GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La sârșitul secolului trecut, odată cu dezvoltarea așezărilor de pe malul mării, datorită turismului de masă, satele grecești de pe versanții munților au fost depopulate. Sătenii au coborât în noile așezări de pe plajă, unde aveau toate condițiile: drumuri, apă, curent, canalizare, incălzire, locuri de muncă. Au renunțat la viața grea din munte si s-au făcut orășeni.
Însă, în ultimii 20-30 de ani, grecii au învățat că doar marea nu este suficientă pentru a atrage turiștii din toate colțurile lumii. Așa că, s-au apucat să refacă satele vechi, de pe munte și să le repopuleze, fie cu urmașii celor care au coborât spre mare, fie cu străini (germani, englezi, italieni, etc.) care au înțeles potențialul turistic al acestor așezări. Procesul a început, evident, cu infrastructura, statul implicându-se in contrucția drumurilor de acces, a rețelelor de apă, canalizare și energie, probabil cu fonduri europene. A urmat, firesc, renovarea caselor vechi tradiționale sau contrucția altora în același stil (din piatră sau lemn, funcție de zonă), case care acum găzduiesc taverne, cafenele, magazine mici, pensiuni turistice, etc. Toate străduțele sunt pavate cu piatră, iar accesul auto se face până într-o parcare amenajată la intrarea în sat. Pe străduțe se circulă doar pe jos.
Primul astfel de sat l-am găsit anul trecut, mai sus de Paralia Panteleimonas, pe continent. Era Paleos Panteleimonas, care, aproape părăsit cu 30 ani de în urmă, acum colcăia de viață, plin de turiști din toate colțurile lumii. Ne-a plăcut foarte mult această așezare, și am căutat ca și în acest concediu să avem parte de așa ceva. Și am găsit. Localnicii îi spun Chora, pe indicatoare apare Old Village, iar în hărți îi spune Alonissos. Accesul se face din Patitiri, din drumul care merge spre plaje, o ramificație spre stânga, marcată cu indicatoare. Există și un autobuz verde, destul de bătrân, care pleacă la ore fixe din Patitiri, trece prin satul vechi și ajunge în Steni Vala, de unde se întoarce în Patitiri.
Dacă în Paleos Panteleimonas aveai o priveliște minunată asupra plajelor estice din continent, din satul Alonissos, așezat pe culmea muntelui ai ocazia să vezi ambele coaste ale insulei și marea care o inconjoară. Practic, de aici poți vedea atât răsăritul cât și apusul soarelui. În diverse locuri din sat, ți se deschid priveliști suprinzătoare asupra insulei sau asupra altor case din sat.
Am petrecut aici câteva seri minunate plimbându-ne, stând la taverne pe terase suspendate deasupra pinilor, cu imagini de neuitat spre toate frumusețile din jur. Am găsit două bisericuțe mici, foarte drăguțe, care sunt deschise publicului. Aleile din piatră, coboară, urcă, se bifurcă și apoi se întâlnesc din nou, printre case de piatră, unele cu acoperiș din lespezi de piatră. Deși nu pare, în multe dintre casele vechi puteți găsi cazare, ele având la intrare sigla albastră EOT.
Din vechiul Alonissos există drumuri sau poteci care vă duc spre plaje neorganizate din vestul insulei. Tot din drumul spre satul vechi se desprinde cel care duce la plaja mea preferată: Megalos Mourtias.
Am intâlnit pe această plajă, la prima oră a dimineții, o familie de englezi în vârstă care aveau o casă construită în apropiere de plajă. Stau în insulă în fiecare an, în special primăvara și toamna, acum fiind doar în vizită scurtă. De asemenea, am discutat cu o englezoaică de 72 de ani, care stătea în satul vechi (pe munte) și care cobora în fiecare dimineață din sat până la plajă (aprox. 3 km). La ora 8.30 ajungea pe plajă, înota în larg circa 3 km (până nu se mai vedea), se întorcea și urca înapoi în sat pe jos. Ne-a povestit că vine de 30 de ani pe insulă, de pe vremea când în Chora nu erau drumuri, nu era curent (stătea la lumânare) și scotea apă cu o pompă de mână. Stă câte 3 săptămâni în fiecare vară. De altfel, în afară de greci care erau majoritari pe insulă ca și turiști, următorii ca procente erau englezii (10 %) și italienii (5%).
La intorcerea spre țară, prin Grecia, am descoperit și alte indicatoare spre ”Traditional village”, ceea ce înseamnă că mai există astfel de sate vechi. De altfel, din Volos, spre munte la circa 5 km distanță, se află un sat vechi refăcut, numit Makrinitsa. Ne-au povestit alții despre el, dar, din păcate, nu am mai avut timp să-l vizităm.
Trimis de dognean in 31.07.16 15:58:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dognean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.20920000 N, 23.90890000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@dognean - Pentru mancarea cu caracatita servita in Steni Vala ti-as fi dat 100 de voturi insa nu ma lasa admin-ul
Iata de ce merita sa mergi in Grecia!
Felicitari pentru review! Votat!
@dognean: makrinitsa, tsagarada, m ouresi, agios Dimitros... sper sa am timpul necesar să le vizitez pe toate la sfârșit de august.
Abia astept călătoria prin Pelion cu trenul vechi cu aburi.
Va spun atunci ce ați pierdut...
Dar nici alonissos nu e de aruncat...
Minunat si acest articol si cand stai si te gandesti ca noi cautam comoditatea si confortul cat mai aproape de noi iar persoanele mai intelepte cauta sa fie cat mai aproape de natura si sa se bucure de ea iti cam vine sa te reorientezi.
De multe ori insa intelepciunea vine odata cu varsta sau in unele cazuri chiar deloc.
Felicitari si pentru acest articol, votat cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Alonissos - fâşia de tihnă a Sporadelor — scris în 27.06.23 de miha48 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Plaje la umbra pinilor — scris în 01.08.16 de dognean din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Alonissos – între pini și mare — scris în 28.07.16 de dognean din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Alonnisos, minunat! — scris în 13.07.15 de killtox din ROMANIA - RECOMANDĂ