GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mireasa cu "ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru" !
. "... intreaga noapte am plans in bratele valurilor... " un vers din cantec.
Am fost fascinata de acest oras!
Am aflat multe lucruri de la un tanar Sergiu, moldovean, agent a unei agentii importante din Turcia. Am sa incerc sa va povestesc si dumneavoastra ce am retinut.
Peninsula Bodrum cu frumosul golf Bodrum Bardakci a fost cantat o viata de Zeki Muren, simbol al Turciei asemeni lui Elvis Presley in America.
Am sa va spun cateva povesti.
Bardakci, in antichitate golful Salmacis este locul in care fiul lui Hermes si-al Afroditei s-a indragostit de o nimfa. Ele au fost unite intr-un singur trup si astfel a aparut cuvantul "hermafrodit", ca denumire pentru persoane bisexuale. Se spune ca primavara, in anumite zile, apa este foarte rece datorita nimfei.
Gumbet se afla in partea de vest a peninsulei. Aici povestea spune ca femeile sunt privite cu foarte mult interes ,,de multe ori apar conflicte iar femeile sunt sfatuite sa nu aiba un comportament provocator si sa fie cat mai putin dezbracate. Am vazut multe femei, romance, care intr-o tara musulmana, renunta la sutien, consider ca este o lipsa de respect.
Golkoy, Turkbuku, Yalikavak si Gundogan sunt cunoscute pentru frumoasele plaje cu nisip si pentru oamenii prietenosi.
Pentru drumetii se recomanda satul Sandima. Aici este o fantana veche, cu apa rece de izvor.
In Gundokan se fac excursii cu barca pana la insula Buyuktavasan, unde gasim site-ul unei biserici bizantine din secolul al IX-lea, cu fresce frumoase.
Gumusluk este o atractie pentru cei pasionati de scufundari.
Torba se afla in NE peninsulei si la numai opt kilometri de oras. Aici gasim ruinele unei biserici bizantine si un important mormant, al nu mai stiu cui.
Bitez, aici se intampla niste fenomene greu de explicat. Pe fundul marii sunt foarte multe alge si acest lucru incurca pe cei care practica sporturi nautice. Peste tot vezi livezi de citrice iar aerul este puternic inmiresmat.
Pentru o vacanta de neuitat ni se recomanda coasta Yaliciflik si Mazi Asagi. Aici transportul este foarte greu, dar efortul merita.
Peninsula Bodrum are un peisaj egeean cu relief deluros, cu vegetatie pitica de tip mediteranean si cu sol rosiatic.
"Ibiza Turciei", Bodrum este un oras cosmopolit, foarte scump. De toate gasesti la piata"carsi". Cladirile au doua-trei etaje, toate vopsite in alb, cu arhitectura asemanatoare. Orasul are ~25000 de loc. Este atractiv datorita climei si al litoralului minunat cu multe hoteluri si restaurante. Am vizitat o fabrica de aur, una de piele si una de textile. Turcii sunt foarte atenti la ce iese din tara iar legile sunt foarte aspre. Bucataria turceasca este sanatoasa iar mancarea nu te ingrasa.
Viata de noapte este activa si aici gasim a doua discoteca din Europa ca marime.
Regiunea din jurul Marii Egee este cea mai fertila. In aceasta regiune se afla trei dintre cele sapte minuni ale lumii, multe site-uri arheologice si sapte biserici din Asia Mica unde Sf. Ioan a propovaduit Apocalipsa.
Halicarnassus a fost capitala regatului Caria. Aici s-a nascut Herodot- parintele istoriei.
Fiind luni, nu am putut vizita Castelul Sf. Petru si muzeul de arheologie subacvatica care se afla in castel. Castelul a fost construit in secolul al XV-lea de cavalerii Sf. Ioan din Rhodos. Aici se afla cea mai veche expozitie din lume.
Mausoleul Halikarnassus este una din cele sapte minuni ale lumii si una dintre putinele care s-au pastrat pana-n ziua de azi.
Amfiteatrul are o capacitate de 13000 de spectatori. Cu putin timp in urma, un mare cantaret turc a avut un spectacol aici. Din acest amfiteatru ai o vedere splendida asupra orasului.
Myndus Gate este poarta de vest a orasului iar Alexandru cel Mare a ajuns sa lupte pana la ea.
Turnul Otoman a fost construit in 1794 pentru a proteja santierul naval. Aici s-au mai gasit ramasite ale unor bai romane.
Morile de vant sunt ceva inedit si de aici poti admira portul, orasul.
Orasul Bodrum este comparat cu o mireasa care are: " ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru". Ceva vechi- istoria; ceva nou- sunt mari iubitori de tehnica IT; ceva imprumutat- turistii; ceva albastru- marea.
Am fost fascinata de acest oras ALTFEL!
Rog wb. sa posteze melodia yalnizlar rihtimi- Kirac. Multumesc!
Trimis de balasa violeta in 10.10.11 17:45:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (balasa violeta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Rog wb. sa posteze melodia yalnizlar rihtimi- Kirac
Done! Auditie placuta.
Am fost si eu acum 2 veri, am stat in Goumbet insa am vizitat putin orasul, castelul si o zi am fost pe mare.
Ca si asezare este binecuvanta cu iesirea la mare, cu coline blinde pe care sunt multe constructii. Si hotelul la care am stat era in trepte pana aproape de mare, seara vedeam portul luminat, o feerie.
Am fost incantata de zona, trebuie sa recunosc ca am ajuns datorita pretului nu ca as fi stiut ceva despre oras/imprejurimi.
As mai da o tura de 1-2 zile dar as vrea sa vad si altceva.
Nu vreau sa supar, dar pe www.trilulilu.ro/dandan232b/ea896cbbe772d9 este melodia intreaga si dureaza 3:18, aceasta 1:13?!
Multumesc! La prima vedere fac cinste!
Rezolvat! Iar pe viitor, daca ai o melodie preferata, lasa direct link-ul si o sa o atasam noi.
Auditie placuta!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Sarut mainile acestea, care au scris rw-ul!
Cu permisiunea dumneavoastra, as mai adauga ca aceasta peninsula se mandreste si cu un amiral vestit, spaima Marii Egee si cuceritor a mai multor insule, care a dat numele unui oras cochet: TurgutReis. Oficialitatile l-au omagiat printr-un mare monument in parcul orasului.
Ankyalar (statiunea in care am petrecut un sejur acum un an), este renumita si cautata de turisti care-si doresc mai multa adrenalina, deoarece fiind la confluenta Marii Egee cu Marea Mediterana, curentii sunt mai puternici si se pot practica diverse sporturi nautice. Dar stiati si nu a-ti amintit de statiune, deoarece v-a provocat o dezamagire -aici se afla si hotelul Xanadu!
VACANTE FRUMOASE!
Frumos orasul! Cred ca nici nu as fi indraznit sa intru in Fabrica de Aur ...
@campean_annisia:
Eu am avut curaj. Deh, era Pastele nostru si fiica-mea s-a cam dat in stamba in magazin. Dar trebuia sa luam ceva mai mult si nou copilului " ca trebuie innoit de Paste"... Asta e cu tatii cu slabiciuni la fiice...
Oricum, preturi mult mai mari decat la alte ateliere din Kusadasi, Istambul sau alte orase.
Singurul avantaj: timp de 5 ani daca vrei sa schimbi orice bijuterie cumparata de acolo, o poti schimba la alte 2 magazine din Marmaris sau Antalya si dai doar diferenta daca este cazul. Practic isi pastreaza valoarea timp de 5 ani.
Merita vizitat de curiozitate. Ultimul etaj al atelierului/magazinului este rezervat diamantelor. Cine cumpara? RUSII. Povestea o angajata romanca faptul ca anul trecut un rus a facut vanzare de 66000 euro (25000 cash, diferenta card) cumparand doar diamante, iar alti rusi solicita inchiderea magazinului deoarece fac vanzari chiar si de 300000 euro.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 O scurtă vizită la Castelul din Bodrum — scris în 24.10.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Plajele din Bodrum si imprejurimi — scris în 19.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Bodrum – obiective turistice — scris în 16.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Templul (mausoleul) din Halikarnas – una din minunile lumii antice — scris în 14.09.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Cu bune si cu rele — scris în 21.08.17 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Bodrum – un oraș pitoresc — scris în 28.01.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Ruine de top 7 (Mausoleul din Halicarnas și Templul zeiței Artemis) — scris în 18.06.14 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ