ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.03.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 6 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Vacanta in golf

TIPĂREȘTE URM de aici

Cand spui ca pleci in vacanta in Qatar intrebarea este: ce vei face acolo  6zile? Ce iti poate oferi o tara atat de mica si cu atat de mult desert? La fel ne-am intrebat si noi cand Razvan  ne-a spus ca vom sta atatea zile, dar ne-am intrebat in gand si doar intre noi.  Acum nu  mai gandim la fel si chiar am constatat ca ar mai fi fost locuri si lucruri de vazut. Dar stiu ca e bine sa lasi intotdeauna motiv pentru a mai reveni...

   Pentru a va face o idee despre ce putem vedea in Qatar voi incerca sa va spun, pe zile, ce am facut noi.

    Ziua 1 sau ce a ramas   din prima zi dupa ce in prima parte a fost destinata recuperarii fizice, adica somn de voie si nevoie.

  Cu forte proaspete pornim sa cunoastem  zona din apropierea hotelului si primul contact este cu Souq Waqif, bazarul care ofera de toate, haine, condimente, articole de uz casnic, cosmetice, dar si restaurante, cafenele, saloane  cu narghilea si mai presus de toate un spectacol de culori si miresme, cu oameni frumosi si relaxati.  Da, Doha are un parfum propriu si peste tot il simti. E un oras care te cucereste la prima intalnire!

Facem scurte opriri in bazar si pornim mai departe fara a avea un obiectiv anume. Azi vrem sa vedem, sa admiram  sa cunoastem locuri noi si sa ne bucuram ca suntem in acest oras.

 Ca semn ca am trecut pe aici vom fotografia degetul „victoriei”  si vom opri pentru gustarea  de la Zatar (vezi impresii)  si continuam spre zona in care  vom vedea cele mai iubite si respectate animale din Qatar, camilele politiei. Acestea sunt tinute intr-un tarc  unde pot fi vazute de turisti pe tot parcursul zile si de unde vor pleca spre apus catre cladirea parlamentului pentru o plimbare de aproximativ 30-40 de minute, conduse de calareti imbracati in port national. Se pare ca aceasta parada a camilelor este un omagiu adus acestora pentru tot ce fac alaturi de fortele de ordine din Qatar. Daca la noi se folosesc cainii la ei, se pare ca sunt folosite camilele. Plimbarea camilelor prin fata cladirii Parlamentului este un spectacol ce trebuie surprins daca sunteti in zona.  

De la camile cautam sa facem o vizita unei alte vietuitoare indragita de qatarezi si anume soimul. Soimul  este pasarea nationala a Qatarului. Pe langa faptul ca este un simbol al Qatarului este o pasare sacra si se bucura de multa atentie avand in Doha un spital destinat. Spitalul se afla intr-o cladire mare, cu arhitectura specifica zonei, situata in apropiere de Souq Waqif. Citisem ca este foarte modern, dotat cu aparatura medicala de inalta performanta si cu numeroase cabinete. Receptia spitalului are  sase puncte de primiri urgente! Ati auzit asta la vreun spital (uman) de la noi?  

In  apropierea spitalului gasim multe magazine  cu soimi  si cu  tot felul de articole de ingrijire si hrana destinata acestor pasari. Intram sa ne facem o idee si cateva poze apoi la drum.

Ne indreptam spre Cornisa, zona de promenada a orasului, dar facem o scurta pauza pentru a admira parada camilelor in fata cladirii parlamentare  dupa care pret de cateva minute ne bucuram de imaginea ambarcatiunilor traditionale  ce plutesc pe apele golfului in asteptarea celor amatori de o plimbare. Dincolo de apa e Perla Qatarului, e zona moderna a orasului Doha. Aici ne aflam intre doua lumi, in dreapta zona traditionala, in stanga zona moderna, ambele la fel de frumoase si impresionante. Intre cele doua lumi descoperim  un omagiu adus primei surse  de venit a oamenilor din zona, un monument al perlei. O scoica mare, avand in mijloc perla mult dorita de cei care isi riscau viata pentru a o aduce la suprafata.  

In aceasta zona ne propunem sa revenim dupa inserat pentru a vedea zona moderna, iluminata, dar pana atunci ne indreptam catre o cafenea. Ajunsi din nou in bazar, ne oprim la  o cafea. Vom bea pentru prima data cafeaua arabeasca, specifica tarilor din golf si descoperim ca nu e ce creadeam noi, adica o cafea cu adaos de cardamon. Ce am primit nu prea are gust si aspect de cafea, arata ca un ceai si are gust de cuisoare, scortisoara, cardamon si ce o mai fi. Acum sa spun adevarul nu prea am fost incantata de gust, dar ritualul e frumos. Licoarea comandata a fost adusa in doua clondire din alama aurie si cu o forma interesanta din care ne-am  servit noi. Aceiasi cafea o aveam si in holul de la hotel si dintre toti  Razvan  era cel mai mare consumator.

 Dupa cafea am revenit in zona de promenada, sa vedem o vedem, asa cum ne-am propus  luminata, apoi ne-am indreptat spre  cartierul Msheireb, o zona sustenabila, aparuta ca urmare a transformarii unui vechi cartier comercial din  zona centrala a orasului Doha. Arhitectura este moderna, dar si cu conace  si moschei albe, cu muze gazduite de case frumoase construite in stil oriental, cu plante ornamentale si decoruri luminoase. Cartierul merita vizitat doar pentru constructiile vazute din exterior, pentru atmosfera relaxanta si oamenii frumosi, da si pentru muzee, vreo 3-4 la numar, un muzeu al traditiilor si culturii qatareze, un altul ce prezinta o istorie a comertului cu sclavi, sau istoria industriei petrolului de la inceputul exploatarii aurului negru.

Nu am vizitat nici un muzeu, dar ne-a placut zona si am prins  cand se pregateau localnicii  de un eveniment, probabil vizionarea unui film. In piata exista un ecran imens, iar in jur familii cu copii mici si mari facand cozi la racoritoare, floricele si gustari. Viata localnicilor la ceas de seara!

Si pentru noi urma sa incheiem prima zi in Qatar  cu cina de la restaurant Damasc (vezi impresii)

    Ziua 2, a inceput cu micul dejun la hotel, dar urma sa fie o zi mult mai interesanta si variata.

  Prima destinatie, Muzeul National Qatar, la care vom ajunge cu metroul luat din statia ce se afla in apropierea hotelului. Conditiile din metrou excelente, foarte curat, foarte liber si cu masuri de siguranta. Zona de peron unde se asteapta vagonul este protejata cu perete de transparent  ce se deschide in momentul opririi trenului si deschiderea usilor. Nimeni nu se inghesuie, lumea asteapta sa coboare cei din vagon si apoi urca. Drumul a fost parcurs destul de rapid si ajungem. In fata noastra se afla” Trandafirul  Desertului”  caci asta este forma muzeului  , creatie a arhitectului Jean Nouvel. In momentul in care a primit comanda pentru constructia cladirii ce urma sa gazduiasca un muzeu, dar care trebuia sa  sa fie si un simbol al acestei natiuni, Jean Nouvel s-a gandit ca „trandafirul desertului „era cel mai potrivit. Ce este „trandafirul desertului” ? Este o forma deosebit de complexa  creata de natura prin sedimentarea  mineralelor  in conditiile  aspre din desert. Avand mai multe fatete dispuse precum petalele unui trandafir a primit si numele acestei flori. Aceste „flori „de piatra sunt protejate de legea statului Qatar, nu pot fi „culese” din desert, desi le poti gasi in anumite zone, dar poti cumpara din magazinele cu suveniruri.

Trandafirul Desertului  a fost dat in folosinta sau cum spunea cineva „a inflorit in Doha” , in  martie 2019. Cladirea are o suprafata de 5200 mp cu 11 galerii si cu o arhitectura fascinanta, desprinsa parca din filmele SF. Daca nu ai timp sau dorinta de a vedea interiorul si te opresti doar la a admira exteriorul tot esti castigat. Cred ca este cea mai complexa si uimitoare constructie. E un joc de petale din piatra ce se intersecteaza si se imbina armonios pentru a crea un trandafir. Nu degeaba  Jean Nouvel este unul dintre cei mai apreciati si premiati arhitecti din lume, iar cladirea  acestui muzeu a fost numita de The Times” cea mai extraordinara cladire a deceniului”

   Interiorul este structurat pe trei zone:

-          Inceputurile-inainte de a aparea primele locuinte umane, cand activitatea geologica era intensa si forma acestei regiuni cu totul alta

-          Viata in regiune in perioada triburilor beduine

-           Nasterea natiunii qatareze si dezvoltarea acestei regiuni in functie de resursele bogate de titei, trecand prin perioada cand singura sursa de trai o reprezenta scoaterea perlelor din adancuri si ajungand la perioada actuala.

Odata achizitionate biletele, costul este de aproximativ 130 de lei /persoana adulta, intram in mijlocul „trandafirului” . Spatiile sunt mari, iar expozitiile sunt organizate in mare parte sub forma de proiectii, diorame si obiecte expuse in vitrine.  

   Pentru ca imi e imposibil sa va pot descrie fiecare zona am sa va spun ca periplul nostru a inceput cu zona in care am aflat informatii despre vietuitoare marine si terestre ce au existat cu milioane de ani in urma si care au disparut. In urmatoarele sali ne este prezentata flora si fauna din zona, adaptata la conditiile desertice  . Trecem prin zona  cu exponate arheologice descoperite  si care ofera informatii despre viata oamenilor ce au trait in aceste locuri   si ajungem in  perioada  triburilor beduine ce migrau in functie de necesitati  in cautare de hrana pentru animale sau  pentru a face comert.  

Ajungem apoi  cand  viata se desfasura pe coasta oceanului  in cautarea de perle. Sectiunea aceasta e impresionanta  si vom vedea echipamentele rudimentare folosite la  scufundare, un cleste pentru prins nasul, un cos si o sfoara cu clopotel, dar si rodul muncii lor, numeroase  perle. Alaturi sunt prezentate bijuteriile  din perle purtate de persoane importante ale vremurilor, dar si costume deosebit de frumoase purtate cu diferite ocazii.

  Si traseul ne duce in zona perioadei moderne cu o perioada neagra pentru regiune cand au fost obtinute perlele de cultura, dupa care descoperirea petrolului este momentul de lansare a dezvoltarii si prosperitatii pentru tarile din golf. Sunt expuse  instalatii si utilaje folosite in perioadele de inceput a exploatarii petrolului si evolutia acestora si efectul exploatarii petrolului, dezvoltarea orasului Doha. Orasul s-a dezvoltat pornind de la o mica localitate numita Bidda si unde  se facea comert cu perle. Prima atestare a localitatii Bidda  a fost in 1681. In prezent Doha este in plina dezvoltare si afirmare pe scena internationala.

In ultima parte ne este prezentat Qatarul  modern si dezvoltarea continua  a acestuia, lucru vizibil pentru cine ajunge aici. Tot in zona prezenta gasim si tablourile celor doi suverani, fostul si actualul emir.

  Muzeul ne-a placut, am gasit locuri deosebit de interesante, informatii multe,  locuri de interes pentru cei mici, dar si pentru cei mari, activitati interactive si distractive.

Ne indreptam spre iesire, dar nu fara a trece, asa cum ii sta bine unui turist, prin magazinul cu suveniruri. Intram si  cumparam un trandafir al desertului!

In curte mai facem cativa pasi si descoperim Palatul seicului Abdullah bin Jassim Al Thani, care a fost restaurat si gazduieste, din ce am citit, membrii guvernului.  

Ziua a inceput bine pentru noi, dar inca nu s-a incheiat. Suntem foarte aproape de o zona ce merita sa o trecem in program si anume Districtul Mina. In vechiul port din Doha gasim „Santorini din Orientul Mijlociu” , un cartier  cu strazi pietruite, cladiri in culori pastelate, cu picturi murale, inconjurate de flori si plante ornamentale. O lume de poveste in care iti doresti sa ramai macar pentru cateva ore. Si daca te-ai hotarat sigur vei avea ce face pentru ca zona iti ofera  cam tot ce iti doresti, cafenele, restaurante, magazine, priveleste de vis asupra portului de agrement si a ambarcatiunilor, uneori mai ciudate (o masina sport pe luciul apei) Si tot aici mai descoperim o zona de foste containere maritime, acum colorate  si transformate in birouri, locuinte sau restaurante  si care merita cateva minute de plimbare  prin zona sau chiar o pauza de cafea sau gustare. Nu in ultimul rand e musai de vazut piata de peste, o cladire frumoasa, alba ce iti va atrage atentia de cum ajungi in zona. In cladire se afla un restaurant cu specific pescaresc si bineinteles piata de peste. Chiar daca nu aveti in plan sa cumparati peste vizita in piata o sa va placa. Veti fi surprinsi de aspectul inedit al acestui loc. Acoperisul cu vitraliu, gondolele cu pestele expus, spatiul in care lucratorii prelucreaza pestele, curatenia si aerul proaspat din jur  sunt aspecte neintalnite de obicei intr-o piata de peste. Si aflati ca pretul pestelui este pentru toate buzunarele.  

 

Dupa piata de peste ne gandim ca ar merge o pauza si eventual o cafea,dar nu inainte de a ajunge si la containerele vopsite si transformate in locuinte, birouri sau restaurante.Din zona de containere ne indreptam spre faleza in cautarea unui loc de unde sa admiram activitatea de pe luciul apei savurand o cafea. De acesta data vom alege cafeaua europeana mai pe gustul tuturor. 

 Ne oprim la „Quill Cafe” pentru ca aveau mese afara ,acesta fiind singurul argument in alegere. Cafeaua nu a fost cea mai buna, dar aveam o imagine frumoasa in fata ochilor. Cu ceva energie acumulata, dupa cafeaua bauta  pe marginea golfului,revenim pe strazile foarte pitoresti ale zonei   si cu regret ne indreptam spre alte locuri ce merita vazute .

  Si pentru ca acest loc a fost pe placul tuturor am mai revenit in Mina, la ceas de seara   unde am si mancat . (vezi impresii).

   Dupa o asa zi  plina, pe inserat am ajuns in zona moderna a orasului pentru o scurta plimbare printre turnurile luminate  si fascinante vazute pana acum doar de pe partea opusa a golfului. Se termina inca o zi din vacanta noastra orientala si sufletul ne e plin de frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 01.03.24 14:50:18
Validat / Publicat: 01.03.24 17:37:43
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 1858 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 La soimi acasa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐
[05.03.24 09:14:17]
»

Foarte frumos. 😀

DOINITAPHONEAUTOR REVIEW
[05.03.24 09:39:02]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Mulțumesc! 🙏

mishu
[16.03.24 17:34:10]
»

@DOINITA: O tara interesanta iar pozele o arata pe deplin. Este mult mai bine sa nu ai asteptari si sa fie totul altfel.

Foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag.

DOINITAAUTOR REVIEW
[17.03.24 19:25:28]
»

@mishu: Multumesc frumos si astept sa ne vedem!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Doha:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060693979263306 sec
    ecranul dvs: 1 x 1