ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.05.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 4 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Doua plimbari in Gunzenhausen

TIPĂREȘTE URM de aici

Stiti ceva despre Gunzenhausen?

Eu nu stiam daca firma nu ma trimitea aici. Si pentru ca este un loc atat de linistit si de placut, m-am gandit sa impartasesc cu Dumneavoastra cate ceva. Mai intai cate ceva din sursa wiki si cate ceva de la mine.

Este o statiune in nord vestul Bavariei. Nu este genul de statiune cu scandal ca in multe locuri pe la noi. Aici asculti linistea si incarci bateriile pe malul lacului Altmuehlsee sau in lungul raului Altmuehl sau in centrul istoric. Este un oras cu mai putin de 17.000 locuitori si situat la ca. 400 m altitudine.

Traseu si obiective

Traseul Centrul Vechi

Plecam de la Hotel Adlerbraeu, Marktplatz 10-12 in sensul opus sensului unic de pe aceasta strada si in 100 metri ajungem la Spitalkirche (Biserica Spitalului sau a Sfantului Spirit). Aceasta a fost ridicata in anul 1352 de Cavalerul Burkkard von Seckendorff si mai tarziu refacuta in stil baroc. Pe fatada exterioara este o fresca care prezinta cum arata complexul spitalicesc in anul 1728. Veti remarca usor silueta galbena a bisericii.

Continuam pe strada pe care am venit care face un cot la 90 de grade catre dreapta pana la prima intersectie unde cotim din nou dreapta catre un alt obiectiv pe care il veti remarca datorita inaltimii sale, Blasturm (probabil Turnul instrumentistilor de suflat). Acesta, ridicat in sec. XV, face parte din fortificatia cetatii. Isi trage numele de la faptul ca demult in zilele festive muzicantul sef al orasului si a lui capela canta din acest turn cantecele bisericesti. Trecem prin gangul de sub acesta (deschis si circulatiei auto) de partea cealalta si ajungem la Centrul Info Turistic, situat in aceeasi cladire cu muzeul orasului. De aici se organizaeza ture ghidate ale orasului Gunzenhausen dupa un program afisat.

Strazile sunt pavate cu piatra, vehiculele circula cu sub 30 km/h, fara exceptie, este o placere sa te plimbi aici. In zona sunt ridicate multe cladiri in stil baroc, care mai de care mai frumoase. Straduta ne conduce inapoi in strada Marktplatz, care este ultita de pe care am pornit. La intersectia cu aceasta strada se gaseste Rathaus (Primaria), o cladire cu 2 etaje, zugravita exterior in galben.

Urmam directia catre stanga si intram in “Piata” (Marktplatz). Aici este centrul istoric. Am remarcat un catarg inalt cu stemele diferitelor subdiviziuni administrative si in apropierea acestuia un ceas inalt cu figurine rotative cu multe multe clopote pe care l-am surprins in exercitiul functiunii la ora exacta. Continuam printer superbele cladire perfecte care nu isi divulga vechimea la prima vedere, doar stilul baroc tradeaza anii pe care ii poarta.

Strada ne conduce apoi pe sub niste umbrele colorate catre urmatorul obiectiv inalt Faeberturm (Turnul vopsitorilor). Acesta a fost ridicat pe la anul 1300 si face parte tot din fortificatia cetatii impreuna cu un al treilea turn (Storchenturm, al berzelor), pe care insa nu l-am mai vizitat. Turnul vopsitorilor se mai numeste si al hotilor si era parte integranta din Weissenburger Tor (poarta cetatii albe) – distrusa si refacuta simbolic in spatele turnului.

Pe straduta ce se formeaza in stanga inainte de Faeberturm se zareste die evangelische Stadtkirche (Biserica Evanghelica). Biserica masiva din sec XV in stil gotic este ridicata dintr-o constructive initiala romana aflata pe teritoriul fostul castel roman. De aici ne intoarcem prin Marktplatz de unde am plecat, admirand alte si alte cladiri in stil baroc.

In oras sunt numeroase restaurante cu gradina sau terasa, unde berile locale curg in valuri. Atentie, unele peste 7% alcool! Si sunt bune!

Traseul propus se parcurge intr-un timp efectiv de 20 de minute, dar cu siguranta veti deschide ochii larg, veti poza sau filma, veti intra intr-unul sau altul din locuri.

Traseul Altmuehlsee

Este vorba de o plimbare de 2 – 3 – 4 – 5 km, aici depinde cat vreti sa o lungiti. Altmuehlsee inseamna Lacul Vechii Mori. Este paradisul oamenilor care vor sa se retraga intr-un loc linistit in natura dar mai ales la pasarilor si animalelor caci este o zona protejata in acest sens.

Lacul se gaseste la 2 km nord vest de Gunzenhausen. Il gasiti usor, dupa harta sau urmand malul raului Altmuehl. Exista atat un drum de biciclete cat si poteca. Se poate si cu masina, dar chiar merita mers pe jos poate veti intalni pasarile si animalele pe care eu le-am intalnit si poatie si multe altele.

Pentru accesul per pedes, recomand plecare din spatele Hotelului Adlerbraeu de la Freundschaftsbruecke (Podul Prieteniei), un pod pentru acces ciclo si pe jos care traverseaza raul Altmuehl, apoi in lungul raului pana la baraj, pe sub cele 3 poduri pe unde conduce mai intai drumul asfaltat de biciclete, apoi drumul forestier prin pasune.

Dupa baraj, in dreapta acestuia in sensul de curgere al raului, este o parcare si o alee asfaltata care probabil inconjoara tot lacul. Din aceasta se desprind mai multe locuri de popas sau catre statiile vaporasului, care sunt simple, rustice. Eu am mers pana la Hirteninsel (Insula Ciobanilor) legata printr-un istm de uscat. Pe insual nu este permis accesul cu caini intrucat aici este paradisul gastelor. Sunt si lebede si rate, dar vedete sunt gastele, niste gaste uriase care se apropie de talia lebedelor.

Traseul in jurul lacului masoara 12 km.

La intoarcere nu m-am saturat pozand si filmand animale si pasari, pe unele le-am surprins ca nu se asteptau sa intalneasca picior de om, la fel cum si eu am fost surprins de carduri de gaste aparute de niciunde sau de un iepure de camp care a aparut din miriste si apoi mi-a fost companie o bucata de drum, e drept la o distanta de vreo 100 de metri inainte, fricosul!

Sunt si plaje cu nisip, plimbari cu vaporasul, un port pentru ambarcatiuni private, locuri limitate unde se poate pescui sau inota, unde se poate stau pe pasune, altele. Bineinteles ca germanii stiu sa expoateze asemenea darurui natural si au dezvoltat si practicarea sporturilor nautice in zona.

Inainte de toate este liniste, o curatenie impecabila, cu exceptia resturilor bio de la gaste si alte pasari. Sa mai spun ca in aceasat zona naturala proterjata traiesc 300 de specii diferite de pasari, iar momentul sosirii / plecarii pasarilor migratoare este un eveniment ce merita marcat in acest loc.

Frumos, curat, linistit, eco, fain tare la Gunzenhausen.

Numai vacante faine!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 16.05.19 12:10:37
Validat / Publicat: 16.05.19 12:54:30

VIZUALIZĂRI: 388 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Gaste pe Hirteninsel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.05.19 12:53:37]
»

Interesantă recomandarea

Mutat în rubrica "Descoperă Gunzenhausen, NURNBERG" (nou-creată pe sait)

Carmen Ion
[16.05.19 14:52:14]
»

@Dan&Ema: Frumos orășel, liniștit și pitoresc. Presupun că în sezonul estival devine mult mai animat.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.05.19 15:18:58]
»

@webmasterX: multumesc

webmaster
[16.05.19 18:48:59]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[16.05.19 20:42:07]
»

@webmaster: multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Dan&Ema, Zoazore

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06030797958374 sec
    ecranul dvs: 1 x 1