ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 8 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Ierihon, orasul cel mai vechi din lume

TIPĂREȘTE URM de aici

Finalizez prezentarea Israelului cu cel mai vechi oras din lume, Ierihon. In urma acordului de pace, in 1994 acesta a fost primul oras cedat Palestinei de catre Israel, impreuna cu Fasia Gaza. A fost apoi reocupat de militarii israelieni, insa din martie 2005 a revenit partii palestiniene. Situat la cca. 250 m sub nivelul marii, Ierihonul este si orasul cu cea mai joasa altitudine din lume. Irod cel Mare a construit aici un palat de iarna, dotat cu apeducte, un hipodrom si un teatru, fiind resedinta lui preferata de iarna.

Este irigat in abundenta de raul Iordan, aflat la doar 7 km spre vest, dar si de izvoarele ce coboara de pe pantele Muntilor Centrali. Una dintre inovatiile israeliene in irigatii este tehnologia irigatului prin picurare, gestionarea inteligenta a resursei de apa facand posibila cultivarea fructelor si a legumelor chiar in zonele aride.

Curmalele sunt cele mai vechi fructe cultivate de pe mapamond, iar in jurul orasului Ierihon sunt plantatii intregi, care permit obtinerea a doua culturi de fructe pe an.

Cu ocazia sapaturilor arheologice in palatul lui Irod, se spune ca au fost descoperite intr-un borcan, seminte de curmale, care au germinat dupa tratamente fertilizante, astfel readucandu-se la viata acest soi carnos si foarte dulce.

Din Ierihon am cumparat curmale simple dar si curmale umplute cu fistic, trase in ciocolata.

Ne-am oprit la poarta Asezamantului Romanesc de la Ierihon, unde ne astepta una dintre maicute. Un roman stabilit aici a donat Bisericii Ortodoxe Romane, un teren la care s-au mai adaugat si altele limitrofe si s-a decis ulterior construirea unui asezamant romanesc destinat pelerinilor romani.

In centru se afla biserica ortodoxa cu hramul „Nasterea Domnului” si „Toti Sfintii Romani” , înconjurata de alte trei cladiri: paraclisul cu hramul „Toti Sfintii din Palestina” , clopotnita, corpul casei pentru pelerini si egumenia. Biserica a fost pictata in stil bizantin de doi pictori din Bucuresti. Frescele reprezinta scene biblice din Ierihon si de pe valea Iordanului, dar si sfinti romani, o parte dintre acestia purtand costume populare romanesti. Printre ei la loc de mare cinste se afla si Sfantul Roman Ioan Iacob Hozevitul.

Coloanele din pridvor si peretii exteriori ai bisericii sunt acoperiti cu placi din piatra in forma de benzi slefuite si asezate dupa nuante, una mai intunecata, una mai deschisa, care dau sfantului locas o frumusete aparte. Deasupra naosului troneaza o turla inalta cu ferestre alungite in chipul unor raze care permit o buna luminozitate in interior.

In holul casei pentru pelerini, maicutele ne-au servit coliva proaspat preparata si cafea, dupa care am pornit spre o alta biserica ortodoxa, cunoscuta mai ales pentru„Dudul lui Zaheu” .

Biserica Ortodoxa Sfantul Prooroc Elisei gazduieste in curtea sa, Dudul lui Zaheu, “sicomorul” , in care s-a urcat Zaheu vamesul, pentru a-l vedea pe Hristos. Potrivit traditiei crestine, Sfantul Zaheu l-a insotit pe Sfantul Apostol Petru, iar in Ierihon vamesul s-a pocait.

Trunchiul uscat al acestui copac biblic se pastreaza in spatele unui geam, spre a-l pazi de intemperiile vremii si de pelerini.

Interiorul bisericii are peretii in culoarea albastra, care aminteste de albastrul de Voronet. Zaheu este reprezentat catarat in dud, uitandu-se la Hristos, inconjurat de multa lume. Mantuitorul, insotit de apostoli, il priveste si il binecuvanteaza.

Sfarsesc descrierea locurilor sfinte si de pelerinaj amintind de manastirea din Carantania, muntele aflat la nord-vest de Ierihon, unde Mantuitorul Iisus Hristos s-a retras si a postit, vreme de 40 de zile si unde a fost ispitit de diavol. Nu am vizitat-o insa ne-am oprit in apropierea muntelui si am privit-o. Se poate ajunge urcand muntele aparent abrupt pe cararea lata, dar si cu cele trei telecabine care functioneaza permanent.

Astfel am petrecut ultima zi in Israel, iar pe drumul spre hotel mi-am amintit traseul parcurs timp de 8 zile in toate locurile sfinte si cele mai importante si frumoase monumente.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de geani anto in 11.11.23 10:20:55
Validat / Publicat: 11.11.23 10:45:20

VIZUALIZĂRI: 274 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30600 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.11.23 10:38:31]
»

Super și acest review

-

Mutat în rubrica "Descoperă Ierihon (Jericho) , [ALTE ZONE]" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperind Israelul]

webmaster
[11.11.23 10:53:57]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi
[12.11.23 09:23:48]
»

@geani anto: Apreciez informaţiile din text dar şi efortul de a descrie ce e în poze cu atât mai mult că în majoritatea cazurilor se scrie sub ele un cuvânt-două, le votezi că-ţi plac ca estetică dar nu afli nimic despre locul respectiv. Îmi pare rău că ai terminat acest serial care mi-a adus aminte de pelerinajul pe care l-am făcut cu peste douăzeci de ani în urmă şi nici atunci nu ştiam atatea amănunte.

geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[12.11.23 10:00:36]
»

@Michi: Deși mi-aș dori ca toată viața mea să fie o călătorie, nu se poate. Am finalizat povestea mea în Israel, însă o voi începe pe cea în Austria. Dacă vă pasionează castelele, dar și natura, vă invit să mă urmăriți în continuare. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
geani anto, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ierihon (Jericho) :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052727937698364 sec
    ecranul dvs: 1 x 1