GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hosgeldiniz - BIne ati venit! Merhaba! Ca asa se saluta Turcia!
Mi-am propus sa inghesui intr-un articol informatiile pe care eu le-am avut si unele le-am testat la fata locului despre Bodrum.
Türkiye için aşk – Dragoste pentru Turcia
Inainte de perioada mea AFA-ista am ales de mai multe ori drept destinatie de vacanta Turcia. Asa am ajuns sa ma indragostesc de Turcia. Rezonez cu aceastat tara si ai ei oameni. Imi place mult felul de a fi al turcilor – negociatori, vanzatori din nastere. Si daca mai rupi cateva cuvinte in limba turca, mai amintesti si de Hagi, Gica Popescu, Mircea Lucescu, esti de al lor. Eu mai am si avantajul mustatei si a tenului mai inchis.
Turcia are un simbol indiscutabil, pe Ataturk, cel care a creat la inceputul secolului trecut Turcia moderna, Republica Turcia si al carui nume sau imagine este asocita multor locuri.
Cu masina
Daca am fi mers cu masina ne-ar fi trebui 16 ore, spune maps, si am fi parcurs 1143 km. Ruta recomandata ar fi fost Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Targoviste (de Bulgaria) – Yambol –Melnita – Lalapasa – Lueleburgaz – Muratli – Tekirdag – feribot – Bandirma – Balikesir – Manisa – izmir – Milas – Bodrum. Mie mi-ar fi placut sa traversez insa in Asia pe la Canakkale si apoi via Edirne – Kesan - Edremit – Aiyvalik – Izmir, adica pe malul Marii Egee, pentru peisaje.
Cu avionul
Nu am ales nici una, nici alta, ci serviciile Turkish Airlines, care zboara la Bodrum via Istanbul, zborurile cumulate durand 2 ore la care se adauga timpul aferent escalei, pentru care la Istanbul este bine sa luati in calcul 2 ore, altfel exista riscuri, aeroportul Ataturk fiind unul foarte tranzitat. Turkish Airlines ne-a placut, dar ne-a si dezamagit. Ne-au placut confortul din aeronavele lor foarte mari (inclusiv pe cursele interne), scaunele foarte comode si tetierele lor, dotarile cu monitoare pentru filme si jocuri, accesul internet (sau intranet de fapt), papica din avion. La bagaje insa au dat chix si cand am ajuns la Milas / Bodrum si la intoarcere la Bucuresti, recuperarea acestora durand in ambele cazuri 1 ora. Mai adaugam si intarzierea de peste 3 ore la intoarcere (!).
Aeroportul MIlas / Bodrum este la 36 km distanta care se parcurg in 35 minute pe un drum expres foarte bun, dar cu ceva mai multe curbe in apropierea orasului.
Situare
Bodrum face parte din provinicia Mugla, situata in sud-vest-ul Turciei si este un oras – port la Marea Egee (Ege Deniz). Se intinde pe o suprafata de 650 kmp in sudul Peninsulei Bodrum. Aceasta este plina de golfuri care gazduiesc plaje si multe posibilitati de a petrece activitati pe apa. Emblema orasului este Castelul Bodrum. Populatia orasului este de 36.000 locuitori, cu suburbii 100.000.
Meteo
In lunile de vara precipitatiile tind catre zero in aceasta regiune a Turciei. Numarul mediu de zile ploioase este 1 – 2 pe luna in aceste luni, ceea ce face o mare diferenta fata de conditiile meteo de pe litoralul romanesc. Maxima termica inregistrata 51 grad C, ouch! Temperatura medie vara este de 34 grade C. Temperatura apei marii 22 la 26 garde C, dar inertia termica faca ca apa sa fie buna de scaldat pana la sfarsitul lui Octombrie. Pe scurt clima meditaraneana.
Mobilitate
Deplasarea pe distante mici si medii (pana la cateva zeci de km) se poate realiza cu microbuze, care circula cu o frecventa mare si par destul de confortabile oferind conditii bune. Noi insa ne-am inchiriat masina din aeroport si am avut mobilitatea dorita. Traficul este cel specific turcesc, aduca un haos general bazat pe tupeu si cine are masina mai mare si mai tare. Datorita strazilor inguste si ambuteiajelor veti intalni in trafic multe mopede. Iar prietenul meu din Romania – waze-ul - a dat aici de doua ori solutii total gresite. O data m-a bagat pe o straduta cu panta de vreo 45 grade, la vale, ingusta cat masina plus 50 cm si care avea o sicana, un “S” strans la mijlocul ei. A trebuit sa dau cu spatele in panta, sa evit mopedele si curiosii si sa ies inapoi la drumul mare.
Bodrumul este un oras intins pe colinele din jurul portului maritime dezvoltat la malul Marii Egee. Casele sunt albe, uneori cu zugraveli albastre, asa cum se intalnesc si in Grecia. Sa fie de vien apropierea de insula Kos (Grecia), nu stiu?
S-a pastrat o regula de arhitectura locala si anume: constructiile sa nu fie inaltate cu mai multe de 1 etaj. Acestea au forma paralelipipedica si nu au acoperisuri inclinate.
Stradutele sunt insirate ciudat si dezordonat in teren. Ulite mici si inguste fac legatura intre strazile mai importante.
Haideti sa vizitam putin orasul! :Luati o harta in mana si sa pornim.
Mai intai de la vest la est pe malul marii unde sunt mai multe obiective si prin alte coclauri.
Morile de vant
Inca din anul 1960 faina necesara populatiei din Bodrum era obtinuta cu ajutorul morilor de vant. Acestea sunt situate pe un deal al peninsulei formate intre Golful Gumbet si Golful Bardakci, unde se afla si portul. Accesul la acestea se poate face cu masina in 5 minute de la port, pe strada Osman Nuri Bilgin. Desi multa lume le viziteaza, trebuie spus ca acestea nu mai sunt functionale, au ajuns o ruina, doua din cele trei nemaivand nici macar palele. Merita sa urcati pe culmea unde sunt morile mai mult pentru perspectiva care se deschide.
Mausoleul din Halikarnas
Despre Halikarnas si a sa minune antica am povestit separat aici vezi impresii. Tot aici ati aflat de unde se trage cuvantul mausoleu.
La mausoleum (templu) se poate ajunge pe jos din port in maxim 10 minute urcand una din strazile perpendicular pe malul marii si care duc in strada Turgutreis. Intrarea 10 TL.
Portul Bodrum
Portul este indiscutabil alt reper principal al orasului. Aici e vanzoleala mare datorita atat celor care doresc sa gaseasca posibilitati de petrecere a timpului pe mare cat si a proximitatii celorlalte obiective.
O plimbare in port, in special seara, va ramane de neuitat.
Aici ne intampina statuia lui Herodot - parintele istoriei, a Artemisiei – sotia si sora lui Maussolos, si a lui Maussolos – satrapul care a condus in sec 4 iH si de care este legata istoria Halikarnasului, denumirea antica a Bodrumului.
Destinatia maritima cea mai cautata cu plecare din portul Bodrum este Insula Kos, care se si vede in zare. Calatoria pe apa dureaza ca. 50 minute fiind ofertata de multi operatori dornici sa isi atraga turistii pe ambaractiunile lor. Preturile sunt de la 18 la 27 eur, ultima cu catamaranul.
Nu este insa singura destinatie ofertata aici in port. Excursii se oragnizeaza si catre Dalyan, Efes, Pamukkale si Turgutreis. Se ofera si un tur al satelor. O atractie o constituie si o vizita la Parcul Delfinilor (unde puteti inota cu delfinii). Se mai ofera si safari-uri, scufundari, rafting si multe altele. Toate preturile sunt negociabile aici in port si de fapt aici in Turcia.
Castelul din Bodrum
In extremitatea estica a portului (principal) se gaseste Castelul din Bodrum, al carui silueta se remarca din multe puncte de belvedere.
Este in fapt o cetate medievala ridicata partial cu pietrele prabusite din Mausoleul de la Halikarnas.
Castelul, afirm eu, ar fi cel mai vizitat obiectiv din Bodrum, daca ar fi deschis. Incepand din acest an pentru urmatorii inca doi, castelul a intrat intr-un amplu proces de renovare si este inchis.
Castelul a fost ridicat in secolul 15 de Cavalerii Sf. Ioan. In prezent gazduieste si Muzeul de Arheologie Submarina, care este unul din cele mai mari muzee de acest gen din lume si singurul din Turcia. Peste an se organizeaza aici si diferite festivaluri culturale.
Muzeul maritim
Muzeul maritim se afla in spatele castelului si prezinta istoria marina a Bodrumului prin documentele si exponatele existente aici. Este totodata expozitie permanenta de scoici de mare. Deschis iarna de la 10 la 18, vara de la 11 la 20, lunea inchis.
Bazarul
Continuam plimbarea spre est si traversam bazarul. Acesta are o “strada” principala aproape paralela cu malul marii si alte cateva ulite care la unul din capete se intersecteaza in fel si chip, la celallat capat insa ramanand doar calea principala in lungul careia se insira magazinele.
Forfota din bazarele turcesti este inconfundabila. Aici se vand mii de produse de catre mici (nu foarte mici) comercianti, care incearca sa te atraga in fel si chip in magazinele lor, uneori insistent, pentru unii usor deranjant. Arta negocierii este ridicata la rang de meserie, de cinste, aici in Turcia. Este aproape o jignire pentru un comerciant turc sa nu negociezi pretul produsului cu el.
Poti plati fara probleme in lire turcesti (TL), USD sau EUR. Noi ne-am nimerit intr-o perioada in care lira turceasca era in cadere libera. 6,5 TL pentru 1 EUR la sosire si deja 8 la plecare. Prin urmare era pacat sa nu negociezi si cursul la care transformi pretul propus de negustorul turc in alta moneda. O surpriza placuta si mare pentru mine a fost posibilitatea de a plati la multi dintre comercianti cu cardul. Bazarul ofera produse de la cele mai ieftine si indoielnice pana la produse de calitate. Oricum raportul calitatea pret al marfurilor vandute aici este mai bun decat in Romania.
O imagine faina ofera bazarul dupa lasarea intunericului acesta fiind frumos luminat.
Terasele
Dupa traversarea bazarului lung de vreo 300 metri intram in zona teraselor. Bine, terase erau inserate si in zona bazarului, dar acum urmeaza numai terase.
Faleza trece prin mijlocul teraselor. “Sediile” teraselor cu bucataria lor sunt pe stanga falezei cum venim noi, pe dreapta fiind mesele asezate la aer, unele chiar pe malul marii. La una din ele ne-am rasfatat si noi in ultima seara, am urmarit apusul de soare, am mancat bunatati, am baut un vin frapat sec si usor (ba mai multe) ….
Portul mai mic
Traversam si zona teraselor care se mai intinde pe alti vreo 300 metri, de un loc de joaca pentru copii si de incalecat camila sau de jucat sah in aer liber cu piese gigant si ajungem intr-un nou port, mai mic decat cel principal, de unde venim.
Va recomand sa faceti poze pe Podul Iubirii, o punte ce conduce catre una din danele de imbarcare in vapoare.
Plaja
Dupa acest loc de plecare in largul marii se afla plaja publica din Bodrum (Kumbahce) – Kumbahce Halk Plaj, una mica si inghesuita.
Muzeul Zeki Muren
Aproximativ in aceeasi zona, dar putin mai departat de mal, este casa artistului Zeki Muren, cantaret turc.
Alte obiective care merita a fi trecute in agenda de calatorie, dar care nu sunt pe malul marii, sunt:
Teatrul antic
Sa urcam acum catre artera principala care strabate Bodrumul oarecum prin extremitatea lui nordica. Este drumul expres cu 2 benzi pe sens care vine de la aeroport si merge spre extremitatea peninsulei la Turtugeis. Chiar la strada mare e gaseste Teatrul Antic.
Aici pot fi admirate ruinele unei constructii cu 5.000 de locuri ridicata tot in perioada lui Maussolus, in secolul 4 iH. Mai multe morminte antice din piatra au fost descoperite aici.
Alte “ziduri”
Ruinele Pedasa se situeaza la nordul drumului expres. Pedasa este poate cel mai bine pastrat oras antic din zona, acesta datand din secolul 5 iH. Santierul arheologic este si acum activ, in expansiune.
Poarta Myndos se gaseste la sud de soseaua de astazi. Ea a avut ca rol sa protejeze orasul Halikarnas.
Turnul Otoman a fost ridicat in sec 18 in scopul protejarii portului de atacurile piratilor.
Turnul Tigrului este situat pe dealul care domina portul si a fost ridicat pe timpul lui Maussolos.
Shopping
Cu siguranta pentru multi turisti un obiectiv il reprezinta si Centrul comercial Oasis un fel de mall situat la soseaua principala. Dupa cum vedeti nu am inclus la shopping bazarul, pentru ca mi se pare o contradictie intre notiunile de shopping si bazar. Dar centrul comercial Oasis este destinat acelui shopping pe care l-am descoperit cu aparitia mall-urilor.
Rezervoarele de apa
Orasul Bodrum are foarte multe (cred ca zeci) de constructii mari, semisferice albe din piatra, care sunt marcate pe harta drept rezervoare de apa. Nu stiu rolul lor exact, dar cred ca are legatura cu clima si lipsa apei din surse natural in lunile secetoase.
De la Ema remarca: supeeerb!
Trebuie adaugat si ca Bodrum este o destinatie mult iubita de turci, acestia alegand Bodrumul si imprejurimile pentru petrecerea timpului liber. Orasul este unul care traieste active pana tarziu in noapte, multe cluburi tin treaza atentia celor care au venit sa se distreze in Bodrum. Este viata si distractie!
Atentie la folosirea roamingului, este scump!
Ne-a placut la Bodrum! Si va recomandam sa ajungeti la Bodrum!
Gule! Gule! Pa! Pa!
Numai de bine! :))
Trimis de Dan&Ema in 16.09.18 08:00:14
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Dan&Ema: Superbonus pentru prezentarea posibilităților de vizitare și distracție în Bodrum. Și nouă ne-a plăcut orașul turcesc cu forfota specifică, aromele și culorile nenumărate, cu portul înțesat de ambarcațiuni și castelul din povești.
Am observat în peninsula Bodrum acele rezervoare de apă cu albe cupole strălucind în soare; am fotografiat și eu câteva. Se numesc sarniçs și reprezintă cisterne tradiționale de colectare a apei, unele construite din piatră încă din vremea Imperiului Otoman. În provincia Mugla sunt circa 250 de astfel de construcții.
Cu un diametru de aproximativ 7 m cisternele colectau apă de ploaie (uneori și firave izvoare naturale) pentru a fi ulterior utilizată în irigații și adăparea animalelor în lunile secetoase. Apa de ploaie se prelinge pe cupolă și e colectată de un șanț/canal circular, apoi se scurge printr-un orificiu în rezervorul interior (vezi P24).
Mulțumim pentru articolul-sinteză.
@tata123:
Foarte interesanta completarea referitoare la cisternele rezervor.
Trebuia sa aiba legatura cu cat de pretioasa, a se citi rara, este apa pe aceste meleaguri toride in lunile de vara si foarte uscate de fel.
In alta ordine de idei, multumesc pentru aprecieri. Si ma bucur o data in plus ca sunt venite de la tine care ai strabatut si tu aceste meleaguri si esti un tip atat de documentat.
Multumesc!
Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Pentru mine până acum, Turcia înseamnă Bodrum.
Am fost acolo într-o excursie cu cataramanul din Kos.
Mi-a plăcut să mă plimb alături de voi și sa-mi reamintesc atmosfera turcească din port... pe faleză... din bazar...
Imaginarea orașului văzut de la morile de vânt...
Am gustat bucatele turcești alături de berea Efes la o terasă pe faleză.
Amintiri frumoase. Mulțumesc pentru reîmprospătarea lor.
Felicitări.
Toate cele bune.
@ANILU:
Da, erau multe catamaranuri care navigau intre Bodrum si Kos.
O asemenea plimbare as fi facut si eu dar am ales alte optiuni de petrecere a timpului.
Salutari si de la Ema, care tocmai ce m-a intrebat:
- Ce mai face Anilu ca nu am mai vazut-o pe la mini intalnirile organizate?
Asta ieri pe la 10 seara.
Zic azi acum cateva minute:
- Tocmai ce a mi-a scris un ecou.
Salutari de la noi toti!
Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Salutări de bine și de la mine! Și o săptămână ușoară!
Păi eu am mai fost la miniintalniri, la Cocoșul Roșu, la Peru... voi tot în vacanță vara asta ????...
????
@Dan&Ema: O adevarata invitatie povestea ta, felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 O scurtă vizită la Castelul din Bodrum — scris în 24.10.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Plajele din Bodrum si imprejurimi — scris în 19.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Templul (mausoleul) din Halikarnas – una din minunile lumii antice — scris în 14.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Cu bune si cu rele — scris în 21.08.17 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Bodrum – un oraș pitoresc — scris în 28.01.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Ruine de top 7 (Mausoleul din Halicarnas și Templul zeiței Artemis) — scris în 18.06.14 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Arhitectură și mare - Prin satele Peninsulei Bodrum — scris în 17.06.14 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ