GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea II)
Voi prezenta aici impresiile mele din plimbarea efectuată a doua zi prin Bruxelles, pentru cele din prima zi vezi impresii.
Am plecat de la cazarea noastră în jurul orei 9, am mers pe jos puțin până la stația de metrou Sainte Catherine și de aici cu metroul până la stația Métro Gare Heisel apoi iar pe jos pe indicatoare până la Atomium, prima destinație a acelei zile.
Atomium a fost construit în 1958 pentru Expoziția Universală de la Bruxelles pentru a ilustra unul din subiectele prezentate, „Utilizarea sigură și pașnică a energiei nucleare” și a rămas acolo ca atracție turistică, muzeu și punct de belvedere. Restaurarea majoră de la începutul anilor 2000 l-a făcut poate cea mai populară atracție din capitala Belgiei.
Este o construcție metalică modernă ce reprezintă o moleculă de cristal de fier mărită de 165 de miliarde de ori: 9 bile de oțel cu diametrele de 18 metri, atomi de fier, așezate în vârfurile și în centrul unui cub unite prin tuburi de 3 metri în diametru, legăturile dintre atomi. Are înălțimea de 102 metri și greutatea de 2.400 tone. Este impresionant!!
Se află pe Platoul Heysel, în Place de l'Atomium 1, are site, atomium.be, unde se pot afla mai multe informații despre expozițiile pe care le găzduiește, despre accesibilitatea bilelor, prin lift, scări normale sau scări rulante, despre restaurantul și micile magazine, despre sfera destinată copiilor. Tot aici se găsește programul de vizite și tarifele diferențiate pe categorii de vârstă.
Aș fi vrut să urcăm, mi-ar fi plăcut niște poze de la 100 de metri înălțime cu împrejurimile, dar timpul, veșnica mea problemă în excursii. Se pot vedea Centrul de expoziții cu cele cinci palate în stil art deco și Mini-Europa, clădiri din Europa micșorate de 25 de ori, am trecut pe lângă intrare. Se vede și Stadionul Regele Baudouin construit pentru Expoziția Universală de la Bruxelles din 1935.
De aici am plecat spre centrul orașului. Ne-am întors la Stația Heisel și cu metroul, cost 2,20 euro de persoană, am ajuns la Stația Parc. Atenție la hartă, sunt câteva corespondențe unde se pot schimba liniile, important este să știi stația finală pentru a vedea obiectivele turistice dorite!!
Am ajuns la Parcul Bruxelles (Parc de Bruxelles) , cel mai vechi parc din oraș, interesant prin copacii care-l înconjoară, ramurile lor nu formează coroane ci, tăiate și împletite formează la înălțimea coroanelor o bandă verde, gazda mai multor Statui care-l înfrumusețează. Am admirat fântâna arteziană, aleile și florile de primăvară, narcise și ghiocei galbeni.
Lângă Parc se înalță Teatrul Regal (Théâtre Royal) și Palatul Regal (Palais Royal) , o clădire în stil neoclasic, cu patru niveluri. Este reședința oficială a monarhiei belgiene din anul 1934 când a fost finalizată. Impresionează prin fațada impunătoare cu coloane corintice și un fronton central, împodobită cu sculpturi și basoreliefuri cu teme mitologice și istorice. La fel de impresionante sunt birourile regale și sălile de recepție pentru evenimente oficiale, săli mari și elegante, decorate cu opere de artă, mobilier de epocă, interiorul palatului fiind deschis publicului numai vara, noi Am Fost Acolo în aprilie.
Am vizitat parcul, am pozat palatul și am plecat apoi spre Catedrala Sf. Mihail și Gudula (Cathédrale Sts Michel-et-Gudule) din Rue du Bois Sauvage 15, biserica sfinților patroni ai orașului Bruxelles. Are site, cathedralisbruxellensis.be, este deschisă zilnic între orele 8 și 18, se vizitează gratuit mai puțin Cripta și Muzeul Comorilor Bisericești la care se plătește o taxă diferențiată. A fost construită pe parcursul a trei secole începând din anul 1225, s-au mai făcut și alte adăugiri, lucrări de restaurare, ultima, masivă, finalizată în anul 1999 devenind unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură gotică brabantină, cea mai mare și mai frumoasă catedrală din Bruxelles, fiind biserica în care au loc nunțile și înmormântările regale. Ne-am oprit, am admirat și pozat Fațada cu Turnuri gemene de peste 60 de metri înălțime, placate cu lespezi aurii, împodobită cu numeroase statui și detalii sculptate, cu figuri de sfinți și garguie care-i dau un aer mistic și solemn. O Scară amplă și înaltă, urcă la cele trei porți de intrare în biserică, pe care am pășit și noi în Interiorul vast și luminos care face Catedrala și mai impresionantă. Navele sunt separate prin Coloane masive, iar Vitraliile colorate realizate în secolele 15,16 prezintă scene biblice și istorice. Altarul principal și Amvonul sunt capodopere de artă barocă, impresionante sunt și cele două Orgi, una clasică și una modernă, folosite în timpul concertelor și slujbelor. Catedrala are o și Criptă subterană unde se pot vedea rămășițele bisericii romanice originale și alte artefacte istorice.
Am părăsit Catedrala și trecând pe lângă Statuia Regelui Baudouin, bust din bronz așezat pe un soclu de piatră și pe lângă Banca Națională a Belgiei, o clădire neoclasică, cu o fațadă monumentală, decorată cu coloane și sculpturi, cu un interior impresionant ce include și un interesant Muzeu cu o bogată colecție de monede și bancnote istorice.
Am mers apoi la Galeriile Regale Sf. Hubert (Galeries Royales St Hubert) pe care voiam să le vedem, galerii mari cu magazine de lux, sunt vizitate anual de peste șase milioane de bruxellezi sau turiști.
Construite pe la mijlocul secolului 19, au fost primele galerii comerciale din Europa, cuprind trei galerii regești, Galeria Reginei, Galeria Regelui și Galeria Prinților. Inspirate de palatele italiene din secolul 19, acoperită pe toată lungimea de un acoperiș de sticlă pe structură metalică adăposteau peste 70 de magazine de lux, astăzi doar 54 și peste 100 de apartamente funcționale și astăzi. Se găsesc magazine de bijuterii și buticuri de lux, produse de patiserie, gofre și biscuiți, ciocolaterii belgiene și magazine tradiționale, cafenele și tot felul de restaurante... . Există și o Librărie, un Cinematograf de artă, un Teatru Vodevil și cel mai valoros Teatrul Regal. Am pozat doar celebra Biscuiterie Dandoy aflată la ieșirea dinspre Rue des Bouchers – Strada Măcelarilor, stradă pietonală pe care apoi ne-am plimbat. Am vrut să mergem pe aici pentru a poza clădirile frumoase ce o străjuiesc dar și pentru a ajunge la altă statuie celebră, o fetiță de bronz, de doar 50 de centimetri, cu părul prins în două codițe, stă ghemuită și face pipi pe o piatră gri – albăstruie. Este Jeanneke, sora mai mică a lui Menneken, încă nu a împlinit 50 de ani, a primit și un nume asemănător, Jeanneke Pis, pusă acolo pentru a restabili egalitatea între bărbați și femei?!?! , sau pentru a revitaliza interesul pentru mica alee - fundătură și restaurantele ei?!?! . Mai nou colectează fonduri pentru diferite organizații, monedele aruncate de vizitatori în fântână pentru a avea noroc, a li se îndeplini dorințele inclusiv cea de a reveni la Bruxelles cum spune povestea, iar cuplurile care trec pe alee sunt și vor rămâne fidele.
Cui i-e sete, nu știu dacă apa fântânii este potabilă, poate să și-o potolească la Berăria Delirium (Delirium Café) cu una din cele peste 200 de tipuri de bere ale Fabricii Delirium.
De aici am plecat tot pe jos pe Bulevardul Anspach și prin Piața veche a cerealelor (Vieux Marché aux Grains) unde am găsit Fântâna Galanteria (Fontaine Gallantérie) care oferă oamenilor apă prin robinete, cailor în bazinul superior și câinilor în bazinul mai mic de pe sol. Fântâna este împodobită cu o sculptură, o tânără ce pleacă de la fântână cu două vase pline cu apă și un tânăr care se oferă să o ajute. Este foarte aproape de Piața Sf. Ecaterina despre care am scris în articolul trecut și apoi spre cazare pentru puțină odihnă și pentru prânz.
După masă vroiam să văd altă parte a orașului. Am plecat iar cu metroul din Métro Gare St. Catherine până la Métro Gare Merode și pe jos la Parcul Jubileului (Parc du Cinquantenaire) cum mai este numit Parcul celei de-a cincizecea aniversări. A fost construit în timpul Regelui Leopold al II-lea pentru aniversarea a cincizeci de ani de independență fiind inaugurat în anul 1880. Are circa 30 de hectare și formă pentagonală, ca și orașul care îl găzduiește. Am trecut pe la Fântâna în care se jucau, nu se bălăceau nefiind apă, niște copilași, și ne-am oprit la Monumentul Jubileului, Arcul de Triumf de la intrarea în Parc. Construit inițial cu o singură arcadă a fost inaugurat odată cu Parcul dar pentru cea de-a șaptezecișicincea aniversare a fost mărit și adus la forma actuală cu trei Arcade. Arcul este decorat cu sculpturi și basoreliefuri care ilustrează momente importante din istoria Belgiei, printre ele, opt Statui „Provinciile Belgiei” așezate la baza celor patru coloane, de o parte și de alta. La anumite ocazii este abordat, sub arcade, tricolorul belgian. Deasupra arcadelor se află Carul „Brabantul ridicând steagul național” turnat din bronz, sub car este un showroom la care se urcă pe o Scară spiralată, mai nou și cu un Lift, carul fiind încadrat de două Terase, puncte de belvedere.
Cele două aripi ale Arcului sunt amenajate ca muzee. În aripa de nord, în Musée royal de l'armée et de l'histoire militaire, mai simplu Muzeul Armatei Regale, se pot vedea arme, scuturi, steaguri și armuri, tunuri și tancuri, avioane și nave militare, uniforme militare din diferite perioade.
Aripa sudică este ocupată de Musées royaux d'Art et d'Histoire, Muzeele Regale de Artă și Istorie ce prezintă artefacte din antichitate, Orientul Apropiat, Iran, Egipt, din Roma și Grecia, artă creștină bizantină și orientală, arheologie națională și arte decorative europene. În acest parc am admirat frumoasele lalele. Tot aici este și o Expoziție de mașini emblematice, Autoworld.
Aici vizita noastră prin Bruxelles de a doua zi s-a terminat, nu și plimbarea pentru că am revenit în zona cazării, la Restaurantul Amedeo vezi impresii, pentru o pauză mai mare. A fost o zi frumoasă, ne-am plimbat lejer prin oraș, era încă sărbătoare și puține mașini pe străzi, mulți turiști și localnici, multă liniște, vreme bună. Mergeți acolo și nu veți regreta!
Trimis de mprofeanu in 28.10.24 13:29:25
- A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
- Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mprofeanu: Am citit și văzut fotografiile din cele două episoade de până acum și sper că urmează și al treilea. Nici nu știu ce să zic că-mi place mai mult din tot ce am văzut. Cred că totul . Clădiri superbe, parcuri, catedrale, totul e foarte frumos.
Mă gândesc cu spaimă că de-o fi s-ajung pe-acolo, dilema de a alege între bere sau ciocolată va fi foarte mare. Că și ciocolată și bere, nu. Ar însemna să mă întorc acasă cu avionul cargo.
Dar până oi ajunge eu acolo, mă bucur că am ocazia să citesc și să văd Bruxelles prin ochii și condeiul (tastatura) dumneavoastră.
@Pușcașu Marin: Ciocolata este extraordinară, am degustat-o a treia zi, cam 1 euro bucățica la ciocolateriile de top, Wittamer pentru că la Marcolini nu se vindea la bucată. Sunt mult peste Leonidas. Nu vreau să mă mai gândesc la ea. Cred că merită și berea deși nu mă prea pricep...
Mulțumesc frumos pentru ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea I) — scris în 23.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Bruxelles, orasul cladirilor dantelate — scris în 13.05.22 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Nici prea prea, nici foarte foarte — scris în 03.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Bruxelles - două nopți în decembrie — scris în 17.12.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2019 Tur ghidat în Primăria orașului Bruxelles — scris în 06.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Vizit Leuvain — scris în 29.05.20 de RADUKU din TECUCI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Scurtă plimbare prin Bruxelles pe ploaie și prin vânt — scris în 20.03.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ