ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.06.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Bilbao, de la mâncăruri şi băuturi fine la arhitectură extravagantă

TIPĂREȘTE

Iată-mă în Bilbao pentru a doua oară, după zece ani! Hmmm, o să fie şi o a treia? – mă întreb retoric. Trebuie să fie – îmi raspund tot eu - doar mi-am “agăţat” un bileţel în Copacul Dorinţelor al lui Yoko Ono.

Ce Wish Tree? Ce Yoko Ono? Vă întrebaţi probabil. Să mă explic, aşadar.

După îndelungi planificări am ales ca în 2014 să ne petrecem vacanţa în Spania. Şi, având două prietene în Bilbao, am decis să ne începem periplul în acest oraş.

Bilbao, situat în Golful Biscaya (sau Marea Cantabrică) - una dintre zonele cele mai temute de marinari din cauza furtunilor care se produc aici – este un oraş care s-a dezvoltat fulminant odată cu industrializarea. O consecinţă a acestei dezvoltări a fost “segregarea” populaţiei pe malurile râului Nervion: un mal este dominat de vile (malul celor bogaţi), celălalt de blocuri înalte, construite odată cu dezvoltarea industriei (malul celor mai săraci). Pe un mal, locuitorii ies seara la plimbare îmbrăcaţi cochet, pe celălalt ţinuta nu este atât de importantă. Cu toate acestea, malurile râului sunt legate între ele de numeroase poduri, iar unul dintre ele este Podul Suspendat (Puente Colgante din Las Arenas), o construcţie masivă prevăzută cu o platformă (acum acoperită) ce transportă oameni şi maşini peste râul Nervion. Podul a fost inaugurat în 1893 şi a fost primul de acest tip din lume. În 2007, acesta a intrat în Patrimoniul UNESCO.

O altă construcţie impresionantă, de departe cel mai uşor de recunoscut din Bilbao, este muzeul Guggenheim, străjuit pe de o parte de un imens căţel din flori, iar de cealaltă parte de un imens păianjen din metal. Unul dintre cele cinci muzee mondiale ale fundaţiei Solomon R. Guggenheim, deschis în 1997, Guggenheim Bilbao a fost deseori criticat pentru că arhitectura sa pune în umbră operele de artă. Şi pe bună dreptate, întrucât colecţia artistică a muzeului nu impresionează aşa cum impresionează forma sa în formă de navă stilizată sau labirinturile metalice de la parter. Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10.00-20.00, în schimbul unei taxe de 13 euro, care include şi ghidul audio.

Expoziţiile din muzeu se schimbă frecvent; în momentul în care l-am vizitat noi era expoziţie Yoko Ono, iar multe din exponate erau din perioada mariajului ei cu John Lennon. Nu mă încântă foarte tare arta contemporană, aşa că au fost puţine lucruri care mi-au atras atenţia la această expoziţie. Printre ele a fost şi Copacul Dorinţelor – un copac mărturie al trecerii diverşilor vizitatori prin acest muzeu -, unde am lăsat, cum altfel, un bileţel. O alternativă mai “ecologic㔺i mai practică la scrijelirea numelor pe scoarţa copacilor, pe ziduri sau monumente. De asemenea, mi-a plăcut efortul organizatorilor de interacţiune cu publicul – precum invitaţia de a-ţi încerca talentul punându-ţi la dispoziţie instrumentele necesare sau de a parcurge un labirint din sticlă unde, dacă ajungeai în mijloc deveneai “invizibil”.

La mică distanţă de muzeu se află staţia de plecare a funicularului ce duce la complexul de pe Muntele Artxanda, de unde se deschide o panoramă largă asupra oraşului. Mai multe detalii nu vă pot oferi despre funicular pentru că fiind cu maşina şi, în plus, fiind şi o zi ploioasă (o regulă, de fapt în această zonă), am optat pentru traseul rutier.

O altă zonă care merită văzută este Porto Viejo din Algorta, unde puteţi degusta specialităţile basce la numeroasele terase de pe străduţele înguste şi pitoreşti ale locului. Printre acestea – melci mici de apă pe care îi scoateţi cu boldul din cochilie, nelipsitele pintxos (alternativa bască la celebrele tapas din sud), fructe de mare (mariscos) şi peşte sub diverse forme, toate aromatizate de gustul inconfundabil al lichiorului de porumbe – Patxaran - sau cel vinului alb Txakoli.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iuliaen in 02.09.14 13:57:45
Validat / Publicat: 02.09.14 15:20:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4577 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iuliaen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Muzeul Guggenheim văzut de sus.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.09.14 17:43:24]
»

Împreună cu continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

celeste
[02.09.14 18:04:35]
»

Frumos oras... l-am vizitat anul trecut in circuitul pe care l-am facut (vezi impresii) in nordul Spaniei si Portugalia.

iuliaenAUTOR REVIEW
[02.09.14 21:37:19]
»

@celeste: da, intr-adevar este frumos, iar din aceasta vara este si mai accesibil din Bucuresti deoarece a fost introdusa o cursa vueling.

bessondm
[03.09.14 11:15:57]
»

@webmaster: O corectura in titlu ar fi, de asemenea, bine venita.

iuliaenAUTOR REVIEW
[03.09.14 11:22:22]
»

@bessondm: oops, buna remarca! nici nu observasem. Asta ca sa confirme teoria ca de fapt nu citim integral, ci doar deducem cuvintele

webmasterX
[03.09.14 11:26:10]
»

@bessondm: rezolvat

Un pic, o idee mai elegantă era totuși folosirea funcției "Sesizează"

bessondm
[03.09.14 12:05:47]
»

@webmasterX: nu am folosit-o niciodata, merci de pont; a fost o greseala mica, chiar simpatica, Iulia nu s-a suparat. Functia respectiva ma duce cu gandul mai mult la rw suspectate de copy/paste... sau la discutiile incrancenate off-topic... mai putin catre ce-am mentionat eu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, celeste, iuliaen
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bilbao și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043414115905762 sec
    ecranul dvs: 1 x 1