GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Motto: Dumnezeu a făcut lumea, iar olandezii au făcut Olanda.
Când spunem Olanda ne gândim involuntar la morile de vânt. Aici, pe acest tărăm smuls mării cu eforturi uriaşe, morile de vânt au jucat un rol semnificativ, fiind folosite în scopuri industriale încă din sec. al XVI-lea. În lipsa unui combustibil care să pună în mişcare pompele de drenaj care serveau la desecari, la obținerea unor terenuri noi pentru agricultură, olandezii au folosit ceea ce aveau din belşug: vântul. La început au fost terenurile mlaştinoase. Începând cu sec. al XIV-lea, acestea au fost pe rând înconjurate de diguri şi asanate, apărând astfel polderele. Polderele sunt terenuri recuperate de sub apa lacurilor, mării, sau mlaştinilor.
Kinderdijk (dijk se pronunta daic, şi înseamnă dig) este un sat aflat in inima Olandei, în provincia Zuid-Holland. Mai exact, este situat pe un polder la confluența dintre Lek si Noord, ambele părți ale bătranului Rin. Ca o divagație, la intrarea în Olanda Rinul se împarte în doua brațe (Waal si Panerdensch Kanaal, continuat de Neder Rijn), apoi asemeni unui arbore ramurile se amplifică, fiecare bucațică căpătând alt nume, şi alcătuind un adevarat labirint acvatic. Lek-ul este continuarea Neder-Rijn-ului, iar Noord este un braț de legătură între localitațile Dordrecht si Krimpen aan der Lek. Interesant este că dacă Lek-ul curge sinuos de la est la vest, Noord-ul curge in funcție de maree. Pentru cei interesați, voi alătura o hartă schematică a căilor navigabile din Olanda.
Kinderdijk-ul a devenit o importantă atracție turistică, iar din 1997 a fost inclus in patrimoniul UNESCO. O plimbare de-a lungul canalelor sale oferă şansa de a vedea la un loc 19 mori de vânt autentice. Două dintre ele pot fi vizitate şi în interior (cu taxă, evident). De asemenea, se poate opta pentru un tur cu barca (sunt nişte bărci cu motor, mai măricele) sau se pot închiria biciclete. Suntem totuşi în Olanda, unde localnicii se laudă că întâi învață să meargă pe bicicletă şi apoi pe jos. Nu-mi aduc aminte de prețul unui bilet cu barca, dar pentru o bicicletă am platit 2,50 euro şi am lăsat şi cartea de identitate drept zălog. Cel care s-a ocupat de operațiune era un puşti de 13-14 ani, politicos, amabil, cunoscător de engleză. Mi-a plăcut mai ales faptul că muncea alături de părinți, ceea ce este de apreciat în zilele noastre. Cel mai avantajos (preț / timp) cred că este cu bicicleta. Mai ales că mergi pe unde vrei şi te opreşti unde şi cât doreşti. Per pedes, atenție, e cam mult de mers.
Deşi în inima unei zone industrializate, Kinderdijk-ul a rămas un loc liniştit, unde s-a păstrat puritatea naturii. De aceea veți vedea olandezi veniți doar să se plimbe, doar să părăsească aglomerația urbană.
Nu pot spune ca este ceva spectaculos sau nemaivăzut. Mori de vânt întâlneşti peste tot în Olanda. Uneori chiar le poti vizita. La Zaanse Schans, lângă Zaandam sau la Schiedam, lângă Rotterdam sunt alte locuri unde se pot admira aceste simboluri ale Ţărilor de Jos. Dar aici miroase a iarbă, a câmp curat. Aici este linişte, aici este Olanda de acum 200 de ani. Se spune că în țară au existat peste 10 000 de mori de vânt (în prezent mai există aprox. 950), până ce au fost înlocuite de maşini cu aburi, apoi de motoare diesel, mult mai puternice şi cu randament crescut. Şi în Kinderdijk, deşi multe mori sunt funcționale, în prezent munca lor este inlocuită de stații de pompare moderne, care se pot vedea la intrarea in zona turistică (vezi Wikipedia). Tot acolo este şi un magazin de suveniruri şi un uriaş sabot. Relativ la acesta aş dori sa nu comentați ultima poză, mai ales să nu aud expresii gen "mintea copiilor... ", etc.
Multe nave de pasageri acostează aici, dar dacă doriți propria excursie este bine să porniți din Rotterdam sau Dordrecht. Din Rotterdam, de lângă podul Erasmus sau din Dordrecht, de la pontonul de pe Merwede luați waterbus-ul până la Kinderdijk Molenkade. La prima mea vizită la Kinderdijk (din imagini veți deduce ca am făcut trei) am luat waterbus-ul de la Dordrecht până la Ridderkerk, apoi am schimbat şi am luat altul pănă la Kinderdijk. Pare puțin dificil, dar în stațiile de waterbus sunt afişate orele de plecare şi mai ales, în Olanda toată lumea ştie engleza. Puteți apela oricând la alți călători sau la personalul de pe nave pentru informații suplimentare (vezi şi kinderdijk.nl şitripadvisor).
 
La capitolul "Nu-mi da sfaturi, pot greşi si singur", consider ca o vizită la Kinderdijk este o excursie de jumătate de zi şi poate fi asortată foarte bine cu un tur al oraşului Dordrecht. Pentru iubitorii de pictură recomand cu caldură Muzeul Dordrecht (Schilderijenmuseum), iar celor ce doresc să cunoască viața din Dordrecht de acum 200 de ani Muzeul "Van Gijn".
Într-o lume în care kitch-ul încearca să sufoce turismul, în care reclamele multicolore caută să acopere lucrările de artă, iar turistul petrece mai mult timp într-un magazin cu suveniruri "Made in China" decât la obiectivul turistic, Kinderdijk-ul este o rază de speranță.
Să aveți un drum frumos în față.
Trimis de Radu Tudoran in 21.09.15 23:49:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Wow, ce cură cu mori de vânt am făcut în dimineața asta! Superbe fotografii, în special P12! Toate pânzele, sus! în versiune olandeză, de Radu Tudoran
@saxonul: Dar se pare ca nu prea au fost appreciate
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Dordrecht» (nou-creată, între timp, pe sait)
Mulțumiri autorului pentru sesizare
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 Dordrecht, o Veneție în miniatură — scris în 31.10.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Dordrecht, un popas în Olanda cea adevărată — scris în 31.10.17 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ