GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cannes
Hollywood-ul european era pana acum 100 de ani un mic sat de pescari, astazi cel mai elegant, sofisticat si stralucitor oras al rivierei franceze. Statiune de lux, dar cu magazine si hoteluri accesibile tuturor buzunarelor, Cannes isi tripleaza numarul de vizitatori in timpul Festivalului de Film, perioada in care ne nimerim si noi prezenti. Bulevardele foarte largi, faleza impresionanta precum si bunul gust sunt intalnite in orice colt al orasului.
Daca pe 500 de km cat am traversat Italia, taxele de autostrada au insumat 40 de euro, ca sa mergem de la Nisa la Cannes, aproximativ 33 de km, am platit 8 euro. Daca raportam la 500 de km, autostrada de-a lungul Coastei de Azur, probabil ca va de tine titlul de cea mai scumpa din Europa. Plecam din Nisa urmand indicatiile prietenei noastre: nu trebuie sa ratati exitul LeMuy, nume cu rezonanta adanca in jargonul romanesc. Fiind furati de peisajul stancos cu sol colorat spre rosu si in lipsa navigatiei, ratam exitul LeMuy si iesim la inca vreo 8 km de pe autostrada. Acum dupa ce sa ne orientam? Harta mica dintr-un ghid nu ne indica decat orasele mari, asa ca ne mai uitam la soare, vedem cu pica umbra in unghi si incercam sa tinem est sa ajungem la mare. Ajungem la un moment dat pe un drum de tara, asfaltat si, desi nervii sunt intinsi la maxim pentru ca nu intelegem in ce directie mergem datorita serpuirii drumul, macar peisajul ce ne inconjoara este extrem de relaxant. Strabatem un drum printre ferme adevarate de tara. Dupa cativa km intalnim un munte si incep serpentinele, iar drumul se ingusteaza atat de mult, incat la unele curbe de 180 de grade, trebuie mers cu 10 km/h. Cand coboram pe partea cealalta, vedem indicatorul izbavitor: Cannes 8 km.
Cannes este in sarbatoare, festivalul de film este in plina desfasurare. Contrar asteptarilor orasul nu este aglomerat deloc, foarte multa populatie este la plimbare pe jos. Indicatoarele ne duc usor spre La Croissete, bulevardul ce gazduieste palatul festivalului de film si unde incepe nebunia. Traficul este deviat, la un moment dat un politist ne face semn sa o luam printr-un tunel... nu inteleg de ce dar intram. Dupa o spirala usor ametitoare ajugem intr-o parcare subterana desi nu asta era intentia, dar sunt zeci de locuri libere. Parcam luam liftul sa iesim, banuim ca suntem destul de aproape de covorul rosu al festivalului. Liftul da intr-un hol unde sunt doi bodyguarzi si o usa mare de sticla pe care iesim. In fata noastra o multime de fani ai filmului cu privirile si aparatele de fotografiat atintite spre... noi. Nu vedem nici un blit declansat facem cativa pasi si ne uitam in spate sa vedem unde suntem... suntem chiar in cladirea festivalului si tocmai iesisem pe o usa secundara din palat, usa principala si covorul rosu sunt la 20 de m in stanga noastra. Nu inteleg de ce ne-a ghidat acel politist chiar in parcarea cladirii, poate ne-a confundat cu cineva. Petrecem vreo 30 de minute in asteptarea vedetelor, dar locurile prinse de noi nu prea asigura o vizibilitate buna, incercam sa facem fotografii cu mainile ridicate in aer. Reusim sa vedem cateva vedete: Salma Hayek, Catherine Deneuve sau Emir Kusturica, restul sunt vedete franceze de care nu prea am auzit.
Pornim la plimbare pe La Croisette, un bulevard superb, marginit de plaje si de hoteluri impresionante cum ar fi Carlton. Bulevardul, lung de aproape 2 km, este asemanator cu Promenade des Anglais din Nisa, dar stralucirea hotelurilor, a barurilor si cafenelelor pe de-o parte si nisipul fin excelent si albastrul curat al marii pe de alta parte, fac din La Croisette un bulevard splendid in acord cu vedetele care se plimba pe el. Dincolo de plaja, yachturi clasice sau cu forme futuriste sunt ancorate in port. Portul vechi este la capatul bulevardului, ambarcatiunile mari nu au acces aici. In partea de sus, pe deal se vad ruinele vechiului fort de aparare. Intre portul vechi si Palatul filmului, mai ales pe plaja sunt amenajate mici cinematografe in aer liber, scene micute pentru concerte, locuri de intalnire pentru cineasti, baruri, teatre, restaurante etc.
La Croisette este un loc incantator, oamenii sunt imbracati elegant, masinile de epoca sunt prezente mai ceva ca la o intalnire a clubului retromobil, buticuri stralucitoare ale marilor creatori de moda, hoteluri, si blocuri cu apartamente. De curiozitate am luat o revista cu imobiliare, un apartament situat la vreo 3-4 strazi mai sus de Croisette si fara vedere la mare costa 150. 000 euro, cam cat pe Soseaua Nordului in Bucuresti.
Orasul vechi ce incepe de la capatul promenadei Croisette se numeste Suquet si are stradute inguste pline de restaurante si magazine suveniruri. Din orasul vechi, situat pe deal se poate vedea o panorama deosebita a portului vechi si portului nou cu yachturi, ambarcatiuni de pescuit, sau vase mari de croaziera. Chiar daca este extraordinar de aglomerat cu turisti in cautarea vedetelor, orasul trebuie vizitat in perioada Festivalului de Film, cand atmosfera este de sarbatoare absoluta iar stralucirea sa atinge apogeul. Orasul beneficiaza datorita climatului mediteranean de o vara lunga, ce incepe prin aprilie-mai si se termina la sfarsitul lunii octombrie, iar iarna isi intra in drepturi abia in decembrie-ianuarie cand temperatura rar coboara sub 10 grade C.
www.bloggo.ro - povestiri de vacanta
Trimis de adrian76 in 18.10.09 16:24:35
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrian76); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Eu sunt nou pe aici, de-abia am inceput sa citesc reviewurile, dar deja mi-am facut o clientela si tu te numeri prinre ea. Felicitari, imi place ce scrii si te punctez cu FB.
Multumesc Pete. Iti recomand si tie Polonia 1990, post de cand aveam 13 ani
Wow, cat era de aglomerat cand ai fost tu!
Noi am trecut prin Cannes in septembrie 2008 (cu aprox. 1 an inaintea ta) si nu era atata agitatie... insa am observat destul de multi turisti si in acea perioada, iar mimii de pe strada erau prezenti si aici, ca pe vestita Rambla din Barcelona.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Cannes în 3 zile — scris în 15.09.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Am mers pe “covorul roșu” la Cannes — scris în 12.03.20 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Cannes, Ile St. Marguerite şi Antibes — scris în 18.02.19 de krondia* din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Maretia principatului Monaco si a Coastei de Azur — scris în 17.07.17 de mijey din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Cannes - ma astepta covorul rosu — scris în 26.03.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Anonim în oraşul celebrităţilor — scris în 24.07.14 de cdiana din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Seniori la Cannes - Intalnire cu un ,,vip'' — scris în 02.12.13 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ