ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2021
DURATA: 9 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

Vacanță de pandemie în Cipru

TIPĂREȘTE

Există unele locuri în care te duci și apoi se întâmplă cumva să te întorci, și iar să te întorci, și te trezești îndrăgostit și descoperi că te-ai tot întoarce... Pesemne un fir nevăzut te trage într-acolo. Pentru mine, un astfel de loc este Cipru.

Prima dată am ajuns în Cipru acum aproape 2 decenii, invitată la un simpozion științific, de unde m-am întors destul de dezamăgită, cu amintirea reliefului arid și neprimitor și cu un suvenir drăguț, dar scump și complet nefolositor, ca majoritatea suvenirurilor (pe care-l păstrez însă și acum!). Țin minte că am fost cazată într-un resort cochet în apropierea Larnacăi și că m-am ofticat teribil că nu-mi luasem cu mine costumul de baie (nici nu-mi trecuse prin cap; noiembrie fiind, acasă deja ne pregăteam de iarnă). Bugetul nu-mi permitea nicicum achiziționarea altuia la fața locului, însă de atunci nu mai plec niciodată fără acest articol vestimentar, dacă socotesc că există o cât de mică șansă să-mi folosească! ????

Am recidivat cu 2 city-break-uri, 2 ani la rând (2016 și 2017 - detalii aici) și de fiecare dată am sărbătorit Ziua Națională a României cu câte o scaldă în mare! În plus, am vizitat o sumedenie de chestii, am făcut cunoștință din plin cu delicioasa bucătărie cipriotă, iar atmosfera relaxată și nesperat de călduță de extrasezon ne-a cucerit pe deplin! Considerând că districtul Larnaca îl bifaserăm deja binișor, în anul următor ne-am rezervat o minivacanță de 5 zile în Paphos, zonă care ne-a plăcut și mai mult! Mai sălbatic, mai divers în peisaje și atracții, mai colorat, mai exotic!...

... Zboruri multe spre Cipru, prețuri accesibile... Una-două dai de o ofertă de nerefuzat spre Insula Afroditei! ????... La începutul lui 2020, am decis să petrecem Paștele în Cipru toți 4, „să vadă și copiii” ... Tati a cumpărat biletele de avion (Otopeni – Larnaca și Paphos – Otopeni), eu am antamat cazările; am fi petrecut 2 zile în Larnaca (să iei lumină de la celebra biserică Sf. Lazăr!... cum sună asta?!), apoi ne-am fi mutat pentru următoarele 3 într-un resort bengos, la 2 pași de Coral Bay (zona Paphos), în scop strict de leneveală. Toată lumea știe ce a urmat; visele noastre și o parte din banii investiți s-au transformat cât ai clipi în praf și pulbere!...

Un an mai târziu, vaccinați și un pic mai încrezători, am început din nou să cutezăm a ne face planuri de vacanță. Avem 3 momente din an când îi „prindem” pe studenții noștri: vacanța intersemestrială din februarie, cea de Paști și cea de Crăciun. Prima variantă a picat din start, încă nu ni se consolidase imunitatea, dar pentru vacanța de Paști puteam spera... Prea multe opțiuni nu se întrevedeau la orizont, porțile multor destinații erau încă închise, lumea avea alte priorități decât cele turistice.

Mai scotocitor și mai perseverent decât mine, Tati a dat într-o zi de o ofertă pentru Mallorca și am acceptat cu mare bucurie; în afara capitalei Palma, pe care am baleiat-o câteva ore cu ocazia croazierei din toamna lui 2019, insula era perfect virgină pentru noi, din punct de vedere turistic. La fel, Tati a cumpărat biletele de avion, eu am început documentarea și am conceput planul de bătaie, apoi am rezervat cazările. După vreo lună, întâi s-au decalat zborurile cu o zi sau 2, apoi cel de întoarcere s-a anulat complet. Am renunțat la bilete, le-am transformat în niște vaucere, pe care cine știe când o să le folosim...

Și totuși, noi unde mergem de Paști? Tati a prins iar a scotoci; de data asta a dat peste oferta de Valentine’s Day a companiei albastre, gen „1+1 gratis, cu îmbarcare prioritară și bagaj de mână de 10 kg incluse” . Doar câteva destinații erau disponibile, dintre care Larnaca părea cea mai fezabilă pentru noi; și-așa trebuia să ajungem în Cipru anul trecut... Trebuia să ne hotărâm repede, oferta era valabilă doar câteva zile! „În cel mai rău caz, se anulează și astea și mai ajutăm o companie aviatică să iasă din pandemie!” , am râs împreună și am decis să rezervăm. Bonus, de data asta avea să fie pentru mai multe zile ????. Pentru 4 persoane, biletele de avion ne-au costat aproximativ 400 euro, cu plecare pe 1 mai, ora 7:15 și întoarcere pe 8 mai, la 10:15.

Am sărit elegant peste capitolul documentare, cam știam cu ce se mănâncă Ciprul de Sud. Am trecut, cu entuziasm voit ponderat (conștientă fiind în ce loterie ne-am băgat din nou), la rezervarea cazărilor (pe booking, ca de obicei; filtre obligatorii: anulare gratuită și parcare disponibilă, fiind deciși deja să închiriem mașină la fața locului).

Am hotărât să împărțim vacanța în 2: primele 5 zile în zona Paphos, unde doream să revedem împreună cu copiii câteva chestii, dar și să bifăm altele pentru care data trecută ni se terminase timpul, iar ultimele 2 în Larnaca. N-a fost nevoie să caut prea mult; mi-a ieșit în cale destul de repede o vilișoară superbă amplasată direct în fața mării, la vreo 4 km de Paphos, iar în Larnaca am antamat din nou apartamentul pe care-l rezervasem cu un an în urmă, mai mult dintr-o chestie sentimentală (când a început nebunia și a trebuit să anulez tot, am avut un schimb de replici înduioșător cu proprietarul acestuia; mi-am promis în sinea mea că, dacă scăpăm cu viață și vom mai ajunge vreodată în Larnaca, voi rezerva tot la el). Desigur, voi povesti despre cazări atunci când le va veni rândul. Costuri: 610 euro/5 nopți (pe booking) + 100 euro o noapte suplimentară plătită la fața locului; 173 euro/2 nopți apartamentul din Larnaca. Se înțelege, fără mese incluse.

Timpul a trecut așa cum trece el, cu bune și cu mai puțin bune și vacanța noastră a început să devină tot mai palpabilă, dar am evitat să vorbesc sau chiar să mă gândesc prea mult la ea ????, de teamă să nu supăr zeii și să nu se evapore din nou ca un fum... În tot cazul, căpătam tot mai multă încredere văzând că nu s-a anulat niciun avion, n-a dat faliment niciun proprietar de cazare... Poate totuși de data asta ne iese! Când plecarea a devenit aproape sigură, am mai rezervat un apartament în Otopeni pentru noaptea de dinaintea plecării (268 lei) și încă o cameră single pentru fiica noastră, (care a venit și s-a întors la Cluj), la întoarcere (138 lei).

Evident, am tot urmărit evoluția pandemiei în România și Cipru și condițiile de intrare în cele 2 țări. Am primit cu bucurie decizia guvernanților noștri, aceea de a omite de la carantinare persoanele vaccinate complet de cel puțin 10 zile la întoarcerea în România și am sperat până în ultima clipă la una asemănătoare din partea ciprioților. Din păcate, am sperat degeaba (au introdus această regulă imediat după revenirea noastră acasă; ha-ha). Totuși, ne asumaserăm încă de la început posibilitatea de a fi nevoiți să facem ceva teste PCR sau altele de genul.

La momentul plecării noastre, lucrurile stăteau cam așa: în funcție de incidența cazurilor COVID-19, Cipru împărțise țările în 3 categorii de risc – verde (cel mai mic), galben și roșu (cel mai mare). România era la roșu, însemnând necesitatea unui test PCR făcut în cele 72 de ore înaintea îmbarcării plus altul repetat la sosirea pe aeroportul din Larnaca, plătit de călător (30 de euro; 32 dacă am fi aterizat în Paphos). Asta a însemnat o cheltuială suplimentară de aproximativ 350 de euro pentru 4 persoane. Partea bună a fost că toate testele ne-au ieșit negative ????. Faptul că eram vaccinați n-a avut nicio relevanță pentru intrarea în Cipru, dar au fost suficiente adeverințele de vaccinare (descărcate electronic de pe site-ul adulti. renv.ro) pentru check-in la plecarea din Cipru, precum și la sosirea pe aeroportul din Otopeni. NB: începând cu 10 mai, vaccinații sunt scutiți de la testarea PCR atât cu 72 de ore înainte de îmbarcare, cât și pe aeroport, pentru a putea intra în Cipru, indiferent de riscul epidemiologic al țării din care provin!

În plus, a trebuit completat cu 24 de ore anterior plecării un document de zbor numit CyprusFlightPass (și se cere în continuare) pentru fiecare călător, iar pe acesta îl puteți descărca de pe cyprusflightpass.gov.cy. (Cu ocazia asta, am aflat că zborul de întoarcere nu avea să mai fie pe 8 mai, ci pe 9 mai, ora 20:20! ; câteodată viața îți mai face și suprize plăcute ????...)

Noi am avut toate documentele în format electronic, pe telefon, însă pentru plecare Tati a fost inspirat să le și printeze și astfel fiecare dintre noi a avut o mică mapă conținând biletul de avion, rezultatul testului COVID, asigurarea de sănătate și flightpass-ul, ceea ce a ușurat nespus verificările; vă asigur că toate informațiile au fost atent cercetate de personalul ambelor aeroporturi! Noi n-am întâmpnat nicio problemă în acest sens, dar am asistat la vreo 2-3 scene și la situații neplăcute, când îmbarcarea n-a fost permisă. Sfat: descărcați-vă din timp adeverința de vaccinare, pentru că din când în când site-ul se mai înțeapă.

Concret, lucrurile au decurs astfel:

Am făcut teste PCR acasă, cu 2 zile înainte (pentru mine, Paul și Milena aceasta a fost o premieră; sincer, de etapa asta mi-a fost cel mai frică, nu de faptul că am fi putut ieși pozitivi, cât de disconfortul creat; am supraviețuit totuși...). Am primit rezultatele câteva ore mai târziu, pe e-mail.

Am făcut check-in on-line în seara anterioară plecării, în aeroportul din Otopeni am urmat pașii cunoscuți, cu controlul bagajelor, al documentelor de călătorie și de identitate etc. Am găsit aeroportul destul de animat la primele ore ale dimineții, multe din magazine deschise, aproape ca în timpurile normale.

Zborul a decurs fără incidente, avionul ocupat cam jumătate, vremea a fost bună, doar un pic de pâclă deasupra României și Bulgariei; am survolat apoi Turcia, Mediterana și am aterizat la Larnaca cu 20 de minute mai devreme. Autobuzele ce ne-au preluat de la avion ne-au depus într-o zonă-tampon, formată dintr-o sală mare plus un spațiu în aer liber, am urmat un circuit, ne-am scanat buletinele (asta a ținut loc de control de securitate), am plătit contravaloarea testelor și ni s-au verificat flightpass-urile, am fost testați din nou (în spațiul de afară, unde erau vreo 6-8 compartimente; tot circuitul a durat 15-20 de minute), apoi iar în autobuze, care ulterior ne-au dus în incinta aeroportului. Spre deosebire de Otopeni, aici parcă dăduse bomba, totul era închis, mai puțin birourile companiilor aeriene și cele de închirieri. La plecare însă, am găsit magazinele deschise și la fel vreo 2-3 mâncătoreli.

La întorcere, vă spuneam că n-a mai trebuit să facem teste COVID, fiind vaccinați. Pentru cei care ar avea nevoie, am remarcat diverse puncte de recoltare în zonele turistice din Cipru și cred că aveau și pe aeroport. Oricum, nu m-aș lăsa pe ultima sută de metri... De reținut că obligativitatea testării se aplică și copiilor peste 5 ani; am asistat la o scenă cu o rusoaică foarte supărată că nu i se permitea îmbarcarea fetiței sale (7-8 ani să fi avut copila), pe care n-o testase. Am primit încă din Larnaca, odată cu biletele de avion, câte o declarație în limba română pentru a o completa și prezenta la debarcare autorităților române; s-au împărțit și în avion astfel de declarații și se găseau peste tot și în Otopeni. Practic, o angajată de la DSP ne-a aplicat o ștampilă cu „exceptat de la carantină” pe aceste declarații, după ce ne-a verificat și ea adeverințele de vaccinare.

De prisos să menționez că în ambele aeroporturi și în avioane purtarea măștii de protecție este obligatorie, exceptând timpul cât mănânci/bei. De asemenea, nici despre alte măsuri de protecție anti-COVID nu cred că e cazul să mai amintesc, s-a tot vorbit: dezinfectante peste tot etc. Se cuvine doar să remarc reanjarea banchetelor în sălile de așteptare din aeroportul din Larnaca într-un mod inteligent, în formă de careu și faptul că, în sfârșit, am văzut și eu budele din Otopeni decent de curate!...

N-am rezervat mașină de acasă, cum facem de obicei, n-am vrut să mai blocăm (eventual) alți bani și ne-am gândit (absolut corect) că, nefiind o perioadă de vârf pentru turismul cipriot, vom găsi suficiente opțiuni în aeroportul din Larnaca. Nu știu dacă Tati a avut vreun criteriu de alegere sau pur și simplu s-a dus la primul ghișeu întâlnit, cel al companiei Astra & Petsas Rent a Car. Am primit o Toyota Corolla cu cutie automată, pentru toată perioada cât am stat în Cipru (1-9 mai), pentru care am plătit 340 euro, din care 80 au reprezentat o garanție pentru combustibil, care ne va fi returnată în maxim 30 de zile de la predarea mașinii (deocamdată n-am primit-o). Asigurarea pentru eventuale daune a fost în valoare e 1000 euro. Benzina ne-a mai costat și ea în jur de 100 euro (cam 1,2 euro/litru, cu mici diferențe pe ici-pe colo).

Precum se știe, în Cipru se circulă „pe partea greșită” a drumului (invers decât în România). La noi în familie doar Tati șofează deocamdată și a mai avut o experiență asemănătoare acum 3 ani, tot în Cipru. E un pic aiurea la început (inclusiv pentru pasageri), dar cică te obișnuiești repede. În plus, traficul nu-i atât de nebun ca pe șoselele noastre. Drumurile cipriote sunt bune și foarte bune și câteva autostrăzi străbat țara pe toată lungimea ei, așa că de la est la vest n-ai cum să faci mai mult de 2 ore! Singurele excepții (cel puțin deocamdată, întâlnite de noi) sunt în Peninsula Akamas, bună parte din ea fiind declarată parc național. Acolo drumurile sunt extrem de proaste, n-au voie (sau nu vor) să intervină; e a doua oară când ne aventurăm pe o parte dintre ele cu o mașină obișnuită și în mod clar e și ultima! Pentru Akamas recomand din suflet mașină de teren sau un buggie închiriat de la unul din multele centre din zonă.

... Ei, și iată prima vacanță după care nu voi scrie nimic despre mâncătorii!... De ce? Simplu: fiindcă nu am ce. În ideea de a da drumul la turism (sau pentru a limita foiala de Paști sau deoarece ciprioții nu stau deloc grozav nici la rata de infectare, nici la cea de vaccinare), s-a instituit lockdown pentru o perioadă de 2 săptămâni, din care noi am prins una și un pic (avea să se sfârșească fix în ziua următoare plecării noastre de acolo). Practic, toată vacanța ne-am petrecut-o în lockdown! ???? Ce ai voie să faci, pe scurt: stai în casă și iar stai în casă, poți ieși doar între orele 5 – 21, doar pentru chestii esențiale și doar după ce primești aprobarea poliției după ce le trimiți un sms! Nașpa!

Am aflat de asta cu vreo 2 sau 3 zile înainte de plecare și i-am scris un mesaj Olgăi, managerul vilei din Paphos, cu care apucasem să comunic deja. Care-i treaba, concret? Restricțiile se aplică și turiștilor? Vom avea voie să ieșim din casă? Are rost să închiriem mașină în aceste condiții? Olga mi-a zis că da, din păcate restricțiile sunt pentru toată lumea, dar, din câte știe, poliția nu prea are treabă cu turiștii. Și că aceștia nu trebuie să folosească metoda sms-ului, ci pot ieși după ce vor completa o declarație (ne va furniza ea câteva). Și că ea, în locul nostru, ar închiria totuși mașină, deoarece transportul în comun nu merge grozav, mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale.

Ne-am gândit un pic și am decis să nu ne schimbăm planurile inițiale. În cel mai pesimist scenariu, vom sta cu mașina închiriată degeaba (dar la câți bani am pierdut până acum, ce mai contează 2-300 de euroi?! ????) lângă vilișoară/apartament, admirând de la o distanță rezonabilă zbaterea valurilor și adulmecând parfumul mării... Muuult mai bine decât acasă!

Bineînțeles că nu s-a întâmplat așa! Am completat declarații în fiecare zi (cam în genul celor care au funcționat la noi anul trecut, din martie până în mai), dar nu ni le-a cerut nimeni niciodată și nicio patrulă de poliție nu ne-a oprit mașina. La început de mai, în Cipru soarele apune pe la 19:30, oricum nu prea mai ai ce face afară după această oră, așa că n-a fost o problemă să fim în casă până la 21. Masca trebuia purtată în toate spațiile închise sau deschise aglomerate, ne-am conformat.

Absolut toate muzeele sau siturile arheologice erau închise, în schimb natura am găsit-o la fel de frumoasă (ba, mai frumoasă parcă, gătită în straie proaspete de primăvară) și fascinantă, așa că nu ne-am putut defel plânge de plictiseală! Am mers din nou în Akamas, la superba plajă Lara îndrăgită de noi, dar și de broaștele țestoase, ne-am plimbat din nou printre pereții verticali de piatră ai canionului Avakas („parcă sunteți între aripi de îngeri” , mi-a scris o prietenă căreia îi trimisesem o poză). Am colindat din nou Munții Trodoos și am poposit în câteva locuri dragi, precum satele Kakopetria sau Omodos (ne-a bucurat revederea, dar ne-a întristat pustietatea lor), am bifat un sat „nou” , Lefkaria, pe care am vrut să-l vedem în al doilea city-break, dar nu s-a mai organizat excursia.

Am făcut lungi băi de soare (prea lungi, a zis epiderma noastră la un moment dat) și repetate băi în mare; sincer, n-am sperat la acest ultim aspect... Că veni vorba, în primele 2-3 zile am prins apa mării un pic cam rece (21-22°, am căutat pe internet), totuși se simțea ok după oarece acomodare. În schimb, în ultimele zile, mai să nu ne mai scoată Dumnezeu din apă!... Temperatura aerului a oscilat între 24-27° în zona Paphos, cu 3-4° mai mult în Larnaca și Ayia Napa, dar se simțea mai cald decât era în realitate, pe alocuri canicular; noaptea se răcorea, însă nu exagerat. Vară adevărată, ce mai!

Am făcut o drumeție superbă pe munticei, o să vă povestesc cândva... Am revăzut „bolovanii Afroditei” și ne-am preumblat pe deasupra sea caves, de care data trecută n-am știut... Am petrecut o zi la celebra plajă Nissi, cu ape limpezi, colorate în incredibile nuanțe turcoaz... Am făcut multe, am avut o vacanță plină, cu chestii aventuroase, dar și cu romantism și relaxare.

Tot la capitolul lockdown a intrat și faptul că absolut toate restaurantele erau închise. Unele închise-închise, altele livrau în sistemul delivery (prin curier) sau take away (te duceai singur să-ți ridici comanda). Dar toate închise-închise în primele 3 zile din vacanța noastră, din motive de Paști! Asta chiar a fost o surpriză neplăcută, latura gastronomică a unei excursii e foarte importantă pentru noi!...

Prima lovitură am primit-o în aeroprtul din Larnaca. Plecați dis-de-dimineață, cu emoții și alte alea, n-avuseserăm timp/chef de mic dejun și acum ne cam resimțeam. V-am spus, totul închis, parcă dăduse bomba! Frustrați, n-am avut încotro și ne-am îndreptat spre parcare, să ne luăm în primire mașina închiriată. La intrarea în aceasta (parcare), am dat de singura (cred) cafenea deschisă, aparținând unui lanț celebru. Am simțit ceea ce simte însetatul în deșert, când dă de oază! Câteva prețuri: sendviș cu mozzarela și roșii – 5,75 euro, capuccino – 4,3 euro, espresso dublu – 3,5 euro. Tot aici ne-am rezolvat și la plecare.

Și prin alte locații am remarcat deschise câteva cafenele mici (doar terasele), precum și gelateriile.

Ajunși la prima cazare, Olga ne-a dat locația unui magazin alimentar din Paphos despre care bănuia, nu era sigură, că ar funcționa în perioada Paștilor. N-am mai ajuns până acolo, am întâlnit între timp un magazin românesc, unul rusesc și unul arăbesc. Așa că am avut de Paști ouă roșii și drob, pască și cozonac, dar și vinete umplute cu roșii uscate sau niște biluțe de brânză cremoasă aromatizate cu mentă. Pentru zilele următoare, am cumpărat chestii de pus la grătar, precum cârnați de Pleșcoi sau chiftele bulgărești.

Cele 3 zile libere au trecut repede, pe urmă s-au deschis toate magazinele alimentare, de unde ne-am aprovizionat cu tot ce ne-a mai trebuit. Pe marginea drumului (zona Paphos), sunt mici sere private de unde am luat roșii (delicioase) și banane. A, să nu uit: mai sunt niște magazine micuțe, „de cartier” , numite Kiosk; le-am remarcat deschise inclusiv în perioada Sărbătorilor.

Am comandat de câteva ori și prin take away. O dată, când am fost în Akamas, la Lara Restaurant (singurul din zonă), pe care-l știam de data trecută; o porție de biban de mare cu cartofi și salată – 12 euro, un sendviș cu pui sau porc – 6 euro, o salată gen grecească – 10 euro, o cutie de bere – 3,5 euro, un pet mare de apă – 1,25 euro. Altădată am luat de la Ocean Basket, de lângă Coral Bay (tipul ce ne-a pregătit comanda era român); fish & chips – 6,5 euro, sushi – 13 euro, un platou cu fructe de mare, cartofi, orez și salată pentru 2 persoane – 37,5 euro. În Larnaca, o tavernă de lângă biserica Sf. Lazăr ne-a oferit câte o musaca delicioasă pentru doar 6 euro bucata (plus vasele de lut în care se afla fiecare porție). Ultima oară am comandat de la un restaurant din Ayia Napa, câte un stifado sau ceva asemănător, în jur de 10 euro porția, cu cartofi și salată. Una peste alta, ne-am descurcat rezonabil pentru situația dată, aș zice (chiar dacă nu ne-am făcut suma de hrană marină la care speram).

... S-a făcut deja târziu, articolul ăsta iar a ieșit cât Casa Poporului... Mi-am propus să povestesc totul sintetic, într-o singură postare, dar se pare că nu e genul meu și pace! ???? Asta e, va trebui să mă suportați și cu alte ocazii... Bine, nu e obligatoriu, doar dacă vreți...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ne-am și distrat, ne-am și relaxat. Dacă nu prindeam lockdown, era și mai bine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 15.05.21 16:10:58
Validat / Publicat: 15.05.21 17:20:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU.

VIZUALIZĂRI: 4400 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Probabil cel mai frumos apus de soare!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 74100 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.05.21 18:31:18]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[15.05.21 18:32:57]
»

@webmaster: Mulțam frumos!

Carmen Ion
[15.05.21 18:37:16]
»

@crismis: Anul trecut am vrut să ajung la Paphos: luat bilete avion, rambursat; plătit avans cazare airbnb, rambursat. Praful s-a ales!

Nici anul ăsta nu voi ajunge acolo; condițiile mi s-au părut atât de restrictive, încât am amânat din nou; poate la anul...

Oricum, Ciprul rămâne pe lista mea și-ți voi lectura continuările la acest review. Căci vor fi continuări, nu-i așa?

k-latorPHONE
[15.05.21 20:27:15]
»

@crismis: Nici nu știu cu ce să încep, pentru că am avut sentimente amestecate, citind articolul tău!

Parcă aș fi urmărit o cursă cu obstacole în care, de fiecare dată când protagoniștii se apropie de câte un obstacol, strângi din pumni și te rogi să sară "gardul" ????.

Până la urmă, dacă ai terminat cu bine "cursa" este tot ce contează!

Felicitări, mult noroc pe viitor și călătorii inspirate!

S-auzim mumai de bine!

irinad
[15.05.21 20:53:22]
»

Cristina, am citit articolul tău cu sufletul la gură fiindcă n-o să-ţi vină să crezi, dar şi eu am avut programat un minisejur în Paphos, pentru 11-15 mai a. c. Biletele de avion erau dintr-un voucher primit în contrapartidă pentru un zbor anulat anul trecut, iar cazarea (pe care am văzut-o într-una dintre pozele tale!) o alesesem pe faleză, cu vedere la mare şi cu gândul la unul dintre acele apusuri minunate surprinse de tine. Asta se întâmpla mai acum vreo două-trei luni, fiindcă ciprioţii declaraseră pe la finele anului trecut că vor primi fără restricţii persoane vaccinate începând cu 1 mai. Socoteala nu s-a potrivit şi au revenit asupra deciziei, în plus regulile cu test la urcare la Bucureşti, test la coborâre în Paphos nu le-am putut înghiţi (mai luaserăm emoţii anul trecut cu ocazia vacanţei în Santorini), aşa că eu am modificat acel zbor cu altul, anulând şi cazarea.

Însă am fost nespus de curioasă să văd cum a decurs totul, deoarece tot de asta am fi avut şi noi parte dacă ne învoiam să mergem. Din câte am văzut, n-a fost rău deloc, ba chiar din multe puncte de vedere a fost mai bine decât în alte perioade când te călcai pe picioare, cum se zice, cu alţi turişti, plaja Nissi, spre exemplu.

A fost o experienţă aventuroasă aş zice, mă bucur pentru voi că v-a plăcut. Nu regreta partea gastronomică, vor veni alte vacanţe în care veţi recupera cu vârf şi îndesat!

Felicitări pentru prima ieşire în afara ţării pentru anul acesta, aţi fost curajoşi şi v-a ieşit bine! .

krisstinnaPHONE
[16.05.21 06:49:13]
»

@crismis: Un munte (sau o mare) de emoții. Asta am simțit citind review-ul tău. Ei bine, nu pot face față unor asemenea provocări, de-aia am și stat cuminte in satul meu

Cipru e o destinație in care aș merge an de an, in vacanță, nu m-aș plictisi niciodată.

Nissi e favorita mea, e dovada vie că apa marii e limpede chiar dacă are nisip, culoarea nu e dată de pietre ci de strălucirea nisipului auriu. La Nissi îmbrățișam (la propriu) mereu marea, la fel făceam și in Protaras, și acolo e plaja superbă.

Ati fost la Guvernator! Bravo! Acolo nu ajung mulți turiști, zona e super, plaja e inedită, stâncile alea sunt fabuloase, culorile acestei plaje sunt de senzație: negru, alb și albastru marin, văzute de sus sunt ca o pictură mută. Cum o fi sa stai la hotelul acela cocotat?

Si priveliștea văzută de sus, din grădina botanică unde se află băile Afroditei, este minunată.

Vă felicit pentru vacanță! Uite ce-am făcut noi de Paști, pe la marea noastră: 6 km pe jos, zilnic, vizite la cârciumi, nani și tv.

Asa că, ați fost mult mai câștigați dpdv turistic, nu poți compara o vacanță in Cipru cu una in România , pe litoralul nostru e plictiseala maximă, noi am fost doar pentru odihnă și relaxare.

Felicitari

tata123 🔱
[16.05.21 08:38:36]
»

@crismis: Nice! O vacanță fără aventuri e ca mâncarea fără sare Bineînțeles, aventuri pozitive, cu happy-end. Până la urmă țelul unei călătorii este de a ne simți bine, de a ne relaxa și a vedea frumusețile Mapamondului. Natura este cea care ne poate oferi toate „ingredientele” necesare sentimentului de a fi „viu” , de a simți că trăim.

Mulțumim pentru fotografiile postate și relatarea antrenantă. Numai bine!

crismisAUTOR REVIEW
[16.05.21 10:27:58]
»

@Carmen Ion: Dacă e să mă dau un pic filosoafă, o să-ți răspund așa: e un timp pentru toate, Carmen! Mă rog, poate părea un enunț banal, dar chiar se dovedește adevărat de multe ori, să se întâmple un lucru nu când te-ai aștepta tu să se întâmple, ci după alte reguli, pe care nimeni nu le înțelege... Când va fi să fie Cipru pentru voi, să fie cu spor și voie bună!

Și da, voi mai scrie un pic despre ultima noastră vacanță în Cipru, am câteva fotografii pe care țin neapărat să le vedeți!

crismisAUTOR REVIEW
[16.05.21 10:34:17]
»

@k-lator: Păi așa e viața mea, o cursă cu obstacole! În fiecare zi mă minunez de câte lucruri am reușit să duc la bun sfârșit, deși nici eu n-aș fi crezut când m-am trezit, dimineața! (Exagerez, dar numai un pic.)

Recunosc, am avut câteva cumpene în ceea ce privește această excursie, dar nu mai mari decât alte dăți; suntem căliți, cu alte cuvinte... (Să fi văzut când am plecat la Veneția pe cod roșu de ninsoare!...) Cred că ne și place puțină adrenalină, am căpătat un pic de dependență. Și da, iubim cel mai mult când totul se termină cu bine, precum în acest scenariu. Și când constatăm, la final, că rezultatul a justificat pe deplin toate micile poticneli și emoții.

Mulțumesc pentru vizită și comentariu!

crismisAUTOR REVIEW
[16.05.21 10:49:31]
»

@irinad: Oh, îmi pare rău că nu v-a ieșit de data asta, dar sunt convinsă că următoarea destinație va fi cu noroc...

Te înțeleg perfect, și eu sunt de felul meu ceva mai temătoare, m-a schimbat foarte mult Tati, care-i mult mai cutezător, pentru el aproape că nu există chestii imposibile, pentru orice problemă există minim o soluție. Sigur, să găsești mereu soluții, să te sucești din mers poate fi destul de stresant și nu multă lume „înghite” asta. Când am aflat de lockdown, cu doar 2-3 zile înainte de plecare, colega mea m-a întrebat: „Și vă mai duceți?!!” „Ne ducem, de ce să nu ne ducem?! În cel mai rău caz, stăm în grădina plină de flori a vilei/pe terasa apartamentului admirând marea!”

Cât despre partea gastronomică... Nu regret, știu că vor mai veni alte ocazii... Dar am rămas așa, cu un dor neîmplinit... Întoarsă acasă, am mers de 2 ori la restaurant în ultima săptămână și de fiecare dată am comandat fructe de mare. Culmea e că au fost foarte bine gătite! Nah, am ajuns să mănânc în Cipru cârnați de Pleșcoi și fructe de mare în Galați! Cum e viața asta!...

Te pup, vacanțe frumoase și fără emoții negative vă doresc! Hai, că anul ăsta presimt că se mai așează lucrurile...

crismisAUTOR REVIEW
[16.05.21 10:55:12]
»

@krisstinna: Știu că iubești Ciprul, pe la tine, pe undeva, am citit de Plaja Guvernatorului... Adevărul e că și aceasta, dar și Nissi au fost în premieră pentru noi și nu știu să-ți spun care mi-a plăcut mai mult! Prima, pentru contrastul stânci de calcar alb/nisip negricios/ apă turcoaz sau a doua, pentru limpezimea de cristal a apei și apropierea insuliței pe care o poți acesa mergând prin mare, cu apa până la genunchi...

Cât despre emoții și provocări... Fiecare zi a mea obișnuită e plină de așa ceva; cu siguranță le prefer pe cele generate de o excursie, măcar la final voi avea mai multe satisfacții!

Mulțumesc pentru ecou, numai de bine să auzim!

crismisAUTOR REVIEW
[16.05.21 10:58:09]
»

@tata123: Mulțam frumos pentru aprecieri! Așa e, când proiectezi sau trăiești o vacanță se întâmplă să mai ai parte și de ceva adrenalină... Important e să iasă bine în final. Și la noi a ieșit.

Din fericire, natura nu intră niciodată în lockdown, iar Ciprul chiar are ce arăta.

Să ne citim cu sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
robert
[16.05.21 11:57:44]
»

@crismis: hai că a fost bine până la urmă! Lume puțină, vreme bună, mai nasol cu toate localurile închise. Eu mă bucur totuși, că încet, încet revenim la normal, după mai bine de un an de zile!

M-am mirat foarte tare când ai spus că la precedenta vizită în Cipru ai făcut baie în mare, de ziua noastră națională!!! Sigur nu te refereai la cea veche, de 23 august?

Felicitări pentru excursie și pentru articol! Îl aștept pe tati la un șpriț! Nu singur, evident!

mprofeanu
[16.05.21 13:11:23]
»

@crismis: Mă bucur pentru excursia voastră! Ați fost liberi, ați vizitat tot ce v-ați propus, o ieșire deosebită! Restricțiile vor fi doar amintiri...

Insula Afroditei merită cu prisosință, ce frumoase poze! Sper să ajung și eu cândva acolo! ????

Aurici
[18.05.21 10:22:53]
»

Nici nu mai știu ce să zic dacă ne-ar deranja sau ne-ar bucura vacanțe de genul acesta. Am umblat atât de mult pe coclauri în pandemia asta, în multe locuri, singuri-singurei, cu sandvich-urile la pachet, fără să bifăm obiective, ci doar natură, încât nici nu mai știu dacă nu ne-am și schimbat puțin. Pentru că ne-a plăcut foarte, foarte mult.

N-am luat în calcul nici o variantă de plecare, pentru că mi-am așteptat cuminte rândul la a 3-a etapă și sunt ultima vaccinată dintre toate cunoștințele mele. Și parcă nu mi-a dat inima ghes știind că sunt tot felul de teste, formulare... Dar acu, când am văzut pozele tale, parcă mi-ar fi plăcut să bănănăim singuri în universul acela. Cu mâncarea nu cred că aș fi avut o problemă, pandemia ne-a disciplinat în sensul ăsta cum n-aș fi crezut.

Hai că s-o fi dus toată nebunia, trebuie s-o iau și eu din loc pentru că am rămas cu o grămadă de bani în vouchere, din care abia am luat 2 bilete de avion, tot 1+1, dar am consumat doar 10% din vouchere.

Superbe pozele, superb Cipru, în care și eu ziceam că abia aștept să revin. Încă zic asta.

Dana2008PHONE
[19.05.21 16:36:03]
»

@crismis: Bravoooo! Ați reușit!

Am fost cu sufletul strâns, am citit scenariul unui film de aventură... da ai un talent deosebit în a povesti!

Ne-ai prins bine de tot în emoțiile tale.

Să știi că nu mi-am dat seama că a durat mult lectura vacanței voastre în Cipru, mai puteai scrie încă pe-atât la câte s-au întâmplat și nu mă săturam să citesc.

Fotografiile sunt minunate!

Să vă fie de bine! Felicitări!

Numai bine! Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisAUTOR REVIEW
[20.05.21 08:55:53]
»

@robert: Chiar că a fost bine până la urmă! Și la mine, și la tine! Semn clar că lucrurile încep să se mai așeze de-acum și încet, încet, ne vom relua toate vechile (bune) obiceiuri!

Referitor la „baie în mare” - ai înțeles bine, a fost de 1 Decembrie. De ambele dăți în Larnaca, unde apa se adâncește foarte, foarte lent, vorba cuiva „mănânci o pâine până ajungi să înoți” . Apa mării, cel puțin în zona aceea, își păstrează căldura acumulată în timpul verii multă vreme. În vremuri nepandemice, dacă m-ar întreba când să meargă în Cipru cineva care urmărește soare, mare și cât mai puțin balamuc, aș zice mai-iunie sau octombrie-noiembrie.

Mulțumesc pentru vizită și ecou, scuze că am răspuns atât de târziu, iar a început jihadu' la mine la muncă!...

crismisAUTOR REVIEW
[20.05.21 09:04:53]
»

@mprofeanu: Așa e, vacanța asta a fost deosebită și din alt punct de vedere; ne-a oferit, obligat-forțat, mai mult timp liber pentru sufletele noastre. Cu siguranță programul final ar fi arătat altfel dacă ar fi fost deschise muzeele și siturile arheologice (singurul pe care l-am regretat, cu adevărat, a fost cel cu mozaicuri romane din Paphos; eu și Tati l-am văzut la prima noastră vizită acolo, dar mi-ar fi plăcut să-l revăd).

Așa, am stat mai mult la soare și în apă, am colindat munții și țărmurile mării, am ajuns acasă la ore rezonabile și am avut timp să ne bucurăm și de vilișoara noastră superbă. Hmm... cred că a început să-mi placă (și) genul ăsta de vacanțe... Poate că ar trebui să le diferențiem mai clar de-acum încolo: vacanțe de cunoaștere și vacanțe de leneveală...

Mulțumesc pentru vizită, să ne auzim cu bine!

crismisAUTOR REVIEW
[20.05.21 09:19:19]
»

@Aurici: Știu ce zici. Noi (eu, Tati și Paul, cu boală cronică) ne-am vaccinat destul de devreme, ianuarie-februarie și încet, încet am simțit cum ni se iau bolovanii de pe inimă. (Milena a intrat în faza a treia, dar tot a apucat s-o facă în timp util pentru a nu sta în izolare la întoarcerea în țară). Dacă nu s-ar fi întâmplat asta, cred că am fi luat-o cu capul; eu, cel puțin. Deja mi-era frică să ies din casă (doar pentru serviciu), să intru într-un magazin, începusem să ocolesc instinctiv oamenii pe stradă... Acum e mult mai bine.

Toate mi-au plăcut în vacanța asta, dar cu chestia cu sendvișurile nu ne-am împăcat deloc! Am plecat într-o zi într-o drumeție pe munte, trecuseră zilele Paștelui, știam că au început să livreze restaurantele. Am zis să facem și noi cum se face; am pregătit un pachețel pentru fiecare, câte un sendviș baban și o banană. Bananele ne-au prins foarte bine când am ajuns în vârful traseului, dar sendvișurile le-am plimbat tur-retur până acasă. La întoarcere, am oprit în parcarea unui restaurant de pește și am așteptat vreo juma de oră să ne pregătească una-alta.

... Mă bucur că ați început și voi să vă gândiți la călătorii mai îndepărtate, abia aștept să văd despre ce va fi vorba! Deși nici cu poveștile tale despre micile incursiuni „pe lângă casă” nu mi-e rușine, le citesc cu mare plăcere, chiar am „descoperit” locuri noi și mi-ai dat idei... Hai, să ne fie bine, acasă sau aiurea!

crismisAUTOR REVIEW
[20.05.21 09:22:33]
»

Mulțumeeesc! O să mai scriu câte ceva despre vacanța asta, știu că articolele prea lungi nu-s prea bine primite pe site și, sincer, câteodată mă plictisesc chiar și eu scriindu-le!

Mă bucur că ți-a plăcut, mă bucur că mi-ai scris câteva cuvinte! Toate cele bune și excursii frumoase vă doresc și vouă!

webmaster
[23.05.21 20:25:42]
»

Împreună cu continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[23.05.21 20:32:40]
»

@webmaster: Mulțam frumos!

Mika
[27.05.21 16:36:33]
»

@crismis: Abia acum am reușit să citesc despre vacanța ta in Cipru. Palpitant si in același timp frumos. Noi de paște am fost pe litoralul nostru, frumos, dar cunoscut, nici nu se compară cu ce ai văzut. Am citit cu interes tot ce ai scris referitor la formlitati de transport, ne pregatim și noi pentru o primă vacanță și am ceva emoții.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, irinad, k-lator, Mika, mprofeanu, robert, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Cipru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092246055603027 sec
    ecranul dvs: 1 x 1