Mormântul tracic de la Alexandrovo – o replică reușită
În luna iunie am fost în Kavala (vezi impresii) și insula Thasos (vezi impresii), ocazie de vizita mai multe obiective. Dacă la dus am făcut o oprire la mănăstirea „Sf. Nicolae” din Porto Lagos (vezi impresii), pentru drumul de întoarcere spre România am ales un obiectiv istoric din Bulgaria.
Vizită: iunie 2026
Adresă gps: 41°58’55.2"N 25°44’16.8"E (satul Alexandrovo, Haskovo)
Web: alexandrovo.com/en
Am căutat ceva în apropierea graniței bulgaro-elene de la Makaza pentru ca vizita să se desfășoare în prima parte a zilei. Navigând pe hartă am descoperit la circa 115 km depărtare de graniță Centrul Muzeal „Arta tracică în Rodopii de Est” , un muzeu deosebit care valorifică una din resursele istorice de care bulgarii nu duc lipsă: un mormânt tracic. Muzeul din satul Alexandrovo, situat la 20 km de orașul Haskovo, este inclus în programul turistic 100 de situri turistice naționale ale Bulgariei, iar din 2004 în UNESCO Tentative List (whc.unesco.org/en/tentativelists/1949).
Info acces. Am găsit la fața locului o parcare generoasă, supravegheată video, iluminată, prevăzută cu bănci și coșuri de gunoi. De aici, o alee pavată, în ușoară urcare și lungă de aproximativ 120 m, conduce până la construcția modernă ce adăpostește muzeul.
În holul central se află biroul muzeografilor, loc de unde se achiziționează biletele de intrare, și un punct de vânzare a unor materiale informative, cărți, suveniruri etc. Am achitat 4 euro/adult și am cumpărat o broșură de prezentare; se pot face fotografii în interiorul muzeului. Programul de funcționare: marți-duminică 09.00-17.00 (octombrie-martie), luni-duminică 08.00-18.00 (aprilie-septembrie).
În ultimii ani, bulgarii au reușit să valorifice din punct de vedere turistic multe obiective istorice și monumente, beneficiind de sprijin financiar european, dar și de alte surse de finanțare. Exemplul recent vizitat de subsemnatul este complexul memorial „Cimitirul Militar – 1916” de la Turtucaia (vezi impresii).
Ce am văzut în muzeu?
În 2009 s-a inaugurat acest complex muzeal, realizat cu sprijinul financiar al guvernului japonez, construcție care găzduiește o replică a unui mormânt tracic descoperit la vreo 150 m depărtare, în vârful movilei. Cu nici 10 ani înaintea deschiderii muzeului, în toamna anului 2000, o echipă condusă de arheologul Georgi Kitov, a descoperit un mormânt tracic deosebit, datând din secolul al IV-lea î. Hr. (de altfel, în zonă a existat o cetate antică și multe movile funerare). Nu s-a reușit identificarea conducătorului trac pentru care a fost pregătit acest monument funerar. Mormântul se evidențiază prin arhitectura sa și, mai ales, prin picturile murale unice, destul de bine păstrate.
Sala de expoziție, de dimensiuni generoase, găzduiește în centrul său replica mormântului, înconjurată de vitrine cu exponate descoperite în această zonă geografică: piese ceramice, artefacte din aur - unul dintre cele mai vechi prelucrat din lume (similar cu cel de la Varna: vezi impresii), elemente din metal, monede, arme etc. Pe pereți sunt prezentate planșe descriptive ale arhitecturii monumentului, precum și reproduceri și explicații privind frescele. Etichetele exponatelor și explicațiile de pe panouri sunt redate în trei limbi: bulgară, engleză și japoneză.
Replica mormântului ocupă centrul sălii și a fost realizată la scara 1:1, cu o singură abatere de la construcția originală: coridorul a fost întrerupt la mijloc pentru a facilita accesul vizitatorilor. Construcția utilizată ca templu ori mausoleu e formată dintr-un coridor de 14 m lungime care traversează alternativ printr-o cameră dreptunghiulară și una circulară. Cele două intrări joase te silesc să te apleci, iar frescele redau într-un mod realist diverse aspecte ale vieții cotidiene ale vremurilor de atunci.
Pictura murală s-a păstrat în ambele camere și pe o mică porțiune pe culoar. Intrând în cele două camere am putut vedea pictura reprodusă în cele mai mici amănunte: scene de vânătoare sau de luptă, animale domestice și sălbatice, motive vegetale și geometrice. Analizând imaginile identificăm elemente de vestimentație, arme și piese de harnașament. În camera circulară vedem un pat din piatră și fresca înfățișând vânătoarea regală. Din exterior putem vedea metoda de construcție a monumentului, bazată pe utilizarea unor blocuri mari de piatră.
Instituția muzeală găzduiește, de asemenea, un centru modern de cercetare cu laboratoare de restaurare și conservare. Pe un perete exterior se află o placă comemorativă ce îl înfățișează pe arheologul G. Kitov, care s-a stins în 2008, înainte de a vedea realizat muzeul.
Concluzii. Celor care își permit o mică abatere de la traseu în drumul spre vacanța din Grecia le recomand o vizită la Centrul Muzeal „Arta tracică în Rodopii de Est” , unde poate fi admirată o replică reușită a unui important monument din patrimoniul cultural trac al Bulgariei.
Alegeri inspirate!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de tata123 🔱 in 30.09.26 15:02:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Jul.2017 'Babele' sau Ciupercile de Piatra din Haskovo - un monument sapat de natura pentru pasionati — scris în 24.07.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Oraşul cu cea mai mare statuie a Fecioarei Maria din lume — scris în 26.04.16 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ