GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Anul acesta, Marmaris a fost "de tranzit" (pentru Rhodos - vezi impresii). Dar, chiar si asa trebuia sa facem "un control" apei marii. La venire, n-am putut, pentru ca ploua, iar cand a stat ploaia, era prea tarziu. Dar acum, la plecare, hotelul Sunway (vezi review) fiind aproape... marea se vedea de la balcon, nimic nu ne impiedica sa dam o fuga. Dupa micul dejun, am dus bagajele in masina si ne-am indreptat voiniceste spre plaja.
De data aceasta, soarele zambeste larg. Plaja este cu nisip si pietricele "fine", apa este calma, limpede si clara.
Umbrelele de soare sunt... la hotel, la piscina, impreuna cu sunbed-urile. Pe plaja, YOC :D. Adica, hotelurile au fiecare, o "bucata"de plaja rezervata. Sunway n-are. Poate se puteau inchiria, contra-cost, din "portia"altui hotel, nu stiu. Noi am facut baie in apa aceea extraordinar de curata si atragatoare si pe la ora 12, am hotarat sa ne luam ramas bun de la mare, cu promisiunea, ca vom reveni.
Drumul de astazi "masoara" 180 km: Marmaris - Mugla - Yatagan - Milas - Didim.
Ca orice drum (dintre cele strabatute de noi) prin Turcia, este foarte bun. Un drum "rapid", cu doua benzi, pe care nu este nici o gropitza sau denivelare, si care nu este aglomerat.
Pe drum admiram dealuri pline cu maslini si din loc in loc... marea.
Am ajuns la Didim, doar hotelul trebuia gasit. Gps-ul n-a mai facut fatza. S-a stins ecranul, a ramas doar vocea si ne trimitea de colo-colo. Pana la urma, cu ajutorul localnicilor am descurcat "itzele", nu ca ar fi stiut vreunul dintre interlocutori o limba straina, ci pentru ca sunt foarte amabili si saritori, si dau foarte bine din maini =)).
Dupa ce ne-am cazat si am servit cina la hotel Orion Beach (vezi review), am plecat la plimbare, pe faleza, sa descoperim "vecinatatile". Exista un bazar, cu de toate, multe tarabe cu"bijuterii" hand -made, din scoici, melci, portofele, gentutze, colace, prosoape, etc
Mai inainte, mergand de la hotel spre centru sunt foarte multe restaurante, pizzerii, si atmosfera este una de sarbatoare. Poate pentru ca e sambata seara, localurile sunt foarte animate, muzica rasuna, iar oamenii (turisti sau localnici) danseaza in ritmul muzicii.
Aici se simte din plin "spiritul intreprinzator " turcesc. Stiti acea senzatie, ca vor sa te determine sa cumperi neaparat ceva? Cand "roiesc " in jurul tau, incercand sa te convinga sa cumperi ceva sau sa intri in restaurantul lor?
(Cred ca acum, cu "distantarea sociala"sunt foarte tristi)
Ziua urmatoare a inceput cu micul dejun copios, apoi rasfatz "acvatic", in rest la umbra.
Intre timp, de la hotel, apa rece si o cafelutza pe malul marii, la dispozitia turistului.
Se puteau servi si chestii cu bani, de la bar cum ar fi cocktail-uri sau alte bauturi alcoolice.
Pe malul marii, se plimba un nene, strigand (banuiesc) "porumb fiert". Credeam ca pe la turculeti, nu exista "vanzatori ambulanti", dar iata ca l-am descoperit pe acesta :D. Nu am cumparat de la el, pentru ca nu stiam cat de igienic il pregatise si manevrase.
Seara, am servit la hotel o cina copioasa (iar) si apoi am plecat sa mai inspectam orasul.
Cand ne-am intors la hotelul nostru, am vazut o nunta, la "Sea Bird", hotelul vecin.
Aveau nuntasii o orchestra si un solist, ca la orice nunta, doar ca, ce sa vedeti, solistul a cantat si doua cantece in limba romana :D Cred ca erau manele, nu ma pricep.
Aveam usa la balcon deschisa si i-am auzit.
La miezul noptii, s-a oprit muzica.
Luni 23 septembrie, am vizitat Tempul lui Apollo (review separat) si am oprit in oras, pentru mici cumpareturi si sa mai fotografiem.
Orasul Didim se afla pe locul fostului sat pescaresc, de langa Templul lui Apollo, (Didyma), numele de Didyma, insemnand "gemene" (era vorba de templele lui Artemis si Apollo). Acum, a devenit un orasel cu aproape 100 000 de locuitori si se extinde cu niste constructii moderne si "simpatice". Voi atasa cateva poze.
Am revenit la hotel si am fugit "la plaja"sa ne bucuram de apa minunata. A urmat, deja stiti, o cina "pe cinste"si plimbarea pe faleza.
Marti este ultima zi in Didim. De dimineata, dupa micul dejun, am fost la plaja (la umbrela si in apa). Deja dupa orele pranzului, apa a inceput sa se tulbure si au aparut valurile. Seara, la cina, la gratar, era peste. Nu stiu ce fel de peste era, dar avea doar sira spinarii, (n-avea alte oase) si era foarte gustos.
Plimbarea de seara a fost mai scurta si mai pe langa hotel, deoarece incepuse incet-incet, furtuna. Batea vantul si ploaia, se tranteau usile, sau doar scartaiau. Rapaitul ploii, alaturi de celelalte zgomote, erau infricosatoare.
Si noaptea urmatoare, am privit furtuna pe mare. Am incercat sa fac niste fotografii, dar nu am reusit.
In dimineata urmatoare, facandu-si cu greu loc printre nori, zambea soarele. Plaja era in suferinta. Apa involburata a marii se revarsase pana in parcarea unde se afla masina noastra. N-a patit nimic, avea doar cativa cm din roti "bagate" in "saramura".
Apa la mal avea alta culoare. Cred ca plecarea noastra a fost la "fix". Ziua aceasta nu cred ca a mai permis "baitzele"placute din cele 3 zile petrecute pe malul marii.
Am petrecut trei zile placute, cu istorie interesanta, cu baie in marea calda si curata, cu nisip pe plaja, cu mesele foarte diverse si gustoase, cu turcii amabili, cunoscatori ai "limbii gesturilor", cu o cazare "convenabila" la malul marii si, nu in ultimul rand, cu un pret rezonabil (aprox 60euro/zi, doua persoane, cazare si demipensiune).
In asteptarea unor vremuri deschise calatoriilor, va recomand aceasta destinatie!
Sa fim sanatosi!
:D
Trimis de Dorina9 in 20.04.20 17:50:38
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Didim, DIDIM" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dorina9: Frumoasa " plimbarica" felicitari, votat cu mare drag.
Mă bucur pentru sejurul vostru acolo și pentru că ați prins ultimele zile cu plajă sau mai bine zis cu baie.
Interesantă experiență și cu ascultatul acelor două cântece în limba română... Frumoase și pozele! Iar apusul, P23!
Citeam un articol de pe un blog al unui cunoscut plimbăreț ce mă inspiră uneori și pe mine că anul acesta Turcia nu se va deschide pentru sezonul estival....
@mprofeanu:
”Citeam un articol de pe un blog [... ] că anul acesta Turcia nu se va deschide pentru sezonul estival...
Această informație trebuie să fie confirmată - de realitate - vom vedea.
Mie mi se pare PUȚIN PROBABIL.
Din câte știu, turcii caută deja (la nivel de oficialități!) tooot felul de variante care să PERMITĂ deschiderea - inclusiv varianta (fantezistă, după mine) să creeze zone „covid-free” (delimitate, îngrădite etc) - bazate, cică! , pe certificate medicale care să ateste că turiștii respectivi NU AU covid.
@mprofeanu: Nu stiu daca Turcia se va deschide sau nu, dar eu nu m-as aventura sa merg acolo, daca nu as fi sigur ca nu mai sunt cazuri cu cel putin o luna inainte de a merge eu acolo.
Am rezervare in septembrie, dar incepe sa se contureze perspectiva unui an fara vacanta la mare.
Nu vreau sa ma duc undeva si sa tremure inima in mine ca nu stiu cine a stat in camera inainte, cat de bine a dezinfectat camerista, cine a tusit pe masa de pe care mananc eu, samd.
@Yoda: Mă interesează subiectul pentru că fata mea împreună cu soțul și cei doi copilași aveau bilete cu plecare din 19 iunie, noroc că este prin agenție și că își va putea schimba sejurul anul următor, așa se cam gândea...
Îți dau dreptate în tot ce ai scris! Am văzut și niște poze cu ecrane protectoare din plexi pe plajă, fel și fel de soluții!!
@mprofeanu: Eu am facut rezervare cu anulare "aproximativ gratuita" prin Booking. Spun "aproximativ gratuita" pentru ca in cazul anularii trebuie sa platesc costul unei nopti**. Dar nu aia 115 EUR sunt importanti, chiar n-am avea nici un chef de vacanta, de plaja si de inotat, in conditiile in care daca stranuti te apuca panica, iar daca auzi pe altcineva stranutand, o iei la goana. Iar daca - Doamne fereste! - se intampla ceva, esti intr-o tara straina, nu vorbesti limba, e jale. Nu zic ca in Romania ar fi o placere, si nici nu cred ca esti mai ferit la un hotel din Mamaia decat in Antalya. Poate chiar e mai riscant. Banuiesc ca vom face cam asa: ne suim in masina cu sandwichurile facute acasa si mergem pana unde ne putem intoarce in aceeasi zi, mancam ce avem in traista, ne uitam la natura si gata.
Desigur ca turcii ar vrea sa deschida turismul cat mai repede, ei castiga miliarde din asta, dar...
**Pentru ca eu tot verific situatia hotelurilor la care fac rezervare, la un moment dat am vazut ca apare "partial rambursabil" cu plata unei nopti, si puteam economisi vreo 160 EUR din pretul sejurului cu anulare gratuita. De obicei, la rezervarea partial rambursabila platesti 30% sau 50% din valoare, asa ca am modificat profitat de reducere. Nu stiu ce voi face, oricum astept sa vad atunci ce se intampla.
@Dorina9: scuze de off topic.
@mprofeanu:
”Citeam un articol de pe un blog... că anul acesta Turcia nu se va deschide pentru sezonul estival...
Cât timp nu există o informare oficială în acest sens, opiniile unuia sau altuia sunt simple speculaţii.
Sunt convinsă că turcii vor face eforturi supraomeneşti pentru siguranţa turiştilor.
Şi eu sunt direct interesată de subiect şi urmăresc cu interes evoluţiile, astfel realizând pe zi ce trece că situaţia este încă departe de a fi rezolvată.
Însă eu rămân optimistă.
Îmi doresc prea mult această vacanţă în Turcia
@Yoda:
”Dar nu aia 115 EUR sunt importanti, chiar n-am avea nici un chef de vacanta, de plaja si de inotat, in conditiile in care daca stranuti te apuca panica, iar daca auzi pe altcineva stranutand, o iei la goana.
Cu argumente de genul acesta încearcă şi soţul meu să mă convingă de faptul că şi această ultimă vacanţă planificată pentru anul acesta, ultima în care îmi mai pun speranţe, va fi ratată la fel ca şi cele de dinainte.
Degeaba am încercat eu să argumentez că noi mergem cu maşina doar noi doi şi nu strănută nimeni pe noi ca în avion, că nu voi folosi liftul, că pot dezinfecta camera la primirea acesteia şi apoi pot bloca accesul cameristei/tipului cu minibarul activând Do Not Disturbe pe toată durata sejurului, că pot folosi propriile cearşafuri şi prosoape, renunţând la moftul schimbării zilnice a acestora, că pot pleca de acasă cu multe pahare de unică folosinţă pe care să le folosesc la bar, că pot lua mâncarea de la bufet în casolete gen de catering etc.
Adevărul este că totuşi nu mi-aş dori o vacanţă în asemenea condiţii, iar stresul ar fi chiar mai mare decât cel din această perioadă în care merg zilnic la serviciu.
@nicole33: Da, si noi ne-am gandit la tot felul de solutii, pentru ca ne place tare mult marea si nu am vrea sa pierdem sejurul, dar chiar nu cred ca se mai alege ceva din concediul ala. Sper din toata inima sa putem merge fara griji, dar nu stiu... Om vedea.
@mprofeanu: Poate in iunie, nu. Dar in lunile urmatoare, sigur ca se va putea merge.
Eu am incredere in turci. Sunt mereu " pe faza" . Cu drumurile, hotelurile, mancarea... Dar, mai ales sanatatea este in Turcia la mare pret. Au spitale foarte bune, au medici exceptionali, la care persoane importante de la noi se trateaza, asa incat sigur vor face ceva pentru lichidarea focarelor de COVID si, implicit, pentru siguranta turistilor.
Sa ne pastram optimismul!
Sanatate si sa auzim numai de bine!
@tm67bru:
”Din câte știu, turcii caută deja (la nivel de oficialități!) tooot felul de variante care să PERMITĂ deschiderea - inclusiv varianta (fantezistă, după mine) să creeze zone „covid-free” (delimitate, îngrădite etc) - bazate, cică! , pe certificate medicale care să ateste că turiștii respectivi NU AU covid.
Ideea mi se pare una extraordinară, fiind în interesul tuturor, al hotelierilor care nu vor să stea cu hotelurile închise, al turiştilor care îşi doresc să meargă în vacanţă, dar în condiţii de siguranţă, dar şi al statului turc, care ar reduce pierderile din sectorul turistic, oricum afectat.
Însă punerea în practică a acestei idei mi se pare o chestie mult mai dificil de realizat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2015 Didimul cum l-am vazut noi — scris în 13.12.15 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Didim, cea mai ieftina statiune — scris în 30.09.13 de cosmin radu din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2007 Antichitate la Didime — scris în 08.12.09 de mcosmin din TARGOVISTE - RECOMANDĂ