GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ce m-a determinat sa ajung intr-o tara comunista cu iz exotic
Sa ajung in Havana, nu pot spune ca mi-am dorit prea tare, dar planul pe care-l aveam pentru septembrie 2018, mi-a dus pasii si pe acest meleag. Anul 2018 reprezenta pentru mine, un an deosebit, implineam o varsta inaintata, dar care imi mai permitea sa fac excursii prin tari exotice, indepartate, care mie imi da o energie aparte, pe care o traiesc cu intensitate maxima. Decizia am luat-o sa fiu, la aceasta aniversare alaturi de ce mi-a mai ramas cel mai drag in viata, alaturi de fiul meu, care deocamdata locuieste in New-York. In septembrie voi pleca in NY, unde urma sa stau si de sarbatorile de iarna, daca tot treceam oceanul, iar pe de alta parte in tara aceste sarbatori frumoase, pentru mine singura, sunt triste. Tot planul era frumos, exceptand doar perioada de sedere 20 oct. pana in ultima saptamana din noiembrie, cand NY, incepe sa imbrace haine de sarbatoare si se animeaza in ultima sapt din noiembrie si strazile din jurul muzeului Natural de Istorie, se inchid circulatiei, iar pe pavaj incep sa se intinda baloanele care pana in joia aceleasi saptamanii sunt pregatite pentru parada care are loc in ziua marii sarbatori pentru americani, Thank's Giving".
Pentru perioada 20 oct. 20 noiembrie, trebuia sa imi gasesc un loc exotic, cald si animat, cand in NY nici vremea nu este prietenoasa, ploua, bate vantul si este frig, iar orasul nu ofera nimic care sa te faca sa ramai. Asa ca am incercat sa caut pe internet unde voi putea sa merg, fara sa fiu prea departe de NY si cu costuri nu prea mari. Mi-a venit ideea sa fac o croaziera in Caraibele de Vest, cu plecare din Miami, orasul croazierelor din intreaga lume, cu o durata intre 8-10 zile. Tot cautand, am gasit numai companii care nu aveau cabina single, iar pt a ramane singura in cabina, trebuia sa cumpar ambele locuri, incat costul depasea prea mult o valoare rezonabila pentru ceea ce putea sa-mi ofere acele croaziere. La un moment dat, dau peste o croaziera in Caraibe cu plecare din Havana-Cuba, cu MSC-Armonia. Stiam ca MSC, are cabine single, iar pretul e putin mai mare decat pretul pe 1 persoana din cabina dubla. Pretul pentru single 650 euro, pentru 8 zile (pentru o persoana in cabina de doi pretul era475 euro) cu taxele portuare incluse, porturile unde se oprea vasul: havana, Belize, Insula Roatan Honduras, Costa Maya, Cozumel-Mexic, Havana, deci mi s-a parut si ieftina, si atractiva. Am luat croaziera pentru perioada 3-12 noiembrie. Nu era nici o problema, voi cumpara un bilet de avion ieftin din NY, cu plecare din aeroportul La Guardia, unde sunt zboruri low cost.
Urmatorul pas era sa vad cum e cu viza in Cuba, pentru cetatenii romani. Si am o noua surpriza, care imi complica putin situatia. Trebuia sa-mi iau viza de la Consulatul Cubanez din Bucuresti, costul daca mergi personal, 25 euro, dar conditionata sa nu intri in Cuba de pe teritoriul USA, dar mi se permite sa zbor din Havana in USA, daca binenteles ai viza pentru state. Si uite asa m-am scos si cu aceasta problema. Mi-am facut un nou traseu, plec cu valiza mea uriasa in NY, de acolo cu un bilet ieftin si o valiza de mana zbor la Toronto, de unde aveam o multime de zboruri pana in Havana (canadienii bucurandu-se de bune relatii cu Cuba). Am planificat sa stau si in Toronto daca tot ajungeam intr-un oras unde nu am mai fost, cateva zile, 4 nopti am rezervat de pe booking, la o garsoniera privata (aici o sa fac un rw cu Toronto, merita acest oras vizitat, mi-a placut), apoi cu bilet de zbor la Air-Canada, in valoare de 250 euro, intram in Cuba, pe aeroportul din Havana, durata zbor 4h.
Inarmata cu biletul de avion, cu plecare din Toronto directia Havana, cu cei 25 euro, m-am suit in tren dis de dimineata, pana in Bucuresti. De la gara un taxi m-a debarcat in fata consulatului. Acolo liniste, pe nimeni nu interesa sa ridice viza pentru aceasta tara. Un portar mi-a indicat etj. unde era consulatul. Am sunat la usa pe care scria ca acolo e sediul consulatului, dupa care o d-na amabila, secretara d-nului Consul, mi-a dat un formular foarte simplu sa-l complectez, apoi mi-a luat pasaportul, 25 euro, m-a intrebat din ce tara plec spre Havana, i-am spus Canada si multumita cu raspunsul, a disparut intr-un birou. Cred ca am asteptat vreo 1/2 h, timp in care, in holul unde eu asteptam a aparut un copil insotit de mama lui, care tot alerga din birou, in alt birou, mama lui tot striga la el in spaniola, deci nu intelegeam nimic, dupa care in sfarsit a aparut si d-na cu pasaportul in mana si cu foaia pe care o complectasem, semnata si stampilata. Mi-a explicat ca aceasta hartie este viza mea de intrare in cuba, pe care la vama o sa-mi aplice o stampila cu data intrarii, avand o singura intrare pentru o perioada de 30 zile, iar la iesire din tara, o sa mi se ridice hartia, pe care pana la acel moment sa o pastrez cu grija in pasaport. Pentru iesire din Cuba mi s-a confirmat ca pot pleca in orice directie doresc. Asa ca am luat de la o agentie de bilete din NY (online), biletul din Havana directia Miami, daca tot era peste ocean la o distanta de numai 140 km, 1 h de zbor, merita sa fac si aici o oprire de cateva zile. Circuitul se incheia dupa o alta sedere si in Miami. de 5 zile.
Acum am calculat cat voi lipsi din NY, 5 zile Toronto, pe 29 oct. plec, ajung in Havana, ca sa vizitez si orasul inainte de a ma imbarc pe MSC-Armonia, fac croaziera pe Caraibe, iar pe 12 noiembrie debarc in acelasi port de unde am plecat si din aeroportul Havana zbor in Miami. Aici nu poti sta mai mult de 5 zile, pentru ca acest oras e foarte scump, dar sunt suficiente zilele sa-l vizitez, facand un tur al orasului cu City-Tour, care include si o croaziera in jurul Miami Beach si chiar insula (despre care auzisem ca este Beverly Hillsul vedetelor de cinema din USA
. Deci voi face un circuit complet si frumos. Cu plecare din NYC pe 24 octombrie, voi ajunge la timp in Havana, pe 3 noiembrie, iar in NY voi reveni pe 17 noiembrie, numai bine sa asist la tot spectacolul de pregatire a sarbatorii, Thank Giving".
Asa am ajuns sa vizitez o tara despre care nu stiam mare lucru, dar stiam ca o sa ma simt ca o intoarcere in timp, intr-o perioada a masinilor, obiceiurilor de mult apuse, exuberante, un amestec de comunism exotic. Deci o noua experienta in peregrinarile mele.
Dupa iesirea din aeroport destul de greoaie, tinand cont ca nu aveam valiza de cala, dar cu multe controale facute, cu personal care nu se grabea, cu multe zboruri venite odata, cozi lungi, apoi alta coada la schimbat banii in pesuol convertibil, pentru turisti, numit CUC si in sfarsit instalata intr-un taxi, am ajuns la cazare, a carui poveste a fost relatata in rw -ul scris inainte. De aici, timp de 4 zile voi incerca sa descopar farmecul acestei noi destinatii.
Mult timp m-am gandit cum sa scriu acest rw, despre Havana, ca cititorul sa vada orasul asa cum l-am vazut eu, cum m-a impresionat pe mine. Un user mane de pe AFA, spunea despre Havana:, Havana trebuie vazuta nu scrisa "si avea perfecta dreptate. Cand pleci sa vizitezi orasul, recomand sa o faci mergand pe jos, asa vei intelege mai bine de ce te atrage, ce da farmec aparte si de ce in cele din urma te indragostesti de acest trecut plin de viata chiar si in zilele noastre. Mergand pe jos, treci pe langa cladiri care te impre-sioneaza, multe din ele sunt cu tencuiala scorojita, cu ornamentele deosebit de valoroase gata sa cada, cu cluburile, restaurantele parca parasite, cu cladiri urate tip sovietic, in care locuiesc cei saraci, mutati acolo dupa perioada postrevolutionara din cociobe, fara sa se imbunatateasca viata lor, dar aceste cladiri spun istoria Havanei, a acestei tari, a dramei acestui popor.
Acum am sa fac un mic istoric al acestui oras, pentru a intelege cum s-a dezvoltat ajungand un oras prosper, in trecut, o perla a Antilelor, apoi devenind cel mai important oras al placerilor, care a atras pe Yankei petrecareti, din America (speriati de legea prohibitiei) ca sa ajunga dupa postrevolutie un oras in ruina, cu strazi stricate, cladiri abandonate si o populatie saracita.
Havana capitala Cubei, se intinde de-a lungul golfului, care desparte Cuba de coasta stralucitoare a Floridei, la o distanta de numai 140 km. Frumusetea plajelor care delimiteaza orasul de apele golfului si splendidul recif de corali, a fascinat in toate perioadele pe musafiri care s-au ratacit prin aceste locuri, dar si prin sarmul cubanezilor cat si prin muzica, dansul, buna dispozitie pe care intodeauna a avut-o si a dat un aer de romantism, bucuria de a te alatura entuziasmului acestor locuitori. Infiintata in anul 1519 de San Cristobal de la Habana pe locul unui sat, a cunoscut o rapida dezvoltare deoarece a fost locul de plecare a corabiilor spaniole spre Lumea Noua. Astfel treptat au inceput sa apara strazi largi cu parcuri umbrite de palmieri, arbori, vile luxoase, case art -deco, constructii decorate si o arhitectura de o rara frumusete. Orasul a devenit cel mai prosper si frumos oras din toata zona insulelor Antile. Iar pe langa frumusetea orasului, a fost ca un magnet, pentru musafirii veniti aici, datorita si exuberantei, libertinismului popu-latiei, a culturii complexe, un amestec intre cultura, dansul si muzica, spaniola cu cea africana. Pe langa aceste constructii, au inceput sa apara multe cazinouri, cluburi unde mojitos, un amestec de rom cu bauturi racoritoare si trabucuri de foi de cea mai buna calitate din lume, sunt deliciile pentru consumatori, alaturi de spectacole, de moralitate scazuta ca sex live, striptis si pana la amenajarea in interiorul cazinourilor a unor saloane pentru prizat cocaina. Odata cu stabilirea yankeiilor, veniti din America, speriati de efectul legii prohibitiei, numarul acestor cluburi a crescut iar orasul se imbogatea tot mai mult.
In anul 1835, Spania ramasese doar cu Puerto Rico, Filipine si Cuba, la care tinea cel mai mult, fiind cea mai pretioasa posesie pe care au avut-o. Pe langa pretiosul tutun, o alta bogatie a acestei insule era zaharul din trestie de zahar. In anul 1857, incepe tragedia acestei tari, pretul zaharului s-a prabusit, ceea ce a dus la o grea pierdere pentru Cuba. Propietarii de plantatii au eliberat sclavii, saracia punea stapanire pe populatie si spiritul independentei tot crestea in randul populatiei tot mai sarace. Fortele nationaliste sub conducerea poetului Jose Marti au strabatut Cuba, dand foc plantatiilor de trestie de zahar si tutun, invingand si gonind pe propietarii spanioli. Totusi spaniolii nu vroiau sa piarda aceasta bijuterie a lor si au inchis localnicii de la sate, unii au murit, iar altii mai instariti au fugit in SUA, presand pe americani sa intervina in lupta impotriva spaniolilor, a propietarilor de mari plantatii. Pentru ca americanii investisera si ei in culturile de zahar, trimit vasul de razboi, USS Maine", in 1898 care, cand ajunge in portul Havana, explodeaza. Nu s-a aflat niciodata, cauza acestei explozii, dar Congresul American, declara razboi Spaniei.
In decembrie 1898, Spania capituleaza si cedeaza posesiunea asupra Cubei, USA, care o conduce pana in 1902. Perioada luptelor duse pana in 1899, au dus la distrugerea economiei in Cuba, dar dupa venirea investitorilor americani, mai ales in industri zaharului, unde s-au bagat miliarde de $, economia Cubei cunoaste o adevarata explozie, Havana cunoaste o noua revigorare. Noi constructii de hoteluri, cluburi de noapte, cazinouri, sali de teatru, apar iar turistii invadeaza orasul, mai ales turistii americani, unde se puteau sa-si faca toate placerile excentrice fara nici o restrictie. Havana devine cea mai frumoasa capitala a Caraibelor. Dar in sate populatia nu simtea nimic din aceasta bogatie a Cubei.
Anul 1933, Marea Criza loveste si in industria zaharului, Cuba intra din nou intr-o perioada de cadere, iar populatia saraca nemultumita se revolta, si sub conducerea unui tanar sergent, Fulgencio Batista, este inlaturat presedintele G. Machado, Batista preia conducerea si duce o politica de reformare pe plan politic si socialcare care s-a dovedit benefica pentru tara. In 1944 Batista pierde alegerile prezidentiale si pleaca in Florida. Tara se degradeaza, creste delicventa stradala si asasinatele politice, creste coruptia. Batista in 1952 se reantoarce din Florida, insceneaza o lovitura de stat si se reinstaleaza presedinte. Oata cu Batista, din Florida a venit si Mafia din America, care era atunci cautata de FBI. Cuba intra din nou intr-o perioada de refacere iar Havana devine orasul frivol, unde mafia refugiata din america, invartea jocuri de noroc, pe bani grei, iar in cluburi petrecerile pacatoase atingeau cote maxime, in timp ce taranii, muncitorii duceau o viata mizera.
Un tanar de 25 ani, avocat, Fidel Castro, isi formeaza un grup de revolutionari, devine speranta acestei categorii de oameni necajiti. In acest grup de revolutionare se remarca un tanar doctor argentinian, Che"Guevara, capabil si de incredere pentru Fidel Castro, cu acest grup Fidel Castro incepe o serie de lupte, de gherila impotriva conducerii lui Batista. In 1959, dupa multe lupte de gherila Batista paraseste Cuba, Fidel Castro intra in Havana, unde e primit in urale de localnici. Declara ca renunta la credinta lui comunista, elaborand Sierra Maestra Manifesto, unde scrie ca alegerile vor fi libere si democratice. Apoi castiga pe tarani proclamand reforma agrara. Dar in 1960 suspenda Constitutia, alegerile libere nu vor mai avea loc si initiaza tratate comerciale si militare cu URSS. Cuba urmand sa livreze zahar.
In 1960 URSS, trimite Cubei, pentru zaharul livrat petrol, care urma sa fie prelucrat in rafinariile detinute de americani. Presedintele D. Eisenhower interzice prelucrarea petrolului, ceea ce-l determina pe Castro sa natio- nalizeze rafinariile. Din acest moment incepe instalarea comunismului in Cuba. Se confisca toate propietatile private, se rationalizeaza toate consumurile, totul se putea cumpara numai pe cartele, cu o anumita cota. Speriati cubanezii instariti, intelectualii, poetii, oameni de cultura parasesc Cuba si se refugiaza la Miami. Din acest moment incepe dezastru in Cuba. In Havana, cluburile si cazinourile sunt inchise, vilele sompt-uoase parasite, toate bijuteriile arhitecturale lasate in paragina, monumentele care nu erau in spiritul revolutionarilor daramate, numele strazilor schimbate (ramanad si ve-chiul nume, preferat azi de localnici).
Dupa 40 ani de comunism, Havana este puternic degradata. Au inceput sa se faca numai blocuri tip sovietic, cutii de chibrituri, in tonuri de culoare gri, care stergeau splendoarea orasului de alta data. Dupa caderea comunismului in lume, dupa ce J. Carter slabeste embargoul impus Cubei, Castro renunta la constrangerile facute si liberizeaza anumite ocupatii, permite asocierea unor corporatii straine cu societati cubaneze de stat, mai ales in turism, ceea ce a dus la o schimbare a Cubei. Havana degradata, cu cladirile stand sa se darame, vilele scorojite, pastreaza totusi aerul vechi colonial si sansa de a, atrage turisti din lumea intreaga unde cladiri vechi de 400 ani, unice pot fi restaurate, transformand din nou orasul intr-o destinatie atractiva. Aici muzica, mojitos, trabucurile renumite, dansul si exuberanta acestui popor plin de viata, va face ca Havana sa fie o mare atractie pentru toti cei ce vor sa cunoasca acest popor si sa traiasca intr-o viata retro.
Azi Havana Vieja, este un obiectiv introdus in Patrimoniul Universal UNESCO, cu cladiri unice pe care guvernul trebuie sa le renoveze (unele au fost deja renovate de guvern sau de unele ambasade, care si-au stabilit sediul in acele frumoase conace), in timp, una cate una, vor impresiona prin frumusetea lor pe toti vizitatorii. Hotelurile renumite au fost de asemenea renovate, unele cazinouri redeschise, Havana revine treptat la epoca ei de glorie. Chiar daca orasul are inca o eleganta ieftina, totusi e plina de viata si multumita locuitorilor ei exuberanti, ospitalieri care se bucura de prezenta turistilor, se bucura de viata pe care o traiesc in fiecare moment al zilei, totusi este un magnet turistic. Havana ramane o experienta unica pe care nu o vei uita niciodata, daca ajungi sa o vizitezi.
De acum o sa calatorim impreuna prin deosebita Havana, incepand cu cartierul Vedado. Un cartier al centrelor comerciale, al ministerelor, hotelurilor, asezat pe un fost teren de vanatoare, de unde ii vine si numele (vanatoare=vedado). Este cartierul pe care l-am cunoscut prima data, dupa ce m-am instalat in Havana, hotelul, Vedado "
Trimis de grecudoina in 06.07.19 16:17:51
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@grecudoina:
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Am fost în Havana, HAVANA" (deja existentă pe sait)
@webmaster45: am incercat sa-l pun la rubrica, Am fost in Havana " , dar nu am reusit, dupa mai multe incercari, am zis ca am ajuns unde trebuia, dar nu mi-a iesit. Multumesc si imi pare rau. Urmatorul rw, fiind plimbari in diverse cartiere din Havana, o sa urmaresc acest rw
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Havana: file de poveste — scris în 31.01.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Havana lui Papa Hem — scris în 02.06.22 de mecut din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 La pas prin vechiul teren de vanatoare, azi cartierul Vendado — scris în 13.07.19 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Cuba - partea 3 — scris în 18.01.17 de almarina din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Cuba - partea 2 — scris în 18.01.17 de almarina din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Cuba - partea I — scris în 18.01.17 de almarina din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Havana — scris în 15.01.17 de trav3licious din BUCUREşTI - RECOMANDĂ