ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2017
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hyères – un pitoresc oraș la țărmul Mediteranei

TIPĂREȘTE

Tabăra de bază in cele 7 zile petrecute in sudul Franței a fost la Hyères, mai precis am stat intr-un apartament inchiriat prin airbnb, situat lângă port.

Așezat pe țărmul Mediteranei, Hyères este cea mai veche și cea mai sudică stațiune de pe Riviera Franceză, și cuprinde, pe lângă cartierele Capte, Giens, Almanarre sau Salins-d' Hyères și Penisula Giens și Insulele de Aur (Porquerolles, Port-Cros și Levant).

Cu aproape 2400 de ani in urmă, grecii din Massalia (Marsilia zilelor noastre) au pus bazele unei cetăți, mai exact a unui punct comercial așezat pe o colină, exact lângă plaja L'Almanarre (de care am pomenit in review-ul despre peninsula Giens). Inspirați probabil de frumusețea locurilor, au numit această fortăreață Olbia, cuvânt care in greacă inseamnă fericit.

Mărturie a acestui așezământ grecesc stau vestigii din situl arheologic Olbia, deschis vizitatorilor.

Hyeres, cunoscut sub acest nume din anul 963, ajunge in secolul 13 in posesia ducilor din Provence iar din anul 1481 trece sub protecția regelui Louis al XI-lea al Franței.

Datorită climei blânde, a iernilor calde, orașul devine din secolul al XIX-lea un loc de vacanță preferat de aristocrația acelor timpuri. Pe străzile cochete ale orașului, mărginite de vile impunătoare s-au plimbat, printre alte celebrități, Lamartine, Regina Victoria și Tolstoi.

In anul 1913 orașul este numit ”stațiune climaterică și hidrominerală”, devenind prima stațiune de pe țărmul francez al Mediteranei.

Orașul mai este cunoscut și datorită culturilor și exportului de plante exotice și palmieri, care au inceput să fie aclimatizate la inceputul secolului al 19-lea de către renumiți botaniști ai vremii. Palmierii, care mărginesc bulevardele orașului, sunt crescuți in pepiniere și exportați in intreaga lume, motiv pentru care orașul mai este cunoscut și sub numele de Hyeres-les-Palmiers.

Zona oferă atât de multe posibilități de petrecere a timpului pe mare sau pe țărmul ei, incât a fost foarte greu să ne rupem de vraja mării câteva ore și să vizităm orașul Hyeres.

Chiar inainte de a pleca in concediu, am revăzut un film din seria cu jandarmul de Funes, in care, pentru scurt timp acțiunea se petrecea in gara din Hyeres. Fiind mari iubitori de filme cu Louis de Funes, primul obiectiv la care ne-am oprit când am vizitat orașul a fost gara Hyeres.

Era aproape neschimbată, micuță, cu aceleași obloane albe din lemn la ferestrele superioare.

După scurtul popas la gară, am pornit in explorarea orașului vechi, intins pe colina Costeou.

Din străzile moderne, mărginite de frumoase vile construite in a doua parte a secolului 19 sau in prima parte a secolului 20 sau de hoteluri și magazine, am trecut pe sub Porte de la Rade sau Porte Massilon (construită in sec. 12) și am ajuns pe străzile inguste, pietruite, cu case colorate la parterul cărora erau deschise magazine de tot felul, restaurante și cafenele.

Așa am ajuns in Place Massilon, o micuță piață aflată in centrul orașului vechi. Piața poartă numele episcopului Jean -Baptiste Massilon, născut in Hyeres, și a cărui statuie se află in piață.

Piața este mărginită intr-una din părțile laterale de Turnul Templierilor sau Turnul Saint-Blaise.

Turnul, ultimul martor al prezenței templierilor la Hyeres, avea la parter o capelă iar in partea superioară o sală și o terasă fortificată, accesibile doar pe niște scări exterioare demontabile.

După templieri, turnul a trecut in proprietatea Cavalerilor Ordinului Maltei fiind cedat orașului in secolul 17. Turnul Saint-Blaise a fost complet restaurat in perioada 1985-1992, fiind deschis vizitatorilor. Accesul este gratuit.

Din Place Massilon, am urcat pe străduțe inguste, frumos colorate de florile care atărnau la ferestre, și am ajuns la ”La Peniscola”, o casă construită in stil renascentist in sec. 16, cu un turn ascuțit, ajunsă in actuala infățișare după mai multe remodelări și extinderi.

La Peniscola este construită deasupra porții Saint Paul care are ieșire la piața cu același nume unde este o terasă de unde poți admira orașul și Biserica Saint Paul, construită in sec. 12 in stil romanic provensal. Lângă biserica din sec. 12 a fost construită o a doua clădire in stil gotic.

Ne-am plimbat in sus și in jos pe străduțele deosebit de pitorești, cu case și porți colorate in culori vii. Am trecut prin Pasajul Jules Romain, o frumoasă alee mărginită de case in stil renascentist cu ferestre cu șprosuri și am ajuns la Porte des Princes, o poartă in stil neogotic construită la inceputul secolului 20.

Tot urcând pe străzi am ajuns la Castelul Saint-Claire, construit de Olivier Voutier, pe ruinele unei vechi Manastiri a Clariselor. Castelul are și un foarte frumos parc, cu multe terase de unde se poate admira orașul și marea. Mormântul lui Olivier Voutier se află in acest parc. Parcul este deschis zilnic intre orele 8 si 19.00.

Noi am ajuns cupuțin inainte de ora inchiderii, dar tot am reușit să dăm un ocol parcului.

Era cam târziu, dar am hotărât totuși să urcăm până la ruinele castelului din varful dealului Costéou. Am inceput să urcăm pe o alee ciudată, din pietre mari care păreau că au fost topite și lăsate să curgă și să se răcească in diferite forme. Parcă era lava pietrificată a unui vulcan. Aveam să aflu că erau așa numitele ”les dalles à cupules”, plăci mari de pietre gravate, având mici cavități, datând din neolitic.

La castel am ajuns după ce am urcat pieptiș un grohotiș. Indicatorul pe acolo ne-a indrumat dar când am ajuns sus am constatat că se putea ajunge și cu mașina pe un alt drum.

Era trecut de ora 19.00 iar parcul Saint-Bernard din jurul castelului și castelul erau inchise. Am putut să vedem puțin din afară ruinele castelului aflat la 200 m alt. pe dealul Casteou.

Prima parte a castelului a fost construită in a doua jumătate a sec. al XI-lea de Pons de Fos. In secolul al XIII-lea, Charles I de Anjou a construit o altă parte a castelului, ale cărui ruine se pot vedea și astăzi. Castelul a fost dezmembrat de Louis XIII in anul 1620 pentru a impune autoritatea regală in Hyeres.

Am coborât tot pe grohotișul de pe lângă castel și am ales să mergem pe alte străduțe până jos in oraș. Am trecut astfel și pe lângă Vila Noailles, așezată chiar in vecinătatea parcului Saint Bernard. Vila este o clădire modernă construită in sec. al XX-lea de Charles și Marie-Laure de Noailles, și a fost frecventată de artiști celebri ai vremii, prieteni ai familiei Noailles, printre care Luis Buñuel, Jean Cocteau sau Alberto Giacometti.

Hyeres este un oraș al parcurilor și grădinilor. Sunt trei parcuri in oraș numite ”Jardin remarquable”., respectiv: Parcul Olbius Riquier - o grădină botanică cu peste 7 ha plantate cu specii rare, Parcul Saint-Bernard din vecinătatea castelului și Parcul Saint-Claire.

Săptămânal, pe străzile din centrul orașului se organizează piețe unde producătorii locali iși vând mărfurile. Am fost in ultima zi, inainte de plecare la o astfel de piață, unde se vând de toate, de la alimente la imbrăcăminte și incălțăminte.

Au rămas foarte multe locuri pe unde nu am ajuns din lipsă de timp, dar nu poți să le faci chiar pe toate intr-un concediu.

Am descoperit insă un oraș frumos, și vă recomand să nu il ocoliți dacă ajungeți prin Provence.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 26.11.17 01:26:53
Validat / Publicat: 26.11.17 05:10:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 2899 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Biserica Saint Paul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.11.17 05:08:59]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Hyeres & Peninsula Giens, TOULON" (deja existentă pe sait)

webmaster
[26.11.17 08:46:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[26.11.17 10:38:51]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MikaAUTOR REVIEW
[26.11.17 12:20:48]
»

@webmaster: Mulțumesc!

Mitica49
[26.11.17 15:19:07]
»

@Mika: N-am fost niciodată pe acolo și nu cred că voi ajunge vreodată. Însă descrierea din review și multitudinea de detalii legate de zona respectivă plus fotografiile mă fac să mă simt ca și cum ar fi fost acolo. Bineînțeles, asta, virtual. Până la real mai este cale lungă.

Felicitări pentru articol. articol pe care l-am votat fără rețineri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[26.11.17 15:42:09]
»

@Mitica49: Mulțumesc. Nu trebuie sa spui că nu vei ajunge niciodată. Nu se știe ce iți rezervă viitorul. Eu sper să ajungi și pe acolo și in alte locuri frumoase din țară sau de prin lume. Vacanțe cât mai frumoase!

webmasterX
[26.11.17 16:30:15]
»

am stat intr-un apartament inchiriat prin airbnb, situat lângă port.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

Dan&Ema
[26.11.17 19:14:05]
»

@Mika:

Superbonus!

Un articol care descopera o regiune plina de istorie, castele, turnuri, dar surprinsa si in viata ei cotidiana in parcuri, la piata, in iras.

Felicitari! Deosebit!

MikaAUTOR REVIEW
[26.11.17 19:18:48]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc!

mishu
[03.12.17 11:19:34]
»

@Mika: Frumos intradevar, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Mika, mishu, Mitica49
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Hyeres & Peninsula Giens:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086966037750244 sec
    ecranul dvs: 1 x 1