ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.04.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

 Ultima zi din Africa de vest

TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei: Un om nu poate descoperi noi oceane până când nu are curajul de a pierde pământul din vedere – Andre Gide

Ultima zi petrecută în Benin a fost o zi tare lungă. Aveam avion spre casă abia la 12 noaptea așa că era musai să-mi umplu ziua cu ceva. Confidence m-a lăsat doar în grija șoferului Emanuelle din Togo. Acesta nici nu prea știa drumurile și era și foarte amețit. Îi ziceam dreapta și el făcea stânga și tot așa.

Pentru a nu compromite această ultimă zi întâi am vorbit la hotel să mă lase să stau în cameră până la ora 18. Apoi mi-am reîncărcat cartela locală pentru a avea net suficient să pot să ghidez șoferul local. Știu ăsta era un paradox eu să ghidez șoferul local, dar asta era realitatea și a trebuit să mă adaptez di mers.

Apoi mi-am făcut programul pentru ultima zi. Dimineața am ales să vizitez Templul Pitonului apoi am mers la plajă. După amiază urma sa vizitez o catedrala și un monument din orașul vecin Coutounou de unde aveam și zborul spre casă.

Dar să începem cu începutul. Templul Pitonului. Acesta era situat chiar în centrul orașului. Am plătit taxa de acces 3000 CFA și apoi am fost preluat de o ghidă foarte drăguță vorbitoare de limba engleză. Acolo majoritatea turiștilor sunt vorbitori doar de limba franceză, așa că foarte rar găsești ghizi pentru engleză. Cert era că eram doar vreo trei persoane ghidate de această ghidă.

Ea ne-a precizat de la bun început că Templul Pitonului este un loc cu o încărcătură istorică, un loc unde și în zilele noastre sunt practici spirituale voodoo. Șerpii reprezintă un totem major pentru religia voodoo, această „adevărată” religie practicată de locuitorii din vestul continentului african. Șerpii sunt simboluri religioase importante și sunt foarte respectați. Conform teologiei, un șarpe curcubeu pe nume Dan este o zeitate importantă care servește ca intermediar între cei vii și spirite. Șerpii joacă un rol important în spiritualitatea voodoo din Ouidah. Potrivit legendei locale, regele din Ouidah s-a refugiat într-o pădure de cei care încercau să-l omoare în timpul unui război din anii 1700. Când s-a ascuns, pitonii au ieșit din pădure și l-au împiedicat să fie capturat. Pentru a comemora rolul lor în protecția sa, el a ordonat realizarea a trei monumente.

Templul Pitonilor din Ouidah este o clădire din beton, acoperită cu un acoperiș de lut. Înăuntru, există o groapă plină cu zeci de șerpi dintr-o specie cunoscută sub numele de piton regal, remarcabil pentru docilitatea lor.

Evident că am intrat și eu în groapa cu șerpi și am testat docilitatea acestora cu unul pe gât. Am asistat și la un ritual al unui preot voodoo care invoca divinitatea. Foarte interesant este faptul că acești șerpi nu sunt hrăniți și sunt eliberați o dată pe săptămână. Ei se duc prin sat în căutare de mâncare și apoi sătenii îi aduc înapoi la templu. Se hrănesc ori cu șoareci ori cu pui și sătenii îi tratează cu respect ca pe un membru al familiei.

Se spune că la acest templu dedicat ar locui aproximativ 60 de pitoni. Eu sincer nu am văzut mai mult de douăzeci erau ori ascunși ori pe la masă! ; -)

Ce merge mai bine după vizita la un templul dedicat pitonului decât o tură pe plajă și o baie în apele calde ale Oceanului Atlantic? Așa că l-am luat pe Emanuelle și am mers la plajă exact în locul în care cu o zi înainte era nebunia de la Festival. De data asta am dat de o plajă pustie așa cum îmi place mie.

A fost prima baie în mare din acest sejur african. Mai încercasem apele oceanului la o plaja din Ghana, dar aici a fost altceva. După câteva ore de bălăcit în apă și de stat la plajă ne-am oprit la o terasă să bem câte o bere și să luăm prânzul. Aici am aflat despre Emanuelle căt a tras în această excursie. A fost plătit cu doar 7500 CFA pe zi, adică 12 usd, pentru serviciile lui de șoferie plus mașina proprie plus benzină din banii lui, luata la negru e drept. De dormit a dormit doar în mașină sau când era foarte cald pe jos. De mâncat mânca doar când îl cinsteam eu la prânz. Deci din 1920 cât i-am plătit eu lui Confidence, doar 120 pentru transport au ajuns la Emanuelle. Și el era conștient că a fost foarte puțin, mi-a spus că ar fi fost mulțumit cu 10000 CFA pe zi adică tot o sumă modică! Grea este viața în Africa, grea este lupta pentru supraviețuire. Probabil de asta sunt atât de atașat de continentul negru și de oamenii acestuia.

Următoarea oprire a fost la hotel. După un duș rapid am făcut bagajele și am purces la drum. Nu se făcuse ora 18, dar sincer nu mai aveam răbdare să o iau pâș pâș spre casă. De aci a început adevărata aventură cu Emanuelle, dacă nu aveam telefonul setat pe google maps cred că și acum eram prin Benin.

Am mers preț de câteva zeci de kilometri până în capitala comercială a țării și cel mai mare oraș, respectiv Coutonou. Aici am vrut neapărat să vizitez catedrala orașului și anume The cathedral of Notre Dame de Miséricorde!

The cathedral of Notre Dame de Miséricorde este o catedrală catolică atipică! La exterior este vopsită cu dungi roșii si albe. Dungile continuă la interior cu gresie și arcuri de culoare crem. Dincolo de dungile sale frumoase acest locaș de cult este o oază de liniște, o evadare liniștită și răcoroasă din agitația neîntreruptă a orașului. La acest locaș de cult se afla și o mică bibliotecă unde se regăsesc titluri ale unor autori locali, dar și cărți de rugăciune.

Următoarea oprire a fost la celebrul monument dedicat amazoanelor din Dahomay care au constituit prima armata formată numai din femei din Africa. Monumentul Amazoanelor a fost inaugurat la 30 iulie 2022 de către președintele Republicii Benin, Patrice Talon. Înfățișează o tânără războinică înarmată cu o armă și o sabie, cu capul îndreptat în sus, spre victorie. Este a doua statuie ca mărime din Africa. A fost realizată din bronz de către un artist chinez. Este înaltă de 30 de metri și cântărește 150 de tone. Fiind singurul turist alb din zonă am făcut o adevărată sesiune de fotografii, nu că nu mi-ar plăcea acest lucru! ; -)

Urma să mergem la aeroport. Aeroportul se află situat chiar în centru orașului și fiindcă se însera se vedea foarte clar. Cu toate asta și cu tot google hărți l-am înconjurat de vreo două ori până am găsit calea de acces. Dacă nu aveam net și acum cred că mă învârteam în jurul aeroportului.

Am stat vreo patru ore prin aeroport și am putut admira cât de bine era organizat aeroportul și cât de săritori erau angajații aeroportului exact ca la noi da invers! ; -)

Drumul spre casă a decurs ok! Am avut escală în Cote d’Ivoire și apoi la Istanbul! Serviciile companiei Turkish au fost foarte bune și am ajuns cu bine acasă.

Mulțumesc mult celor care mi-au urmărit serialul din Africa de vest. Urmează altul tot de prin Africa, dar dintr-un loc deosebit.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Chiar a fost o zi frumoasă o zi relaxantă, evident si o zi foarte lungă!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

plajă, apă calda, ocean, acasă-i frig tare cum să nu fie. Apropo nicodată nu mi s-a părut mai grea adaptarea acasă după temperaturi de 35 de grade am dat de minus 10. M-am readaptat foarte greo, cam o săptămână nu mă puteam opri din tremurat.


[fb]
---
Trimis de robert in 10.04.23 18:54:42
Validat / Publicat: 10.04.23 19:34:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 380 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 la Templul Pitonului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

doinafil
[10.04.23 22:39:37]
»

Mi-a plăcut mult și acest articol!

Este interesantă această lume vest-africană! Mă uit la pozele P18 și P19 și nu-mi vine să cred: la noi, în Europa, știu că dacă te plimbi gol-pușcă pe plajă (nu vorbesc de locurile special amenajate pentru nudiști) poți să iei o amendă grasă! Nu e valabil și pentru oamenii de acolo?!

Foarte tare mi-a plăcut și monumentul amazoanelor! Este impresionant, atât prin mărime (înălțime), cât și prin frumusețea fetei/amazoană! Chinezul ăla care a executat-o a reușit să redea pe chipul fetei atât frumusețea, cât și dârzenia de-a lupta și ieși victorioasă! Este un monument foarte frumos!

Felicitări pentru tot și... aștept articolul despre „locul deosebit” , tot din Africa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[11.04.23 08:51:58]
»

@doinafil: mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

Este interesantă această lume vest-africană! Mă uit la pozele P18 și P19 și nu-mi vine să cred: la noi, în Europa, știu că dacă te plimbi gol-pușcă pe plajă (nu vorbesc de locurile special amenajate pentru nudiști) poți să iei o amendă grasă! Nu e valabil și pentru oamenii de acolo?!

- sincer era un caz izolat, dar se tot plimba nonșalant pe plajă! Probabil nu avea nicio apăsare!

Monumentul Amazoanelor este într-adevăr deosebit!

Felicitări pentru tot și... aștept articolul despre „locul deosebit” , tot din Africa!

- ca și spoiler pot spune doar atât: este de departe cel mai frumos loc văzut de mine până acuma!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[01.05.23 17:59:58]
»

@robert: In sfarsit dupa ceva timp am ajuns sa mai citesc si eu cate ceva si am sa incep cu o nedumerire, chit ca deja sunt face parte ce ma astept dar cu care nu sunt impacata. In continuare lumea este atrasa de ceva mai aproape de noi cum ar fi restaurante si spun asta deoarece am scris ieri un articol despre un restaurant vazut de mine si care a adunat deja mai multe voturi decat articolul tau (spun de mine ca sa nu se intrebe lumea despre cine vorbesc , sau persoane, ... aici nu mai dau exemple pentru ca este alte persoane mai vedete ca mine .

Si ca sa nu se supere colegii mei pe mine, multi nu citesc astfel de articole pentru ca spun ca nu vor ajunge niciodata pe acolo. Eu tocmai din acest motiv citesc astfel de articole, este singurul mod in care pot vedea aceste locuri prin ochii cuiva care a fost acolo, nu este vreun reporter a carui meserie este asta si care stie cum sa se joace cu imaginile si vorbele, este ca si cand as merge eu acolo.

Ce pot spune, a fost minunat, am sorbit fiecare cuvant, am admirat fiecare poza, m-am bucurat pentru viata mea si m-am intristat pentru munca pe care o depun ei pentru a avea ceva pe masa, insa cu toate acestea sunt vesnic cu zambetul pe buze.

M-a amuzat si acel localnic relaxat , nu pot spune ca nu l-am admirat, un corp frumos, material de studiu nud pentru pictura .

Felicitari, votat cu mare drag.

robertAUTOR REVIEW
[21.05.23 11:37:09]
»

@mishu: mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! Încep prin am cere scuze pentru răspunsul întârziat, dar am fost foarte ocupat în ultima lună și nu am mai intrat deloc aici.

Cele de care spui sunt foarte adevărate si m-au necăjit si pe mine de multe ori. Dar m-am resemnat. Oamenii sunt diferiți, au plăceri si afinități diferite. Se votează cum se votează, după conștiința fiecăruia. Sunt convins ca mulți citesc doar despre locuri in care au fost si ei sau își doresc asta. Dar ce pot face? Cât pot eu merg înainte și voi scrie în special pentru mine. Sună egoist, dar ăsta-i adevărul. Noi să fim sănatosi.

Mă bucur totuși că sunt o mână sau două de oameni care-mi apreciază aventurile și povestirea acestora! Mă înclin!

mishuPHONE
[22.05.23 10:05:10]
»

@robert: Ai mare dreptate, scriem pentru acea mana de oameni care apreciaza ce scriem si mai ales pentru noi si amintirile de care ne bucuram mai tarziu. Mi s-a intamplat sa imi caut din articole pentru amintiri ce s-au mai estompat. Eu ma declar in continuare fanul tau / fana ta ???? si te voi urmari pentru ca... am sa o spun asa, poate mai putin literar sau elevat deranjand persoane sensibile????????????, ai niste chestii misto de tot ???? si pe care nu le intalnesti decat destul de rar.

robertAUTOR REVIEW
[23.05.23 08:16:37]
»

@mishu: mulțumesc mult! Mă înclin! Asta îmi dă puterea să continui să scriu!

doinafil
[23.05.23 10:40:22]
»

Are dreptate @mishu ce srie în ecou!

Și eu urmăresc non-stop pe câțiva „useri” de pe site, pentru că mi-am dat seama că am ceva afinități cu ei! Iar dacă aceștia merg și în lumea largă, pe unde cred că nu voi ajunge, cu atât mai mult mă bucur că-i urmăresc! Vreau să aflu cât mai mult despre locuri cât mai îndepărtate de Europa!

Mi-a plăcut articolul tău și mi-a mai plăcut că ați fost toți trei! Să-ți trăiască fetele, că tare frumoase mai sunt, amândouă!

Felicitări pentru informații și poze!

robertAUTOR REVIEW
[23.05.23 12:58:09]
»

mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! Mă bucur că-ti plac articolele mele. Vezi că aici unde ai comentat am fost singur! Toți trei am fost în Seychelles, in articolul urmator!

Toate bune și să ne vedem sănătoși!

doinafil
[23.05.23 13:36:33]
»

@robert: Daaaaaa, acum mi-am dat seama! Sunt un pic - mai mult! - aeriană! (mdeh, vârsta!) L-am citit și pe ăsta și pe cel cu Seychelles!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Benin:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065510988235474 sec
    ecranul dvs: 1 x 1