GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Călători neobosiţi pe drumurile de coastă ale peninsulei Bodrum
Venind în Bodrum (Gümbet) pentru a doua oară la începutul lui iunie 2013, după ce mai fuseserăm în septembrie 2010 (vezi impresii), ideea unui tur de-o zi al peninsulei omonime îmi încolţise în minte cu mult timp înainte, mai cu seamă că de data aceasta călătoream cu maşina personală.
Aşadar, încă de acasă, împreună cu soţul meu am făcut planul unui traseu care urmărea mai toate staţiunile de pe conturul acestei minunate peninsule, avanad ca punct de plecare Gümbet -prelungirea impresionantului Bodrum- şi cu marea pe stânga, aveam să trecem şi să poposim prin Bitez, Akyarlar, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü, Torba şi ca punct terminus Bodrum- capitala, despre al cărei farmec ce m-a cucerit, încă de atunci, am mai scris.
Multe dintre aceste staţiuni sunt o a doua casă pentru numeroase personalităţi din viaţă politică sau vedete de cinema ale Turciei datorită, evident, frumuseţii aparte a acestor ţinuturi pe care sunt amplasate.
Prima oprire pe care am făcut-o, după aproximativ 4 km, a fost pentru a admira golful Bitez în formă de semilună, mai larg decât golful Gümbet, primul fiind înzestrat cu cea mai frumoasă plajă naturală a acestei peninsule, cu nisip fin, lată, bine organizată şi înconjurată de restaurante, magazine textile şi pensiuni care, de care, mai de soi. Dealtfel, staţiunea Bitez, la fel de preţioasă, ca şi Bodrum sau Gümbet, este pe de-o parte rai pentru împătimiţii de navigaţie şi surfing, iar pe de altă parte se făleşte cu infrastructura sa impecabilă ale cărei străzi laterale şi drumuri sunt curate şi exemplar întreţinute. În trecut, Bitez era ţinutul vast al plantaţiilor de mandarini în mijlocul cărora tronau case de piatră care salută şi astăzi turiştii, iar din trecutul şi mai îndepărtat s-au păstrat mozaicurile lucrate ale unei capele ce-a fost construită între secolele al V-lea şi al VI-lea şi ale cărei fântâni sunt, şi astăzi, intacte.
Ne-am repus în mişcare după o scurtă şedinţa foto şi am urmat direcţia sud-vest cu destinaţia Akyarlar, dar nu înainte de a traversa micuţul Yalı dispus de-a lungul unei plaje lungi şi drepte (Yahşı), cam neobişnuită pentru ţărmurile „creţe” ale peninsulei Bodrum. Este, de fapt, plaja ce apartine orasului Ortakent situat in interiorul limbii de pamant. Arhitectura păstrează şi aici liniile generale din peninsula, cu clădiri albe, bine aliniate şi nu mai mari de două etaje, în ciuda dimensiunilor reduse ale localităţii. În continuare, circa 15 km i-am parcurs trecând pe lângă resorturi luxoase ce s-au dezvoltat în scopul liniştii şi relaxării celor ce aleg să se retragă departe de agitaţia din staţiuni. La radio muzica grecească începuse să ne încânte de la posturile greceşti din apropiata insulă Kos ce interferau cu cele turceşti.
Ajunşi la Akyarlar, am atins punctul cel mai sudic al acestei bucăţi de uscat ce poartă numele de Bodrum, în faţă priveam către oraşul Kos pe care-l vizitaserăm cândva, în urmă cu ceva timp.
Akyarlar este un orăşel de mărime medie, cu ”de toate”, hoteluri şi pensiuni pentru toate bugetele cu o plajă bună de nisip, amenajată corespunzător, golfuri mici şi-un port de vase pe măsură. Mai demult acesta era un sat tradiţional turcesc care s-a bazat pe pescuit şi scufundări pentru buretele organic ce asigura veniturile necesare traiului localnicilor. N-am rămas nici aici decât preţ de câteva minute necesare unei noi şedinţe foto.
De-aici drumul de coastă coteşte uşor către vestul peninsulei unde se află câteva puncte de seamă ale acesteia, primul fiind Turgutreis, cel de-al doilea oraş ca importantă şi mărime al acesteia, legat de capitala Bodrum şi direct, printr-o şosea modernă cu aspect de autostradă ce taie peninsula pe mijloc. Însă noi nu aveam în program decât drumuri de coastă!
Revenind la Turgutreis, oraşul este numit aşa după amiralul otoman ce s-a născut aici în 1485 şi a fost renumit pentru expediţiile sale pe ţărmurile Spaniei, Franţei, Italiei, Africii de Nord din timpul domniei lui Soliman Magnificul, precum şi pentru participarea sa la asediul otoman din Malta unde şi-a pierdut viaţă.
Oraşul este o destinaţie populară de vacanţă cu cele 5 km de plaje de nisip, restaurante şi baruri la malul mării. Zona litorală este formată din mai multe intrări ce pătrund printre munţii abrupţi, paraleli cu ţărmul. Există 14 mici insule turceşti în jurul lui Turgutreis, în afara celor greceşti Kos, Kalimnos şi Pserimos. Turgutreis beneficiază de un spectaculos port de agrement, construit în urmă cu mai mulţi ani, areal unde se adăpostesc miile de vase, iar ţărmul şi marea din jurul insulelor abundă în epave ce au devenit sursă de artefacte ale Muzeului de Arheologie din Bodrum.
În Turgutreis am poposit câteva ore bune, atât în portul “fiţos” care dispunea şi de un shopping center unde ne-am zgâit, fără să cumpărăm ceva, cât şi în parcul de la intrarea în oraş, numit Sabancı Park, chiar de cealaltă parte a Marinei, dedicat amiralului ce a pornit prima dată pe mare din acest loc.
La 7 km nord de Turgutreis, am intrat în Gümüşlük, după ce am trecut rapid prin idilicul sat de ţărm de mare Kadıkalesi.
Gümüşlük (în limba turcă însemnând argint) este un sat de pescari şi un mic port aşezat pe ruinele oraşului antic carian Myndos aflat pe insula Iepurelui (Tavsan Adasi) pe care se ajunge pe jos, cu apa marii până la genunchi. Ruinele fundaţiilor construcţiilor pot fi văzute foarte bine chiar de pe ţărmul plin de restaurante şi terase ale Gümüşlük -ului. Dealurile din jurul zonei golfului sunt protejate împotriva dezvoltării excesive pentru a nu dăuna sitului arheologic, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de alte destinaţii de vacanţă, acesta nu a fost supraexpus.
Încă nu este clar de unde i se trage numele, însă sunt două teorii: una legată de monedele de argint ce circulau în oraşul antic, foarte dezvoltat care confereau o mare putere de cumpărare şi a doua s-ar referi la reflectarea lunii în apă care ar părea de argint în apele locale ale golfurilor.
Insula Iepurelui separă cele două golfuri bine protejate ale Gümüşlük-ului şi este accesibilă printr-un drum pietruit scufundat, oferind o panorama magnifică asupra acestuia.
Astăzi, Gümüşlük păstrează la scară mică atmosfera magică de altădată, graţie interdicţiei de a construi în preajma sitului antic. Minunatul adăpost al golfului se prezintă sub forma portului natural de iahturi şi bărci de pescuit, restaurantele din jurul acestuia se bucură de o bună reputaţie de a găti peşte proaspăt, la fel de bun ca-n Istanbul, aşa încât Gümüşlük este renumit printre mulţi actori faimoşi turci, artişti, muzicieni care în timpul verii frecventează staţiunea. Bineînţeles că am zăbovit ceva vreme preocupaţi fiind de Insula Iepurelui pe care am dorit s-o vedem mai de-aproape.
La 8 km depărtare, tot pe coastă, am întâlnit Yalıkavak, cunoscut pentru aceeaşi “căutare” pe care o are printre actorii turci care, vara, vin nerăbdători în casele lor de vacanţă din acest orăşel. Este supranumit “Saint-Tropez-ul Bodrumului”, dispune de o Marina impresionantă (Palmarina-Port Bodrum Marina) cu 450 de dane pentru iahturi. Emblematica moară de vânt din centrul localităţii păstrează caracteristica generală a peninsulei bătută dintotdeauna de vânturile ce i-au determinat pe semenii noştri să le folosească forţa ridicând nenumărate de astfel de construcţii prezente pretutindeni aici.
Fost principalul port de pescuit burete organic din zonă, Yalıkavak este, astăzi, considerat satul cel mai de elită al peninsulei Bodrum ce are un centru plin de viaţă, în special, în zilele de joi când piaţă locală adună multă lume, mai multe plaje, din care două cu blue-flag: una lângă port, cealaltă fiind plaja publică. Aici eleganţa este la ea acasă, drept pentru care, după o lungă plimbare de recunoaştere şi încântare, ne-am potolit şi noi foamea la una din terasele din port. Înconjurat de dealuri ce oferă turiştilor peisaje de neuitat în care se reunesc deopotrivă verdele pinilor, albastrul cerului, turcoazul mării şi auriul plajelor, Yalıkavak îşi merită pe deplin faima câştigată în ultimii ani.
Următoarea staţiune situată, practic, în nordul peninsulei Bodrum este Gündoğan (răsărit, în limba turcă), la circa 16 km de precedenta, într-un golf îngust ce pătrunde adânc în uscat. Liniştea şi pacea sunt la ele acasă în acest loc înconjurat de dealuri de pini şi măslini ce, în trecut, se numea Farilya. Peste el au trecut civilizaţii importante precum cea persană, cea romană, şi, în cea mai mare parte, cea otomană. Aproape de golf există o insuliţă: Insula Apostolului, cunoscută pentru ruinele bisericii bizantine construită în secolul al IX-lea.
În ultimele decenii, turismul şi-a creat şi aici o bază, aducând cu sine resorturi, cafenele, restaurante, pensiuni. De asemenea, nici această staţiune nu face excepţie dispunând de un port de vase mici ce asigură specificitatea satelor de coastă. Plajă se face aproape numai la pontoane, cu excepţia celei situate, central, în port unde este cam aglomerat. Ne-am delectat şi noi făcând cîţiva paşi pe faleză.
În ciuda faptului că, în trecutul său recent, Gündoğan a fost invadat din ce în ce mai mult de turişti în căutarea refugiului perfect, el rămâne la origine un sat legat de pescuit, scufundări pentru buretele natural, comerţ, preocupările sale milenare.
După Gündoğan, mergând în sensul acelor de ceasornic pe coasta egeeană a peninsulei Bodrum, dăm de Göltürkbükü, o localitate destul de mare ce a rezultat din uniunea a două sate: Gölköy şi Türkbükü, astfel că a devenit cea mai recent dezvoltată staţiune. Plajele de aici sunt înguste şi îmbrăcate în nisip şi pietriş grosier, iar în apă fundul marii e acoperit de platforma de stâncă, însă acest lucru nu stă în calea turiştilor dornici de soare şi înot în aceste golfuri idilice din nord pentru că băile de soare şi de mare sunt efectuate şi de la debarcadere.
Göltürkbükü este o destinaţie retrasă, deloc populară pentru străini, un loc pe care-l aleg, cu prisosinţă, turcii bogaţi din oraşele mari. Şi aici în ultimul timp s-au construit multe hoteluri şi vile, ba chiar câteva resorturi luxoase la marginea staţiunii. Dacă în zona golfului Gölköy este linişte cu o atmosferă aproape casnică, golful Türkbükü are viaţa tumultoasă şi agitată împrumutată din cluburile exclusiviste de aici. Göltürkbükü este, de cele mai multe ori, unul dintre locurile vizitate de către proprietarii de iahturi private care se perindă pe mare în croaziere în jurul peninsulei Bodrum cât e vara de lungă!
În fine, ultima localitate din periplul nostru, situată în estul peninsulei, Torba este mică, simplă, practic “nedescoperită” încă de turismul de masă. Un sat modern, o staţiune notabilă cu plaje de nisip cu pietre, cu coline acoperite de pini, măslini şi ierburi frumos mirositoare, cu mai multe hoteluri, Torba oferă şi câteva urme de istorie milenară. E vorba de o structura rotundă, bine conservată, construită de lelegieni (cei mai vechi locuitori din zonă ce au pus bazele unei întregi civilizaţii) în urmă cu peste 2500 ani, probabil un mormânt ce veghează în vârful unui deal cu vedere la staţiune, în timp ce ruinele unei mănăstiri bizantine stau pe partea de est a golfului.
De asemenea, Torba este punctul terminus pentru linia de feribot dintre Didim şi Bodrum, ce face legătura între Templul lui Apollo, ba chiar cetăţile Priene şi Milet cu Mausoleul din Halicarnas. Dacă prin toate celelalte staţiuni ne-am plimbat mai mult sau mai puţin, întrucât şi “cei mai neobosiţi călători” obosesc până la urmă, am trecut prin Torba fără să mai oprim cu gândul la un duş şi o Efes Pilsner rece! După Torba am virat către sofisticatul Bodrum pentru a parcurge cei 10 km rămaşi până la hotel cu satisfacţia că acea zi ne încântase privirile şi ne umpluse sufletele de frumos!
Trimis de irinad in 12.01.15 06:51:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@irinad - Felicitări pentru turul Peninsulei Bodrum și mulțumim pentru că ați împărtățit cu noi impresiile despre acest tur.
Anul trecut am făcut și noi un semitur al peninsulei cu autoturismul, trecând prin Torba, Yalıkavak, Gümüşlük și Ortakent. Portul Yalıkavak ne-a plăcut atât de mult încât am revenit într-o altă zi.
Noi nu am putut traversa spre Insula Iepurilor (deși așa plănuisem) datorită vremii capricioase din acea după-amiază (ploaie, vânt).
Cisternele albe rotunde de apă, vasele pescărești ori de agreement, casele/vilele înecate în verdeață și flori mi-au rămas în suflet.
Dacă ajungeți cu autoturismul în Peninsula Bodrum nu ezitați să faceți un mic tur de câteva ore prin aceste localități pitorești.
@irinad;
Felicitări pentru articol!
Orasul, locuit necontenit timp de aproximativ 3 milenii, are o putere de atracţie deosebita ce se datorează, nu in ultimul rand, climei, plăcute de umiditate redusă a aerului şi de aceea işi adjudecă poziţia de ,,Saint-Tropezul turcesc". Este un loc potrivit pentru amatorii de distracţii, este miezul vieţii de noapte ravnite, pe parcursul verii, în intreaga tară, care abundă de plaje extrem de bune, dar şi de obiective turistice.
Emblematic este, fără doar si poate, Castelul Sfântul Petru, construit între anii 1402-1437, de către Cavalerii Sfantului Ioan.
Îţi mulţumesc că mi-ai adus aminte de Bodrum!
@tata123 - Multumesc f. mult, am citit si eu review-ul dvs (f. frumos, dealtfel), de fapt, cred ca acesta m-a impulsionat sa scriu si eu despre pen. Bodrum (aveam "material", dar n-aveam porneala) !
@Marian Preda - Multumesc f. mult, m-am axat in acest review pe ceea ce inseamna si restul peninsulei, despre orasul Bodrum exprimandu-mi admiratia intr-unul dintre primele mele review-uri!
@irinad -
Felicitări pentru articol!
Chiar dacă mai bine de jumătate din traseu îmi este cunoscut din vizitele mele în peninsulă, niciodată n-aș fi putut face o descriere așa frumoasă ca a ta.
Am admirat și fotografiat și eu minute în șir frumosul port din Turgutreis, care mi-a plăcut mai mult chiar decât cel din Bodrum. La fel, apusul de soare în Turgutreis mi s-a părut deosebit.
Și eu am apreciat plaja cu nisip fin din Gumbet.
@nicole33 - Sunt datoare cu niste multumiri intarziate (pentru care imi cer scuze) celei ce este Consilier AFA pentru Turcia, deci unei fine cunoascatoare a peninsulei Bodrum (asa cum ai declarat) ! Ma bucur ca am gasit si alti "cotrobaitori" ca si mine care nu contenesc in a explora!
Am o intrebare: daca te scoala cineva din somn, brusc si te pune sa ii spui 5 nume de localitati din acest review, nu ti se scrinteste limba?
Ai tinut tu minte cuvintele alea pe care eu nici nu pot a le silabisesc sau ai facut poze la indicatoare si ai transcris litera cu litera?
@adri-nico:
”Am o intrebare: daca te scoala cineva din somn, brusc si te pune sa ii spui 5 nume de localitati din acest review, nu ti se scrinteste limba?
Super tare!
Nu ştiu ce-ţi va răspunde Irina, dar eu îţi povestesc oricând (la orice oră) despre mai mult de cinci staţiuni din zona Bodrumului şi îţi şi ortografiez corect denumirea acestora.
Nu te stresa . Ţine de experienţă şi se învaţă cu timpul, natural, fără eforturi deosebite. Ai să vezi
@adri-nico: incearcă-má! Eu nu doar ca am invătat limba turcă "incepători", recunosc, dar până si de visat visez turceste! ????. Iubesc Turcia atât de mult, indiferent de zonă, incât as fi in stare sa mă mut cu tot calabalâcul acolo!
Un singur lucru mă retine: pensia prea mică pentru a mą putea descurca pe acolo!
@adri-nico: Poate nu-ţi vine să crezi, dar îmi amintesc cel puţin jumătate dintre ele, dacă nu aproape pe toate. Mi-ai pus un pic de sare pe rană, că şi aşa mi-era tare dor de Turcia, acum am căzut în butoiul cu melancolie, de-a binelea. N-am reuşit s-o vizitez anul trecut, pentru a doua jumătate a anului acesta am făcut deja un plan care să includă o destinaţie turcească mai puţin obişnuită dar foarte frumoasă, sper să se materializeze.
Cu limba turcă m-am obişnuit (e drept că o mai aud şi pe la televizor destul de des), n-o să-ţi vină s crezi, dar pe cât de grea pare, atât de uşor se prinde şi începe să placă, mai ales atunci când descoperi câte cuvinte au fost preluate/adaptate şi în/de română.
Însă, ai dreptate, în fiecare vacanţă fac poze şi panourilor care mă ajută mai târziu să înţeleg şi să să nu confund locurile prin care am fost, că la miile de poze pe care le facem în vacanţe, e greu să mă descurc în ele chiar şi atunci proaspăt, darămite peste ani!
Şi mai ai dreptate într-o privinţă: multe dintre denumiri conţin litere pe care alfabetul nostru nu le are, şi atunci, da, le iau de pe google translate/alfabetul turc, în dorinţa de a reda cât mai exact şi corect numele respective.
Mulţumesc pentru vizită, mă bucur atunci când vii pe la mine!
@maria55:Sunt în asentimentul tău în ceea ce priveşte limba turcă şi Turcia. Nu pot să spun decât că "rup" cîteva cuvinte în turcă, însă înţeleg mult mai mult şi în vacanţe e grozav să-i vezi pe turci fericiţi că pronunţi câteva cuvinte în limba lor şi dispuşi să te înveţe ei şi mai multe. Iar soţul meu care mă întrebă tot timpul: "Ce zice, ce zice? " devine foarte hazliu, fiind de cele mai multe ori nedumerit. Însă, cum lui îi place să socializeze mult cu localnicii, uite aşa a devenit interesat să înveţe câte ceva în turcă şi chiar a început s-o facă.
Te pup, m-aţi făcut să tânjesc după Turcia şi tot ce ţine de ea!
@irinad: si eu tânjesc! Gara de Nord m-a oprit din bunul mers al lucrurilor! Da' recuperăm noi! Pentru mine era mai rapid dar si mai comod drumul spre Istanbul decat la Mures!
@irinad: Am citit de bunavoie articolul tau dar n-am retinut decit citeva cuvinte si acelea despre plaja, oras si localnici.
Ca sa pot asimila cele scrise cred ca trebuie sa dau o raita pe acolo.
Am lucrat cu niste turci intr-o fabrica de confectii si in afara de "ghiuzel" (cuvint pe care mi-l adresau deseori) n-am invatat nimic altceva decit sa numar pina la 3.
Nu ma uit la nici un serial turcesc, numai cind au limba mi se face rau.
In schimb, de la telenovele stiu spaniola aproape ca aia din Dominicana. Cred ca asa si voi cu turca.
Marie, daca se muleaza vreo excursie, mi-ar placea sa merg cu tine.
@adri-nico: se mulează! Dar la Istanbul la sfârsit de iunie! Am o oferta buna.
@adri-nico: Păi, sunt sigură că de bunăvoie, că doar nu te obliga cineva, mai ales că e un articol ceva mai vechi. Eu chiar îți recomand din toată inima să mergi să vezi cu proprii tăi ochi, peninsula Bodrum, (ca dealtfel multe locuri din Turcia), este adorabilă. S-ar putea să-ți mai schimbi opinia în privința urâțeniei limbii turce.
”Am lucrat cu niste turci intr-o fabrica de confectii si in afara de "ghiuzel" (cuvint pe care mi-l adresau deseori) n-am invatat nimic altceva decit sa numar pina la 3.
Probabil, știi, cuvântul güzel în limba turcă înseamnă frumos/frumoasă și uneori e folosit și pentru bine. Înseamnă că-l foloseau în semn de apreciere, ceea ce nu nu poate fi decât îmbucurător.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 O scurtă vizită la Castelul din Bodrum — scris în 24.10.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Plajele din Bodrum si imprejurimi — scris în 19.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Bodrum – obiective turistice — scris în 16.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Templul (mausoleul) din Halikarnas – una din minunile lumii antice — scris în 14.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Cu bune si cu rele — scris în 21.08.17 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Bodrum – un oraș pitoresc — scris în 28.01.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Ruine de top 7 (Mausoleul din Halicarnas și Templul zeiței Artemis) — scris în 18.06.14 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ