GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Turism de buget prin Nisa și sfaturi pentru un neștiutor...
A treia bere... Sau a patra? Nu! A treia era! Stăteam și visam pe terasa unei pensiuni cochete din Cheile Grădiștei depanând „fapte de arme” cu un vechi amic din faculte. Eram cu toții, și-l sărbătoream pe alt amic, ce tocmai mai îmbătrânise un an. Ne uitam năuci că tot noi suntem dar…
În fine… Din vorbă-n vorbă, prietenul meu îmi spune că tocmai ce și-a rezervat două bilete de avion (dus-întors, din păcate) la Nisa și, dacă nu vrea să-i dau niște sfaturi, niște lămuriri ceva… I-am spus că nu pot să fac asta acolo, deoarece sunt multe de spus și, dacă mai beau o bere, o să am de dat infiinit mai multe lămuriri soției…
Ajuns acasă, după ce l-am uitat de câteva ori - sunt leneș la scris, într-o seară i-am trimis un email cu îndrumări. El a spus că a fost OK, că s-a destupat, și că de ce nu mai scriu. Ca să mă încurajeze, mi-a făcut un blog, în care a postat textul transmis de mine. Una peste alta, mi-am zis că poate pot fi de ajutor și comunității AFA (dacă tot nu a fost nevoie de prea mult efort suplimentar).
Titlul a fost pus de către amicul meu. Mi s-a părut mirobolant. Deci (cu amendamentul că textul este redactat în “jargon turistic”):
„Norok! Hai că încerc să încropesc ceva…
1. Cazarea:
Cazarea în zona Coastei este destul de piperată, aşa că am încercat să luăm un hotel aproape de mare, pe Promenadă (Promenade des Anglais). Ne-am oprit la Hotel Adagio Access Nice Magnan 2**, după cum urmează:
- prima săptămână, 14 - 21.06.2012, de pe booking la preţul de 455 euro / cameră / 7 nopţi.
- a doua săptămână, 21 - 28.06.2012, de pe centraldereservas la preţul de 471,21 euro. Ca o curiozitate, aici l-am luat sub denumirea de Apartamentos Cite Nice Magnan… În fine…
Hotelul este în al doilea rând, de la mare, şi, de pe balcon, se poate întrezări marea printre blocuri. Politica hotelului (de fapt se cam practică la hotelurile „ieftine”) este ciudată, relativ la intervenţia cameristelor pentru curăţenie. Este indicat să o cauţi pe site, la „politica hotelului”. După booking, le-am scris celor de la hotel cu rugămintea să-mi de balcon - au zis că nu garantează (nu toate camerele au balcon) dar mi-au oprit una - băieţi de treabă. De asemenea, este indicat să scrii celor de la booking şi / sau centraldereservas pentru a întreba cum este cu taxa de staţiune. Mi-au răspuns că este inclusă şi am ieşit pe plus - recepţionerul îmi tăiase chitanţă fără să mă întrebe (răspunsurile operatorilor le aveam, printate, cu mine).
Am ales hotelul după următoarele considerente:
-preţ: deşi pare mare, pentru Coastă este ff mic. Hotelul nu este nemaipomenit, dar este aproape de mare, are piscină (naşpa, în plin soare, între blocuri, nu am folosit-o) - ce mai la deal, la vale, este de 2 stele…
-chicinetă (facilităţi de aţi găti masa) dotată cu frigider, plită electrică, cuptor cu microunde, vase, tacâmuri, chiuvetă, etc. - am mers de multe ori în Franţa, tot timpul mi-am luat tipul acesta de cameră… Dacă te ţine vâna şi dai găurică la contu’ ăla grasu’ poţi lua şi fără…
-aer condiţionat - au fost călduri extreme.
-să fie un market prin preajmă. Era unul, dar numai pentru situaţii grele - era scump. În rest luam de la Carrefour… Pentru a vedea unde este, goguleşte la Hotel Adagio Access Nice Magnan 2 - Avenue de la Californie 12.
-să fie aproape de staţiile mijloacelor de transport în comun (chiar lăngă, şi bus şi tramvai - o minune);
-să fie lângă mare…
-să nu-mi ia banii devreme (important, poate găseşti ceva mai bun).
2. Transportul:
Aici, şefi sunt băieţii de la Lignes d’Azur (lignesdazur.com). Particularitatea lor: orice cursă este 1 euro. Deci, ori că mergi cu tramvaiul / bus o staţie sau de la Nice la Cannes / Menton, tot 1 euro costă - pentru decongestionarea traficului.
Vezi ce cursă ai din aeroport, merită (parcă 2 euro) - nu mai ştiu care bus. Nu-l lua pe cel special, este scump. Nu mai ţin minte care era regimul abonamentelor, dar, pentru ziua / zilele dedicate pentru Nice, merită.
Deci, cum ajungi în Nice - te cazezi, bei ţ-şpe beri - şi, a doua zi, pe lumină, este bine să te duci (cu planul obiectivelor dorite pe hârtie) la biroul de informaţii turistice (între Hotel Negresco şi Zona Veselă - centrală). Aştia sunt băieţi buni, şi răbdători - o să-ţi marcheze pe o hartă locurile (cu numărul mijlocului de transport) de unde iei bus pentru a vizita Coasta. Ar fi bine să-i rogi să-şi pună deştiu’ şi pe locul unde se cuibăreşte Carrefour - este de bază. Aprovizionarea “grea” o făceam de aici, cam aşa: goleam un bagaj (troler) şi aşteptam să vină un bus cu superfacilităţi pt. persoanele cu handicap (scară pliabilă, vine la nivelul bordurii). Mergeam la market, umpleam trolerul, şi înapoi!
După ce vorbeşti cu gagicile de la informaţii, te duci în piaţa mare (piaţa centrală - Place Massena) al birourile Lignes d’Azur pentru a lua pliante (separat pe fiecare cursă în parte) cu programul bus-urilor (este de bază) - traseu şi ore.
3. Ce facem acum?
Prima zi am vizitat Nice şi am făcut cam ce ţi-am spus la secţiunea anterioară. A! Şi mi-am luat o carte ilustrată cu French Riviera - te mai destupi din poze cu ce ai de văzut. Am făcut plajă - bolovani mari, apa super cristalină - dacă nu ai espadrile de plajă eşti mâncat… Oraşul este superb, iar influenţa italiană mai mult decât vizibilă. Oricum, bătrânii parlare italiana între ei… Deci, ce am văzut?
- Cannes se ia bus de 1 euro (nr. 500 cred, de pe Promenadă). Atenţie, nu-ţi calcula timpul funcţie de km parcurşi - staţiile sunt multe, restricţiile de viteză abundă, faci mai mult de 1 h pe 30-40 km. Seara se merge mai repede. Aici, poţi coborî lângă gară / oraşul vechi - vizitat. Noi am urcat şi pe citadelă, suuuper cald - privelişte mişto. Plaja este OK, cea fără plată este lângă sala de film, cea cu Festivalu’. Mai lângă mal sunt şi ceva palmieri, pt. umbră. Nu plecaţi amândoi în apă, se fură. Pe noi ne-au rugat francezii de alături să ne uităm la bagajele lor cât sunt în apă. La umbra palmierilor de pe promenadă, acordeonişti beau bere, direct pe iarbă - bere tare, 7-8 procente, să nu cumpere prea multe… În fine… Pentru întoarcere, se ia busul de lângă primărie (piaţa de la capătul promenadei cu palmieri de lângă cetate). Cetatea se vizitează - nu merită.
- Antibes (tot cu busul de 1 euro). Merită. Plaja de lângă zidurile cetăţii este free şi OK. Atmosferă calmă - nu stai cu ochiu’ pe bagaje. Oraşul vechi este mişto - îngheţată bună. Merită mers pe strada care ţine zidurile oraşului - cetate. Este o privelişte mişto.
- Juan-les-Pins. Am fost în aceeaşi zi, în continuare (către sud). Nu mi-a plăcut. Plaja, cu nisip - raritate, este suuuper aglomerată. Autobuzul te lasă departe, în oraş, şi pentru întoarcere trebuie să ajungi la drumul principal - mergi destul de mult. Nu are parte medievală. Bine că nu am venit special pt el…
- Monaco (se ia un bus de lângă Piața Mare). Este bine să vii din timp, îmbrânceala de dimineaţă este sublimă, la intrarea în autobuz. Nu de multe ori îl pierzi - italienii cam „sar rândul”, dar nu numai ei - că zicea şi Vali: „Bre, civilizaţie este atunci când ajunge la toţi!... ”. Eu aş coborî lângă palatul princiar (biletul de acvariu + Palat, ieşi mai bine), aş vizita acvariul (este bestial, cam scump), apoi aş merge către nord la Casino (nu am avut timp de plajă / baie - nu am relaţii despre plajă) şi aş lua autobuzul din nord (cele care vin dinspre Menton). La palat vine tot poporul, era să pierd ultimul bus (am pierdut, de fapt, 4 sau 5 - nu puteam să urc, seara plecă navetiştii din Monaco în Franţa) deşi băieţii dublează cursele pe seară. Alt amănunt: dacă se simte „plin” (pe scaune şi în picioare), şoferul nu opreşte…
- Eze-Village. Super mişto. Se ajunge cam ciudat. Se ia tramvaiul din piaţa mare căteva staţii în nord, până la o autogară. De aici busul la Eze-Village. Merită. De la Eze am luat un bus până la Beaulieu-sur-Mer (Eze-sur_Mer nu are cine ştie ce plajă) de unde, cu piciorul, am ajuns la o plajă mişto - bine, la ce călduri am luat, făceam baie şi în termos - cu nisip.
- Menton. Oraş tipic italian - centrul cultivării lămâilor. Parfumuri ieftine şi de calitate. Se ia busul din piaţa mare - este capăt de drum. Te lasă destul de departe de mare - asta este… Plaja OK. Pentru a prinde poze mişto asupra oraşului, se merge pe zidurile ce apără portul dinspre mare. Mi-a plăcut mult şi pentru faptul că este mai „calm” - atât ca atmosferă căt şi ca preţuri.
- Villefranche-sur-Mer - de departe preferatul meu (busul din piaţa mare, cel de Monaco sau Menton, nu contează). O super cetate cu o grădiniţă unde poţi să te adăposteşti de soare la umbra palmierilor, oraşul vechi super dulce, o plajă excelentă (nisip, duşuri, etc.). Ce mai, de vis. De aici am luat un alt bus şi am ajuns la St-Jean-Cap-Ferrat. Frumuşel. Port mare, plajă. Frânt fiind, nu m-am mai muiat. A! În fiecare seară, când ne întorceam (ora 4-5, mergeam la plaja cu bolovani din faţa hotelului - mie-mi plăcea).
- Le Haut-de-Cagnes. Busul de pe promenadă - în direcţia Cannes (chiar cel de Cannes). Se opreşte la Cagnes-sur-Mer, unde nu prea ai ce face (nu-ţi prinde mintea) şi, cu alt bus (unul micuţ, pentru străzi înguste) se ajunge la satul fortificat din vf. de munte. Merge pentru orele prânzului (de obicei, excursiile scurte le haleam în orele prânzului, când la soare era belea).
- Saint-Paul de Vence. Super mişto şi acesta. Tot cu busul, cred că de pe pomenadă. Trebuie întrebat. Cred că, dintre oraşele fără ieşire la mare este preferatul meu. Deci, un must see.
- Grasse. La acesta am mers singur (bus de pe Promenadă) - Vali era frântă. Orăşel frumos, liniştit - în 3-4 ore nu ai ce face cu drum cu tot. Bine, dacă-ţi prinzi mintea cu Parfumeriile Fragonard (vizitarea moca), treaba se împute. Dakă meri cu nevasta, aici o să cam ai de tras - că ăia fak parfumuri, nene! Oricum, orăşelul merită cu vf. şi îndesat!
- San Remo. Se ajunge greu: bus (1 euro) până în Menton. Apoi se ia trenul până în Ventimiglia (ai timp să vezi ceva, oraş tipic italian, destul de jepat, plaja ff mişto, partea medievală în vf. de munte - nu am mers). De aici alt tren la San Remo. Moşule, aista-i tare mişto. Are de toate, başca preţuri muult mai mici decât la Nisa. Inutil să-ţi spui că nu am făcut plajă. Mi-am prins mintea cu partea medievală de pe munte - să nu faci aşa! Este mişto, da’ prea cald. Promenada este fantastică, plaja super mişto (cu plată), atmosferă faină, Casino mişto, şi o îngheţatăăăă! ….
- Saint-Tropez. Aici e ciudat rău cu drumul. Se schimbă vreo două autobuze + una bucată de tren. Iese cam scump iar drumul te duce undeva la 6-7 ore. Cam naşpa. Mai este varianta excursiei cu vasul, din portul Nice - măcar dai un ban da’ stai în faţă! Eu am mers cu un prieten care a închiriat maşină. Am, luat avion împreună, el a neglijat bookingul din timp şi nu a mai găsit ceva convenabil pe coată. Deci, a închiriat o viluţă în Ventimiglia (IT) de unde a văzut costa. Este o idee şi asta. În Saint-Tropez parcarea exorbitantă şi limitată la 2 ore, totul ff scump, suuper cald şi... nu plaje!!! Plaja celebră, în care se înmuia “mademoisella” Bardot, este undeva excentric - se merge cu maşina, parcări decente. Plaja super mişto, nisip, moca, etc. Asta a meritat. Fiind cu maşina, am zăbovit.
- Pe drumul de întors am vizitat Port-Grimaud. Măi, dacă ai maşină, acesta merită un ochi. Este pur şi simplu frumos - luxul la el acasă. Gen Empuriabrava, în Spania. Un fel de Veneţie construită pt cei cu bani. „Bărcuţele” se parcau în faţa casei, naturalmente. Am mai făcut o ultimă oprire la Saint-Maxime (plajă OK, loc liniştit, parcări moka) şi cam atât.
- A! În ultima zi, până să plece avionul, am fost în Nice partea de nord (bulevarde largi, vestigii romane, muzee cu Nice din perioada romană - nu ştiu de de, dar erau gratis - cred că era duminică, nu mai ştiu). Merită, că şi aşa nu ai ce face…
Toate cele bune. Dacă mai vrei alte informaţii, sună-mă. Hai că este 00.49. Merg la culcare. Ura!
Pandele”
Trimis de andi1972 in 18.05.14 12:46:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andi1972); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelent, EXCELENT review-ul, tare dragi îmi sunteți, informați ȘI spirituali!!! "Ridendo castigat mores", nu??
Concedii cât mai multe și mai frumoase!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Două zile pe Coasta de Azur — scris în 22.08.23 de Silens din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Saint Paul de Vence - satul medieval de poveste — scris în 23.03.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Port Grimaud - Venetia Proventei — scris în 23.03.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 O saptamana pe Coasta de Azur — scris în 04.10.21 de frumusika din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Coasta de Azur august 2020 - note de calatorie cu aer de pandemie — scris în 09.09.20 de Dimosu din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Coasta de Azur - lumini si... umbre — scris în 03.10.19 de Luci1970 din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 La pas, descoperind frumoasa Coasta de Azur — scris în 06.08.18 de iulia lucaci din FRANţA - PARIS [EU] - RECOMANDĂ