GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unul dintre criteriile de alegere pentru Alonissos, a fost faptul că are plaje minunate, în golfuri ascunse, la poalele munților și la umbra pinilor sau a măslinilor. De asemenea, accesul la majoritatea plajelor organizate (cu umbrele, șezlonguri și taverne sau baruri) se face pe asfalt, până aproape pe plajă, în parcări la umbră sub pini sau măslini. Față de anii trecuți, când turiștii se plângeau de lipsa indicatoarelor spre plaje, am avut supriza să descoperim că totul este foarte bine semnalizat, există drumuri nou asfaltate către plaje, se curăță vegetația de pe margine.
Majoritatea plajelor organizate se află pe partea estică a insulei, ceea ce le oferă avantajul de a avea soare de dimineța devreme. Pe unele dintre ele soarele le scaldă până la ora 18, pe altele până spre ora 20. Accesul pe plajele de ambii versați ai muntelui se face din drumul principal ce leagă Patitiri de Gerakas. De aici, prin pădurile de pini, coboară pe serpentine abrupte drumuri de circa 2-3 km până pe malul mării.
Singura plajă la care se ajunge din drumul spre satul vechi (Chora) este Megalos Mourtias și este așezată spre sud. Aici soarele ajunge pe plajă după ora 8.30. A fost plaja care ne-a rămas cel mai mult la suflet, deși prima întâlnire a fost ciudată. Am coborât pe ea într-o dimineață vântoasă și am găsit o mare cu valuri mari, care se spărgeau zgomotos pe pietrele de la mal. Era supărată de-a dreptul marea în ziua aceea. Dar apoi au urmat câte zile minunate de plajă și de bălăceală într-o apă limpede, care se adâncește destul de repede dar nu abrupt. Deși malul este acoperit cu pietre plate, accesul în apă se face destul de ușor, iar la 2 metri de mal începe nisipul pe fundul mării. Este ideală și pentru snorkeling, capătul vestic fiind pietros, cu multe animale marine. Plaja Megalos Mourtias este împărțită de două taverne, pe stânga și dreapte, fiecare cu parcare proprie și sezlonguri cu umbrele. Dacă consumați de la taverne, șezlongurile sunt gratuite. Noi am mâncat bine la ambele, parcă mai bine la cea din stânga, care are numele plajei. Cealaltă, Meltemi, are niște terase etajate, cu priveliști mai frumoase spre mare.
Din Patitiri spre nord, prima plaja este Milia. Nu ne-a plăcut pentru că e pietroasă, cu acces greu în mare. Are câteva șezlonguri și o terasă într-un colț al plajei. Următoarea spre nord este Chrisi Milia, singura plajă cu nisip fin și intrare ușoară în mare (ca la Mamaia), ideală pentru familii cu copii mici. Are șezlonguri, care costă 5 euro setul și se ocupă toate până la ora 11. Taverna de deasupra plajei oferă o priveliște superbă spre golf și are mâncare destul de bună. Din cauza pinilor din jur, plaja se umbrește de la ora 18.
Tot spre nord, urmează celebra plajă roșie Kokinokastro, culoarea specifică fiind dată de stâncile roșii ce marginesc golful și nisipul de pe mal ce are tot culoare roșiatică. Este speculoasă spre asfințit, când și marea primește o culoare roșcată. Este cu pietre destul de mici și cu acces ușor în mare, pe pietriș și nisip. Are șezlonguri și umbrele care costă 5 euro setul, iar la barul de pe plajă se pot servi doar băuturi și înghețată.
Urmează, în ordine, plajele Tzortzi Gialos și Leftos Gialos. Pe prima sunt pietre pe plajă, iar intrarea în mare este mai grea în primii 2-3 metri din cauza pietrelor, după care se face nisip iar nivelul apei este sub genunchi și crește treptat spre larg. Nouă ne-a plăcut Tzortzi Gialos, deși nu e amenajată decât într-un capăt cu câteva șezlonguri și o mică terasă. Leftos Gialos, în schimb, e cea mai bine amenajată plajă de pe insulă. Malul este pietros, cu acces relativ ușor în mare dacă ai papuci speciali pentru pietre. Are două taverne, care împart plaja, fiecare cu parcare proprie, șezlonguri și umbrele. Una dintre ele (Dolopes) are și piscină proprie la umbra măslinilor, iar mâncarea este foarte bună, deși ceva mai scumpă decât în alte părți. Aici aduc la prânz pește proaspăt pescuit, de diverse feluri, pe care îl expun în vitrină, pe gheață, pentru a-i putea alege clienții. Tot aici vine în fiecare zi, în jurul orei 13, o barcă cu turiști care ocupă, pentru câteva ore, plaja și terasele. La Dolopes se pot folosi șezlongurile gratuit, dacă consumi de la tavernă. La cealaltă, costă 6 euro setul, fără consumație.
Următoarea plajă organizată este singura din insulă care nu e așezată într-un golf, ci e un fel de peninsulă triunghiulară, ieșită în mare. Se numește Agios Dimitrios și se ajunge la ea din drumul principal spre Gerakas, urmând indicatorul (în dreapta) spre Steni Vala (nu apare pe acest indicator). Șoseaua coboară și trece de Steni Vala, urmând linia costei cu privești superbe spre mare. Asfaltul se termină exact la coborârea spre Agios Dimitrios, unde e amenajat un loc de întoarcere a mașinilor. Plaja este amenajată cu mai multe porțiuni cu șezlonguri și umbrele, la fiecare fiind taxa de 5 euro. Ultima tavernă spre munte oferă șezlongurile fără taxă, dacă servești ceva de la ei. Tot aici, este amenajat un parc de saltele gonflabile pe mare, unde accesul este de 6 euro / oră sau 10 euro / zi. Plaja este cu pietre, iar accesul în mare este destul de ușor, tot pe pietre. La Agios Dimitrios se mai poate ajunge pe o variantă care coboară tot din șoseaua principală, mai spre nord, și trece prin satul Mourtero.
Există multe alte plaje la care am ajuns doar în trecere sau deloc. La Gerakas este destul de pustiu, sunt câteva șezlonguri și umbrele, iar la Tsoukalia este cam la fel. Sunt plaje fără umbră unde nu ne-a atras nimic.
În general, noi luam prânzul pe plajele cu taverne. La Agios Dimitrios, fiind doar variante de fast-food, am preferat să prânzim în Steni Vala. Este un sat pescăresc, cu multe opțiuni pentru amatorii de pește proaspăt.
Trimis de dognean in 01.08.16 21:59:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dognean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.20920000 N, 23.90890000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Boierule, imi vine sa-mi iau colacul, slipul si cardul si sa vin acolo. Stiam eu ca asa arata o zi la plaja
Vacante frumoase pe mai departe.
Acum invingator la puncte: pozele. Sunt minunate si oricat de mult si frumos ai fi descris totul, nu se compara cu vederea acestor locuri.
Felicitari, votat si de data asta cu placere.
Foarte frumos! Încă o insulă minunată care trebuie descoperită! Pentru iubitorii de Grecia, o invitație plăcută! Superbe și pozele!
@dognean: Bună seara!
Un traseu către aceasta insula, ma puteți ajuta?
Câți km sunt?
Plecare din craiova, multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Alonissos - fâşia de tihnă a Sporadelor — scris în 27.06.23 de miha48 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Chora – vechiul Alonissos — scris în 31.07.16 de dognean din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Alonissos – între pini și mare — scris în 28.07.16 de dognean din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Alonnisos, minunat! — scris în 13.07.15 de killtox din ROMANIA - RECOMANDĂ