ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2007
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
0.00%
Sub orice critică
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
50.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Circuit în Benelux (II) Dinant

TIPĂREȘTE URM de aici

De la Luxemburg la Dinant aveam numai 140 de km de străbătut aşa că după ziua precedentă cam obositoare, am părăsit hotelul la ora nouă.

Dinant e un orăşel fermecător despicat de fluviul Meuse (olandeză şi germană Maas) aşezat la 90 km de Bruxelles şi având o populaţie de cca 13000 locuitori la nivelul anului 2005. Frumuseţea lui aparte a făcut să i se spună Valea Sacră. Prima atestare documentară a fost din sec VII cu ocazia ridicării bisericii Saint Vincent.

Cum fluviul Meuse a fost navigabil dintotdeauna şi reprezenta un interes comercial, oraşul era mereu atacat şi asediat. Pe o stâncă înaltă deasupra lui s-a construit un castel şi fortificaţii încă din sec X. Din sec. IX şi până în sec XI a aparţinut ducatului de Namur iar mai apoi, până la declararea independenţei Belgiei în 1878 a făcut parte din cele 23 de oraşe controlate de episcopatul din Liege. Primul război mondial i-a adus multe pagube fiind distruse de germani cartiere întregi iar 674 civili au fost executaţi.

Astăzi este un oraş frumos şi liniştit al cărui simbol este Adolph Sax (n. 1814-1894) inventatorul saxofonului a cărui muzică de jaz s-a răspândit în toată lumea. În onorea lui în Dinant se ţin anual festivaluri de jaz şi alte evenimente muzicale. Unul din podurile peste Meuse îi poartă numele şi a fost decorat în 2010 cu saxofoane viu colorate şi steagurile tuturor ţărilor din UE. Noi nu l-am văzut pentru că excursia noastră a fost cu câţiva ani înainte (2007) de inaugurarea podului. În trecut principala ocupaţie a locuitorilor era dinanderia, respectiv fasonarea metalului prin ciocănire in adevarate obiecte de arta. Un alt produs pentru care e renumit Dinant-ul sunt prajiturelele couques, un fel de turta dulce cu miere.

Catedrala Notre Dame sau biserica Colegiata a Doamnei noastre este o catedrală gotică din sec. XIII-lea, ridicată pe locul unei foste biserici romanice dărâmate în 1228 de o cădere de pietre de pe stânca Citadelei. De fapt impresia pe care ţi-o lasă la intrare este că face parte din munte. Se deosebeşte de alte catedrale prin aspectul unic că nu are două turnuri ci unul singur cu acoperişul în formă de bulb de ceapă. Este unul din cele mai reprezentative monumente ale stilului gotic meusean răspândit în vechiul principat Liege. Edificiul a suferit mari stricăciuni atât în Evul Mediu cât şi de la bombardamentele germane din timpul războiului din 1914-1916. Din cauza masivului muntos din spatele său, catedrala este de mici dimensiuni: lungime 50m, lăţime 30m la transept şi înălţime 22m. Coloanele au arcade largi cilindrice. Corul este mic deorece se sprijină pe peretele stancos. Bulbul ˝cepei˝ajunge la 100m ceeace l-a făcut pe Victor Hugo să spună că seamănă cu ˝un ulcior de apă imens˝ Interiorul catedralei este grandios. Basoreliefurile capelei sunt din sec XI, un imens vitraliu acoperă un perete întreg si picturi valoroase de Antoine Wiertz, creatorul şcolii romantic din Belgia fac din această catedrală una din cele mai valoroase din Belgia.

La Grotte Merveilleuse A fost descoperită în 1904 în timpul unor săpături pentru o cale ferată locală. Datorită stalactitelor şi stalagmitelor albe, a cascadelor şi a unui râu subteran care în antimpul ploios îşi ridică nivelul până la 8m, grota este considerată una din cele mai frumoase din Europa. Conţine 850 m galerii din care 650 vizitabile cu o serie de camere cum sunt Gheţarii, Cascade sau Paradis. Unele stalactite cu forme caudate au primit denumiri pe baza asemănării lor cu fiinţe sau obiecte. În Sala Mare nu am coborât din cauza unei colonii de lilieci A fost un efort în special la ieşire din peşteră din cauză că a trebuit să urcăm 120 trepte.

Citadela este cocoţată în vârful unei stânci deaupra oraşului şi datorită poziţiei poate supraveghea fluviul în amonte şi aval până departe. Iniţial a fost construit un castel în 1051 pe ruinele unei vechi fortificaţii. Din cauza deselor incursiuni a fost extinsă în 1530 când i s-au adăugat turnuri de apărare. Cucerită de trupele lui Ludovic al XIV a fost distrusă în 1703. Reconstruirea ei s-a făcut în timpul Regatului Unit al Tărilor de Jos în 1818. Odată cu căpătarea independenţei Belgiei în 1878 şi-a pierdut importanţa militară. Primul război mondial i-a adus multe pagube fiind distruse de bombardamentele germane cartiere întregi iar 674 civili au fost executaţi. Charles de Gaulle pe atunci locotenent, a fost rănit la Citadelă. Astăzi se păstrează ruinele zidurilor, încăperi în care a fost o închisoare şi un mic muzeu în care sunt expuse obiecte rămase din vechea citadelă. Se ajunge sus fie cu liftul, fie urcând 430 de trepte, Ghidul a preferat să nu urcăm la Citadelă, ci să facem o plimbare cu vaporaşul pe Meuse.

Plimbare pe râul Meuse Pentru jumătate de oră am luat un bateau mouche care ne-a plimbat dealungul oraşului despicat în două de râul Meuse. Acesta este navigabil, izvorăşte din Lorena şi se varsă în Marea Nordului făcând o deltă comună cu Rinul. Trece prin trei ţări Franţa, Belgia, Olanda scăldând malurile multor oraşe din care cele mai importante sunt Verdun, Sedan, Dinant, Namur, Liege, Anvers (în dreptul căruia a fost deviat prin canalul navigabil Albert), Maastricht. Cu o lungime de 1000 km nu face parte din primele 10 fluvii ale Europei, primele locuri fiind deţinute de Volga cu 3700 km şi Dunărea 2900 km. Am admirat din vaporaş construcţiile de pe malurle Meusei, stânca Bayard sub forma unui ac şi abatia Notre Dame de Leffe, nume cunoscut datorită unei mărci de bere.

După ce am coborât din vaporaş ne-an urcat în autocar şi am luat direcţia Bruxelles aflat la o distanţă de 100 km. Ghidul ţinea să ne ducă la un anumit restaurant de la care probabil primea comision aşa cum ni s-a mai întâmplat în majoritatea excursiilor organizate.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 29.04.20 07:23:25
Validat / Publicat: 29.04.20 10:25:09
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 303 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P67 Catedrala Collegiale Notre Dame, interior
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[29.04.20 10:35:57]
»

@Michi: Frumos orasel si frumoase obiectivele vizitate. Felicitari, votat cu mare drag.

Dorina9
[29.04.20 23:08:15]
»

@Michi: Este foarte frumos acest orasel. Am fost de doua ori sa-l vizitam, in urma cu mai bine de 10 ani, cand fiica mea studia, langa Bruxelles. Atunci am prins gustul calatoriilor pe cont propriu.

Am fost sus, in cetate, cu telecabina, ne-am plimbat cu vaporasul, admirand "ofertele"tarmurilor​.

​In grota n-am fost. In schimb, am hoinarit pe stradutze.

Deplasarea pana acolo, si de acolo  o faceam cu trenul. In Belgia ​sunt foarte bine corelate trenurile. Uneori, pentru un traseu, schimbam 2-3 trenuri, "totul"fiind bine pus la punct.

Multumesc pentru amintirea unor locuri minunate.

Citit si votat cu drag!

Multa sanatate si energie pentru scris! ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[30.04.20 07:34:45]
»

@Dorina9: Mulţumesc Dana pentru citit şi apreciat. Mi-e destul de greu după 13 ani de când am făcut circuitul, să-mi aduc aminte ce şi cum. Noroc că fotografiile au fost destul de sistematizate. Şi mie-mi face plăcere când cineva scrie despre vreun obiectiv pe care l-am văzut demult şi şterge praful de pe el. Mulţumesc de urări: sănătatea mi-o protejez iar energia vine de la timpul liber pe care-l am în casă şi e o plăcere să-l ocup pe AFA cu amintiri 

@Mishu :Mulţumesc pentru citit şi apreciere. Eşti formidabil de prezentă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[06.05.20 22:49:59]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Dinant» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Benelux]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dinant:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078443050384521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1