ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Gastronomía asturiana – o placere pentru papilele gustative

TIPĂREȘTE URM de aici

Cand spunem Asturias, gandul se duce imediat la sidra si “les fabes”, fasolea cu boabe mari gatita intr-un mod deosebit aici. Acestea sunt reginele unei gastronomii in care se combina si reflecteaza perfect doua caracteristici principale: prezenta Marii Cantabrice, care ii proportioneaza abundente elemente marine, si cea a Lantului Muntos Cantabric, cu vai adanci in care cresc animale in semi-libertate, care ofera carne si lapte de o calitate deosebita.

Nu o sa ma intind sa va vorbesc de zecile de mancaruri si feluri traditionale ale locului, pentru ca nici nu le stiu pe toate, si nici n-am chef sa salivez asa, fara rost;) Mentionez asa, fugar, diversii “gravizei” (wow ce traducere/adaptare mi-a iesit: sunt painici umplute cu diverse – carnati, branza, etc.), “frixuelos” (un fel de clatite destul de cunoscute), “boroña” (o paine facuta cu baza de malai) …

“Fabada asturiana” este, insa, cea mai cunoscuta mancare asturiana. Se poate pregati cu mezeluri de tot felul, sau cu fructe de mare. Si pe mama au impresionat-o boabele enorme, de diverse varietati… Si bineinteles ca a vrut samanta sa le planteze si ea in gradina ei. Ar mai fi “pote asturiano”, un fel de amestec de fasole cu diverse mezeluri si legume…

Branzeturile sunt si ele unul dintre cele mai traditionale ingrediente ale bucatariei asturiene. Exista nu mai putin de 42 denumiri de branzeturi artizanale in Asturias, dintre care trei (Cabrales cred ca va e cunoscut) au denumire de origine europeana. E o branza albastra;), dupa care eu personal nu ma omor. Mai degraba ma omoara mirosul ei pe mine...

Fructul cel mai comun este marul, evident, din care se face si arhi-cunoscuta sidra. Aceasta este foarte prezenta in viata si sarbatorile de tot felul ale asturienilor, poate precum tuica la romani. Ca regula generala, se “aeriseste” (nu am gasit alt echivalent pentru verbul “escanciar”, care inseamna sa pui din sticla in pahar de la mare distanta, veti vedea in fotografii) in pahare mari (am gasit si dimensiunile, ca sa va faceti o idee: 12cm inaltime, 9cm gura, 7cm fundul, desi nu e o regula obligatorie, evident). Din 12 noiembrie 2002, Sidra din Asturias este o Denumire de Origine Protejata, si de regula o gasim in sticle verzi cu o anumita forma. Se toarna cam doua degete pe fundul paharului (in masuri numite “culinos”, adica “fundulete”), si nu exista bar, restaurant, eveniment sau aniversare fara sidra in partea asta de tara. Am incercat-o si noi de cu seara, pe malul marii (eu prefer variante dulce si spumoasa care se bea de Craciun cam in toata tara, mai comerciala, sa zic asa), si, bineinteles, urma s-o degustam si la masa.

Ni se spusese ca zona de sidrerii se afla in Cimadevilla, asa ca am luat din nou la pas pitorescul cartier pentru a cauta un loc unde sa luam masa. Restaurantele-sidrerii ofereau cam aceleasi meniuri si preturi. Cu o medie de 14-15 € / meniu, puteai manca doua feluri si desert, cu paine si bautura incluse. Dupa ce liderul grupului (nu va spui cine, persoana importanta;)) nu a mai vrut sa hotarasca nimic, ceea ce s-a tradus intr-o plimbare indecisa pe stradutele inguste si pietruite (fapt care ne-a placut oricum, desi ne era foame), dupa aproape o ora de “Unde vreti, mi-e indiferent”, “Cum doriti, eu mananc ce-o fi” si un lung etc., ne-am asezat, in sfarsit, pe terasa restaurantului “La Bota del Campesino” (“Cizma Taranului”), intr-un coltisor foarte placut ochiului. Liniste si pace la cele cateva mese, desi erau si ceva copii pe acolo;)

Chelnerita ne-a adus imediat meniurile si a fost foarte amabila si rabdatoare cu intrebarile noastre... Initial ne atrasesera atentia “tigaile” la preturi foarte bune (intre 7,50 € si 8,50 €): “picadillo” (carne tocata sau umplutura de carnati) pe pat de cartofi si oua prajite, chiftele Baby cu cartofi, tempura de legume cu sunca si ou pe pat de cartofi prajiti, peste invelit in ceapa cu cartofi, burta de vita (aici se pregateste diferit de la noi) pe acelasi pat de cartofi, combinatie de ciuperci cu oua prajite si cartofi… Ni se facea gura apa deja;) Aveau si “tostas”, un fel de tapas sau “raciones” mai mari, cu preturi asemanatoare: branza Brie, sunca ibérica si rosii maruntite, ansoa cu guacamole si rosii maruntite, foie pe felii de mar cu otet de modena, cod cu ardei… Minunatii!!

Bineinteles ca erau si mancaruri “à la carte”. Am pozat meniurile ca sa va faceti o idee despre feluri si preturi. Paharul de vin costa intre 1,50 € (un tempranillo de Ribera de Guadiana), 1,80 € (un Cigales de colea de langa mine) sau 2,10 € (un atat de apreciat Ribera de Duero, ca doar e tot de colea de langa mine;)).

Pana la urma ne-am hotarat sa luam cate un meniu. Am avut de ales intre:

-Felul intai: salata de cecina (un mezel uscat din carne de vita sau de cal); orez zemos cu fructe de mare; fabada asturiana.

-Felul doi: carne de porc sau mix de peste prajit.

-Intra painea, bautura (apa, vin sal sidra) si desertul. Acesta se cam terminase cand ne-a venit randul, asa ca am mancat un corn umplut cu orez cu lapte si – una din prietene – o inghetata de banana.

Portiile erau destul de mari. Celor care aleseseram orez si fabada (fasolea cu boabe mari) ni s-a adus un bol mare, din care linistit ar fi mancat doua si chiar trei persoane. Il lasau pe masa si te serveai cat voiai. Se puteau combina si felurile, asa incat María a cerut doua feluri intai: fabada si salata de mezel (cu ceva branza asturiana si frunze de salata). Orezul, desi corect ca si gust, nu a fost spectaculos, iar fructele de mare – unde ajunseseram noi mai tarziu;) – nu lipseau cu desavarsire, dar nici foarte dese nu erau... Nu am mancat rau, insa nu a fost un pranz din alea de pomina. Am cerut o sticla de sidra si apa. Sticla de sidra avea, spre bucuria noastra, un tamburuc ca la sticlele de bauturi alcoolice, care impiedica lichidul sa cada in cantitate mare deodata, mai ales ca v-am explicat cum e cu aerisitul acestui vin de mere. Eu dadusem mai mult pe mine (pe bratul stang mai exact, adica cel in care tineam paharul) cu o seara inainte. Asa ca de data asta, cum si-asa nu prea mai aveam voie sa beau ca aveam sa plecam spre casa mai tarziu, le-am lasat pe fete sa realizeze si sa savureze ritualul.

Despre restaurant nu prea am ce sa va zic. Am fost la toaleta (care, apropo, nu era de nota zece; hai sa dam vina pe faptul ca am ajuns tarziu, desi nu este o scuza) si am vazut ca au un “comedor” placut (vorbesc de interior), cu mobilier de buna calitate si un decor agreabil, desi, din aprecierile mele, nu foarte foarte mare. Pe partea din fata totusi mai aveau o terasa inchisa. N-as putea sa va spun exact numarul de locuri al localului. Nici macar aproximativ, de fapt;) Insa nu sunt spatii ample in general. Mi-au adus aminte, oarecum, de tavernele din centrul Valladolidului. Poate un pic mai mari, totusi, cele din Gijón.

Serviciul a fost corect, chelnerita respectiva obtinand o nota buna din partea noastra.

Concluzii: “Cizma Taranului” este típica sidrerie asturiana unde se pot petrece cateva ore placute, fie pentru a lua pranzul sau cina, fie pentru a degusta niste tapas si ceva “culine” de sidra. Nu ratati (pe aceasta sau oricare alta) daca ajungeti in orasul de pe Costa Verde. Nici sidredriile, nici sidra, implicit! Pofta buna si degustare placuta!


[fb]
---
Trimis de alinaro in 22.10.13 17:26:02
Validat / Publicat: 22.10.13 21:46:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 2517 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

danamandache
[22.10.13 22:12:18]
»

Am onoarea primului vot! Felicitari pentru articol!

Diaura*
[23.10.13 07:31:09]
»

@alinaro:

Sa va fie de bine si la mai bune si mai multe astfel de zile.

Sa mananci fasole in mijlocul zilei sau seara mai e cum mai e...

Dar irlandezii au niste soiuri asemanatoare de fasole, niste bombe la fel de imense, care sunt incluse in micul lor dejun traditional. Sa vezi efect, dupa cateva ore dupa ce mananci doua trei linguri de fasole uriasa... zici ca pleci la razboi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor
[23.10.13 08:12:17]
»

Oho, sînt un fan al micului dejun englezesc, mai ales datorită fasolei, baked beans, care se găseşte şi sub formă de conservă Heinz la noi în alimentări! Din cînd în cînd îmi pregătesc o asemenea bombă calorică, o farfurie mare, acoperită complet de fasole, ciuperci, bacon, cîrnăciori, ouă ochiuri şi roşii prăjite. Ca să nu mă îngraş, evit pîinea

Pesemne aceste obiceiuri alimentare, coşmarul nutriţioniştilor, vin de la ţară, ca şi slana şi ţuica din Ardeal, unde omul are serios de lucru şi arde pînă la prînz tot ce a consumat la micul dejun.

Diaura*
[23.10.13 08:21:41]
»

@abancor:

Da, e clar ca un astfel de mic dejun (ajuns din Anglia si in Irlanda) nu este pentru doamne si domni cu munca de birou. Trebuie sa traiesti la tara, sa muncesti din greu afara, ca sa arzi atatea calorii.

Cred ca dealtfel in mai toate popoarele, taranii mananca mult dimineata, caci altfel nu ar avea putere sa munceasca din greu. Cu o cafeluta si un croasant ar lesina dupa prima sapa sau dupa prima galeata de apa dusa la animale.

Scuze @alinaro ca am trecut granita, dar fasolea ta e de vina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alinaroAUTOR REVIEW
[23.10.13 09:59:35]
»

Buna dimineata si multumesc pentru mesaje, fie ele si dincolo de granita Si mda, eu ma gandesc ca ma scol cu noaptea-n cap si cand colo, vad ca multi dintre voi/dvs. sunt mult mai matinali. Deh, sunt si cu o ora-n urma, hai sa dam vina pe explicatia asta.

Curios e faptul ca sunt multe mancaruri pe care spaniolii si le insusesc, si spun/cred ca ar fi tipice lor (sau anumitor zone). Insa, asa cum s-a demonstrat mai sus, gasim aceleasi mancaruri si in alte parti. Poate cu o palarie putin diferita. Dar tot fasole e Asa se intampla si cu salata de boeuf, si cu chiftelutele, si cu multe altele. Asa credem si noi ca sarmalele sunt romanesti, si le gasim, de fapt, si in alte bucatarii vecine (si nu numai). Aceeasi Marie cu alta palarie.

Ce bine ca pot vorbim de mancare fara sa salivez. Micul meu dejun (fara fasole, recunosc) imi tine bine (deocamdata).

O zi minunata sa aveti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, alinaro, danamandache, Diaura*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gijon:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059479951858521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1