GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Găgăuzia, pământ al turcilor creştini (ortodocși)
˝Găgăuţă ce eşti! ˝mă admonesta mama când, copil fiind n-o ascultam. Până prin 90 nu ştiam nimic altceva despre găgăuzi. Apoi am aflat că sudul Basarabiei este populat de bulgari (parţial fals) şi cam atât. În excursia pe care am făcut-o în Basarabia, pe drumul de întoarcere spre ţară am trecut şi prin Găgăuzia, republică autonomă (ca şi Transnistria) care s-a desprins de Moldova basarabeană în 1991. În 1994 parlamentul de la Chişinău i-a acordat autonomia. Intrarea în această ˝ţară˝era marcată de un stâlp pe care scria în limbile turcă, rusă şi moldovenească Republica Găgăuzia. Imediat, drumurile pe care am mers au devenit foarte proaste iar aspectul gospodăriilor foarte sărăcăcios. ˝Vreţi autonomie? Atunci descurcaţi-vă singuri˝ adică fără fonduri li s-a spus de la Chişinău. Turcia a fost mărinimoasă şi le-a acordat fonduri pentru modernizarea drumurilor. De ce Turcia? Pentru că găgăuzii sunt rudele lor mai sărace.
Neavând o limbă scrisă şi fiind un grup etnic mic, pentru istoria lor s-au emis doar ipoteze, nu sunt surse documentare. Se crede că turci selgiucizi s-au stabilit în Dobrogea la adăpost de conflictele tribale. Grupul de turci selgiucizi s-a creştinat pentru a se integra mai bine în populaţia autohtonă bulgărească. După 1812, an în care Basarabia a fost ocupată de imperiul rus ortodox, triburile de tătari nogai care locuiau în Buceag (sudul Basarabiei) au fost obligaţi să părăsească ţinutul care a început să fie colonizat de creştini, turcii găgăuzi din Dobrogea. Ei s-au aşezat în satele foste ale nogailor, rămânând ca populaţie compactă în două regiuni separate prin sate basarabeneşti şi bulgăreşti. În perioada sovietică s-a încercat rusificarea întregii populaţii prin propagandă şi scolarizare în limba rusă dar nu s-a reuşit, găgăuzii păstrându-şi generaţie de generaţie cultura proprie. În anii ´80 a apărut o mişcare naţionalistă a puţinilor intelectuali găgăuzi. Se milita pentru autonomia Găgăuziei ca prim pas în formarea unui stat independent. Odată cu constituirea Republicii Moldova ca stat independent care cel puţin pe hârtie ieşise de sub influenţa rusească, a izbucnit conflictul din Găguzia. În 1990 mişcarea separatistă găgăuză îşi declară autonomia faţa de Rep. Moldova, autonomie recunoscută de parlamentul basarabean în 2004. După ani de relativ calm, în 2014 în Găgăuzia a fost organizat un referendum considerat ilegal de autorităţile basarabene. În acesta 98% din populaţie a optat pentru aderarea la Uniunea Vamală condusă de Rusia; deasemeni în alternativa în care Basarabia s-ar uni cu Români, Găgăuzia ar fi urmat să se declare stat independent.
Unitatea Teritorială Găgăuzia (Republica Autonomă) este amplasată în sudul Basarabiei pe o suprafaţă de 1850 kmp cu 135000 locuitori. Pentru comparaţie, judeţele din România au suprafeţe cuprinse între 5000-8000 kmp şi 300000-800000 locuitori. Găgăuzia cuprinde 32 localităţi din care 1 municipiu, capitala Comrat şi 3 orăşele. Comrat este aşezată pe malul râului Ialpug la 100 km de Chişinău. Cu cei 20000 locuitori pare un sat mai mare şi nemodernizat. Găgăuzia are ca preşedinte ales numit başcan pe Irina Vlah fostă membră a partidului comunist, militantă prorusă şi care cere mai multă autonomie pentru Găgăuzia ca prim pas până la separare de republica Moldova. În Găgăuzia se vorbesc trei limbi: rusa în relaţiile cu autorităţile, găgăuza în familie şi mai rar graiul moldovenesc impus de autorităţile de la Chişinău. Găgăuzia are parlament propriu, steag, poliţie şi o universitate. Liceul M. Eminescu cu predare în limba română a fost înfiinţat în anul 2000 şi înafară de puţinii români, şcolarizează şi găgăuzi mai open-mind. Nivelul de trai al populaţiei este foarte scăzut, jumătate din populaţia activă plecând să muncească în Rusia, unii în Turcia. Faţă de Basarabia unde e cel mai mic salariu mediu din Europa 262 dol/ l, în Găgăuzia se câştigă cam 75% din acesta adică sub 200 dol/l. Turcia şi-a sprijinit conaţionalii finanţând 300 de proiecte în infrastructură, scoli, grădiniţe, case reparate după inundaţii, fondurile fiind acordate în intenţia de păstrare a identităţii turceşti a Găgăuziei. Ajutoarele acordate de BERD, Uniunea Europeană, România şi Turcia sunt, faţă de necesităţi ca o picătură de apă într-un ocean. Din momentul declarării limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova populaţia a devenit îngrijorată de o eventuală unire a Basarabiei cu România. Sentimentele pro ruse sunt de notorietate. În acelaş timp din cauza propagandei dusă în zeci de ani de spălare a creerelor există românofobie în rândul majoritătii locuitorilor Găgăuziei.
Cum am scris mai sus imediat ce am trecut graniţa ne-am dat seama că satele sunt sărace şi neîngrijite probabil din cauză că parte a populaţiei active este plecată la muncă afară. Nu am oprit decât în satul Beşalma la 20 km de Comrat şi aproape de graniţa cu Ucraina. Acesta are sub 5000 locuitori, 97% din aceştia fiind găgăuzi. Apare în periodicul UNESCO drept unic centru de cultură găgăuză din lume. În Beşalma am vizitat muzeul naţional găgăuz.
A fost fondat în 1966 cu o colecţie de obiecte de folclor provenite de la coloniştii găgăuzi în ultimele două secole. Din 1988 ia numele fondatorului, scriitorul găgăuz membru al al Uniunii Scriitorilor din URSS D. Cara Cioban. Acesta era un intelectual prolific, colecţionar, profesor de limba găgăuză, un om care şi-a dedicat întreaga viaţă păstrării culturii poporului găgăuz. Statuia lui este amplastă în faţa intrării în muzeu. Cu mijloace materiale modeste din surse proprii şi donaţii el a realizat acest muzeu al cărui fond este de 6000 obiecte. Expoziţia ilustrează viaţa cotidiană şi cultura populaţiei de la colonizare până în prezent, predominând elementul rural. Exponatele se află în şase săli. Ghida care vorbea în găgăuză cu intercalări ruseşti şi era ajutată de un translator ne-a prezentat principalele exponate grupate după tematică. A urmat vizita propriuzisă în săli care prezintă operele unor artişti plastici găgăuzi, publicaţii, costume populare, interioare de case, obiecte gospodăreşti, ţesături cu modele specific turceşti, unelte agricole. Cu mare respect este prezentată participarea găgăuzilor în armata URSS şi eroii reconstrucţiei de după război. Am vizionat un film din perioada 1964-1968 cu datinile nunţilor şi obiceiurile tradiţionale găgăuze din lumea rurală.
WEB, DACĂ SE POATE:
https://www.youtube.com/watch?v=qC6e1ZDZ8wE
- continuarea aici-
Trimis de Michi in 07.12.17 18:51:31
- A fost prima sa vizită/vacanță în REP. MOLDOVA
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mutat în rubrica "Descoperă Găgăuzia, [ALTE ZONE]" (nou-creată pe sait)
M-ați omorât cu reviewul ăsta!
Dacă mama ar mai fi trăit, i l-aș fi citi de 15 ori. Toată copilăria i-am auzit pe ai mei povestind de găgăuți.
În anul 1942, după căsătorie, tatăl meu care terminase teologia la București, a fost repartizat la Tomai, aproape de Comrad. A fost preoțit în Catedrala din Chișinău și avea parohie la Tomai.
Povesteau de mizeria cruntă care era acolo. Mama, pentru ai mai trece timpul, strângea femei din sat și le citea povești. Nu înțelegeau aproape nimic, dar erau unele care le traduceau și tare se mai distrau. Deși era foarte tânără i se spunea Babușka.
Am votat sania din muzeu cu tot sufletul, pentru că, atunci când veneau acasă, adică la Tecuci, la întoarcere aveau tren din Bârlad până la Comrad. Aici, iarna îi așteptau cu o astfel de sanie (exact așa o descriau) trimisă de la Primărie.
Au stat până în vara lui 44, când frontul a fost rupt. Dar în această perioadă tata a fost trimis și preot misionar la Oceacov.
Am avut multe poze dar le-am dat la Muzeul de Istorie din Ploiești și mai am încă. Ei primiseră la nuntă un aparat KodaK și de dragul lui, mereu făceau poze: mori de vânt, oameni din sat, biserica din Tomai etc. Le am și țin la ele foarte mult!!! La Muzeu am oferit o mică parte, tocmai spre documentare.
Am și acum cartea de vizită a d-lui Târnoveanu, Dir. Muzeului de Istorie Buc. care, dacă mă răzgândesc, să-l sun.
Felicitări pentru articol și mulțumesc pentru sentimentalism!
Bineînțeles, supervotat.
@Michi:
Un articol interesant despre o destinaţie foarte apropiată, dar mai puţin vizitată. Felicitări!
”Intrarea în această ˝ţară˝era marcată de un stâlp pe care scria în limbile turcă, rusă şi moldovenească Republica Găgăuzia.
Chiar dacă în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, limba moldovenească este declarată limbă oficială, mie, ca româncă, îmi sună extrem de aiurea, deoarece este vorba de fapt de limba română.
În Găgăuzia aţi avut translator, dar în restul vizitei în Republica Moldova nu cred că aţi avut nevoie de translator din limba moldovenească în limba română .
”În Găgăuzia se vorbesc trei limbi: rusa în relaţiile cu autorităţile, găgăuza în familie şi mai rar graiul moldovenesc impus de autorităţile de la Chişinău.
Graiul moldovenesc este mai degrabă cel vorbit în judeţele din Moldova noastră, eventual "asezonat" cu ceva regionalisme.
@nicole33:v. aici. Este primul review din acest serial (a ieşit groaznic de lung) dar acolo în rezumat scriam: basarabenii au un cult al personalităţilor istorice şi culturale româneşti.
În Chişinău toate străzile poartă nume de domnitori, actori, scriitori români. Ce plăcere mi-a făcut să citesc: Ctin Tănase, Maria Tănase, St. Ciobotăraşu! În toată republica toate firmele sunt scrise în lb.română, f. f. rar bilingv. Tinerii şi copiii care au făcut/ fac şcoala în limba română, vorbesc corect gramatical, cu un uşor accent şi fără regionalisme. Cei mai maturi de peste 40 de ani vorbesc mai mult rusa dar oarecum te înţelegi şi cu ei.
La TV cablu din 60 posturi, doar 5-6 sunt româneşti, restul sunt ruseşti. La cele în limba română speakerii probabil au făcut şcoala la Iaşi sau Bucureşti pentru că nu au nici urmă de accent. Şi la ei din 4 mil locuitori, 7ooooo lucrează în vest, eventual tranzit cu cetăţenie română. Cele 4-5 posturi de TV de copii chiar dacă provin din Rusia sunt dublate în română, niciunul nu rămâne rusesc. Consider o acţiune politică îndreptată spre tineri şi copii născuţi după 90 şi care au altă deschidere. La ţară nu am avut nevoie de translator.
Cu această privire spre România şi tot ce e românesc, basarabenii în majoritate nu vor unire, vor să-şi menţină independenţa.
@mihaelavoicu: Mulţumesc pentru vot şi apreciere şi-mi pare bine că s-a nimerit să-ţi trezesc nişte amintiri dragi.
@Michi: Și eu am fost acolo cu o delegație oficială și confirm cele relatate în rewiew. M-a deranjat teribil statutul de enclavă!
@Michi:
Mulţumesc pentru ecou.
Ratasem articolul respectiv şi am recuperat acum .
”Cu această privire spre România şi tot ce e românesc, basarabenii în majoritate nu vor unire, vor să-şi menţină independenţa.
Într-adevăr, vremurile s-au mai schimbat.
Cetăţenii Republicii Moldova aflaţi acum în floarea vârstei se declară cu mândrie ca fiind moldoveni şi nu sunt interesaţi de unirea cu România.
Paradoxal, cei refugiaţi în România în timpul celui de al doilea război mondial, doar cu ceea ce aveau pe ei, din Bolgrad, de exemplu, s-au considerat români până în ultima clipă a vieţii lor.
@ioan marinescu:
”M-a deranjat teribil statutul de enclavă!
De ce?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2017 Am fost în Găgăuzia — scris în 24.05.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ