GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bruxelles si ale lui legende
Oleaca de preambul
Anul acesta am ales special pentru vizita perioada 15-20 aug. Stie cineva de ce? Pentru ca in aceasta perioada a fost editia a 18ª – 2012 – a covorului de flori. Asa ca timp 3 zile (pentru ca restul de 2 zile le-am petrecut la Disneyland) am aprofundat cunostintele turistico-paraditoare de picioare-dar imbietoare pentru ochi si minte bruxeleze.
Sa incepem.
In prima zi, dis de dimineata pe la 9, ora locala, aterizam pe Zaventem. Zbor foarte bun, tovarasi de calatorie civilizati. Neamurile ne asteptau cu paine si sare (in ochi). Trec peste pupaturi, lacrimi, vorbe de duh gen “aaa, te-ai tuns de toti banii!!”. Nuuu, nu eu, stati linistiti, la urmatoarea intalnire voi avea aceleasi bucle, mostenire de familie.
Ziua respectiva a fost destinata familiei, pt ca in Belgia, ca si in Romania dealtfel, fiind sarbatoare, era zi libera. Nu stiu daca stiti, dar in Belgia sunt cele mai multe zile libere din UE. Adica 24. Va dati seama? Inca un concediu plin. Seara am mers la Foire pentru oleaca de distractie. Daca se intampla sa ajungeti pe acolo, accesati site-ul lor si urmariti/printati/folositi bonurile de reducere pentru distractii.
Gata. Sa inceapa plimbarea de a doua zi.
Ne-am trezit devremeeee. Eu pe la 7, pentru ca nu mai aveam somn, si pentru ca vara nu dorm (hi, hi) iar domnisoara S (mi-a atras atentia ca titulatura de “fi’mea” este prea grosiera) cu galeti de apa rece aruncata in mecla, cu fanfara si salve de tun, pe la 10. Pai asa??? Sarim peste ce-a urmat, dar pentru cei interesati va putem arata urmele lasate :)
De unde credeti ca vom incepe plimbarea primei zile bruxeleze?
Exact! Grand Place.
Traseul a fost: Grand Place – Covor de flori – Primaria – Maison du Roi – Manneken-Pis – pauza ca sa manance lautarii (a se citi pauza pentru indesarea pe beregus in jos, a celor mai bune waffle cu capsuni/nutella, pentru bustarea energiei si self-esteem-ului) – Muzeul costumelor si dantelei
Grand Place
De data aceasta (spre deosebire de alti ani) eu si domnisoara S, am folosit cu incredere transportul in comun. Acestea fiind zise, coboram din autobuz la statia Gara Centrala, si o luam la pas pe stradutele bine cunoscute si pline de farmec, spre Grand Place. Acolo ne asteapta o mare de flori si o mare de oameni. Piata era impodobita cu habar n-am cate ghivece de flori. Superb, superb. O sa va convingeti din fotos.
Flower carpet
S-a desfasurat intre 15-19 august, iar tema acestui an a fost Africa. Tema aleasa s-a inspirat, spun organizatorii, din diversitatea culturilor, oamenilor, culorilor continentului african. Si acest lucru se vede in minunea finala obtinuta. Va dati seama cata munca a fost? M-am intrebat: oare ce fac cu florile dupa?
Intregul tablou l-am admirat de la balconul Primariei (5 euro de persoana), dar si de la balconul Maison du Roi (1,5 euro de persoana). Cat timp am stat la coada in Primarie, ca sa ajungem la balcon (cca 20 min) am fost urmariti non stop, ca sa nu facem fotografii. Afise cu aparatul foto taiat, erau puse la tot pasul. Cred ca am stat cu totul cca o ora.
In piata am mai stat o ora, ca sa facem turul complet (nu de alta, dar sa pot da sansa tuturor sa ma calce pe bombeu, ca ma stiti fata finuta) si ca sa pot face poze la toate cele jde milioane de flori.
Date interesante:
- primul covor de flori din Grand Place – 1971
- din 1986 evenimentul are loc o data la 2 ani.
- 300 de flori/mp, 1600 de mp acoperiti de flori in GP
- 12 luni de munca in spatele expozitiei
- begonia este floarea simbol a Belgiei (produce peste 80 mil de flori anual)
Mai departe.
Maison du Roi
Am intrat apoi sa vedem si Musee de la Ville (muzeul orasului Bruxelles) din Maison du Roi
Biletele au costat: eu - 4 eur, donsoara S (intre 6-18 ani) – 2 euro, plus cate 1,5 euro accesul la balcon.
Sunt multe lucruri interesante inauntru: o colectie minunata de portelanuri, statui, argintarie, tapiterii, picturi; garderoba lui Manneken-Pis, tur de vizitare adecvat celor mici, pe grupe de varsta, carora li se da un carnet cu informatii si intrebari despre acestea, mi-a placut ideea f mult. Nu as vrea sa intru in detalii, doar cateva repere va dau:
-muzeul are 2 etaje
-puteti petrece linistiti cca 2 ceasuri, cel putin, departe de lumea dezlantuita, printre frumuseti incantatoare (la obiecte de arta ma refer, ca sa fie clar, domnilor :))
-garderoba Manneken-Pis este la etajul 2, si ocupa o camera intreaga. Fiecare tara are unul sau mai multe costume nationale reprezentative. Nu stiu cate outfit-uri sunt, dar sigur Paris Hilton ar fi invidioasa.
-Sunt tururi “ghidate” gratuite, in anumite zile ale saptamanii.
Manneken-Pis
Daca mergeti pe strada L’Etuve, care se afla in stanga Primariei, ajungeti si la Manneken-Pis, care este la a 3 a intersectie pe stanga, cu strada Chene. Daca nu ar fi multa lume care face poze, ati trece sigur pe langa, fara sa va dati seama. Anul acesta, l-am vazut a nspea oara, si a fost prima data cand l-am prins natur, adica dezabiat.
Mi-aduc aminte cand l-am vazut prima data am exclamat: “Asta-i tot? ”. Faima este cu mult mai mare decat inaltimea lui de 61 de cm. Statuia originala, aceasta expusa fiind o copie, se afla la Palatul Regal
Legende, legende: Acest pisacios din bronz, este simbolul orasului Bruxelles. Statuia in sine este o replica, cea originala, din piatra s-a pierdut, dupa ce a fost furata de multe ori. Mai este un Manneken-Pis in orasul Geraardsbergen (cititi-l cu voce tare, dar sa fie cineva langa voi, ca sa va ajute la deznodat limba). Cele doua orase – Bruxelles si cel "usor" de pronuntat – s-au certat indelung pentru ideea: “ cine este cea mai frumoasa din tara”... aaa, pardon: “care-i cea mai veche statuie din tara”. Iar G city a castigat. Dar pisaciosul din Bruxelles a castigat la faima, asa ca 100-0 pt pisaciosul bruxelez.
Sunt mai multe legende care romanteaza frumos ideea de conceptie a pisaciosului. Castiga puncte detasat, legenda care spune ca acest copilas ar fi stins eroic, printr-un act extrem de natural, fitilul unei bombe care ar fi distrus orasul, in timpul unui asediu.
Alta legenda spune ca ar intruchipa baietelul unui om bogat al timpurilor lui, care s-a ratacit prin oras. Tatal disperat a pornit in cautarea lui si l-a gasit facand ce face si acum, in gradina unui cetatean.
La inceputul strazii L’Etuve din Grand Place, in coltul din stanga, in dreptul unor coloane, este o alta statuie importanta pentru turisti, cea a lui Everard Serclaes – un erou local care a luptat pentru alungarea flamanzilor din oras si care in final a fost asasinat pentru acest fapt. Statuia sa aduce noroc si ajuta la indeplinirea dorintelor (la fel ca banutul din Fontana di Trevi, este?). Legenda spune ca turistii care ating bratul drept al statuii, se intorc garantat la Bruxelles. La mine s-a creeat un fel de perpetuum mobile. Il frectionez putin pe brat, dupa ce ma bat cu marea de chinezi care-l inconjoara, la fiecare vizita. Si nu m-a dezamagit. Va provoc sa-i faceti o poza singur singurel. Aproape am platit cu viata pentru acest lucru.
Muzeul costumelor si dantelei
Pornind pe aceeasi strada L’Etuve, a doua strada la stanga, pe partea stanga a strazii Violette, ajungem la Muzeul costumelor si dantelei
Biletele au costat: 4 euro - eu si 3 euro - donsoara S.
A fost infiintat in 1977 si colectia sa a fost completata atat prin achizitii cat si prin donatii. Este un muzeu extrem de girly, dar fara asa de mult roz. As dori sa vad un domn vizitand pe acolo. In momentul in care l-am vizitat, 16 aug, dupa masa, eram singure in tot muzeul.
Puteti sta lejer cca 2 ore, daca va place genul acesta de “arta”. Mie mi-a placut.
M-au incantat costumele altor vremuri. Pragmatismul vremurilor acestea imi tot dadea ghes la tot felul de lamuriri: cat timp le lua femeilor acelor timpuri sa se imbrace cu 10 straturi de haine, iar daca le venea sa faca dublu pi ce faceau? , cum reuseau sa poarte in timpul receptiilor si cu ce efort, 10-20 de kile de haine cu bijuterii si alte alea? Cum reuseau sa mearga sau sa danseze cu pantofi atat de incomozi? Iar despre dantele, ce sa mai spun? O minune. Mi-a placut asa de mult, incat la iesire eram ferm convinsa ca intr-o viata anterioara am trait in acele vremuri.
The end!
Episodul urmator si ultimul, va arata printre altele, minunile Palatului Regal.
Trimis de MCM in 30.11.12 12:28:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MCM); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@MCM:
”Cum reuseau sa mearga sau sa danseze cu pantofi atat de incomozi?
Păi, cam cum reuşesc şi fătucele din zilele noastre să meargă pe şi cu aşa-numitele "platforme"...
În altă ordine de idei, am înţeles că la Maison du Roi aţi plătit şi accesul pe balcon. Totuşi, de la fotografii, văd că ai urcat în balconul primăriei. Ai vrut să vezi şi cum arată covorul de pe parte cealaltă a pieţei? De ce te-ai zgârcit şi nu ai pus şi o poză a covorului de flori făcută din Casa Regelui? Mi-ar fi plăcut să pui cât mai multe poze, pentru că acesta este un eveniment rar (din doi în doi ani) şi nu sunt mulţi care să ajungă să-l vadă.
Şi, în final, o mică observaţie, dacă tot îţi place să primeşti ecouri.
Sper să nu te superi, dar cred că sună mult mai bine originalul Tapis de Fleurs, decât Flower carpet, don't you think?
@MCM: Citind reviewul tău mi-am amintit cât de dezamagită am fost eu cand l-am vazut prima data pe Manneken-Pis. Satuia poate trece neobservată, nouă ne-a luat ceva vreme până am descoperit-o, am trecut de două ori pe lângă ea.
Covorul de flori este superb.
@MCM
... hei, hei... am zis 'io sa scrii dar... la asa viteza? ... sau era... in... sertar chestia si nu ne-ai spus? Iar ne dai peste cap cu viteza ta? ... mai Floricică!... Esti... esti... relentless!... Tot timpul iti structurezi, forma reviewului? Le bibilesti in asa fel incat, cadrul este un mediu ajutator pentru cititor. Sincer... nu ma-s putea plange, daca as fi un nou venit si cu ochii cazuti pe reviewul tau
”Everard Serclaes – un erou local care a luptat pentru alungarea flamanzilor din oras si care in final a fost asasinat pentru acest fapt.
ASTA ERA! Lumea este euforizata de un pici (nu e vina lui, sireacul!), si uita ca sunt oameni care si-au dat viata sau familia pentru propria lor natiune! Everard este si astazi in mintea celor cu parul nins, un erou. Ce mai poti spune,.... Everard fiind si omorat pentru ideile si atitudinea lui... Kill your Idols!...
@MCM: Un scurt ecou inainte de a o tuli in weekend Frumos "tapis de fleurs" din Bruxelles, nimic de zis, si taaare mi-as dori sa-l vad si eu intr-o buna zi, insa... tot mai mult imi place "el sábado de las alfombras" ("sambata covoarelor"), unde sper sa ajung din nou la anu'. Se tine intr-un frumos sat din Galicia, in ultima sambata din mai, daca nu ma insel, si toaaaate strazile satului sunt pline cu covoare de flori, ceva spectaculos. Nu va mai zic cum miroase!! Nu stiu ce fac cu florile a doua zi in Bruxelles, aici venea masina si le matura; (
Pup, mi-a placut.
Apropo de P06 şi P07 - Belgia e patria natală a multor personaje de BD (benzi desenate, pentru cei ce nu-s pasionaţi). Drept pentru care, au pus chiar şi de un muzeu.
Poate mergi şi acolo data viitoare.
Să amintim că tot din Belgia provin Asterix şi gaşca lui, Ştrumfii, Luky Luke, Spirou şi destule alte personaje mai mult sau mai puţin celebre, care au încântat copilăria multor generaţii.
@MCM
Si eu sunt fascinata de costumele de epoca si "le caut cu lumanarea "prin muzeele lumii. Desigur doar doamnele din inalta societatea purtau straturi peste straturi, pe care nu le puteau imbraca singure; femeile simple se imbracau mult mai lejer. Corsetele erau adevarate aparate de tortura, care le obligau sa stea drepte si le impiedicau sa manance si sa respire cum trebuie... noroc ca a aparut intr-o zi Coco Chanel, care ne-a scapat pe noi de acest chin.
@Costi
Pantofii cu platforme din zilele noastre sunt mici jucarii pe langa platformele care se purtau in Italia in sec. XV, care ajunsesera sa fie atat de mari incat au fost interzise prin lege la un moment dat. Si pentru cine este obisnuit cu tocuri, sandalele "romane " sunt un chin. Pana la urma totul tine de moda si de obisnuinta... iar voi barbatii nu veti intelege niciodata "cat si mai ales de ce, sufera baba la frumusete ".
@webmaster: multumesc
@Costi: dupa cum ai vazut ti-am dedicat cateva fotografii. Da asa este, am vrut sa vad si din partea cealalta, desi realizezi ca este acelasi lucru. Pont pentru vizitatorii covorului de flori din 2014: mergeti doar pe balconul Masoin du Roi, este mai ieftin, nu stati la coada si nu este aglomerat. Si de acum incolo te asigur ca voi avea grija ce gandesc. De ce? Pai, daca mi-ai ghicit gandurile. Exact asa am crezut si eu cand am scris review-ul. Ca suna mai frumos Tapis de Fleurs. Tu as raison mon cher ami.
@gettutza: vezi? Exact ce am scris si eu. Daca nu esti atent, poti trece usor pe langa Manneken-Pis.
@Alex_Macedo: Ei, cand am inspiratie, am inspiratie. Multumesc, deja se simt cornitele Review-ul mi-a iesit natural azi dimineata, pana s-a trezit domnisoara S. Iar structurarea scrierilor se trage de la structurarea vizitelor.
@alinaro: atunci vom astepta un review despre strazile cu flori din Galicia. Multumesc, vacanta placuta.
@Dragos: imi propusesem sa merg inca de asta vara, dar pentru ca cineva, nu spun cine, s-a trezit tarziu in prima zi alocata vizitarii, mi-a dat programul peste cap. Dar, exista mereu un "la anu' ". Mai era in program si Muzeul ciocolatei, care este de asemenea f aproape de Grand Place, dar am ajuns cu 15 min inainte de inchidere si nu ne-au mai lasat sa intram.
@Diaura: si nu numai ca ne-a scapat de chin, dar Coco Chanel ne-a facut cadou si pantalonii. Intr-adevar, costumele de epoca si dantelele sunt frumoase. Si mie imi plac.
frumos, tare frumos povestit.
P15 deosebita - imi plac in general si in special aceste vitralii
lLa garderoba muzeului Mannekenn Pis spui ca erau si costume populare din diverse tari, intreb, asa retoric, ai vazut si un costum romanesc??? probabil ca nu, sigur ai fi scris
Si in alta ordine de idei spui ca statuia cu pricina a fost furata si originalul nu mai exista, sa ma bucur ca se fura si prin alte tari civilizate, stii cum e cu capra vecinului... ?
Bravos, felicitari pentru stil si prezentare, astept cu interes urmarea
@amero: multumesc pt incurajari Si mie imi plac foarte mult vitraliile. Sunt 2 costume specifice romanesti, vezi P16 si P17. Am sa mai atasez o poza cu ciobanasul.
acum le-am descoperit, pozele reprezentand costumele, deh... de 1 Decembrie mai pierd si eu sirul...
felicitari inca o data
”P16 [AUG-2012] Primul costum specific Romaniei, care dateaza din 1987. Sa fi fost o prevestire?
Nu ne-ai fost explicat ca Pisaciosul, e de fapt marinerul Dl. Goe.
Pe cand citim un review al Domnisoarei S. ?
Chiar îți ieși review-ul aista precum un păsăroi de ogradă tras la foc iute printr-o baie de untură de gâscan cât să-l înmoaie și-apoi repejor cu el în cuptor la foc molcom, pân'-o prinde culoarea ceea arămie... Felicitări!
Haa! Ce-avem noi în... ce-avem noi în... P14?
Așa-i că vasele alea din plan apropiat îs pentru ciorbă de burtă și nu pentru lichidu'-ăl maroniu de face zaț și caimac de-i zice... facea... ceafa... afcea... ptiu!... cafea?
@TraianS: Hi, hi, tare!!! O sa vedem un rw domnisoara S doar daca ar avea legatura cu wazap, feisbuc, mess, face time, sau daca viata ei ar depinde de asta (si nici atunci)
@bog68: ma omorasi!!! Dom'le ce poate face cafeaua asta din oameni, vad peste tot ibrice. Eu vad doar stramosul aurit al Cupei Europene, tras la xerox: P
Parca lipseste ceva. Nu credeti?
http://www.youtube.com/watch?v=NrVKsWx_CKc
--
rezolvat - adaugat ilustratia video-muzicala propusa (vezi imediat sub titlul) [nota webmaster]
@wm: multumesc
@le_maitre: multumesc maestre . Acestea fiind zise "dumneavoastra n-ai" mai fost pe nicaieri sa ne mai povestesti?
@MCM:
Ma Chère Madame: bineînţeles că mai fusei prin oareşce locuri (cu ultimii bănuţi scoşi de la naftalină însă mărturisesc că nu mă încumet în a scrie slove mai mult sau mai puţin meştesugite referitoare la excursiuni dintr-un simplu motiv - cele două locaţii despre care ar fi vorba au fost dezbătute în ultimele luni prin rw-uri excelent documentate şi puse în pagină.
Să mă explic: este vorba de Verona şi Veneţia...
Păi ce să mai scrie săracu' de mine când cu onor stimaţii noştri colegi de sait au scris amplu şi elegant despre subiectele de mai sus?
Poate o sa încarc cevaşilea "pozne", de amorul artei fotografice.
Mă-nclin!
P. S. Mi-adusei aminte o mică remarcă: P20 cu "Mihai Albu" fu demenţială!!!
@le_maitre: hi, hi. Mersi, desi in capul meu suna mai degraba: "MA, eat this". In mod sigur ca am sa-ti fac capul calendar prin PM (si tie) despre Venetia, pt ca voi pleca in februarie. Stay tuned.
In alta ordine de idei, scrie totusi, niciodata nu sunt suficiente informatii, si sigur tu ai vazut cu alti ochi cele doua VV-uri.
@MCM:
Cu cea mai mare plăcere îţi stau la dispoziţie, adică-s "tunat".
În rest, sugestiile Dvs îs binevenite ca întotdeauna şi i'll keep that in mind!
Zi însorită in cuget şi simţire!
Am terminat de lecturat volumul I dedicat Bruxelles-ului, plin de speranță pentru volumul al doilea... Recunosc cu oarecare jenă (ptiu-ptiu-n sân!), că aista mi-a plăcut mai abitir.
Fotografiile postate au substanță, mai ales comentariile însoțitoare. Nu pot să nu remarc tâlcul ascuns al textului de la poza nr. 25, unde instrumentele de tortură sunt etalate în evantai. Dacă ar fi fost prevăzute și cu baterii, cunosc câteva doamne amatoare de astfel de ”torturi”...
Cu plecăciune, al dumneavoastră etc, etc...
@zapacitu: Multumesc.
Eee, ma straduiesc si eu sa scot niste vorbulite cat mai destepte . Intr-adevar, primul rw a fost mai arid, mai comme il faut pentru stadiul incipient de organizare a unei vizite la Brux. Iar volumul al doilea, mama lui, nu se scrie singur, degeaba i-am tot facut cu ochiul.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea II) — scris în 28.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea I) — scris în 23.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Bruxelles, orasul cladirilor dantelate — scris în 13.05.22 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Nici prea prea, nici foarte foarte — scris în 03.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Bruxelles - două nopți în decembrie — scris în 17.12.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2019 Tur ghidat în Primăria orașului Bruxelles — scris în 06.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Vizit Leuvain — scris în 29.05.20 de RADUKU din TECUCI - RECOMANDĂ