GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Istoric
În Biblie oraşul Eilat este întâlnit în cartea Deuteronom 2, 8-9 când israeliţii conduşi de Moise după robia egipteană au rătăcit prin pustiul Sinai și "drumul câmpiei din Elat și din Ezion-gaber" și apoi în pustiul Moabului, care a fost ținut de "copiii lui Lot". Probabil cele două oraşe, Eilat situat pe locul actualului Aqaba şi Ezion-geber, portul lui Solomon, aveau o existenţă preisraelită. Mai mult, portul a fost vizitat de nave egiptene care transportau cupru din minele din Timna.
În secolul al X-lea î. Hr., Solomon avea nave construite la Ezion-geber. Aceste corăbii "au venit la Ofir și au adus aur, patru sute douăzeci de talanți și au adus-o la împăratul Solomon" (1 Împărați 9,26-28). Și aici, regina din Sheba a aterizat în drumul său să viziteze Solomon în Ierusalim și "să-l încerce cu întrebări grele" (1 Împărați 10,1).
După primul război mondial, Eilat se afla pe teritoriul mandatar britanic, iar în 1949 a devenit parte a Israelului.
În prezent Eilat, capitala Mării Roşii este cunoscut mai ales prin prisma turismului avand anual peste 2,8 mil. de vizitatori.
Este o combinaţie spectaculoaă dintre peisajul deşertului înconjurător (deşertul Negev), golful aferent Mării Roşii şi soarele care străluceşte tot anul.
Despre atracţiile din Eilat şi de prin împrejurimi a scris foarte frumos @irinad în articolul „Eilat, fereastra Israelului la Marea Roşie” şi nu o sa le reiau.
După experienţa de anul trecut din Ierusalim şi Tel Aviv am decis sa mai incercăm o evadare la soare aşa că am ales Eilat. Până acum s-a scris destul de puţin despre Eilat dar prevăd o avalanşă de vizitatori din România în viitorul apropiat.
Biletele de avion au fost achiziţionate de pe site-ul companiei Wizz cu vreo 3 săptămâni înainte şi au fost foarte ieftine: 2 ad + 2 copii + upgrate abonament de grup = 640 lei.
Compania wizz opereaza în prezent pe Aeroportul Ovda cu 2 curse saptamanale, miercuri si vineri insa pe viitor probabil se va muta pe noul aeroport Ramon care s-a construit la cativa km de Eilat si care va fi dat in folosinta in Februarie 2019. Noi am ales plecarea miercuri cu intoarcerea duminica.
Plecarea are loc la ora 7 iar zborul dureaza aproximativ 3 ore. Noi la 10.06 aveam deja vizele de intrare in Israel. Întoarcerea este programata la 10.30. La noi interviul a constat intr-o singura intrebare: Unde vom sta?
Cea mai sigura modalitate de a face transferul de la si catre Ovda este autobuzul 282 care este corelat atat cu zborul de sosire cat si cu cel de intoarcere. In concret, autobuzul asteapta aproximativ 1 h dupa ce avionul aterizeaza dar eu am observat ca soferii urmaresc pana ce toti calatorii au trecut de controlul pasapoartelor si apoi vin la autobuz pentru a pregati plecarea. Noi am plecat in jur de 10.30 din Ovda si am ajuns la Statia Centrala din Eilat. Biletul este de 21,5 sekeli de persoana indiferent de varsta, pe fiecare sens.
Foarte bine a punctat intr-un post anterior un coleg AFA care a prezentat biroul firmei Egged (firma nationala de transport in comun) imediat in dreapta dupa ce treci de controlul pasapoartelor de unde se poate procura foarte avantajos cardul care iti permite calatoria dus-intors Ovda - Eilat – Ovda plus toate liniile locale timp de o saptamana la 60 sekeli. Recomand aceasta varianta. Noi am avut masina inchiriata 2 zile si nu am optat pentru aceasta varianta dar, chiar şi aşa, am ajuns la acelaşi preţ avand în vedere ca biletul este 4,2 sekeli si am mers doar 2 calatorii dus-intors cu Egged.
La intoarcere, duminica dimineata a fost un pic de haos la Statia Centrala intrucat erau programate 3 avioane sa decoleze de pe Ovda in intervalul 10.30 – 11.30 (Bucuresti, Sankt Petersburg, Milano Bergamo) iar numarul calatorilor care asteptau era destul de mare si comunicarea a fost cam deficitara.
Autobuzul pleacă cu 3 ore inainte de zbor ceea ce inseamna ca al nostru urma sa plece la 7,30. A venit primul autobuz (in care erau deja turisti imbarcati de la Taba) dar desi s-a comunict ca este „Only Bucharest” a fost invadat de rusi. Abia apoi ni s-a spus ca urmeaza sa mai vina inca unul pentru Sankt Petersburg. Cum primul era deja full am asteptat urmatorul care a venit dupa 2-3 minute „Only Bucharest and Sankt Petersburg” urmând ca al treilea sa vina „Only Bergamo”. Aşadar nu disperaţi, nu ramâne nimeni pe jos.
Ca sfat recomand sa nu achiziţionaţi biletele online (nu ofera nicio reducere) ci doar din statia de plecare sau cu cash de la sofer. Am vazut destui care aveau probleme cu achiziţia biletelor online care trebuiau sa le preschimbe in tichet de calatorie la una din casele Statiei Centrale.
Şi aş dori sa mai lămuresc un aspect şi anume cel legat de Boarding Pass-ul tiparit. Cei de la Wizz recomanda tiparirea biletelor de îmbarcare după efectuarea check-inului afirmând ca nu sunt acceptate pe dispozitivele mobile. Cu toate acestea, chiar dacă nu veţi reuşi să le tipăriţi (check-inul se deschide vineri la 10.30 pentru zborul de întoarcere şi vineri incepe Sabatul si va fi mai dificil sa gasiti o imprimanta) nu este nicio problema, teoria nu se intalneste cu practica, dispozitivele mobile fiind acceptate. Doar ca Wizz nu garanteaza acest lucru.
Cazarea de pe booking la un apartament (va urma), Amdar Apartament Red Sea.
Red Canyon
Timna Park
Underwater Observatory Park
Coral Beach Nature Reserve
Dolphin Reef
Camel Ranch
Musical Fountain
Pentru a atinge 3 obiective (Canionul, Timna si Ferma de Camile) aveam nevoie de o masina inchiriata, asa ca am apelat la firma Eldan cu care anul trecut am avut o colaborare foarte buna in Ierusalim si Tel Aviv.
Dar si aici va fi o problema si anume cea legata de predatul masinii. Firmele de inchiriere din Israel (cu exceptia celor din aeroportul Ben Gurion) inchid vineri la pranz si mai deschid duminica la 8.00. Cu toate acestea, firma Eldan mi-a oferit opţiunea de a lasa cheia la recepţia hotelului si contra unei taxe de 30 euro sa o ridice ei duminica cu conditia de a avea parcarea platita (daca este cazul) si pentru ziua de duminica.
De mentionat ca pe Ovda nu exista firma de inchiriere masini.
Dupa ce am reuşit să-mi conturez programul am ales să închiriez o maşină de miercuri de la 12.00 până vineri dimineaţă. O Kia Picanto (care s-a transformat in Nissan Micra) cu asigurare suplimentara 70 Eur.
Au incercat să oprească o garanţie de 700 USD dar nu aveam atâţi bani pe cardul de credit şi nici nu aveam disponibilitatea de a transfera alţii. Le-am explicat că anul trecut mi-au oprit doar 200 si după un telefon la sefu au acceptat garantia de 200 USD si masina a fost ridicată.
Am reusit in cee 4 zile sa vizitez tot ce mi-am propus, o sa scriu despre fiecare ca si review separate, mai putin Rezervatia de Corali pentru ca in ziua alocata acestui loc a batut un pic vantul si nu cred ca merita =sa platesc intrarea pe plaja fara a face o baie sau o scufundare.
Se poate face plaja si baie in ianuarie? Cu siguranta, cu putin noroc, da. Temperatura apei este foarte placuta, in jurul a 24 grade iar temperature aerului oscileaza intre 18-24 C. Daca vantul nu bate, este minunat. Eu am reusit sa ma balacesc iar senzatia este minunata.
Cardul a functionat in toate locatiile dar este bine sa luati sekeli si de acasa, la Universitate, langa Banca Transilvaniei este o casa de schimb cu un curs foarte bun.
In concluzie, Eilat este o buna optiune pentru cei care vor sa fuga de frigul din tara noastra, nu este o destinatie ieftina dar nici de speriat.
Puteti consulta site-ul orasului pentru informatii suplimentare eilat.city/en
Trimis de dalumian in 23.01.19 19:54:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dalumian); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 35&ridAnt=92063
@dalumian: Îmi pare bine că te-ai întors plăcut impresionat din Eilat, de altfel îţi aşteptam review-ul ştiind că îţi vei petrece acolo câteva zile. Mi-a plăcut că aţi închiriat maşină şi aţi putut vedea împrejurimile, noi, cu două excursii antamate din ţară, am considerat că pentru două zile rămase în oraş n-ar fi fost cazul. Că lucrurile n-au ieşit tocmai cum plănuiserăm, a fost altă poveste.
Îţi mulţumesc pentru aprecierile tale la adresa articolului meu despre Eilat şi mă bucur dacă acesta ţi-a fost de folos în vreun fel!
Abia aştept să văd şi pozele!
Citit cu placere, astept povestile de la obiective fiindca le am si eu in plan.
@roth: Mulțumesc pentru lectura!
Vin si celelalte, cu timpul stau cam prost, din pacate ????.
@dalumian: cunosc, eu am Eilat cu fantanile cantatoare, promenada si observatorul in format "schita" din decembrie.
Mi-am impus sa citesc cate putin seara, macar asa ce imi face cu ochiul la prima vedere sa nu ma fac de ras cand ajung la Herculane.
Vacante frumoase!
Am ramas dator cu cateva fotografii din Eilat.
Doar atat am putut posta, restul pozelor pe care le am sunt cu caracter personal.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2020 Eilat, o nouă destinație turistică — scris în 24.02.20 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Revenire la Eilat + Masada + Dead Sea — scris în 11.03.19 de Aditzul din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Eilat, câteva sugestii — scris în 04.01.19 de Aditzul din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Eilat, fereastra Israelului la Marea Roşie — scris în 07.12.18 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Minivacanţa în Eilat, o experienţă nouă, scumpă la propriu şi la figurat — scris în 29.11.18 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ