GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vizită pe Coasta de Azur. Monaco, Monte Carlo, Cannes … Câteva dintre bijuteriile Coastei (era să zic … coroanei).
Wow!...
Cannes, capitala europeană a filmului, covor roșu, vedete, alea, alea... Îmi ziceam în glumă, zâmbind pe sub mustață:, O să merg pe covorul roșu pe care defilează starurile la Cannes! ”. Nu credeam că ce ziceam în șagă va fi și realitate. Dar a fost.
Pentru că vedete n-am întâlnit, dar covor roșu am avut, nu la clădirea unde se desfășoară celebrul festival internațional de film (Palais des Festivals et des Congrès), ci pe trotuarul pe care ne-am plimbat de-a lungul nu mai puțin renumitului bulevard Promenade de La Croisette.
Eram puțin dezorientat și mă întrebam de ce au pus ăștia mocheta aia roșie pe acolo: au greșit locul, urma să treacă prin zonă niscaiva staruri? Nici una, nici alta!
Pe o bună porțiune de faleză se executau niște lucrări de amenajare a acesteia, iar eventualul praf rezultat din lucrări nu trebuia să murdărească încălțările turiștilor. Pentru a ascunde, parțial, de ochii turiștilor, lucrările ce se desfășurau pe mal, au făcut un gard din panouri cu fotografii ale vedetelor din filme (normal, nici că se putea altcumva).
Separarea trotuarului de benzile de circulație pentru automobile, este făcută dintr-un gard din oțel forjat având traforat în tablă simbolul festivalului: Palme d’Or.
În partea asta a Palatului Festivalelor nu am văzut mare lucru. O parte a clădirii era împrejmuită cu un gard (mai finuț, așa, nu ca cele puse de scutieri în Piața Victoriei când se anunță vreun protest) cam de 0,8 cm. înălțime. Scopul: să nu fie deranjați, de eventualul public curios, cei ce lucrau acolo pentru pregătirea unei expoziții și a conferinței TFWA pe teme de călătorii internaționale, eveniment ce urma să înceapă a doua zi după vizita noastră (29 sept.).
Cum spuneam vedete n-am întâlnit, însă într-un mic părculeț de lângă Palatul Festivalurilor am văzut, plantate în sol, pe Aleea Starurilor (Allée des Etoiles), niște plăci metalice pe care erau amprentele palmare și autografele celebrităților din cinema (actori, regizori, scenariști) ce au fost premiați la Cannes sau și-au perindat pașii pe aici.
Sunt aici câteva sute de amprente, dintre care am reușit să imortalizez digital (era să zic pe peliculă) doar câteva dintre ele: Vanessa Redgrave, Isabela Rossellini, Tatiana Samoilova, Timotty Dalton sau a regizorului Akira Kurosawa.
Ca să fiu în ton cu această lume a cinematografului, intru în lumea lui făcând o fotografie alături de un cavaler jedi, utilizând pentru asta un panou construit special acestui scop.
Ne bucurăm de hoinăreala pe aleile liniștite și umbrite ale parcului, și, căscând gura încoace și încolo, mai facem ceva poze cu bustul regelui Christian al X-lea al Danemarcei, cetățean de onoare al orașului, cu o mică fântână arteziană cu o statuie în mijloc, și cu trenulețul de plăcere cu care te poți plimba prin zonă, apoi ne așezăm pe o bancă pentru o binemeritată odihnă și pentru potolirea foamei ce ne încerca.
O plimbare pe faimoasa Promenade de La Croisette ne dezvăluie luxul și opulența celor ce-și duc traiul aici (nu toți, doar cei foarte bogați). Citeam undeva: “Cannes este un rai sibaritic pentru cei care cred că viața este scurtă, iar păcatul are de-a face cu absența bronzului de pe piele”. Înclin să cred că așa este, de starea asta suferind, probabil, și alte locuri de prin zonă: Monaco, Monte Carlo, etc.
Promenade de la Croisette, arteră ce se desfășoară paralel cu malul mării, este mărginită, ca și Promenade des Anglais din Nisa de palmieri și are nenumărate magazine de lux cu tot felul de produse.
Mergem pe covorul roșu așternut pe trotuarul ce însoțește bulevardul. Pe cealaltă parte a arterei clădiri extrem de luxoase, hoteluri elegante cu multe stele pe firmament, edificii construite într-un amalgam de stiluri arhitectonice, cu fațade luminoase, frumos ornamentate, cu închideri ale bacoanelor din fier forjat sau sticlă.
Iar între noi și somptuasele construcții o arteră de circulație (La Croisette) cu două sensuri de circulație și două benzi pe sens, pe care “defilează”, bien sûr, mașini luxoase.
Printre ele celebrul Hotel InterContinental Carlton, un așezământ extrem de elegant prin rafinamentul fațadelor, prin serviciile oferite, care și-a păstrat renumele timp de mai bine de 100 ani. Este locul în care se cazează toate vedetele care participă la festivalul de film, nu numai datorită luxului său dar și pentru că este, s-ar putea spune, un erou al cinematografiei, el fiind locul în care s-au filmat scene pentru un film de succes.
Vegetație luxuriantă, peluze de un verde proaspăt și o statuie din bronz a unui înger ce poartă în mâini unul dintre simbolurile păcii, o ramură de palmier, obiect de artă donat de poporul rus celui francez în 2014, gest explicabil și prin puternica legătură a hotelului cu aristrocația rusă.
Cum ziceam Hotelul Carlton, la vârsta ce o are, stă încă în picioare, semeț, mândru de frumusețea sa, spre deosebire de un alt Carlton (blocul Carlton) din București prăbușit la cutremurul din 1940, motiv pentru care românii i-au zis, la vremea aia, “blocul Carton”.
La un moment dat privirea ne este atrasă de o statuie a artistei Niki de Saint Phalle, ca un totem incaș, aflat în fața Centrului de artă contemporană La Malmaison, care găzduia o expoziție a acesteia intitulată “L’ombre et la lumière”.
Aș mai menționa Hotel de Ville, o superbă clădire elegantă, care adăpostește Primăria orașului Cannes. În scuarul din fața clădirii se află un monument închinat eroilor din Primul Război Mondial.
Traversăm bulevardul și, agale, ne îndreptăm spre Portul Vechi. Aflat în vecinătatea Palatului Festivalurilor, portul găzduiește sute de ambarcațiuni de diverse tipuri. De la bărci pentru pescuit, ambarcațiuni pentru agrement, pentru activități sportive pe apă, până la iahturi de diverse tipuri și mărimi funcție de buzunarul proprietarului, cu pânze (și motor) sau doar cu motoare puternice cu care se pot face croaziere pe distanțe mai mari sau mai mici.
Vizita la Cannes, ce-i drept scurtă, a fost o experiență turistică unică.
Drumuri bune și excursii frumoase!
Trimis de Mitica49 in 12.03.20 09:50:13
- A fost prima sa vizită/vacanță în FRANȚA
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Cannes, CANNES" (deja existentă pe sait)
@Mitica49:
Tu si doamna sunteti senzationali! Felicitari.
Superb articolul, mi-a placut sa aflu nu numai un loc nevizitat de mine dar si o informatie cursiva si valoroasa, de calitate.
Intre poze mi-a placut maxim P08 cu ingerasul cu frunza de palmier si cadrul natural mediatanean cu multi palmieri.
Foarte, foarte! Bravos!
Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Mulțumesc pentru vot și cuvintele frumoase! Da, Cannes este o destinație care nu trebuie ratată. Cum vă știu plimbăreți, parcă văd un review scris de voi despre această destinație (se pare că voi avea de așteptat puțin până trece nebunia cu coronavirusul)
@Mitica49:
Frumoasă excursie ati făcut! După cum v-am mai spus, îmi doresc tare mult un sejur pe Coasta de Azur... Anul ăsta, nu cred... să fim noi sănătosi si să trecem cu bine peste nebunia asta!!! Om vedea!
Pozele sunt extraordinare! Ati reusit sa-mi colorați ziua!
Felicitări! Numai bine vă doresc!
Felicitări pentru reviewul care mi-a adus aminte de excursia pe care am făcut-o şi noi în 2012. Întretimp am uitat multe amănunte şi graţie articolului tău mi le-am adus aminte. Bineînţeles că m-am pozat şi eu pe treptele Palatului Festivalurilor şi Congreselor ca să-mi rămână amintire.
@gettyy: Coasta de Azur nu trebuie ratată, fie că e pe cont propiu sau în excursii organizate.
Mulțumesc pentru vot!
@Michi: Mulțumesc pentru vot și ecou! Mă bucur că articolul meu v-a reamintit de clipele frumoase petrecute acolo. Și încă ceva: tare bine vă stă pe treptele Palatului Festivalurilor.
Fondul sonor propus se poate sterge sau se poate schimba!
@webmaster13: Mulțumesc! Am fost plăcut surprins, am crezut că nu-i review-ul meu. Să rămână că e tare frumoasă melodia.
@Mitica49: Iti sta bine pe post de cavaler Jedi, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Cannes în 3 zile — scris în 15.09.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Cannes, Ile St. Marguerite şi Antibes — scris în 18.02.19 de krondia* din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Maretia principatului Monaco si a Coastei de Azur — scris în 17.07.17 de mijey din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Cannes - ma astepta covorul rosu — scris în 26.03.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Anonim în oraşul celebrităţilor — scris în 24.07.14 de cdiana din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Seniori la Cannes - Intalnire cu un ,,vip'' — scris în 02.12.13 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2012 Festivalul de la Cannes — scris în 24.05.16 de Jamy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ