ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

 O zi în orășelul istoric Abomey

TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei:Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat!

O zi în orășelul istoric Abomey reprezintă un reper important al excursiei mele din Benin. Pe zi ce trece totul devine mai interesant!

Gata s-a terminat și sejurul meu în orășelul Natintingou după doar două zile. Astfel am purces din nou la drum, de data asta spre orășelul istoric Abomey.

Crazy driver așa cum l-am poreclit eu pe șoferul din Togo, deoarece mergea cu mare viteză pe drumurile patriei pline de cratere, a comis-o până la urmă și nu a mai putut evita un crater și aintrat cu toată viteza în el. Evident geanta s-a strâmbat așa că în mijlocul pustietății ne-am apucat să facem pana. Ghidul era paralel cu mașina, iar șoferul a luat-o la fugă undeva în spate. Așa că m-am apucat singur să fac pana. După vreun sfert de oră a apărut și crazy driver victorios, își găsise și recuperase capacul de la roată! Numai la ăla nu m-aș fi gândit eu. În fine am muncit ceva până am schimbat cauciucul, cu mare grijă să nu ne agațe vreun alt crazy driver, că sunt o mulțime prin acea zonă.

După câteva ore de mers am ajuns la punctul final al zilei și anume orașul Abomey. Abomey este capitala Districtului Zou din Benin. Abomey se întinde pe o suprafață de 142 de kilometri pătrați și, din 2012, avea o populație de 90.195 de persoane. Abomey găzduiește Palatele Regale din Abomey, o colecție de case tradiționale mici care au fost locuite de regii Dahomey între 1600 și 1900 și care au fost desemnate Patrimoniu Mondial de către UNESCO în 1985. Abomey a fost fondată în secolul al XVII-lea ca capitală a Regatului Dahomey (1600–1904), pe locul fostului sat Kana. Legendele tradiționale spun că orașul a fost fondat de Do-Aklin, un fiu al regelui Allada care s-a aventurat spre nord pentru a-și fonda propriul regat; se crede că numele provine de la Danhomé, ortografiat și Danxomé, adică „burta lui Dan” , Dan fiind șeful inițial al satului. Dahomey s-a extins rapid în anii 1700, absorbind multe dintre regatele din jur și devenind bogat în urma comerțului cu sclavi. După mai multe încercări, francezii au cucerit regatul la 16 noiembrie 1892, determinându-l pe regele Béhanzin să incendieze orașul și să fugă spre nord. După aceea, orașul a scăzut în importanță. În zilele noaste este foarte cunoscut din punct de vedere turistic.

Evident a doua zi de dimineață am plecat să vizităm acest ansamblu de palate. Am ajuns la poarte palatului la ora 8 dimineața. A trebuit să aăteptăm ceva după ghidul vorbitor de limba engleză. Eu eram singurul vorbitor de engleză, restul turiștilor erau doar vorbitori de franceză. Aici a fost primul loc din Benin unde am mai întâlnit turiști. De aici încolo o să întâlnesc din ce în ce mai mulți.

După ce am plătit taxa de intrare de 5000 CFA, m-am descălțat și am intrat în curtea interioară. Palatul este înconjurat de ziduri de pământ, dar și de un șanț plin cu plante cu țepi pentru anu putea intra vrășmașii. Cât l-am așteptat pe ghid am admirat curățenia exemplară din curtea interioară și am vizitat niște magazine cu produse hand made locale.

Într-un final a apărut și ghidul, un tip foarte simpatic și jovial. Primul lucru mi-a precizat că nu am voie să fac poze. Evident că am făcut câteva așa mai pe ascuns, dar din cauza asta calitatea acestora nu este foarte bună.

Am vizitat toate încăperile palatului. și unde se țineau ceremonii voodoo si unde erau ceremonii oficiale și unde erau ținute femeile din harem între 100 și două sute de persoane. Glumeț ghidul ne-a spus că din păcate regele nu mă poate primi în audiență fiind la masă. ȘI el când se pune la masă chiar se pune are vreo 15 feluri de mâncare. (apropo palatul nu mai este locuit). Dar să spun câte ceva și despre acest ansamblu de palate:

„Din 1625 până în 1900,12 regi s-au succedat în fruntea puternicului Regat Abomey. Cu excepția regelui Akaba, care avea propria sa incintă separată, toți și-au construit palatele în aceeași zonă cu ziduri de stiuleți, în conformitate cu palatele anterioare în ceea ce privește utilizarea spațiului și materialelor. Palatele regale din Abomey sunt o amintire unică a acestui regat dispărut.

Palatele regale din Abomey sunt mărturia materială majoră a Regatului Dahomey, care s-a dezvoltat de la mijlocul secolului al XVII-lea în conformitate cu preceptul enunțat de fondatorul său, Wegbaja, „că regatul va deveni întotdeauna mai mare” . Sub cei doisprezece regi care au succedat între 1625 și 1900, regatul s-a impus ca unul dintre cei mai puternici de pe coasta de vest a Africii. Situl Palatelor Regale din Abomey se intinde pe o suprafata de 47 ha, si este format dintr-un ansamblu de zece palate, dintre care unele sunt construite unul langa altul, iar altele care se suprapun, conform succesiunii la tron. Aceste palate se supun principiilor legate de cultura Aja-Fon și constituie nu numai centrul de decizie al regatului, ci și centrul de dezvoltare a tehnicilor meșteșugărești și depozitarea comorilor regatului. Situl este format din două părți, deoarece palatul regelui Akaba este separat de cel al tatălui său Wegbaja printr-unul dintre drumurile principale ale orașului și unele zone rezidențiale. Aceste două zone sunt împrejmuite de pereți din știuleți de porumb parțial conservați. Palatele au constante organizatorice deoarece fiecare este înconjurat de ziduri si construit in jurul a trei curți (exterioara, interioara, privata). Utilizarea materialelor tradiționale și a basoreliefurilor policrome sunt caracteristici arhitecturale importante. Astăzi, palatele nu mai sunt locuite, dar cele ale Regelui Ghézo și ale Regelui Glélé găzduiesc Muzeul Istoric din Abomey, care ilustrează istoria regatului și simbolismul acestuia printr-o dorință de independență, rezistență și lupta împotriva ocupației coloniale.

Palatele Regale din Abomey sunt un grup de monumente de mare valoare istorică și culturală datorită condițiilor care au dus la ridicarea lor și a evenimentelor la care au fost martori. Ele sunt expresia vie a unei culturi și a unei puteri organizate, mărturie a trecutului glorios al regilor care au condus Regatul Dahomey între 1620 și 1900.

Organizate ca o serie de curți de importanță crescândă, accesul către fiecare fiind asigurat de portaluri construite pe zidurile incintei principale, Palatele Regale din Abomey reprezintă un ansamblu arhitectural unic. Aceste structuri fortificate complexe ilustrează ingeniozitatea dezvoltată de puterea regală, de la mijlocul secolului al XVII-lea, pentru a respecta preceptul întemeiat de fondatorul regatului Wegbaja „că regatul va fi mereu mai mare” .

Un inventar întocmit în 1995 cu sprijinul Centrului Patrimoniului Mondial a identificat și cartografiat 184 de componente. În mod similar, dimensiunile proprietății au fost rectificate de la 44 la 47 ha, iar limitele acesteia au fost protejate de o zonă tampon clar definită. Astăzi, mai mult de jumătate din aceste componente au fost restaurate în conformitate cu standardele de conservare acceptate și cu sprijinul UNESCO și al unor parteneri ai statului Benin, inclusiv familiile regale.

Autenticitatea site-ului se bazează pe funcționalitatea continuă a palatelor. Celebrarea mai mult sau mai puțin regulată a ceremoniilor tradiționale și organizarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor pentru evenimente speciale, respectând know-how-ul tradițional, întăresc autenticitatea sitului. În plus, anumite elemente precum Djexo (coliba care adăpostește spiritul regelui), Adoxo (mormântul regelui) și alte locuri sacre au primit întotdeauna o atenție deosebită în ceea ce privește respectarea materialelor tradiționale. Laterita (un tip de rocă bogată în fier și alminiu specific a zonei tropicale), apa, lemnul, paiele și tehnicile tradiționale de construcție rămân referințe pentru orice intervenție care ar trebui să permită o bună transmitere a acestei moșteniri către generațiile viitoare. Una peste alta, multe inițiative au fost luate într-o perspectivă dinamică și cu logica continuității tradiției.” -Conform datelor oficiale.

La final i-am dat 3000 de CFA ghidului pentru bunăvoința arătată. Călătoria noastră a continuat prin orașul Abomey în căutarea Templului Cameleon. După ce am mers pe drumuri tare grele printre căsuțe am dat de un templu voodoo în formă de cameleon. Slujbe se țin la acest templu doar duminica, așa că m-am mulțumit să-l admir de afară. Se pare că acest templu este construit de către un preot voodoo nu în scop turistic, doar în scop religios. Ei bine chiar în apropierea templului este casa acestui înstărit preot voodoo. Am admirat de pe afară doar zidul ce înconjoară casa plin de basoreliefuri cu diverse motive, cel care iese în evidență este cel destinat potenței masculine! ; -)

Cam asta a fost vizita mea de o zi și o noapte în acest oraș istoric. Ca o curiozitate regatul Abomey denumit ulterior Dahomey a fost unul din cele mai puternice regate de pe coasta de vest a Africii și a dat și prima denumire a țării.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 19.03.23 10:11:43
Validat / Publicat: 19.03.23 11:54:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 305 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 palatul din Abomey
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[19.03.23 16:30:51]
»

@robert: Interesant acest orășel istoric de aproape o sută de mii de locuitori cu acele palate regale aflate în UNESCO. Mi s-a părut foarte interesant și Templul Cameleonului al acelui preot voodoo chiar dacă nu este în scop turistic.

De aici am înțeles că au mai fost și alți turiști la alte obiective turistice. Ce ghinion ați avut cu pana de mașină care v-a întârziat pe drum. Oricum a meritat efortul!

robertAUTOR REVIEW
[19.03.23 17:48:32]
»

@mprofeanu: mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! Șirul de palate din Abomay au fost foarte interesante. Din nefericire nu am prea multe poze de-acolo! La palate era plin de turiști în special francezi, dar la templul Cameleonului la care se ajunge un picuț mai greu eram singur.

Pana a fost ceva inopinat. Dificile erau condițiile de schimbare a roții, acolo traficul fiind foarte haotic. Oricum eram nevoiți să facem pana, deoarece nu vroiam să înoptăm în pustietate.

Pe drum am mai avut un incident. Am vrut să mai vizitez un sat tradițional și acolo am dat de niște localnici agresivi, așa că am renunțat. Nu prea fac eu de astea, dar de data asta am zis să fiu mai prevăzător, fiind singurul turist alb din zonă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Benin:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040871143341064 sec
    ecranul dvs: 1 x 1