ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 2 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Cappadocia. Valea Goreme - istorie si traditie

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa un zbor palpitant si fantastic cu balonul deasupra Cappadociei te poti intreba daca a mai ramas ceva de vizitat? Ei bine, da! Excursia noastra se apropia de final, insa ultima zi era abia la inceput. Am sosit la hotel dupa zbor, servit micul dejun, predat camera si pornit la drum catre Goreme unde trebuia sa vizitam Open Air Museum.

Am mers pe soseaua dintre Urgup si Goreme pana aproape de Ohtisar unde ne-am oprit intr-un loc cu panorama superba: Uc Guzeller (Three Beauties) . Zona care adaposteste formatiuni calcaroase, trei cosuri de basm, cunoscuta nu numai datorita peisajului sau fermecator, ci si legendei sale incredibile. Cand turistii viziteaza zona, acele cosuri unice de zana, numite „Three Beauties”, te prind si te fascineaza. Conform unei legende, odata, existau un rege si fiica sa, printesa, care traiau pasnic impreuna. Dupa moartea reginei, regele a inceput sa fie dependent de propria sa fiica. De asemenea, el era ingrijorat pentru ea datorita faptului ca era frumoasa si fermecatoare. Prin urmare toti barbatii singuri din tara doreau sa fie casatoriti cu ea. Dar printesa s-a indragostit de un pastor, iar regele a respins casatoria si a decis ca draga lui fiica sa se marite cu un barbat de rang inalt. Cu toate acestea, printesa a fugit din palat si s-a casatoprit in secret cu pastorul. Dupa ani, ea naste un copil. Apoi s-a gandit ca poate regele arata iertare datorita copilului si a pornit catre palat. Regele, infuriat, a ordonat soldatilor sa omoare intreaga familie. Cand printesa a fugit din calea soldatilor, s-a rugat la Cel de Sus: „te rog, Doamne, fa-ne fie o piatra, fie o pasare”. Rugamintea i-a fost ascultata si imediat printesa, pastorul si copilul s-au transformat intr-o piatra cu trei cosuri („Trei Haruri”). Aceste cosuri de fum - Uc Guzeller - simbolizeaza printesa, pastorul si copilul lor.

Cu mii de ani in urma, cand Erciyes era un vulcan activ, lava din eruptiile sale a acoperit o suprafata de 20.000 kmp. Fluxurile vulcanice au fost apoi modelate de o eroziune uriasa a vantului si a apei timp de sute de ani. Stanca mai moale si solul au fost erodate lasand stanca tare pe stalpi inalti pentru a forma cosurile de fum. Crestinii care se adapostesc pe Valea Goreme din cauza raidurilor arabe au numit acest loc „gur emi”, in traducere, „nu puteti vedea acest loc”. Numele a fost schimbat in Korama si ulterior in Goreme. Cu semineele de zana foarte interesante si bisericile taiate in stanca, Valea Avcilar (Goreme), la 17 km de Nevsehir si 6 km de Urgup, atrage turistii. Sfantul Pavel a considerat Goreme mai potrivit pentru pregatirea misionarilor. Exista aproximativ 400 de biserici in vecinatatea Goreme, care a fost unul dintre centrele importante ale Crestinismului intre secolele VI si X, inclusiv acele biserici gasite in jurul Zelvei, Mustafapasha, Avcilar, Uchisar, Ortahisar si Cavusin.

Open Air Museum Goreme

Tokali Church. Grupul de incaperi cunoscut sub numele de „Catarama” este cea mai mare si cunoscuta biserica din zona si consta din patru sectiuni: Mica Biserica Veche cu o singura nava;Biserica Noua Mare;Biserica de Jos de sub Biserica Veche;Paracliserul la nord de Biserica Noua.

Biserica Veche ofera acum intrarea in Biserica Noua, dar a fost initial o biserica cu bolta tip butoi, cu o singura nava. Cand Biserica Noua a fost adaugata la est de ea, absida a fost distrusa. Ciclul narativ al vietii lui Isus a fost pictat pe pereti. Este datat de la inceputul secolului al X-lea. Povestea vietii Mantuitorului este prezentata in panouri pe bolta de sus in jos, incepand din partea dreapta. Panoul superior din dreapta (Buna Vestire, Vizitarea, Dovada Fecioarei, Calatoria spre Betleem, Nasterea) . Panoul superior din stanga (Adorarea Magilor, Masacrul inocentilor, Fuga in Egipt;prezenta lui Isus copil la Templu, Uciderea lui Zacharias) . Panoul din mijloc din dreapta (Urmarirea Elizabetei, Chemarea lui Ioan Botezatorul, Botezul, Nunta din Cana) . Panoul din mijlocul din stanga (Miracolul Vinului, Miracolul painii si al pestilor, Chemarea apostolilor, Vindecarea lui Lazar) . Panoul inferior din dreapta (Intrarea in Ierusalim, Cina cea de taina, Tradarea lui Iuda, Hristos inaintea lui Pilat) . Panoul inferior din stanga (Calea spre Rastignire, Rastignirea, Depunerea, Inmormantarea, Femeile la mormantul gol, Inaltarea) . Sub acest panou sunt reprezentate imagini ale unor sfinti, iar deasupra intrarii se afla scena Transfiguratiei.

Biserica Noua are o nava transversala cu o bolta tip butoi. Zidul de est al naosului are patru coloane si o galerie ridicata care se afla in fata absidei principale si a celor doua mici abside laterale. In stanga intrarii este mica nava laterala boltita tip butoi - Paracliserul - separata cu coloane. Biserica este decorata si cu ciclurile narative narative ale vietii lui Isus. Pictura albastra dominanta a navei si picturile celelalte au distins biserica de restul. Naosul transversal include episoade din viata Sfantului Vasile, figuri ale sfintilor si miracolele lui Isus. Biserica dateaza de la sfarsitul secolului al X-lea sau inceputul secolului al XI-lea. Pe bolta vestica si peretele nordic (Buna Vestire, Vizitarea, Reprosurile lui Iosif, Dovada Fecioarei, Calatoria spre Betleem, Visul lui Iosif, Nasterea, Adorarea Magilor). Pe peretele de vest (Fuga in Egipt, Prezenta lui Isus copil in Templu, Hristos in Templu, Chemarea lui Ioan Botezatorul, Hristos si Ioan Botezatorul, Botezul, Ispita lui Isus, Chemarea lui Matei, Chemarea lui Petru, Andrei, Iacov si Ioan, Nunta in Cana) . Pe peretele estic (Vindecarea omului orb, Vindecarea leprosilor, Vindecarea celor posedati) . Pe peretele de sud (Vindecarea fiului nobilului, Ridicarea fiicei lui Janis, Vindecarea paraliticului, Ridicarea lui Lazar, Intrarea in Ierusalim, Cina ce de taina, Spalarea picioarelor, Tradarea lui Iuda, Hristos inaintea lui Pilat, Drumul Crucii). Pe absida principala (Rastignirea, Depunerea, Inmormantarea, Femeile la mormantul gol, Anastaza). Pe peretele din stanga absidei principale (Adormirea Maicii Domnului) . Pe bolta (Inaltarea, Binecuvantarea apostolilor, Rusaliile si primii diaconi).

Karanlik Church. „Biserica Intunecata (Dark) ” este un edificiu cu cupola si patru coloane, o absida principala si doua abside mici. Una dintre cele mai frumoase biserici din secolul al XIII-lea. Lipsa luminii soarelui si a interiorului slab este motivul numelui bisericii - „Intuneric” - si al vietii culorilor din tablourile ei vii. Scenele din Biblie sunt infatisate pe peretii acestei biserici. Printre frescele de interes sunt Hristos Pantocratorul pe cupola si Cina cea de taina, Adorarea Magilor, Ajutand pe cei pacatosi, Botezul, Tradarea lui Iuda, Rastignirea.

Elmali Church. Biserica a fost sculptata din formatiunea de stanca, in partea dreapta, trecand pe langa Conventul care se indrepta spre partea superioara a muzeului. Patru coloane inconjoara domul cu cupole centrale. Biserica are, de asemenea, o absida principala si doua abside laterale. Desi majoritatea frescelor care dateaza din perioada iconoclasta sunt in stare buna, unele au disparut din locuri. Pe cupola este infatisat Hristos Pantocrator si pe pereti sunt prezentate Botezul, Intrarea in Ierusalim, Cina cea de taina, Tradarea lui Iuda si Rastignirea. Intr-una din fresce Isus este pictat tinand in mana un obiect rotund. Asemanarea sa cu un mar i-a determinat pe localnici sa numeasca edificiul, Biserica Marului. Unii cercetatori considera ca este un glob simbolic reprezentand lumea.

Church of Mother Maria. Poteca din partea stanga langa Church Tokali (Catarama), inainte de Muzeul in Aer Liber Goreme ne indruma catre aceasta biserica. Mergand inca 100 m spre nord, ajungem la Valea Sabiilor de 30 m adancime. Biserica a fost sapata pe marginea superioara a acestei frumoase vai. Aceasta este una dintre numeroasele biserici care a fost distrusa de eroziune. Vizitatorul trebuie sa se aplece pentru a intra prin usa joasa. Se crede ca usa din piatra de moara de la intrare avea menirea de a bloca trecerea de langa ea care duce la o alta biserica. In biserica se gasesc multe fresce, printre care se afla scene din Biblie, Maica Domnului si Isus care se roaga, Rastignirea si alti sfinti. Intrucat exista multe reprezentari ale Maicii Domnului, biserica a primit numele ei.

Church of Santa Barbara. Biserica a fost sculptata in pestera sudica a formatiunii de stanci care contine Biserica Elmali (Marul) din partea dreapta a intrarii muzeului. Este o biserica incrucisata cu doua coloane. Deasupra bratelor nordice, sudice si vestice sunt bolti tip butoi, iar bratul de est are o cupola. Biserica are o absida principala si doua abside laterale si o cupola peste domul central. In centrul absidei principale se afla un imens Hristos Pantocrator. Picturile si figurile au fost aplicate direct pe stanca in ocru rosu. Biserica dateaza di secolul al XI-lea si este decorata cu fresce reprezentand pe Sfanta Varvara, Sfantul Mihail si Sfantul Teodor impreuna cu motive geometrice, animale mitologice si diverse simboluri. Desi intreaga biserica a fost sculptata din stanca, creatorii au tras linii rosii pentru a da impresia ca a fost construita folosind pietre taiate.

Yilanli Church. Biserica Sarpelui (Snake) reprezinta una dintre cele mai interesante biserici din Goreme. Nu are cupole sau coloane, ci un tavan boltit, cu fresce pe laturile sale. In biserica exista si un mormant. In stanga intrarii, Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt infatisati tinand Crucea Adevarata. Alaturi de ei sunt Sfantul Gheorghe si Sfantul Teodor ucigand dragonul. In partea dreapta apar Sfantul Vasile, Sfantul Toma si Sfantul Onofrios. Multi cred ca acesta a fost o fata frumoasa, vesela, care s-a saturat de barbatii care o deranjeaza si i-a cerut lui Dumnezeu sa o salveze de pofta acestora. Rugaciunile ei au fost ascultate si transformata intr-un batran urat, cu barba. De aceea este infatisata ca jumatate barbat si jumatate femeie.

Carikli Church. Biserica Sandalei este ultima din muzeu. Treptele originale din piatra s-au prabusit, astfel incat intrarea acum este printr-un set de scari metalice. Biserica are trei abside si patru cupole. Frescele din interior seamana cu cele din Biserica Marului si Biserica Intunericului, datand din secolul al XIII-lea. Printre ilustratii se numara Rastignirea, Depunerea, Ridicarea lui Lazar, Femeile la mormantul gol, Ospitalitatea lui Avraam, Maica Domnului si copilaria lui Isus, Intrarea in Ierusalim.

Am incheiat vizita cu un scurt popas la cafeneaua Birlik aflata chiar la iesirea pe soseaua catre Avanos. Cafeaua turceasca si bautura racoritoare plus o inghetata au mers la casa sufletului. Mi-a parut rau ca n-am putut face mai multe fotografii in interiorul bisericilor, insa acest lucru era interzis. Ochi ageri supravegheau atent miscarile turistilor, iar agenti insarcinati cu paza se miscau dupa tine in orice loc. Cu greu am obtinut niste cadre fara sa fiu observat.

Excursia in Cappadocia avea sa se incheie la Avanos, un orasel situat la 15 km de Nevsehir si 5 km de Goreme. Nu se cunoaste data fondarii, dar se stie ca un trib selgiucid sub conducerea lui Evronos Bey s-a stabilit la sud de Muntele Ziyaret, migrand de la est la vest. Orasul se afla pe teritoriul acestui trib si a fost denumit Evronos, ulterior schimbat in Avanos. In antichitate, orasul se chema Vanessa, ceea ce inseamna „orasul de pe rau”in latina. Primii oameni care locuiau in Avanos au confectionat obiecte ceramice, ulcioare, farfurii, vase mari si alte ustensile casnice. Astazi localnicii continua sa indeplineasca aceasta traditie straveche, iar orasul este renumit pentru produsele din teracota. In plus tesutul de covoare si alte activitati similare fac ca acest centru de turism sa fie destul de interesant. Am avut ocazia si marea placere sa vizitez un atelier de ceramica si magazinul de desfacere al acestuia, denumit Konak Seramik. Nu am cumparat vreun produs deoarece aveau niste preturi astronomice.

Punct! Drumul de intoarcere m-i s-a parut mai lung ca la venire. Poate si din cauza caldurii si a oboselii. Masa de pranz am servit-o in orasul Aksaray. S-a ocolit Konya, iar trecerea prin vaile podisului anatolian pare desprinsa din povesti. Ultim popas la Zirve Tinaztepe, la orele 17:00, apoi inca vreo trei ceasuri pana la Kremlin Palace.

A fost frumos in Cappadocia! Recomand tuturor sa viziteze regiunea incarcata de istorie si mister! Sa auzim numai de bine si sper in vacante frumoase intr-un viitor apropiat.


[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 10.05.20 20:28:09
Validat / Publicat: 10.05.20 21:43:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: ISTANBUL (circuit: mai 2016;cazare la Grand Ant Hotel). KUSADASI (sejur: august 2016;cazare la Sealights Resort).

VIZUALIZĂRI: 2265 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Church of Mother Maria. Fresca cu scena Rastignirii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mishu
[10.05.20 21:57:18]
»

@ovidiuyepi

Drumul de intoarcere m-i s-a parut mai lung ca la venire. Poate si din cauza caldurii si a oboselii

Cred ca la dus erai sub emotia locului si a asteptarilor si nu ai avut prea mult timp la dispozitie sa te gandesti la lungimea lui, si intradevar, la intoarcere poate ca oboseala si relaxarea au facut sa il percepi altfel.  

Faptul ca au avut o zi asa cum ti-ai dorit a facut sa ai acest articol despre o zona atat de frumoasa cu peisajele si povestile ei.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
[10.05.20 22:33:46]
»

@mishu: A fost o zi plina, incepand cu zborul cu balonul, si continuand cu cele descrise​ in articol. Acum imi pare rau ca n-am petrecut inca vreo doua zile pe acolo. Mai erau multe de vazut. Dar, deocamdata, ma multumesc cu atata.

Multumesc pentru aprecieri! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cappadocia, o zonă magică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07190203666687 sec
    ecranul dvs: 1 x 1