ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Seniori români la Menton, Loubet si Antibes

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am povestit, în "episodul anterior", despre hotelul din apropiere de San Remo cu plusurile si minusurile lui si despre excursiile facute pe riviera italiana la Genova si in Piemont la Torino. A venit timpul sa scriu despre Coasta de Azur.

In legatura cu programul excursiei, cunoasteti expresia “ afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul”? In prospect erau anuntate ca excursii optionale: Marsilia cu Chateau d’If (cine n-a citit contele de Monte Cristo?), Avignon (cine n-a cantat in copilarie “sur le pont d’Avignon"?), Aix en Provence si Saint Tropez (cine nu-si mai aminteste de jandarmii lui Louis de Funes?). Asta inafara de perlele Coastei, Nisa si Cannes, Monaco si Montecarlo care reprezentau atractiile principale ale programului. La fata locului ni s-a spus ca Marsilia si Avignon sunt prea departe, in jur de 300 km, necesitand 6-7 ore de mers si inafara de asta la Chateau d’If nu se poate ajunge daca va bate vantul din cauza ca debarcaderul nu e sigur(?); cat despre St. Tropez “nu se merita”. In loc de acestea sa vizitam Menton si Antibes una la doi pasi de Nisa, cealalata de Cannes. Nu inteleg de ce a fost necesara o astfel de smecherie cand, chiar limitata la mai putine statiuni, excursia ramanea foarte tentanta ca obiective si prêt, drept care locurile s-au ocupat imediat dupa lansarea ofertei.

Astfel ca am strabatut practic o mare parte a aceluias drum in patru zile diferite: una la Menton si Antibes, alta la Nisa si Cannes, a treia Monaco si Montecarlo si ultima iar la Nisa in drum spre aeroport, statiunile fiind insirate una langa alta ca pe un sirag de margaritar. Ca sa fiu mai clara: dus-intors de trei ori pe acelas drum plus un dus.

Adevarul e ca nu ar trebui sa fiu carcotasa. Drumul e atat de frumos, privelistea se schimba la fiecare cot al serpentinelor, culoarea marii variaza de la albastru deschis pana la petrol, trecand prin verde de diferite nuante, coamele inverzite ale Alpilor coboara pana pe litoral incat si de zece sau douazeci de ori sa fi parcurs acelas drum si tot ramaneai fermecat de frumusetea lui.

Daca mergeti cu autoturismul propriu, ar fi mai echilibrat ca in aceeasi zi sa vedeti Menton, Monaco si Montecarlo iar in alta zi Nisa, Antibes, Loubet si Cannes.

Explorarea Coastei de Azur a inceput cu Menton (30.000 locuitori) aflat in apropiera granitei dintre Italia si Franta, la cca. 30 km de San Remo. Este supranumit “perla Frantei”. Protejat de Alpi de vanturile din nord, Menton este statiunea cu cea mai dulce clima de pe Coasta de Azur. In sec. XIV Menton a fost cumparat cu 16000 fiorini de un Grimaldi, senior de Monaco. Menton a fost legat de Monaco pana in 1848. In bastionul cetatii familiei Grimaldi construit pe malul marii in 1639, astazi functioneaza muzeul Jean Cocteau in care sunt expuse tablouri, schite si pasteluri ale maestrului. Stiam despre el ca a fost un mare dramaturg francez. Am aflat acum ca a fost un talentat pictor si actor dar si un prolific regizor si scenarist de film si piese de teatru fiind considerat una din cele mai complexe personalitati franceze din sec. XX. In orasul vechi se intra prin rue St. Michel din al carui trunchi se desfac stradute inguste, cu caldaram neregulat si cladiri viu colorate. Am vizitat Place aux Herbes de la care aromele mediteraniene iti stimulau mirosul de la distanta mare, apoi rue Longue, principala strada a orasului construita pe urmele unui drum roman. Am urcat la biserica Arhanghelului Mihail cu fatada colorata in galben si verde, cocotata pe un pinten de deal cu multe trepte. In piata din fata bisericii se afla Capela Imaculatei Conceptiuni din sec. XVII si o cladire datata 1290. Tot aici se asterne un paviment din mozaic cu insemnele familiei Grimaldi in fata caruia se deschide o panorama superba asupra orasului si portului. Portul Saint-Laurent se afla sub pintenul bazilicii St. Michel si la mica departare de bastionul Grimaldi. Iahturi superbe sunt ancorate la tarm ca dealtfel in toate porturile Coastei de Azur. Portul este marginit de cheiul Napoleon III si digul imparatesei Eugenie. Plaja din Menton (plage de la Sablette) ca si cele de pe intreaga coasta este plina de pietris si abia de putin timp suprafete mici au inceput sa fie amenajate cu nisip Menton este o insiruire de parcuri de o mare frumuste in care cresc natural, incurajati de clima blanda lamai, portocali si mandarini. In 2013 se implinesc 80 de ani de cand in luna februarie, timp de 15 zile are loc Carnavalul sau sarbatoarea lamailor. Acest carnival este celebru datorita spectacolelor, batailor cu flori, carelor alegorice, parcurilor iluminate si jocurilor de artificii, fiind considerat imediat dupa raliul de la Monte Carlo ca principal eveniment pe Coasta de Azur. La sfarsitul plimbarii contra 5 eu am luat de pe Promenade du Soleil un minicar cu care am vizitat din nou orasul, timp de 50 de minute, de data asta fara dureri de picioare.

In drum spre Antibes am trecut prin statiunea Villeneuve Loubet (15.ooo locuitori) Ea este situata intre Nisa si Cannes. Desi Coasta de Azur este decorata cu zeci de statiuni-stelute insirate pe malul marii, Loubet este cu totul deosebit. Partea veche a orasului s-a dezvoltat pe o colina in jurul unei biserici construita in sec. XIII si a unui castel medieval din sec. XV a carui turn pentagonal are o inaltime de peste 30 m. Stradute inguste si intortochiate, cladiri boltite, pavaj stradal de piatra nu deosebesc Villeneuve de alte orasele de pe coasta sau de pe riviera. De retinut ca in Villeneuve s-a nascut cel mai mare bucatar francez Auguste Escoffier caruia ii este dedicat un muzeu. Unicitatea statiunii este data de proiectul Marina Baie des Anges, un ansamblu portuar si imobiliar de mare lux, o idée si realizare avantgardista a arhitectului Andre Minangoy. Acesta a transformat un loc de camping si imprejurimile intr-o locatie nemaiintalnita si care a fost nominalizata in Twentieth Century Heritage label in 2000. Din departare se observa siluetele a patru hoteluri de peste 70 m inaltime construite in forma de piramida si dispuse in amfiteatru. Ele ofera 1500 apartamente de lux, centru shopping, restaurante, sali de conferinte, piscine si vegetatie luxurianta pe treptele in piramida ale etajelor. Incepand cu anii ’60 constructia complexului a durat 25 de ani. In 1970 s-a dat in exploatare hotelul Admiral, in 1972 Comodor (cel mai inalt), in 1976 hotelul Ducal si in 1990 Baronet. Cum cele cateva fotografii facute de mine nu le prind in ansamblu, poate vreti sa le vedeti in detaliu aici, va asigur ca merita - vezi aici. Portul de agrement Saint Laurent ofera 530 de locuri de acostament pentru iahturi de lux de pana la 35 m lungime ale caror catarge strapung o buna parte din cer. Tot timpul anului pe chei sunt deschise restaurante, piscine, centre de talasoterapie, ski nautic, parasutism. Nu zic “ bani sa ai” ci euro, fara numar, fara numar.

Antibes si Juan les Pins (70000 locuitori) sunt doua statiuni invecinate aflate in Golful Ingerilor. Am vizitat numai Antibes. Numele provine din limba greaca pentru ca in sec. IV i. Hr. acestei mici localitati de pescari i s-a spus Antipolis, adica orasul opus fata de Nisa. Ca si Menton orasul a apartinut din anii 1300 principilor Grimaldi care l-au vandut regelui Frantei Ludovic al XI-lea dupa doua sute de ani. Autocarul a oprit in dreptul portului Vauban, cel mai vechi si mare din cele cinci ale statiunii avand 2000 locuri de acostament. In el acosteaza iahturi de lux si nave de agrement de pana la 100 m. lungime. Marchizul Vauban a fost inginerul militar care in jurul anilor 1700 a inventat un nou sistem de fortificatii cu ziduri scunde de caramida, santuri cu apa si bastioane de aparare. El a aplicat acest sistem si portului din Antibes unde s-au mai pastrat Fortul Patrat si parte din zidul de aparare. Pe baza sistemului Vauban in sec. XVIII au fost construite cetati si la noi la Alba Iulia, Oradea si Timisoara. La mica distanta de port se afla castelul Grimaldi construit in 1385. Astazi in castel se afla muzeul Picasso, deschis in 1946, primul in ordine cronologica dedicat marelui pictor care i-a donat toate panzele lucrate in Antibes. Catedrala din Antibes a fost construita pe locul unui templu pagan. Se pare ca Sf. Petru a vizitat Antibes in drumul lui spre Spania in anul 63. Constructia catedralei a inceput in anul 1160 dar lacasul a fost distrus de mai multe ori. Abia in sec XVIII catedrala a capatat aspectul actual. In ea se gaseste o statuie a Fecioarei Maria din anii 1500. Datorita climei calde Antibes este locul in care a fost aclimatizat pentru prima oara in Europa eucaliptul. Orasul detine primul loc in productia de flori taiate (trandafiri, anemone, garoafe) cultivate in peste 800 de intreprinderi horticole care ocupa trei milioane metri patrati de sere.

Desi nu au fost trecute in programul initial, Menton, Loubec si Antibes merita din plin sa fie vazute. Mai urmeaza adevaratele perle ale Coastei de Azur: Monaco si Montecarlo, Nisa si Cannes.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 07.12.12 20:29:47
Validat / Publicat: 07.12.12 22:50:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris, valea Loirei
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6167 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Portul vechi Saint Laurent din Menton
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[07.12.12 21:42:27]
»

Nota: Ţin să menţionez că mi-am propus ca la fiecare ecou să scriu căteva cuvinte, o gluma, un citat, sau o curiozitate care in general nu au legătura cu impresiile în sine, deci vă rog să tratataţi fiecare ecou ca atare!

Lecţia de limbă română. Profesorul întreabă:

– Ion, ce este deznădejdea?

– Deznădejdea e atunci cînd mergi seara pe drum, în faţa ta merge o fată frumoasă, iar cînd să te apropii de ea, apare un autobuz şi ea pleacă.

– Bine, bravo, Ionele!

– Vasile, ce este deznădejdea?

– Deznădejdea e atunci cînd mergi seara pe drum, în faţa ta merge un băiat frumos, iar cînd să te apropii de el, apare un autobuz şi el pleacă.

– Hmmm!...

– Bulă, ce este deznădejdea?

– Deznădejdea e atunci cînd mergi seara pe drum, în urma ta merge Vasile, iar la orizont nu se vede nici un autobuz.

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[07.12.12 21:50:45]
»

@webmaster13:

Ţin să menţionez că mi-am propus ca la fiecare ecou să scriu căteva cuvinte, ...

Bula intreaba:

la fiecare ecou scris de useri?

Saru' mana de ilustratia muzicala.

webmaster13
[07.12.12 21:57:23]
»

Mama Michi m-ai prins , reformulez... la fiecare ecou prin care anunţ ataşarea unei melodii!!!

Admin
[07.12.12 22:48:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Alb
[26.03.14 21:57:11]
»

Deosebite locuri si aveti un talent special sa prezentati aceste experiente intr-un mod foarte placut.

Coasta ed Azur este de vizitat. Mi-a placut ca ati scris si despre Negrescu anterior. Este un hotel fabulos intr-adevar, de fapt toata Coasta de Azur este o referinta clasica in materie de vacante.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alb, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Coasta de Azur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055851221084595 sec
    ecranul dvs: 1 x 1