GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ca mi-am propus inca de la intoarcerea din vacanta sa scriu cateva randuri despre orasul Didim, uite ca azi am zis gata scriu... Pai vreau sa scriu cateva consideratiuni despre oras pentru ca noua ne-au lipsit la plecarea in vacanta, desi in septembrie 2014 am dat o roata orasului si atunci ne-am zis ca e simplu (un Bulevard Ataturk si gata) dar anul acesta am constatat ca e greu sa te misti intr-un oras maricut cu multe stradute.
Noi am venit pe drumul clasic Selcuk, Soke, pe D525, facut dreapta la indicator la vreo 40 km de celebrele outleturi spre Akkoy de aici am facut stanga (drumul s-a ingustat) odata cu intrarea in satul Yalikoy la capatul satului se formeaza un drum in forma de litera T, - dreapta drumul spre siturile arheologice Milet si Pirine si totodata drum care duce inapoi spre Soke (o intrare prin sudul orasului).
Noi am facut stanga si imediat am coborat soseaua destul de abrupta si am mers inainte spre intrarea in Didim din partea de nord, am trecut pe langa aquapark, o zona de camping pe malul mari, diverse cladiri prafuite si altele.
Odata cu intrarea in Didim observi partea veche a orasului cu casute modeste si bordee de chirpici traditionale de nici nu ai zice ca aici se afla cel de al doilea sit arheologic ca marime si importanta din zona. Culmea Apollon Topingi se afla decopertat si redat spre vizitare publicului din mijlocul acestei mahalale Yenihisar, inconjurat de stradute desfundate si foarte inguste, de aici trag concluzia ca statul turc nu s-a putut lupta cu proprietarii din zona pentru a putea aranja turistic zona. Zona templului a fosti sapata pana la limitele proprietatilor de ai impresia ca o sa cada toate bordeele alea peste situl templului.
caci de aici de la templu se imparte orasul pe trei mari artere de circulatie Bulevardul Adnan Menderes cred ca este cel mai nou pentru ca delimiteaza orasul si inca se mai construieste ,tot aici de-a lungul lui se gaseste Jandarmeria, Cladirea municipalitati, o mare si moderna institutie de invatamant, apoi urmeza o zona rezidentiala construita recent si bulevardul se termina in zona marina.
Bulevardul central care strabate orasul prin inima lui se numeste Ataturk si aici gasim zona comerciala, banci, mici hotelui, magazine toate acestea se sfarsesc in zona litorala numita Altinkum, unde se afla o lunga si moderna faleza, plajele 1,2, 3 (caci sunt numerotate) si o paleta larga de restaurante, bodegi traditionale, locato, terase si multe magazinase insirate pe faleza ca un fel de bazar.
Plajele din aceasta zona sunt foarte faine
- sunt late si bine organizate,
- nisipul este bun si fierbinte,
- intrarea in mare se face lin
- vantul nu bate (sau cel putin nu am prins noi)
- nu este nevoie de papuci speciali.
- sezlongul a costat 5 lire toata ziua
- umbrela a costat 5 lire toata ziua
- se poate sta si pe pledul de acasa sau pe sezlongul personal nu se plateste nimic
- si pentru ca trebuie sa te simti ca la Eforie, vanzatorii ambulanti ne delecteaza cu porumb fiert, ceai, cafea si alte delici estivale. (ne-a lipsit cei drept namolul de Techirghiol - sa ma ierte @Maria55)
Cel de-al treilea mare bulevard se numeste Inonu si apartine strict localnicilor aici gasim zone cu bloculete de locuit, o zona cu aspect industrial, ateliere, fabricute, depozite si la iesirea din sud estul orasului spre Akbuk si inapoi spre drumul principal D525 (lacul Bafa) se afla doua centre comerciale Kipa la distanta de 3,4 km unul de altul.
Sa nu uit, cele trei mari bulevarde sunt legate intre ele de un sistem de stradute asezate si intortocheate ca un labirint din care in primele zile am zis Doamne da-mi rabdare sau daca nu reusesc sa gasesc plaja mai bine plec!
Regimul de construire al caldirilor este de P+2, max P+3 in general cate un hotel are 3 etaje , cladirile au cate o gradinita (spatiu verde) sau terasa unde familiile turce isi beau ceaiul sau servesc masa.
Cu pozele stau cam prost am reusit sa pierd din ele.
Cu bine!
Trimis de adrianbogdan in 13.12.15 13:56:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adrianbogdan - O descriere plăcută a unui orășel ce trăiește de pe urma turismului. Am traversat Didimul în drum spre Palm Wings Beach, situat la margine de localitate. Am vizitat templul lui Apollo, pierdut în acel vechi cartier de case. Mi-au plăcut cartierele noi de vile din apropierea resortului, dar și bloculețele de apartamente de închiriat din apropierea plajei Altinkum, cu piscină în față. De asemenea, ne-am plimbat mai multe seri pe faleza plajei și am savurat „vânzoleala” specifică, precum și o înghețată ce am înhățat-o cu greu de la turcul vânzător.
@tata123: de ce ai inhatat cu greu inghetata? facea trucuri din alea pe care le vad eu la tv?
cit costa o inghetata?
buna!
cu siguranta turcul l-a fentat rau pana sa-i dea inghetata.
Dondurma are preturi incepand cu 5 lire. Na ca imi ploua in gura.
@adri-nico: Nu cred să existe o înghețată mai bună decât cea turcească.
Asta e părerea mea, aia nu e înghețată, e un caramel vanilat, o minunăție rece.
În Kusadasi am locul meu preferat, unde pe lângă înghețată primesc și mici daruri croșetate cu migală de soția turcului care vinde înghețată.
Hai că mor de poftă, mai iau o gură de cafea și-un fum de țigară, poate-mi trece pofta
@adrianbogdan: Ție îți este poftă?
Mie îmi plouă in gură și eu nu sunt pofticioasă de fel
Am recitit cu drag articolul tău
@krisstinna: Hai mai Cristina ca daca sti despre ce este vorba cu inghetata asta, iti ploua in gura numai daca o vizualizezi asa un pic.
@adri-nico: Umbli prin cufărul cu amintiri din Turcia... ce vacanță frumoasă! Iar înghețata de pe faleza din Didim a fost delicioasă. Turcul „m-a vrăjit” timp de vreo 3 minute cu tot felul de trucuri specifice: a rotit în fel și chip cornetul de înghețată, „l-a scăpat” pe jos, chiar mi-a oferit o înghețată gigant (întreg „cocoloșul” gumos de materie primă). Spectacolul e desăvârșit dacă și vânzătorul are farmec. Costul cred că a fost în jur de 5 lire, așa cum bine preciza @adrianbogdan.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 De la Marmaris — la Didim — scris în 20.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Didim, cea mai ieftina statiune — scris în 30.09.13 de cosmin radu din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2007 Antichitate la Didime — scris în 08.12.09 de mcosmin din TARGOVISTE - RECOMANDĂ