GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Atunci când auzim cuvântul mânăstire ne gândim la acel așezământ monahal cu ziduri, turnulețe și biserici și nicidecum la ceva săpat într-un munte. Sincer când am auzit că vom merge la o excursie în care vizitâm o mânăstire nu mi-a trecut prin cap ce voi găsi acolo. Bănuiam oarecum așa că nu a fost o surpriză prea mare pentru mine atunci când am coborât din autocar în fața imensului șvaițer care dorea să fie Mânăstirea Selime.
În următoarele voi descrie vizita noastră acolo și un loc de servit masa în apropiere.
Pentru cei care se află în zonă pe cont propriu pot ajunge din Aksaray care se află la D750. Se iasă din Aksaray în direcția Derinkuyu. Drumul se numește Sevincli Yolu și pe urmă Aksaray Guzelyurt Yolu. Nu trebuie ratat indicatorul spre Valea Ihlara drumul în continuare se numește Ihlara Vadisi Yolu. Traversăm mica localitate cu același nume Selime și ajungem în dreptul minunii săpate în munte. Noi am venit dinspre Derinkuyu pe D765 și Gulagac Derinkuyu Yolu. Selime Cathedral a fost primul obiectiv vizitat de la Valea Ihlara o altă minune a naturii un must see în această zonă.
Din Aksaray până aici sînt 34 km. Din Nevshehir acolo unde am fost cazați via Aksaray sînt 53 km. Noi am venit dinspre Derinkuyu și Mazi acolo unde am vizitat un oraș subteran.
Atât Selime Cathedral cât și Valea Ihlara se află în județul Güzelyurt reședința purtând același nume aflându-se în apropiere. în afară de Valea Ihlara și obiectivele sale în Güzelyurt se mai află 3 orașe subterane, Mânăstirea Vadisi, biserica roșie (Kizil Kilise) alte biserici cu denumirile Kilise Camiș, Kizil Kilise, Yuksek Kilise, Sivișli Kilise, Ahmatli și așa mai departe. Locuitori după ultimul recensământ au fost 2672. Un altimetru ar arăta 1485 m deasupra mării aici.
Istoria locului din punct de vedere creștin începe în secolul III. Karbala se numea locul împânzit de mănăstiri. În acest loc a crescut viitorul episcop Gregor din Nazians sau Sfântul Grigore Teologul în limba noastră. Una din bisericile din Güzelyurt poartă numele sfântului.
Mânăstirea a fost construită-a se înțelege săpată-în secolele VIII și IX. A fost casa și biserica multor popoare, îi putem enumera pe hitiți, asirieni, perși, romani, bizantini și pe cei din epoca selgiuc și otomană. Primele picturi în frescă au fost realizate începând cu secolul X. Funcționând și o școală la Selime mulți preoți au fost educați aici. Clădirea-munte fiind înaltă a fost numai bună de a amplasa și un observator militar în vârf. În prezent nu mai funcționează nimic aici dar cea mai mare fostă clădire religioasă din Cappadocia este un loc musai de văzut, bineînțeles printr-o vizită combinată cu celelalte atracții ale zonei.
O parcare se află pe partea mânăstirii lângă șosea. Aici s-a oprit și autocarul nostru. Câteva clădiri sărăcăcioase se văd în jur în timp ce noi ne îndreptăm spre mânăstirea-munte. Programul de vizitare este între 7.00-19.00 și dacă nu aveam inclusă intrarea în costul excursiei plăteam 10TL. Pentru Valea Ihlara se vor plăti 36TL.
Lângă intrare am studiat puțin o hartă a văii Ihlara și am constatat că mânăstirea Selime se află la capătul acestuia. După poartă încă un panou avertizează turiștii ce au și ce nu au voie să facă. Astfel nu se urcă nu se cațără pe stânci, nu se aruncă gunoaie, nu se fumează, nu se pictează stâncile cu grafitii, etc, etc. După intrare ghidul ne-a ținut o scurtă lecție de istorie despre zonă și lăcaș de cult după care am primit timp liber, nu prea generos ca durată dar suficient pentru a vizita toate încăperile și urca până sus. Tot de aici se poate începe o vizită și în Valea Ihlara.
Am început ascensiunea în șvaițerul construit. De regulă nu se alunecă pe solul din tuf vulcanic este destul de antiderapant totuși s-au amenajat destule scări și balustrăzi, este mai sigur pentru turist. Zecile de încăperi sînt legate cu tunele și pasaje între ele. Principalele încăperi aici sînt catedrala de o dimensiune de invidiat săpată în stâncă, bucătăria, școala, diferite încăperi pentru evenimente, chiliile călugărilor, grajduri pentru animale. Există curți interioare, terase, locuri de belvedere. Peisajul din jur este uimitor o mulțime de conuri din tuf vulcanic se pot vedea, se observă și ceva vegetație încă verde la sfârșitul lunii noiembrie. Zona este totuși aridă Principala atracție este totuși catedrala. Coloanele și arcadele care au fost pictate o dată sînt sculptate din tuful vulcanic. Picturile abia se mai văd.
Coborând și ieșind din mânăstire am trecut șoseaua pentru a vizita mormântul sultanului Selime aflat în mijlocul unui cimitir. Mormântul construit în acest stil arhitectural în formă octogonală este o clădire rară în Turcia. Datează din secolul XIII. Alături de mormântul sultanului se află și cel a lui Ali Pasha o fostă personalitate importantă din Aksaray.
Belisirma este un mic sat din provincia Guzelyurt. Se află aproape de atracțiile zonei precum și Valea Ihlara. Aici se află multe locuri de popas, mâncătorii. Majoritatea au contract cu agențiile de turism organizatorii excursiilor de o zi. Astfel la ora programată ai ajuns și după puțin timp vine și mâncarea. Noi am fost la restaurantul Star o mică terasă acoperită lângă un pârâu în imediata vecinătate unei moschei, dar încăperi de servit masa există și în interior. Încă de la intrare am observat că Star oferă și cazare dar dispune și de un camping. În drum spre toaletă am trecut prin restaurantul interior. Nu pot spune că strălucea de curățenie dar părea ok. Ceva local să zicem în care au loc și turiștii. Oricum în sezonul cald mai tot turistul și localnicul mănâncă pe terasă. Acolo am primit și noi toți cei 26 o masă lungă. Puteam să alegem din 5 meniuri. Totul a început cu o ciorbă de linte cred, salate și diferite mirodenii au mai fost aduse la masă. Felul doi a fost servită într-un vas de tuci foarte fierbinte. Meniul meu de pui a mai conținut orez, ardei și diferite alte legume. Ca și desert am primit baclava. Mâncarea a fost suficientă și gustoasă, m-am săturat. Și ceilalți colegi păreau mulțumiți.
Masa era inclusă în prețul excursiei. Băuturile erau ca de obicei extra, câteva prețuri de aici de la Star: Cola, fanta, sprite, cafea, icetee 7TL, apă sticlă mică 2 TL, sticlă mare 5 TL, un fresh (portocale, pepene, limonadă, mix) costă 12 TL. De alcool nici vorba aici de nici un fel.
Trimis de AZE in 06.02.20 22:59:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@AZE:
”După poartă încă un panou avertizează turiștii ce au și ce nu au voie să facă. Astfel nu se urcă nu se cațără pe stânci, nu se aruncă gunoaie, nu se fumează, nu se pictează stâncile cu grafitii, etc, etc.
adevarul e ca te vad catarandu-te pe stanci sa pictezi grafitti .
Si eu m-as fi asteptat ca si tine, ca o manastire sa arate altfel, dar asa avem parte de suprize.
La fel de interesant, dar si masa la restaurant mi se pare ok, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Capadoccia — Tinutul cailor frumosi — scris în 02.02.23 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Devrent, Zelve, Pasabag, Așiklar? Sau altă zi plină în Cappadocia — scris în 30.06.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Uchisar, Avanos și Valea Porumbeilor — scris în 15.04.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Ihlara — scris în 14.02.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Pe drumul cârtițelor — Mazi orașul subteran — scris în 15.01.20 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Cu gașca veselă prin Cappadocia — scris în 14.12.19 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Mergem, Mergem... by Cappadocia! ???? — scris în 23.11.19 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ