ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 11.08.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O zona magica cu adevarat...

Ilustrație video-muzicală
AHURA - Dervish Dance
TIPĂREȘTE

O sa incerc sa fac o scurta sinteza a zonei, a posibilitatilor de a ajunge acolo si cam ce se poate vizita (desigur destul de succint), deoarece AmFostAcolo, si intr-adevar, Capadocia este o zona magica...

Localizare:

Capadocia este situata in inima Turciei, in zona Anatolia Centrala, cea mai mare parte a ei fiind in provincia Nevşehir. In principal ea este un platou situat la o altitudine de aprox. 1000 m, strajuita de 3 piscuri vulcanice, cel mai inalt fiind Erciyes cu 3916 m inaltime si acoperit permanent de zapada. Ca si suprafata zona se intinde pe ~400 de km de la est la vest si ~250 km de la nord la sud. In perioada cat am fost acolo temperatura in timpul zilei a fost de 25-27 grade, iar noaptea ~ 15 grade.

Zona este cunoscuta in special pentru formatiunile sale geologice unice “turnurile zanelor”, orasele subterane, numeroase vestigii istorice (Goreme a devenit un important centru monastic in jurul anilor 300 si ulterior in perioada Bizantina), dar si interesanta bogatie culturala a locuitorilor.

Principalele orase din zona sunt: Kayseri, Nevsehir, Avanos, Urgup, Uchisar, Mustafapaşa (Sinasos), Goreme.

Cum se ajunge:

Cu masina: distanta rutiera Bucuresti - Capadochia este de ~1.400 km si poate fi parcursa in aproximativ 20 ore (pe ruta Bucuresti – Istambul – Ankara – Nevsehir).

Drumul Bucuresti – Istambul il gasiti descris foarte bine in mai multe review-uri aici: click aici

De la Istambul la Nevsehir sunt peste 700 km si puteti folosi O4 (E80) pana la Ankara, de acolo intrati pe E90 care ocoleste orasul prin sud spre Aksaray. Aici veti face stanga pe D300 spre Nevsehir.

De la Ankara la Aksaray veti merge o buna bucata pe langa lacul Tuz Golu (Lacul Sarat) care este al doilea lac ca marime al Turciei si unul din cele mai mari lacuri sarate din lume descris intr-un review aici: click aici

Cu autocarul: exista mai multe curse regulate intre Istambul si Nevsehir, biletul costa aprox. 20 eur si se poate calatori noaptea. Drumul dureaza ~12 ore si poate fi comod daca puteti dormi in autocar (sunt destul de multe curse de noapte). Cursele pleaca din Istambul de la Buyuk Otogar (principala autogara internationala) sau de la Harem Otogar (situata in partea asiatica vis-a-vis de orasul vechi – se poate traversa cu ferry de la Sirkeci la Harem)

Cu trenul: nu stiu sa existe o ruta directa Istambul-Nevsehir dar puteti allege un tren de noapte cu vagon de dormit fie pana la Ankara (Ankara expres) si de acolo sa luati autocarul pana la Nevsehir, sau pana la Konya (Meram Expres) si apoi autocarul pana la Nevsehir.

Plecarea din Istambul se face de la gara Haydarpasa, iar partea a 2-a a calatoriei cu autocarul dureaza 3-4 ore.

Cu avionul: aeroportul din Nevsehir este International, dar din pacate nu sunt curse directe din Romania (din cate stiu eu). Cu Turkish Airlines se poate pleca din Bucuresti (ora 10.45) cu escala in Istambul (aterizare pe aeroportul Ataturk terminalul international, de unde traversati spre terminalul intern pentru zborul spre Nevsehir). Escala in Istambul este de aprox. 5 ore. Aterizarea in Nevsehir este la ora 19.00. (pretul unui billet dus-intors este de apox. 350 eur). La aeroportul din Nevsehir se poate inchiria masina, dar sunt si multe hoteluri care asigura transferul de la aeroport. (varianta aleasa)

Atractiile turistice din zona:

Avanos – este un mic orasel (seamana mult cu Harlaul din judetul meu) la 8 km de Goreme, situat pe malul Raului Rosu (raul Kizilirmak) denumit asa datorita culorii rosietice a solului. De altfel este recunoscut pentru ceramica si olarit (sunt numeroase buticuri care vand suveniruri din ceramica realizata aici, dar si mici ateliere unde puteti sa va creati singuri un obiect de ceramca sub indrumarea mesterilor locali). O alta atractie a oraselului este reprezentata de numeroase obiecte de podoaba realizate din argint, turcoaz, alabastru, chihlimbar etc. pe care le puteti gasi la multe din buticuri. Piata centrala merita vizitata de asemenea, in special in ziua cand se aduna foarte multi producatori locali de fructe, legume, branzeturi. Dupa un tur al pietii va veti satura din degustarile oferite. In apropiere se afla Sari Han (Caravanseraiul Galben, dar pe care nu l-am vizitat) la aprox. 6 km de oras.

Derinkuyu – “orasul subteran” aici se gasesc cele mai lungi tuneluri, orase sapate in adancime pe 7-8 niveluri, biserici sapate in stanca in subteran. Este situat la aprox. 30 km de Nevsehir. (nu l-am vizitat, am inteles de la ghidul nostru ca vizita poate dura pana la o zi intreaga si nu este indicat persoanelor care nu suporta spatiile inchise).

Goreme (Avcilar) – este situat central intre Nevsehir, Avanos, Urgup si aici se gaseste cel mai mare numar de biserici sapate in stanca vulcanica (in cadrul muzeului in aer liber Goreme aflat pe lista monumentelor UNESCO). Localitatea este preferata de majoritatea turistilor care sosesc in Capadocia, datorita amplasarii foarte comode fata de majoritatea obiectivelor ce pot fi vizitate. Daca ajungeti in zona nu ocoliti restaurantul “A la Turca” care ofera delicioase specialitati ale bucatariei turce intr-un ambient deosebit.

Mustafapaşa (Sinasos) – este un oras in care para te intorci in timp. Locuit pana in 1924 preponderent de greci, cand acestia au parasite masiv zona pentru a se muta in Grecia, in present se lucreaza la restaurarea cladilor pentru a le readuce la felul in care aratau atunci. Aici se afla faimoasele Old Greek House (Asmali Konak) unde a fost turnata una din telenovelele turcesti de succes – in prezent hotel si restaurant traditional, si Gül Konaklari (Rose Mansions) unul dintre cele mai frumoase hotel uri din zona.

Uçhisar – este o localitate foarte mica dar cunoscuta in principal datorita castelului sapat in stanca cu acelasi nume. Aici se gasesc foarte multe hoteluri, pensiuni si restaurante care ofera o priveliste extraordinara asupra intregii zone, fiind si cel mai inalt punct. Va recomand sa va opriti si la restaurantul-muzeu Lila, unde puteti servi masa in interior printre multe obiecte istorice (tapiserii, sclupturi, etc.) sau pe terasa de unde aveti o prive liste excelenta asupra zonei iar bucatele tradizionale zonei sunt nemaipomenite. Aici se afla si hotelul unde am fost cazati, CCR, si despre care am scris un review aici: click aici

Urgup – acest orasel este de fapt locatia turistica principala a zonei, aici gasindu-se majoritatea hotelurilor, pensiunilor si restaurantelor din zona. Multe din casele locuitorilor sunt si astazi realizate prin saparea in stanca vulcanica si doar fatada este realizata prin zidarie. In centrul localitatii veti gasi cele mai multe magazine si buticuri pentru obiecte de suvenir si tradizionale zonei. Aici va recomand restaurantul Han Ciragan, cred ca unul dintre cele mai vechi din zona, specializat in bucatarie traditionala turca dar si internationala. Daca doriti aici puteti vizita si bucataria pentru a vedea cum se gateste.

Plimbari cu Jeep-ul in zona – am preferat sa-i spun “plimbare” desi la fata locului o sa-l gasiti cu denumirea de “safari”. Este o plimbare prin toata zona, pe drumuri mai putin folosite, gen off-road, cu traversarea multor zone de atractie si prive liste spectaculoase si care poate avea pana la 100km si o durata de 6 ore. Sunt multe variante, pentru gusturi si preferinte diverse. Pretul maxim ajunge la ~ 90 eur daca include si o masa, gustari, bauturi, etc. In general locul de plecare pentru astfel de incursioni este Goreme si Urgup.

Plimbari cu ATV-ul – este asemanator celui cu Jeep-ul, dar mai spectaculos avand in vedere ca vei conduce singer ATV-ul dupa un mic instructaj, iar zonele in care poti merge sunt parca desprinse din povesti. Pe parcursul acestei excursii grupul este calauzit de un ghid (care conduce propriul sau ATV sau scuter/motocicletta) astfel incat nu exista riscul de a te rataci. Plimbarea dureaza in medie 2 ore (pretul este de ~ 30 euro) sau mai putin, dar ATV-urile pot fi inchiniate si cu ziua. Atentie la instructiunile ghidului si la pastrarea traseului, deoarece din necunoasterea zonei sau a lipsei de experienta in conduce rea ATV-ului se pot produce accidente.

Zbor cu balonul – este un “must” pentru cei care viziteaza zona. Zborul lin pe deasupra vailor cu “turnurile zanelor” si a intregii zone iti taie rasuflarea. Adaugati la toate acestea si un pic de adrenalina si senzatii tari atunci cand nacela trece razant pe langa coroana unor copaci sau a stancilor din vaile Capadociei … sunt momente de neuitat. Plecarea intr-o astfel de calatorie incede de obicei la primele ore ale diminetii – 4.00 – cand veti fi luati direct de la hotel de catre cei care organizeaza zborul. La locul de plecare este organizat un mic dejun frugal cu ceva gustari, cafea, ceai, suc in asteptarea pregati rii de zbor a baloanelor. Urmeaza un instructaj de siguranta pentru durata zborului si aterizare, semnarea politelor de asigurare, fotografii … si decolarea. In ziua can dam zburat noi au decolat ~70 de baloane conform celor spuse de pilot. Rasaritul de soare il veti prinde obligatoriu in zbor, deoarece toate baloanele decoleaza cam odata. Durata zborului este de ~1 ora si costul de ~ 160 eur. Aterizarea va fi sarbatorita cu sampanie, o diploma de zbor cu balonul si apoi transfer inapoi la hotel.

Sfaturi utile la zborul cu balonul:

-folositi hotelul unde sunteti cazat pentru rezervarea zborului. Sunt foarte multe firme care ofera aceasta plimbare, dar nu este lipsita de riscuri, astfel incat e indicat sa alegeti o firma de incredere

-ascultati cu atentie instructiunile de siguranta pentru durata zborului si aterizare. De altfel aterizarea este cea mai dificila parte a zborului (am vazut din aer un mic incident la aterizarea unui balon, din fericire fara urmari grave)

-programmati-va zborul pentru prima zi de sedere in Capadocia, astfel incat daca vremea nu permite zborul sa va puteti reprograma intr-o zi ulterioara.

-Asigurati-va ca acumulatorul aparatului foto este plin sau aveti unul de rezerva (eu nu am facut-o si am ramas fara in timpul zborului … a trebuit sa apelez la telefon pentru a face niste poze dar nu e acelasi lucru …)

Plimbari cu calul sau magarul - pentru doritori exista si aceasta varianta. Desi Capadocia se traduce prin “tinutul cailor frumosi” cei pe care i-am vazut nu mi s-au parut deosebiti… dar …

In loc de concluzie:

va invit cu drag pe toti cei care aveti posibilitatea sa vizitati zona … merita. Desi cred ca pentru a vizita pe indelete zona ar fi nevoie de un concediu intreg, se poate si in mai putin. Am stat aici doar doua zile (prea putin) … vreo 4 ar fi fost numai bine.

(Referinte: la realizarea acestui review am folosit si informatii furnizate pe site-urile wikipedia si cele oficiale ale zonei si locatiilor)


[fb]
---
Trimis de C.Todi in 03.07.11 20:46:21
Validat / Publicat: 03.07.11 22:41:42
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 25852 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (C.Todi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 dupa spusele pilotului au fost cam 70 de baloane in aer
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[03.07.11 21:44:10]
»

Va propun ca in timp ce cititi aceste randuri sa ascultati melodia postata, am incercat sa gasesc o melodie caracteristica zonei (una cu adevarat deosebita prin aura de mister cu totul aparte) nu am gasit insa m-am oprit la acest dans al dervis-ilor.

Cu radacini in credinta persana, Sufismul a fost adoptat cu precadere de catre Islam ca fiind o transpunere interioara fiecarui individ a valorilor teologice a Islamului, si un fel de meditatie prin dans care care te face sa calatoresti spre Divinitate si aduce curatarea spirituala. Cei ce practica aceasta meditatie prin dans au fost numiti "sufi" sau "dervish".

Concentrandu-se la Divinitate un Dervish se invarte ametitor precum planetele in sistemul solar, iar bratele ridicate si deschise larg simbolizeaza numarul unu cu trimitere la faptul ca exista un singur Dumnezeu.

Robele largi infoiate creaza un efect vizual deosebit.

Sper sa placa melodia postata, se poate insa schimba!

C.TodiAUTOR REVIEW
[03.07.11 22:04:34]
»

@webmaster13... ca de obicei muzica aleasa de tine se potriveste perfect ... si apropo de aceasta melodie regret ca nu am reusit sa vad un astfel de dans "live" cat AmFostAcolo... era un spectacol fix la o zi dupa ce am plecat.

Admin
[03.07.11 22:27:55]
»

Excelent articol; a fost selectat pentru a fi inclus in MiniGhidurile AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

mecut
[04.07.11 10:18:33]
»

@C. Todi

Absolut superbe fotografiile!

Felicitari pentru ele si pentru rw. !

BERZECUS2003
[09.08.11 11:25:09]
»

foarte bine sintetizat totul, ptr cei care merg spre Antalia, cu masina, e pacat sa nu ajungeti si in Capadoccia, este un tinut de basm cu adevarat, ceva nemaintalnit, merita fiecare banut cheltuit acolo. Poti cheltui mult sau putin dupa buget, dar daca ajungeti acolo nu ratati, orasele subterane (macar unul dintre ele), balonul (cam scump dar ceva deosebit), mancarurile traditionale si nu in ultimul rand cazati-va intr-un hotel "cave"... am fost in iulie 3 nopti in Goreme... "DE VIS"...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
raduu1972
[24.09.11 21:38:14]
»

Astazi am vazut un material la Tv despre aceasta zona si abia apoi am cautat sa vad daca exista ceva si aici, foarte frumoasa aceasta zona.

nico_72
[13.01.13 16:04:25]
»

@C. Todi: Foarte frumos prezentat, detaliat... multumesc din suflet! Nicoleta

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
BERZECUS2003, C.Todi, mecut, nico_72, raduu1972
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cappadocia, o zonă magică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053215026855469 sec
    ecranul dvs: 1 x 1