GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu aceasta convingere am pornit spre Riviera Franceza. Deoarece am convingerea ca cel mai bine poti cunoaste locuri necunoscute parcurgandu-le cu masina (tot asa cum un oras nou doar cu “piciorul” il poti simti cu adevarat). Am parcurs Riviera franceza dupa ce facusem un popas de cateva zile in Genova. Acomodat deja cu aerul Mediteranei, am plecat de aici in directia Cannes adica locul unde ne rezervasem pentru cateva zile o camera de hotel.
Cei 230 de kilometri care separa faimosul port Italian de nu mai putin renumitul Cannes, inseamna un drum in care vei strabate zeci de tuneluri sapate in muntii… Peisajul pe care il vei avea tot timpul in stanga directiei de mers, este de o frumusete ametitoare (la propriu- pentru ca drumul este situat mult peste nivelul Marii Mediterane). Cu toate astea albastrul mediteranean te va insoti pana la destinatie. De aceea cu greu vei rezista tentatiei sa opresti pana la destinatie, macar pentru cateva instantanee fotografice daca nu pentru a te abate de la traseul propus si a vizita macar in fuga localitatile al caror indicator iti va iesi pe rand in cale. Andora, Sanremo, Ventimiglia (in partea italiana) sau Roquebrune-Cap- Martin (de acum Franta) sunt tot atatea locuri in care ar trebui sa te opresti. Poate la intoarcere ne-am spus si am continuat sa ne indreptam spre tinta calatorie noastre, Cannes.
Hotelul pe care l-am ales – Ibis - este genul de hotel care fara sa fie foarte luxos, nu iti va oferi niciodata surprize neplacute. El nu se afla chiar in centrul orasului Cannes, dar nota bene, avea o parcare proprie si oricum era situat chiar langa plaja (Plage La Bocca), Autobuzele naveta te pot (pana seara tarziu) duce pe orice distanta contra unei sume modice (1 euro), asa ca in cele 8 zile cat am stat in Cannes, masina noastra s-a cam odihnit. Noi nu. Era totusi un prim concediu pe care il faceam fara copii, asa ca hai sa-l numim o “a doua luna de miere”. Copiii ne-au cam lipsit, dar energia de a cunoaste locuri noi, nu.
Plaja din Cannes – la prima vedere - o dezamagire. Asa cum se poate vedea dintr-o copie a unui tablou apartinand lui Joseph Contini, expusa chiar langa faleza (vezi foto), timpul (sau mai bine zis valurile marii) au micsorat considerabil suprafata plajei propriuzise. Cu toate astea, bucuria de asculta pe plaja doar valurile marii (nu si cine stie ce muzica data la maximum ca pe la noi…) te face repede sa uiti acest necaz. Pana la urma Cannes (ca si vecina sa Nisa) nu cred ca are ca punct forte plaja sa.
Oricat ai incerca sa fugi de clisee, daca te afli in Cannesa te vei plimba pe faimoasa Croisette iar pasii te vor conduce pana la urma evident tot la… Palatul Festivalului. Chiar daca nu am avut privilegiul sa ne aflam la Cannes in timpul prestigiosului festival, faimoasele trepte si covorul rosu pe care se regasesc in fiecare an mai toate starurile filmului mondial, erau si de aceasta data aglomerate. Nu de celebritati, ci de turisti dornici sa traiasca macar pentru o clipa iluzia celebritatii. Pe platoul din fata Palatului Festivalului, va trebui sa calci cu putin respect daca nu vrei sa calci pe amprentele celebritatilor ce si-au lasat aici pentru eternitate pretioasa dovada a trecerii pe aici. Catherine Deneuve, Anthony Quinn sau Gerard Depardieu sunt numai cateva exemple… (vezi foto si cu alte renumite nume)
Dupa ce te vei fi plimbat prin port si vei fi oftat la vederea elegantelor yachturi (a caror chirie de ancorare pe zi, pot echivala cu costurile concediului tau) nu vei scapa de oftat nici mai tarziu, atunci cand vei privi vitrinele magazinelor de lux. Daca nu ai venit insa la schoping, atunci meriti cel putin sa te pierzi prin labirintul de stradute care la orele serii sunt pline cu mese asezate provocator. La prima vedere spectacolul seamana cu cel pe care il poti vedea in orice oras din Grecia (chiar si in plina criza…) cu diferenta ca aici totul este cu adevarat rafinat. Dupa ce cu greu vei gasi o masa si mai greu iti va fi sa comanzi ceva din ce ti se poate oferi. Pentru ca totusi te afli in Provence, ca specialitate a locului ar fi bine sa incerci una din numeroasele retete de preparare a ratei De ex. “rata cu sos de coacaze” (rendez-vous francais). Asta nu insemna ca daca vei opta pentru o portie de “calamari umpluti la cuptor in sos provensal” sau un “muschi de vita in crusta de mustar de Dijon” vei fi dezamagit. O masa in doi daca nu vei alege un vin prea scump nu va depasi 60 de euro.
Daca tot suntem la capitolul culinar, dar mai ales pentru ca ne aflam totusi in Provence o vizita intr-o piata este si ea obligatorie. Nu de alta dar la doi pasi de lumea stralucitoare si uneori cam artificiala din Cannes, poti vizita o traditionala piata a la Provence. Chiar daca nu ti-ai propus neaparat sa cumperi ceva, nu vei fi nici aici dezamagit. Numeroasele produse “de casa” incepand cu dulceturi, gemuri si terminand cu mirodenii te vor face précis sa regreti ca nu ai la indemana si o bucatarie in care sa iti incerci si tu maiestria. Chiar si asa, nu am plecat cu mana goala si am cumparat vreo 10 stridii. In cei 12 euro pe care i-am platit au fost incluse si doua pachetele de unt, o lamaie si desigur nelipsita bagheta franceza. Asa ca nu ne-a mai ramas decat sa cumparam si o sticla de vin si astfel ne-am onorat terasa hotelului si cu un capriciu care la un restaurant obisnuit ar fi avut un cu totul “alt scor”.
Desigur Cannes inseamana mai mult decat aceste mici placeri turistice. Bastionul Sainte Marguerite datand din sec XI (altfel spus locul intemnitarii faimoasei masti de fier) sau muzeul Castre (din incinta castelului medieval) sunt cel putin doua din obiectivele ce nu ar trebui ocolite. Am ramas totusi cu regretul ca nu am ajuns sa vizitam manastirea Saint Honorat datand din secolul IV (situata pe insula cu acelasi nume).
Cele 6 zile pe care le-am petrecut in Cannes au fost mai mult ca sigur insuficiente ca sa putem spune ca am vazut ce era de vazut.
Cannes a fost insa si locul de plecare spre Nisa si desigur Principatul Monaco. Dar despre asta intr-un reviews viitor.
.
Trimis de cristidu in 08.02.12 19:39:14
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristidu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Cannes - stralucire maxima" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.
De asemenea, ar fi de mare ajutor, un review separat, despre hotelul la care ai stat acolo.
Multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Cannes în 3 zile — scris în 15.09.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Am mers pe “covorul roșu” la Cannes — scris în 12.03.20 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Cannes, Ile St. Marguerite şi Antibes — scris în 18.02.19 de krondia* din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Maretia principatului Monaco si a Coastei de Azur — scris în 17.07.17 de mijey din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Cannes - ma astepta covorul rosu — scris în 26.03.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Anonim în oraşul celebrităţilor — scris în 24.07.14 de cdiana din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Seniori la Cannes - Intalnire cu un ,,vip'' — scris în 02.12.13 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ