GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La sfarsitul lui octombrie am participat la un simpozion la Universitatea Agrara de Stat Chisinau. Nu stiu cum vor iesi impresiile pentru ca scriu direct si daca web-masterul nu le considera bune poate sa nu le publice.
Mai intai cateva impresii despre universitate. Universitatea este destul de mare din punct de vedere fizic. Cladirile sunt gen sovietic (linii drepte, impozante) si a fost construita in anii 1960 desi a fost infiintata de romani in 1933. Pe langa facultatile agricole clasice existau acolo si facultati care parca nu se incadrau in specific: Facultatea de economie (un ASE in miniatura care avea aproape toate specialitatile de la noi, inclusiv relatii internationale), Facultatea de Inginerie Agrara si Transporturi Auto (Mecanica Agricola si Autovehicole Rutiere), Facultatea de Cadastru, Facultatea de Drept (mai avea o specializare in denumire).
In cladiri mobilier vechi, frig iar termopanul foarte rar mai mult pe la birourile sefilor. Dar cladirile sunt curate si zugrafite pe interior. Constructia cladirilor este din blocuri de calcar care pentru a fi improspatate sunt acoperite cu vopsea lavabila de calitate scazuta sau cu vopsea in ulei, mie nu mi-a placut aspectul.
Facultatile aveau studenti foarte putini (in anul I in medie 40 - 50 studenti) si care ca si la noi se pierdeau pe drum (dar la noi au de unde). Existau specializari cu 8 absolventi. Cursurile se tineau in limba romana si in limba rusa. Profesorii sub 50 ani cunosteau ambele limbi dar majoritatea celor batrani vorbeau doar rusa. Foarte multe comunicari stiintifice au fost in limba rusa. Printre invitati de onoare s-a numarat si Mircea Snegur, primul presedinte al Republici Moldova, absolvent al acestei universitati si care a vorbit in limba romana.
Orasul este destul de mare (dupa spusele lor 800.000 locuitori) iar centru este foarte aglomerat atat cu autovehicole cat si cu pietoni. Cladirile administrative foarte mari, constructii sovietice cu linii drepte, sticla si blocuri de calcar. Sunt convins ca cladirea guvernului este mai mare decat decat Palatul Victoria.
Cladirile culturale sunt vechi si in general renovate dar mai mici ca la noi (teatru opera, muzee). Presedentia o cladire inalta, moderna si frumoasa nu fost inca reparata dupa incidentele de acum cativa ani. Ministerul de Interne ocupa o frumoasa cladire veche, mare si renovata.
Bulevardele sunt largi in general cu 3 - 4 benzi pe sens si cu trotoare late. Bulevardul Stefan cel mare si Sfant este si foarte lung, cred ca noi nu avem un bulevard asa de lung.
Arcul de triumf cred ca este ca dimensiune la o treime fata de cel din Bucuresti. Catedrala amplasata langa Arc este poate cea mai frumoasa cladire din Chisinau.
Pe trotoare sunt o gramada de vanzatori ambulanti care vand la mese ca la noi in ani 90. Multe case de schimb valutar si magazine de aur pe bulevard. Nu am remarcat marile lanturi de magazine europene prezente la noi. Deasemenea nu am vazut nici prea multe banci europene cu exceptia timida a Societe Generale in schimb sunt banci din Rusia. Din discutii nu prea am inteles daca exista industrie in Moldova. Multe benzinarii necunoscute in Europa probabil particulare, singurele prezente cunoscute de mine sunt Petrom si Rompetrom care aveau statii moderne si mari.
Pe strazi autovehicule de tot felul, atat ca vechime cat si ca origine. Totusi sunt convins ca parcul auto din Romania este mult peste cel din Moldova. La noi clasa mica si medie de autoturisme este destul de noua si prezenta in numar mare. Am avut impresia ca au o pasiune pentru Mercedes dar majoritatea sunt inainte de 2006. Bineinteles sunt si bolizi sau SUV-uri de fabricatie recenta dar parca mai putini ca la noi. Moldoveni se mandreau cu parcul auto dar nu am intrat in condradictie cu ei. Daca pun la socoteala autubuzele si troleibuzele, care sunt la nivelul anului 1995 sunt departe de noi. Nu am vazut tramvaie.
Poate si datorita toamnei totusi orasul parea trist, cu multe noante de gri si putin bej.
Bucataria moldoveneasca mi-a placut si parca folosesc mai putini aditivi alimentari. Mezelurile mai putin diversificate si parca mai slabe calitativ, la fel si cascavalul. La antreu se serveau multe preparate pregatite in bucatarie cap-coada. Am depistat cateva condimente originale dar sunt acceptabile spre deosebire de cele bulgaresti pe care nu le suport. Nu am intalnit gustul sintetic de Vegeta sau Delicat folosit atat in Bulgaria cat si de multe firme de catering din Romania. Nu m-au impresionat placintele cu varza, parca mi-a placut mai mult cele cu fructe. Am avut impresia ca inafara de placinte servite mai mult la antreu si bomboane Bucuria nu stau prea bine la dulciuri.
In ultima zi au organizat o vizita la Orheiul Vechi care pare a fi principalul obiectiv turistic de langa Chihinau. Nu scriu nimic despre acest obiectiv pentru ca nu se incadreaza in rubrica si am scris deja mult, dar nu pot sa nu mentionez masa oferita la Pensiunea Agroturistica Casa Verde din satul Tribuceni. Aceasta este o adevarata pensiune agroturistica cum nu prea sunt pe la noi. Pensiunea este in casa mare a unui localnic cred construita in ani 80 si pastreaza atmosfera unei case de locuit si nu de hotel sau vile. Meniu cu 4 feluri (fara desert) a cuprins numai preparate pregatite in bucataria proprie, cu produse din sat, inclusiv vin taranesc pe care nu l-am gustat. Bautura favorita a moldovenilor este coniacul Calarasi, produs la Tiraspol. Am avut parte de 2 mese oficiale, inafara de pensiune, unde majoritatea participanti au baut de la inceput pana la sfarsit numai coniac inclusiv doamnele si nu s-a imbatat nimeni. Vodca prezenta in meniu nu se incadra in preferintele localnicilor iar sucurile nu au fost la nici-o masa. Mesele au fost foarte bogate ca nu stiai din ce sa gusti mai ales ca au fost mult preparate specifice.
Gazdele noastre au fost foarte ospitaliere si am fost primiti cu multa caldura mai ales de moldoveni dar si cu cei de origine rusa am avut o relatie prieteneasca. In aceste impresii am evitat implicatiile politice.
Trimis de olteanul2010 in 07.11.14 13:55:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (olteanul2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Salutare,
Eu am fost la Chisinau de 5-6 ori in ultimii 3 ani.
Cateva remarci:
- strazile ''bombardate''. nu gasesti strada asfaltata cap-coada. ori sunt gropi ori sunt plombe.
- traficul haotic. schiba directia fara sa se asigure sau sa semnalizeze. trebuie sa fii foarte atent.
- blocurile de calcar din care sunt facute multe cladiri sunt din subsolul Chisinaului, unde sunt cariere de piatra. Vezi si pe strazi camioane pline cu blocuri de calcar. Camioane alimentate pe gaz cu butelii de jur imprejur - mi-e tare frica de ele .
- Prefera sa vorbeasca in rusa cand au discutii tehnice. au facut scoala in rusa si stiu mai bine termenii tehnici in rusa.
- Bucuria si La Placinte sunt super.
Tot ce ati scris am constatat si eu. Realmente am fost uimit de modul de conducere al moldovenilor, cei drept nu am fost in Turcia si in Italia, dar nu cred ca se conduce mai haotic. Singurele lucruri cumparate au fost cateva cutii de bomboane Bucurie si pentru ca mai aveam ceva lei moldovenesti am cumparat si o sticla de sampanie Cricova.
Pentru mine a fost prima vizita si regret ca nu am avut timp sa vad un muzeu inafara de cel de la Orheiul Vechi dar cred ca voi mai face o vizita laanul.
Superbonus!
Eu ajung anual in Chisinau si rasfoiam acum in pragul unei noi calatorii dupa obiective la indemana si inca nevizitate.
Ref la lima vorbita nu sunt de acotd cu comentariul din ecoul anterior. Limba romana este dominanta si cei ce sunt cu radacini romanesti sau moldovenesti sunt foarre mandri ca sunt romani sau moldoveni, sunt nationalisti si patrioti si iubesc istoria romanilir. Ca sunt si rusi care prefera sa vorbeasca ruseste, e adevarat, dar sunt minoritari.
Sunt haioase unele expresii cum ar fi muzica vie in loc de muzica live.
Sunt cu nisre zeci de ani i jrma noastra ca dezvoltare, e sumbru si gri in general dar e foarte romabesc si foarte ospitalier
Nu am zis ca vorbesc rusește. Peste 90 % din discuțiile de fata cu mine au fost in română. Dar la termeni tehnici se încurcau pentru ca au făcut școală in rusa si nu știau echivalentul in română. Se consultau intre ei cum sa îmi explice.
Se considera moldoveni, dar influența rușilor e foarte mare. Sper ca a noastră e si mai mare...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Surprinzător de fain — scris în 19.08.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Despre Chișinău — scris în 22.05.19 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Risti si castigi sau comorile ascunse ale Chisinaului — scris în 07.09.18 de paul.boalca din DONCASTER - nu recomandă
- Feb.2018 Chisinau - o intoarcere in timp — scris în 21.02.18 de Gilo5 din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jun.2017 De Rusalii in Republica Moldova - Chisnau — scris în 13.02.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Prima data in Republica Moldova - Sarbatori Pascale 2017 — scris în 17.02.18 de VAS din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Chișinău – o întoarcere în timp — scris în 22.02.17 de angela_tudose din TULCEA - RECOMANDĂ