ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2012
DE rora
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Inceput de septembrie in Bruxelles (continuare)

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne-am cazat la hotelul Mondo Leopold (vezi impresii) si am iesit sa vizitam imprejurimile.

Fiind seara nu am plecat prea departe. Ne-am interesat la hotel ce putem vizita –desi stiam de pe net- am luat o harta si ne-am facut programul pentru zilele urmatoare, mai ales ca nu aveam prea mult timp la dispozitie. Ne-am hotarat sa vizitam punctele cele mai importante.

Se circula foarte usor in Bruxelles, mai ales cu metroul dar si cu tramvai si autobus. Noi am folosit doar metroul.

A doua zi, 2 septembrie, am mers sa vizitam vestitul Atomium –modelul gigantic al atomului de fier, la scara de 1 la 165 miliarde, unde am avut placuta surpriza sa primim audio ghide in limba romana.

Atomium a fost construit in zona care a gazduit marile expozitii internationale, Heysel, in Parc des Expositions- unde se afla o serie de cladiri ridicate special pentru expozitia din 1935.

Constructia care a cucerit inimile si a devenit unul dintre simbolurile orasului-Atomium- a fost construita pentru Expozitia Internationala din 1958. Ea trebuia sa ramana doar 10 ani dupa care urma sa fie demolata. Un film care ruleaza in una dintre sfere arata toata munca depusa pentru ridicarea costructiei. Format din 9 sfere unite prin tuburi, aceasta a fost creat pentru a simboliza enormele evolutii ale tehnicii secolului al XX-lea. Din sfera de sus, aflata la inaltimea de 102 m si la care se ajunge cu liftul, se poate vedea o minunata panorama a zonelor invecimate.

Langa Atomium se afla Bruparck o zona de relaxare unde se pot desfasura multe activitati. Se poate merge la Oceade-pentru relaxare in apa, la Kinepolis unde sunt 26 de cinematografe, sau la Mini-Europa unde se pot vedea peste 300 din cele mai renumite puncte de atractie din Europa –cladiri in miniatura.

Dupa amiaza am ajuns in Grand Place (Piata Mare), loc incarcat de istorie, o piata de o rara frumusete datorita cladirilor impunatoare care se afla acolo. Este locul unde se desfasoara festivalul anual al berii. Noi am prins a doua si ultima zi a lui.

Numele olandez al pietii era Grote Markt si era principala piata comerciala a orasului. In apropiere erau odata mlastini care au fost secate permitand astfel sa se poata construi.

Ramai impresionat cand intri in piata.

Pe toate laturile ei se afla cladiri impunatoare: Maison du Roi (Casa Regelui), Hotel de Ville-primaria, casele ducilor si breslelor: Le Cornet-casa breslei constructorilor de nave cu un fronton superb in stil italiano-flamand; La Louvre-renumita pentru statuia lui Romulus si Remus care sug de la lupoaica-cea de la care vine si numele casei (la luvre); Le Renard (vulpea) casa vanzatorilor de articole pentru barbati. Numele provine de la unul din arhitectii ei, Marc de Vos. Le Sac-casa dogarilor si a tampalrilor. La Brouette (roaba) casa vanzatorilor de untura-astazi e o cafenea. Pe colt se afla Le Roy D’Espagne (casa regelui Spaniei). Apoi Muzeul orasului Bruxelles. Langa Casa regelui se afla La Chambrette de l’Amman (casa lui Amman). Casa din mijloc Le Pigeon l-a gazduit pe Victor Hugo in 1851. La Chaloupe d’Or (salupa de aur) in varful careia se afla o statuie a sfantului Bonifaciu.

Casa ducilor de Brabant, Copacul de Aur-Casa berarilor cu emblemele aurite de hamei si grau, care are la subsol un mic muzeu al berii.

Le Cygne (lebada) unul din cele mai bune restaurante din oras. Initial a fost casa breslei macelarilor, apoi a devenit taverna si un camin adoptiv pentru Marx si Engels, locul in care au terminat in 1848 Manifestul comunist.

L’Etoile (Steaua) este cea mai mica dintre casele de aici. Sub arcada se afla statuia lui Everard’t Serclaes-cel care a fost ucis in 1388 pentru ca apara orasul de puternicii duci inamici. Se crede ca statuia aduce noroc locuitorilor orasului.

La festivalul berii am aflat ca acolo exista 500 de tipuri de bere. Este si un panou afisat cu toate aceste soiuri. Si numarul de capace aferent pentru fiecare pahar. Se procedeaza in modul urmator: se sta la coada pentru achizitionarea unui numar de capace de bere si 2 jetoane. 1 capac valoreaza 1 euro. Cu 3-4 capace se ia o bere, iar jetoanele se dau ca garantie pentru pahare. Deci le dai si le iei la fiecare transa de bere. La final, dupa ce ai terminat capacele, predai jetoanele si primesti contravaloarea lor.

Are loc si o parada locala in timpul careia cateva dintre felurile de bere sunt prezentate de cate un grup imbracat in haine specifice zonei, care dau ocol pietei tinand in mana pahare foarte mari cu berea respectiva.

Am gustat 5 feluri de bere, insa doar prima mi-a placut, celelalte avand diferite esente: cuisoare, visine etc asfel si culoarea varia de la bere blonda, bruna, roz etc.

Dupa ce tocmai terminasem capacele si restituisem jetoanele am auzit un cuplu de romani ca se intrebau cum se procedeaza si am putut, in deplina cunostinta de cauza sa le dam informatiile necesare.

Pe 3 septembrie am revenit in Piata Mare pentru a vedea cum arata fara corturile berarilor. Frumusetea cladirilor ramane aceeasi si parca sunt mai impunatoare.

Am ajuns apoi la renumitul Manneken-Pis, micuta statuie a carei metoda de a furniza apa pentru fantana aflata sub ea este mai putin obisnuita. Statuia are o garderoba de circa 800 de costume si a fost rapita de 3 ori: in 1745 de catre englezi, in 1747 de catre francezi, in 1817- cand a fost gasita sparta in bucati si apoi asamblata. Noi l-am gasit imbracat, dar erau mari sanse sa nu fie. Insa toate statuietele care il infatiseaza nu au niciun costum...

Bruxelles are 19 comune/sectoare, fiecare cu consiliul orasenesc, administratie si politie proprie.

Orasul de jos sau (orasul vechi) poarta aceasta denumire deoarece pentru a ajunge la el pur si simplu cobori. O serie de locuri si cladiri iti incanta privirile si aici.

Palace Royale (Palatul Regal) a facut parte din Palatul ducilor de Brabant. Constructia a inceput in 1820 dupa un incendiu care a distrus cladirea anterioara. Leopold al II-lea l-a modificat intre 1865-1909 in stil Ludovic al XVI-lea. Citisem ca Palatul este deschis pentru vizitare intre sfarsitul lunii iulie si inceputul lui septembrie. Nu stiam insa unde se opreste acel inceput de luna si bucuria noastra a fost mare cand am constatat ca pe 3 sept il putem vizita, gratis. Camerele –cele care se viziteaza- pastreaza spendoarea initiala. Au fost adaugate expozitii de bun gust: masti africane, tabloruri apartinad unor epoci, fotografii personale si ale familiei regale.

Cand desupra Palatului flutura steagul insemna ca regele este acolo. Toate zilele cat am stat in Bruxelles, deoarece drumurile noastre treceau inevitabil pe acolo, steagul a fluturat.

In fata Palatului Regal se afla Parcul Bruxelles fost domeniu de vanatoare al ducilor de Brabant. Alaturi de statuile in stil francez si de fantanile ornamentale se gasesc aici diverse ornamente in forma de scoici.

De cealalta parte a Parcului Bruxelles se afla Palais de la Nation sediul guvernului Belgiei din 1830 pana in prezent.

Intamplarea a facut ca locatia hotelului in care am stat sa fie pe aceeasi strada cu Parlamentul European, aflat in l’Espace Leopold. Belgienii il numsc in deradere Caprice des Dieux, datorita asemanarii cladirii cu cutia in care este ambalata branza cu acelasi nume. Acoperisul din sticla curbata se ridica pana la 70 m inaltime si se vede din orice punct al cartierului.

Bineinteles ca am vrut sa vedem conditiile in care lucreaza reprezentantii nostri, mai ales ca intrarea este libera si, de obicei se viziteaza. Prima data am fost acolo duminica 2 sept. si doar am facut fotografii. A doua zi, cand in parlamentarii se intorceau din vacanta, mergand la centrul de informare ni s-a spus ca toata saptamana nu se va vizita, deoarece este o problema de securitate. Am constatat insa ca grupurile organizate, care aveau deja programare puteau intra.

Parlamentarii au o gara speciala unde ies chiar in intre cladirile Parlamentului. Din pacate n-am gasit niciunul romanesc sa ne putem afilia.

A trebuit sa ne multumim cu fotografiile si filmul facut in exteriorul cladirilor. Oricum, luni, zona era insufletita de prezenta celor care se intorceau la lucru.

Piata Petit-Sablon este o alta locatie de vizitat. Piata are un parc propriu care dateaza din 1890. Fiecare stalp din gardul de fier forjat care inconjoara parcul are in varf o figura din bronz a unui barbat care reprezinta o breasla. Locul cel mai important este detinut, deasupra fantanii, de o mare sculptura care ii reprezinta pe contii Egmont si Hornes, decapitati in 1568 din cauza protestelor nereusite impotriva exceselor conducerii spaniole. Deasupra pietii se zareste Palatul d’Egmont construit in 1534 fosta resedinta a ducilor de Egmont, astazi gazduind o parte a ministerului belgian de externe. Palatul nu se viziteaza, insa gradinile lui, da.

In Les Marolles-cartier muncitoresc dezvoltat datorita comertului si muncii dogarilor si fierarilor troneaza o cladire care m-a impresionat prin maretia ei-Palais de la Justice (Palatul de Justitie), edificiu imens cu o suprafata de peste 20.000 mp, devenit celebru dupa ce au fost scoase la lumina planurile sale. La terminarea sa, in 1883 era una dintre cladirile cele mai mari din Europa. Pentru construirea lui a trebuit sa fie demolata o mare parte a cartierului spre nemultumirea locuitorilor. Totul in aceasta cladire este la scara mare: “sala pasilor pierduti” are 3400 mp, intrarea are 42 m inaltime. Impunator este si domul sau aurit. Nu l-am vizitat desi intrarea este gratuita, dar l-am inconjurat.

Cea mai lunga si totodata cea mai veche strada din Bruxelles, Rue Haute se afla tot aici in cartierul muncitoresc. La capatul ei, de pe Petite Ceinture se gaseste Porte de Hal ultima poarta medievala a orasului care s-a pastrat, fiind salvata de la distrugere pentru ca a servit ca inchisoare. Poarta a fost construita in secolul al XIV-lea si a fost transformata radical in secolul al XIX-lea intr-ul stil fals-medieval la moda pe atunci.

O alta strada semnificativa din cartierul muncitoresc este Rue Blaes faimoasa pentru piata de vechituri din Piata Jeu-de-Balle.

Am mai vizitat Biserica sfantului Iacob, am trecut pe langa Biblioteca Regala, Muzeul englez de instrumente muzicale.

In ziua plecarii-marti, pentru ca aveam avionul la ora 18,30 am predat dimineata camera, dupa micul dejun, am lasat bagajele la hotel si am plecat intr-un tur final. Am luat Bus-ul turistic pe linia albastra, pentru a mai fotografia si vedea cateva din zonele in care nu am ajuns.

Dupa aceasta ultima experienta ne-am intors la hotel, am luat bagajele si am mers cu metroul pana la gara Midi, de unde am luat autocarul spre Charleroi. Zborul spre tara a fost fara intarziere.


[fb]
---
Trimis de rora in 03.10.12 05:48:58
Validat / Publicat: 03.10.12 07:07:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6100 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rora); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Corturile berarilor din Grand Place.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[03.10.12 07:06:54]
»

Mutat la rubrica "Descopera Bruxelles si imprejurimile" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

MCM
[03.12.12 20:15:42]
»

Am rememorat alaturi de tine plimbarile mele prin Bruxelles.

Pentru corectitudinea informatiilor te asigur ca in P21 nu este MIM - Muzeul Instrumentelor Muzicale. Este cladirea fostei farmacii Delacre, din Rue Montagne de la Cour, cum mergi dinspre parcul Mont des Arts spre Place Royale, pe partea stanga. MIM este cateva cladiri mai incolo, dupa curba

In P10 este chiar cladirea Primariei, daca mai ajungi la Bruxelles iti recomand o vizita inauntru, si urcatul in turn. Panorama este extraordinara.

In P 12 este Maison de l'arbre d'or care are in varf statuia aurita ecvestra a lui Charles of Lorraine, adaposteste Muzeul berarilor si este singura cladire din Grand Place care este detinuta de catre o gilda, cea a berarilor.

In aceeasi poza in partea dreapta a cladirii Muzeului berarilor belgieni este Maison du Cygne, denumirea venindu-i de la lebada de pe fatada. Aici a locuit cativa ani Karl Marx. Iar cladirea mica din dreapta este Maison de l'Etoile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MCM
[03.12.12 20:41:14]
»

In P11 este o parte a Casei Ducilor de Brabant - Maison des Ducs de Brabant, care sub aceeasi fatada aparent simetrica cu mult auriu, adaposteste de fapt 7 case care apartin mai multor gilde/bresle (morari, dulgheri, tamplari, sculptori, zidari, pietrari). Este de fapt asimetrica pentru ca sunt 7 cladiri si numar impar de travee. Gildele sunt reprezentate pe frontonul casei prin "Abundenta" - L'Abondance

Cladirea se afla pe latura perpendiculara pe grupul de cladiri din P12, adica toata latura de est a frumoasei Grand Place

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
drumet
[09.12.13 17:44:04]
»

Multumesc pentru plimbarea prin Brussel, apreciez.

Este un oras drag mie, am fost acolo pe vremea cand GPS nu exista, iar pozele erau pe hartie. Adica in 1998.

Am stat langa Place Schuman, Rue de Confederes.

In Place Schuman era cladirea in cearceaf, cea din azbest, ce s-a-ntamplat cu ea?

monaserban
[05.05.14 15:45:22]
»

cu se circula in Bruxell. am achizitionat un sejur in iunie si hotelul nostru este la 15 minute de statia de metrou; exista masini sau tramvaie; cat costa un abonament?

Nyc
[10.03.15 14:51:23]
»

Buna ziua. Ce transfer imi recomandati de la aeroport in centru?

roraAUTOR REVIEW
[10.03.15 15:07:24]
»

@Nyc - Noi am mers cu autobuzul/autocar pana la Gara Midi apoi cu metroul pana la destinatie. In functie de locatie, verificati daca este alt mijoc de transport care sa va lase cat mai aproape.

monaserban
[10.03.15 15:46:53]
»

@monaserban - am luat de la birou info un abonament 72 h 14 Euro; de la aeroport la gara cu autobuz 21 - 4 euro biletul

Nyc
[10.03.15 17:42:26]
»

@monaserban - Multumesc frumos. Deci cu abonamentul de 72h, pot calatori si extraurban?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
drumet, MCM, monaserban, Nyc, rora
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bruxelles şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057927846908569 sec
    ecranul dvs: 1 x 1