi gândit să întâlnesc atâtea plaje spectaculoase.  

Deși pustii mare parte, sau poate tocmai de aceea!

O zi frumoasă îți doresc și eu! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[01.10.20 09:36:27]
»

@ANILU:  

Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

După atâtea insule vizitate, ajung la concluzia că mereu mai pot fi surprinsă...

Cu siguranță Chios-ul este diferit de tot ce am știut și văzut până acum-e adevărat că și contextul actual este altul, dar oricum... ​​​

Crinii sunt atât de frumoși, atât de puri și gingași încât nu te-ai aștepta să-i găsești pe plajă și totuși... Dealurile din jurul Karfasului era plin de ei. ​

Eu însă aștept impresiile despre Rodos și mai ales pozele!

O zi frumoasă, pupici! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[01.10.20 09:43:09]
»

@Dana2008:  

Mulțumesc Dana!

Ciudat este cu pandemia, într-adevăr, de foarte multe ori ne-am plimbat singuri în diverse locuri, dar nu ne-am simțit deloc stingheri, ba dimpotrivă cred cu tărie că e stilul care se „asortează” cu insula. În sudul insulei, nu aveam nici semnal de telefon, eram liberi, mai greșeam nițel drumul, dar cui îi păsa, ajungeam mereu undeva!

E o senzație plăcută, zici că ești din alte vremuri... știi expresia -picat din cer- și atunci mai descopereai câte  o plajă superbă, pustie, normal!

O zi frumoasă, te pup!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[01.10.20 11:24:29]
»

@maryka:  Foarte interesantă (și) această insulă. Grecia nu încetează să ne surprindă!

Puțin triste plajele, străzile și tavernele goale​... peisajele prind viață atunci când sunt animate de râsetele unor copii, bodogănelile părinților, îmbrățișările îndrăgostiților și ceva muzică locală pusă în surdină. Ce păcat!

Felicitări pentru acest review și pentru pozele atașate, care surprind cum nu se poate mai bine o insulă... altfel. ​

marykaAUTOR REVIEW
[01.10.20 11:49:51]
»

@Carmen Ion:  

Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

Din fericire am „prins” și astfel de locuri, unde era ceva mai multă mișcare, de exemplu la plaja Agia Dynami, în sudul insulei. Noi am ajuns destul de devreme, chiar ne gândeam, uite încă o plajă pustie... peste cca două ore era plină cu localnici, cu bunici și nepoți, veniți cu mașina, cărând șezlonguri, scăunele, umbreluțe...

E totuși trist să vezi că nu sunt turiști. Și mă gândesc dacă oamenii aceștia mai pot susține turismul până când vom putea reveni la normal?

Dar să fim optimiști, să gândim pozitiv și să sperăm că totul va fi bine! ​​​​

Mika
[01.10.20 12:42:37]
»

@maryka:  Foarte frumoasă această insulă, chiar imi place că nu era prea multă lume. se vede mult influența turcească, ceea ce ii dă un farmec aparte. M i-au plăcut și morile de vânt. Fotografii superbe! Abia aștept continuarea cu plajele.

Aurici
[01.10.20 17:49:41]
»

@maryka:  Ați fost norocoși anul ăsta. De două ori Grecia... Și eu prefer atmosfera de vacanță, cu oameni, chiar dacă de multe ori bombănim când întâlnim aglomerații prin vacanțe. Dar, asta e, ne adaptăm până trecem de necazul ăsta. Important este să mai reușim să plecăm și să ne detașăm de nebunia momentului.

​Oamenii din turism ar trebui să mai poată să-și susțină afacerile și o pot face din profiturile trecute, dacă ar fi drăguți. Sunt și categoria cea mai susținută. Noi, turiștii, muritori de rând, ce să mai zicem? Pe noi cine ne întreabă cum trecem prin criza asta?

Cu oameni, fără oameni..., foarte, foarte frumoase pozele! ​

Numai bine, toamnă frumoasă! ​

marykaAUTOR REVIEW
[01.10.20 19:59:50]
»

@Mika:  

Mulțumesc frumos!

Da, o insulă mai specială și diferită de ceea ce îmi imaginam despre Elada. Iată că fiecare insulă are personalitatea ei și poate tocmai de aceea mie îmi place atât de mult să descopăr rând pe rând câte o bucățică de Grecie. Pandemia însă va face tot mai dificilă această „misiune” .

Seară liniștită, toate cele bune! ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[01.10.20 20:06:23]
»

@Aurici:  

Da, pot spune că am fost norocoși putând merge de două ori în vacanță în Grecia!

Pe de altă parte, mi-a plăcut foarte mult că mulți dintre cei care vor să călătorească au preferat să descopere țara noastră, au făcut superbe incursiuni montane, etc. M-au încântat articolele și pozele frumoase despre locurile minunate de la noi.

Sper că toată lumea să găsească calea cea mai bună pentru a „ieși la lumină” din acest urât labirint, atât noi oamenii obișnuiți cât și cei care au de susținut afaceri.

Mulțumesc pentru aprecieri și cuvintele frumoase! ​​​​

krisstinnaPHONE
[01.10.20 21:21:01]
»

@maryka:  Morile de vânt? Sate părăsite? Plaje goale? Taverne fără musterii? Cetăți cocoțate? Flori vesele? Apa cristalină?  Hmm... toate sunt minunate, inclusiv pisicile care-mi provoacă alergii ​​

​​Crini am văzut și in Turcia, sunt minunați. ​​

Mai durează doi-trei ani pandemia, deci nu pot decât să mă bucur pentru tine, pentru voi, felicitări pentru vacanță, articole și poze! ​​

O toamnă minunată vă doresc!

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[02.10.20 07:32:50]
»

@krisstinna:  

Mă bucur că ți-a plăcut ce-ai văzut, mulțumesc pentru aprecieri!

Cum noi preferăm liniștea și locurile neaglomerate, anul acesta, ni s-a îndeplinit dorința mai mult ca oricând! Totuși ne-am simțit puțin straniu doar acolo în satul acela abandonat, Anavatos. Cumva acolo era altceva... dar povestesc altădată.

O zi frumoasă îți doresc, te ​​​pup cu drag!  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mecut
[04.10.20 12:21:48]
»

@maryka:  Frumoasa destinatie! Lista cu must - see, s-a mai lungit un pic datorita fotografiilor  tale!   Vacante frumoase si inedite, cat mai dese!

marykaAUTOR REVIEW
[04.10.20 13:52:00]
»

@mecut:  

Mulțumesc mult! Sper ca lista de dorințe, scurtă sau lungă, să fie posibilă pe viitor, să ne ​putem deplasa sănătoși oriunde ar fi!

Toate cele bune! ​

ANILUPHONE
[22.02.22 08:10:12]
»

Aseară a început la tv un show culinar ce se desfășoară (sau mă rog s-a desfășurat anul trecut) prin Grecia în zece locații, prima fiind Chios...

Când a prezentat insula (mai mult pentru asta mă uit) o știam din articolele tale... parcă am fost acolo și știam povestea insulei (ăsta este meritul tău)...

Am revenit cu plăcere să recitesc despre Chios și mai ales am revăzut pozele... tare mult mi-a plăcut!

Show-ul continuă... urmăresc la tv și pe AFA caut informații!

În rest numai de bine!

marykaAUTOR REVIEW
[22.02.22 09:28:25]
»

@ANILU:

O, mulțumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase!

Uite că n-am știut de emisiune, dar voi recupera, mi-e dor tare să revăd locurile pe unde am cutreierat. Mi-a plăcut așa de mult acolo, poate tocmai pentru că este atât de diferită, sau poate că pentru că am „prins-o” noi mai pustie, mai enigmatică... deși am senzația că așa e ea... aparte... Poate și pentru că aici am avut una din cele mai bune, frumoase și romantice cazări din toată Grecia, Erytha Hotel din Karfas, absolut fabulos, de multe ori mă visez acolo!

Mulțumesc pentru informație, toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Aurici, irinad, maryka, mecut, Mika, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Chios:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092059135437012 sec
    ecranul dvs: 1 x 1