ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 25.03.16
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cu un pas înaintea lui Obama

TIPĂREȘTE

Am fost prima dată în Cuba. Și aș mai merge de o mie de ori.

O insulă frumoasă, exotică, verde. Și cu mare de smarald. Marea Caraibelor.

Am descoperit povestea unei țări închise în timp, cu oameni veseli, locuri incredibile și mașini din secolul trecut, cu farmecul lor aparte.

Să ajungi din Europa la Havana e destul de ușor. Sunt zboruri directe din Paris, Madrid și Milano. Noi l-am ales pe cel din Paris, cu AirFrance, sigur, elegant, cu papa și băutură bună. Am zburat cam zece ore, devansând timpul, câștigând cele șase ore de diferență de fus orar față de Europa centrală.

Ca să intri în Cuba nu e simplu. Îți trebuie, în primul rând, tarjeta, adică viza, iar apoi răbdare. Controlul e riguros și lent, prin urmare, coadă! Urmează aglomerarea de la restituire bagaje, coada la ieșire după completarea formularului obligatoriu, coada de la casa de schimb valutar și, chiar dacă nu mai ai răbdare, coada pentru taxi! Ne-am dezobișnuit!

Stăm pe Calle Luz în Habana Vieja la casa particulară lui Seriocha Tamajo, zis Che. Cubanezilor li se permite să închirieze camere în locuințele lor și să ofere demipensiune. Pe ușile de intrare au afișat Arenddator divisa. Toate au același preț și sunt strict controlate de organizație. Turiștii sunt răsfățați la maxim și li se oferă condiții pe măsură. Pe măsura cubaneză, evident!

Pe terasele altor locații sunt amenajate restaurante, numite paladar, cu bucătărie de casă. Meniul e pe bază de pui, pește, languste și foarte multe fructe, pentru noi exotice. Sunt private și deservite de o familie.

Micul dejun, desayuno, pare frugal pentru europeni. Banane mici, platanas, fierte, ananas, papaya, mango, proaspete. Cele două ouă ale porției le poți cere cum dorești. Dar sucul de fructe proaspăt stors și cafeaua sunt la discreție. În schimb, cina, cena, e consistentă. Supa, de fasole sau linte, se servește cu orez alb. Urmează felul principal din pește sau langustă, asortat cu orez si manioc prajit, fasole verde si morcovi natur. Desertul e divers si conține multe fructe proaspete. Doar romul e adus de noi. Și trabucurile.

Havana are un parfum aparte. E peste tot și îl simți de la început. Un amestec de tutun, apa sărată și mucegai. Se mai împlinește cu gazele de așapament ale mașinilor din anii '50. A fost întemeiată de spanioli in 1519 ca punct de oprire între lumea nouă și cea veche, în drumul lor de cuceriri.

Pe străduțele înguste ale orașului vechi fiecare casă pare de poveste. Toate sunt înșiruite fără spațiu între ele și se înalță pe două, trei etaje. Multe au terase pe acoperiș, dar toate au gratii la intrare și la geamuri. Firesc, pentru că se intră în camera de zi direct din stradă. Nefiresc, pentru ca nu le văd rostul.

Ușile deschise larg permit curioșilor priviri indiscrete. Se vede traiul modest atât înăuntru, cât și în afară.

Revoluția, comunismul și sărăcia și-au lăsat amprenta pe multe din fațadele clădirilor. Apa sărată și vântul au desăvârșit ruina. Devastator a fost si uraganul Ike din 2008. Desenele murale, cu lozinci și chipurile conducătorilor revoluției, apar și ele, estompate de trecerea timpului. Din altele, cresc fără control, copăcei și vegetație crudă.

Străbatem fără grabă străduțele cu trai modest. Suntem singurii turiști și suntem întâmpinați de localnici cu căldură și curiozitate. Fiecare merită o fotografie și are o poveste de viață. Și toți sunt bucuroși să ți-o împărtășească. Forfota străzii e molipsitoare. Comerțul stradal constă în tarabe ambulante cu fructe și legume, gherete mai mult decât modeste unde se vând torturi și prăjituri, covrigi făcuți în casă, cafea și sucuri. Măcelariile își expun carnea tranșată brutal direct sub nasul trecătorului. La una dintre ele se vinde picadillo (burtă de vită) la ofertă. E coadă, bineînțeles! Până și la farmacie vedem coadă, dar nu înțeleg pentru ce.

Un florar pe bicicletă trece fără țintă strigându-și marfa, iar în același timp mușca pofticios dintr-un mango suculent. Se salută cordial cu un bătrân aflat pe un scaun în fața casei. Bătrânul poartă pălărie și trage cu nesaț dintr-un trabuc puturos.

Cubanezii repară orice. La tot pasul întâlnești ateliere. Se repară pantofi, brichete, electronice, biciclete. Tot ce se strică și se poate refolosi.

O mașină se repară pe stradă. Motorul e înșirat peste tot, iar doi mecanici, presupunem noi, îmbracați în salopete, se străduiau să înțeleagă ce au de făcut. Alți șase, observatori pe lângă, întrețineau o atmosferă veselă. Un câine cu blana cândva bogată, dormea liniștit în umbra mașinii. Nimeni nu se grăbește, timpul nu are valoare. Valoroasă e doar clipa trăită. Am învățat și noi asta.

Dar nu toate sunt așa. Pe măsură ce ne apropiem de centrul istoric, casele prind viață. O viață mai bună. Renovate colorat, cu flori la balcoane, dar cu aceleași grilaje omniprezente, ne demonstrează că traiul din oraș poate fi și altfel. Aici ușile sunt închise, se respectă intimitatea. Putem doar presupune că au un confort mai bun. Am ajuns în zona turistică.

În Plaza Vieja se înalță austeră biserica Santo Angel. Stil baroc, sec, fără ornamente, impresionant doar prin dimensiune. Se vede trecerea timpului și e lăsată ca atare.

Tot în stil baroc e construită și Catedrala San Cristobal din Plaza de la Catedral. Dar e impresionantă și poate cea mai frumoasă biserică sobră pe care am vazut-o. A fost construită după 1748 la ordinul episcopului din Salamanca, Jose Felipe de Trespalacios.

Plaza San Francisco de Asis e plină de turiști care se fotografiază sau aglomerează terasele unde se cântă muzică latino. Trei cubaneze cu ten de mahon, îmbrăcate colorat și cu flori in păr, dau și mai multă veselie locului.

Plaza de Armas pare un anticariat uriaș. Pe vremuri, aici se țineau paradele militare. Acum e plin de tarabe cu reviste, cărți, postere cu lozinci și chipul lui Che. Vizităm Castillo de la Real Fuerza, de unde se vede marea. Castelul, construit de Bartolome Sanchez in 1558, e o fortăreață care, pe lângă zidurile de apărare ale orașului, era destinată să apere așezarea de invadatori.

Calle Obispo e cea mai aglomerată și mai comercială stradă a orașului vechi. Baruri, terase, magazine, tarabe cu churos și fructe. Pe ritmuri de muzică live și miros de tutun ajungem în parcul Jose Marti, de unde ni se dezvăluie clădirea impresionantă a Capitoliului Național, care seamănă incredibil de mult cu cel al Statelor Unite. Bulevarde largi iau locul stăduțelor înguste. Paseo de Marti se îndreaptă spre mare, iar Ave Simon Bolivar găzduiește o catedrală gotică, Sagrado Corazon de Jesus. Clădirile solide sunt renovate în culori pastelate de verde, roz, albastru și galben.

Havanezii sunt îmbrăcați la fel de colorat. Femeile sunt frumoase, au haine mulate și îsi poartă feminitatea ca pe o armă. Sunt încântate dacă un bărbat fluieră după ele. Se exprimă liber complimentul și se acceptă la fel.

Mașinile din Havana sunt în același ton colorat. Predomină mașinile americane din anii '50, Chevrolet, Ford, Buick. Turiștii închiriază "vapoare" decapotabile cu șofer, care îi plimbă pe unde doresc, contra 30 de dolari pe oră. Există și taxiuri cu tarife mai modeste, dar aspectul e pe măsură! Cel mai ieftin mod de deplasare e cel cu bicitaxi, unde efortul celui care te transportă se vede clar pe tricoul asudat. Pentru turiști sunt puse la dispoziție și autobuze roșii decapotabile, care fac regulat turul orașului, la fel ca în orice capitală europeană. Iar cei romantici se pot plimba cu caleașca trasă de cai.

Deși am stat cinci zile în Havana și în fiecare zi am vizitat alt loc, simt că mai am multe de văzut și de trăit. Îmi va fi dor de plimbările pe Malecon când într-o zi vântoasă marea îți oferă spectacol de valuri înspumate, iar în zi senină pescarii și pelicanii se bat pentru pești. Mi-e dor deja de muzica lor, de aromele orașului, de simplitatea oamenilor. Un cubanez ne-a declarat că Havana înseamnă trabucuri, rom și muzică latino. Nu are dreptate. Înseamnă cu mult mai mult!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lila Mo in 25.03.16 12:28:39
Validat / Publicat: 25.03.16 15:45:05
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CARAIBE

VIZUALIZĂRI: 4813 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lila Mo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.03.16 15:44:52]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ANILU
[25.03.16 16:08:46]
»

Interesant articol, votat cu placere.

Era interesant daca ne scriai si cateva explicatii la pozele atasate.

Maya_C
[25.03.16 16:33:04]
»

@Lila Mo - felicitari. si pentru destinatie si pentru articol. mie mi-a placut atmosfera. sper sa mai scrii.

buterfly*
[25.03.16 17:40:02]
»

wow, sper ca nu ai stat doar intr-un loc... plimbarile lungi si dese, cheia marilor succese! Unde e continuarea?

Lila MoAUTOR REVIEW
[25.03.16 19:01:56]
»

@ANILU: Mulțumesc, voi ține cont în continuare de observație, dar fiind la primul articol...

Lila MoAUTOR REVIEW
[25.03.16 19:04:34]
»

@Maya_C: Mulțumesc, mai scriu și am să citesc și ce postați voi.

Lila MoAUTOR REVIEW
[25.03.16 19:07:28]
»

@buterfly: Urmează Vinales și Varadero. Nu zburăm atâtea ore ca să stăm doar într-un resort! Mulțumesc pentru apreciere.

cristina65
[25.03.16 19:32:48]
»

incredibil de bun articolul, pentru un "incepator" !

Felicitari!

Mi-a placut mult Cuba, mai ales Havana, cu boema Floridita a lui Hemingway, maiestuosul Capitoliu, dar si casele care stau sa cada si masinile parca desprinse din filme de demult... De ce nu ma mir ca iti doresti sa te intorci ?

Astept cu interes review-urile urmatoare!

Lila MoAUTOR REVIEW
[25.03.16 19:35:06]
»

@cristina65: mulțumesc

Andox
[25.03.16 21:04:29]
»

Ferice de tine ca ai ajuns acolo inainte de "invazia" americanilor. Probabil in 3-4-5 ani nu o sa mai fie asa aceasta tara.

Dan-Ioan
[25.03.16 21:05:02]
»

@Lila Mo - Cu mult drag, bine-ai venit!

Mi-a plăcut la nebunie scrierea și descrierea; și mi-a părut rău când s-a terminat! Pentru mine, asta (ăsta) înseamnă review ”foarte bun” și-l votez ca atare. Ți-aș propune să mai scrii un addendum pe care să pot să-l votez ca ”foarte util”, ceea ce pentru mine înseamnă câteva (cât mai multe!) detalii ”tehnice” de genul cum v-ați hotărât, cum ați ales ruta, costuri transport, cazare, cum a fost vremea etc. detalii care în general dăunează compoziției, dar mă ajută să mă decid să mergem și noi acolo, că tare mult aș vrea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizen
[25.03.16 22:31:02]
»

@Lila Mo - Ma bucur ca ai ajuns intr-o zona atât de interesantă cultural dar si politic. Păstrez și eu amintiri pe care le voi scrie în câteva review-uri.

Mie mi-au rămas în memorie clădirile decojite, pline de pionieri din epoca de aur, dând flori marelui lider, gropile imense din șosele și baletul agonizant al Lincon-urilor americane sau al Moskvici-urilor rusesti pe șoselele suferinde. Apoi, spitalele parcă abandonate, cozile de la cartele, ce mai, drumul nostru întrerupt în 1989.

În contrast deplin, zona arhitectonincă centrală, de mostenire capitalistă, istoria trabucului și a havanei, traseele luxuriante de turism și veselia charmantă a cubanezului de rând, îndoctrinat pînă-n dinți dar vesel, ferice, optimist și naiv, îți competează gustul dulce-amărui al sejurului. Mi-au spus că fac propagandă afirmând că soții Ceaușescu au murit executați. Sunt ferm convinși că Elena mai trăiește liniștită la țară...

Cuba rămîne un punct cheie pentru turistul pasionat și pentru noi românii trecuți prin același purgatoriu.

Felicitări și o să vă citesc cu interes.

Lila MoAUTOR REVIEW
[26.03.16 01:38:50]
»

@glcitizen: Mulțumesc pentru apreciere și promit că mai scriu pentru toți cei dornici să viziteze așă un tărâm dat de natură și de d-zeu. Suntem doar observatori în trecere, ei rămân cu ce e al lor...

mishu
[28.03.16 09:43:17]
»

Asa cum am zis intr-un alt ecou am lipsit cateva zile si s-au adunat articolele, am inceput "recuperarea" cu articolele userilor pe care ii cunosc (dupa scriere) de mai de mult, iar acum incerc sa recuperez dupa teme si am descoperit articolul tau (de fapt am vazut intai continuarea dar incep lectura cu acest articol si ma bucur ca exista o continuare).

Este un loc fermecator, un amestec de modestie (ca sa folosim un cuvand mai elegant pentru saracie), frumusete, mandrie, bucuria de a trai.

M-am bucurat de fiecare lucru descries incepand cu bucatele servite la masa si terminand cu locurile vizitate. Pozele le-am votat una cate una, fiecare spunea o poveste, o cladire in ruina sau niste palmieri in fata unei cladiri impresionante, pana si hainele localnicilor (nu vorbim de uniformele de lucru) sunt in culori vesele.

Cred ca ei gasesc o mica bucurie in tot ceea ce vor ei, cred ca incepand cu trezirea dimineata, pentru ca au mai apucat o noua zi.

Dintre pozele atasata acestui articol preferata mea este P09. Felicitari, votat cu mare placere, trec la urmatorul articol.

adri-nico
[29.03.16 00:57:11]
»

Da, mi-a placut! Dar de banane fierte nu am auzit pina acum. sint bune?

Lila MoAUTOR REVIEW
[29.03.16 10:35:52]
»

@adri-nico: Da, dar nimic spectaculos.

angela_tudose
[04.05.16 22:05:18]
»

Interesant articolul tau, complex iar pentru un incepator (ma cam indoiesc de asta) este perfect.

Si eu urmaresc ceva oferte la biletele de avion, sper ca in iarna asta sa ajung in Cuba. Cat te-a costat transportul?

Cum e treaba cu casele particulare? Unde poti sa faci rezervari, au un site? As fi indeptata catre un hotel, dar parca as incerca si varianta de a sta cazata in casele lor, e ok?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lila MoAUTOR REVIEW
[04.05.16 22:46:11]
»

@angy12: Mulțumesc pentru ecou, mă bucur că există interes pentru Cuba, pentru că merită să fie descoperită înainte de marea invazie a turiștilor.

Ca să vă răspund în ordinea întrebărilor... Zborul ar fi bine de rezervat cât mai repede, e mai ieftin, dar depinde și de unde plecați. Noi am luat în august din Budapesta și a costat 1040 euro de persoană.

Hotelurile probabil că sunt bune, dar nu știu cât costă. La Casa particular camera e 30 de dolari pe noapte și opțional se oferă micul dejun la 5 dolari și cina la 8 dolari. Dacă doriți, intrați pe pagina de face-book a lui Seriocha Tamayo, care a fost gazda noastră.

Vă răspund cu drag și la alte întrebări dacă mai doriți. Seară frumoasă!

dodor
[12.05.16 13:08:58]
»

Rugaminte catre Lila Mo,

definiti, va rog, notiunea de "buget moderat", mi-ar fi de folos ceva "cifre".

Multumesc

Lila MoAUTOR REVIEW
[12.05.16 14:17:09]
»

@dodor: Noi ne-am încadrat în 1000 de euro de persoană pentru cazare și masă, transporturi între localități, cadouri și mărunțișurii timp de două săptămâni.

Asta include și o seară la un club se salsa în Havana unde doar intrarea era 50 de dolari de persoană!

Nu e necesar să ai totul cash, se pot schimba banii și de pe card Visa.

Se poate cheltui și mai puțin, dacă nu sunteți fumător de trabucuri, care mi s-au părut scumpe, minim 7dolari bucata.

Sper că v-am fost de folos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
HaiEmi
[19.06.16 22:34:22]
»

O incitantă prezentare, o "introducere" în atmosfera Havanei care mi-a īntärit dorința de a vizita Cuba (pe cont propriu). Da, înainte de afluxul american. Mi-am propus asta şi caut orice detaliu care mă poate ajuta sä-mi planific un circuit de 14 zile.

Aștept, aşadar, mai multe "povestiri" şi impresii marca "Lili Mo"!

Lila MoAUTOR REVIEW
[22.06.16 10:53:19]
»

@HaiEmi - Multumesc pentru aprecierile de la ambele articole si promit impresiile urmatoare cat de repede.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, angela_tudose, ANILU, buterfly*, cristina65, dodor, glcitizen, HaiEmi, Lila Mo, Maya_C, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Havana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076416969299316 sec
    ecranul dvs: 1 x 1