ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 4 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
88.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Fără titlu

TIPĂREȘTE URM de aici

Anul trecut m-am gândit eu ce m-am gândit și m-am hotărât ca de ziua mea, în limita posibilităților să-mi fac singur un cadou, un city break în țară sau undeva, unde este mai ieftin și musai n-am mai fost.

Anul trecut am ales Sibiul, pe care doar îl tranzitasem și nu am regretat deloc. Dar unde să merg anul ăsta, nu aveam nicio idee. O ofertă Tarom mi-a deschis ochii și am luat bilete la ofertă pentru o destinație destul de puțin cunoscută de români (mai des merg cei din vestul țării) și anume Belgradul. De ce am ales acest city break? Păi în primul rând pentru că nu mai fusesem acolo, apoi pentru că e un oraș ieftin și nu în ultimul rând pentru că vroiam să văd cum e și pe la vecini. Eu am mai fost doar la bulgari pe litoral, dintre vecini firește.

Zis si făcut. Luat bilete avion, rezervat hotel și s-a făcut repejor și ziua plecării. La aeroport prima surpriză, o mare de oameni la îmbarcare. Sincer eu personal nu am m-ai văzut atâta puhoi de lume pe aeroport, de ziceai că abia acu s-au deschis granițele. Cu puțini nervi și puțină înghesuială specifică zonei balcanice, am răzbit și am trecut de vamă. A doua surpriză avută a fost când am ajuns pe pista aeroportului și am constatat că ne-așteaptă mândru un ATR de 50 locuri, un avion din acelea cu elice. Am mai zburat o dată cu așa ceva, culmea la primul meu zbor la Istanbul. Prima oară mi-a fost cam frică, dar acu eram deja obișnuit, așa că am trecut rapid peste acest mic inconvenient. Ce vreau eu să remarc e altceva, numărul mic de călători spre această destinație.

După un zbor plăcut, am aterizat cu bine la Belgrad. Nu mai detailez aici peripețiile pe care le-am avut până am ajuns la hotel, pentru că am scris ceva în articolul destinat cazării.

Pentru această destinație am ales să aloc trei zile. Nici prea mult, nici prea puțin, mi s-a părut arhisuficient. Fiind cazați la un hotel mirific și cu niște împrejurimi de mare efect de la periferia Zemunului, am ales să petrecem cât mai puțin timp posibil la hotel și să încercăm să vedem cât mai mult din Belgrad.

Zemun-ul care semnifică pamânt în limba sârbă (zemlja) este un mic orășel la periferia Belgradului atestat documentar încă din secolul al XII-lea. Sincer nu îmi este foarte clar dacă Zemun-ul mai este un orășel de sine stătător sau a devenit un cartier al Belgradului, cert e că acest lucru are o mai mică importanță. Important pentru noi a fost să vizităm zona centrală a Zemun-ului, așa numită Old Zemun, care aduce pe alocuri cu un oraș medieval, gen Sighișoara de pe la noi. Cum marea majoritate a celor din autobuz nu au putut să ne lămurească unde-i turnul Gardoș, am coborât la întâmplare și am hotărât să o luăm per pedes către Dunăre. Ajunși la Dunăre nu mai aveam cum să ne pierdem.

Evident așa am descoperit faleza super șic de la Dunăre, înțesată de terase care de care mai aranjate. Nu ne-am abținut să nu bem o bere sau mai multe, mai ales că am prins și zile caniculare, la fel ca-n București! De altfel ne-a plăcut mult atmosfera boemă de pe faleza Dunării așa încât am mai venit de două ori seara, aici. E o atmosferă mai relaxanta fața de cea din centrul orașului, unde e prea multă nebunie pentru gustul meu.

De-aici am plecat în căutarea simbolului Zemun-ului și anume Turnul Gardoș sau Turnul mileniului așa cum mai este denumit. Am trecut pe lângă vechea biserică Sf Nicolae, unde se ținea o slujbă și unde n-am outut inta pe motiv de pantaloni scurți. Am urcat ceva, pentru că turnul este în vârful unui deal și am ajuns cu chiu cu vai, fiind extrem de cald, la picioarele turnului! Turnul Gardoș a fost construit de imperiul austro-ungar in anul 1896 în cel mai sudic punct al imperiului, alături de alte trei turnuri milenare. Din vârful turnului se vede o priveliște superbă a întregului Zemun, dar si a unei părți din Dunare sau din orașul Belgrad.

Am urcat până în vârf după ce am achitat o taxă de 200 de dinari de persoană. Accesul se face pe o scară metalică spiralată și este un pic anevoios, dar priveliștea face toți banii. Am admirat casele din Zemun, vreo două turle de biserici din apropiere, dar și maiestoasa Dunăre care șerpuiește prin zonă. Evident am făcut și o mulțime de fotografii, unele mai reușite, altele mai puțin.

După ce am coborât din turn am plecat în căutarea unui restaurant celebru, pentru a servi cina și a ne răcori. Despre acest restaurant o să fac vorbire într-un articol separat, pentru că merită cu prisosință, acest lucru.

Ziua doua am plecat direct cu gândul să descoperim și să vizităm cea mai mare catedrală ortodoxă si anume Sf Sava. Am mers până la piața Slavia și de-acolo pe o străduță foarte cochetă am mai mers vreo 200-300 de metri până la această vestită catedrală.

„Impresionanta catedrala a fost ridicata, in mod simbolic, pe locul unde turcii otomani, condusi de Sinan Pasa, au zdrobit rebeliunea sarba din 27 aprilie 1594, incendiind cu acel prilej Moastele Sfantului Sava Nemanja (1236).

Sfantul Sava este cel mai cinstit sfant din Serbia si Muntenegru, de o veneratie deosebita bucurandu-se si in Macedonia si Bulgaria. Originea nobila si mai ales personalitatea sa spirituala au dus la alegerea lui ca arhiepiscop al Serbiei, obtinand chiar recunoasterea patriarhului de Constantinopol, demnitate in care a adus o contributie decisiva la formarea culturii si a constiintei crestine si nationale a poporului sarb.

Timp de secole, a existat ideea construirii unei catedrale reprezentative a poporului sarb, dar autoritatile otomane au impiedicat realizarea ei. Abia in anul 1895, dupa castigarea independentei, s-a izbutit constructia unei mici biserici de catre "Societatea pentru Constructia Catedralei Sfantul Sava pe Colina Vracear", existand insa planuri pentru ridicarea unui lacas monumental. Asociatia era condusa de Mitropolitul Mihail.

In anul 1905, are loc primul concurs pentru construirea catedralei. Se prevedea construirea unei catedrale de 2 500 mp. Proiectele pentru marea catedrala, prezentate abia in anul 1905, au fost respinse ca nefiind indeajuns de bune, iar razboaiele balcanice si Primul Razboi Mondial au sistat iar preocuparile de ridicare ale catedralei.

In anul 1926, a fost ales proiectul arhitectului Aleksander Deroko, premiat cu locul doi, in conditiile in care premiul intai si trei nu fusesera acordate. Proiectul acestuia a fost suprapus peste un plan realizat de Bogdan Nestorovic. Constructia a inceput insa mult mai tarziu, piatra de temelie fiind pusa de episcopul Gavriil Dozic-Medenica, viitorul patriarh Gavriil al V-lea.

In anul 1939, pe data de 10 mai, ziua arderii Moastelor Sfantului Sava, se pune temelia acestei catedrale. Singura etapa realizata a fost insa numai fundatia catedralei, dupa bombardamentele germane din anul 1941, lucrarile incetand. Locul a fost folosit ca parc auto de armatele hitleriste si apoi de cele sovietice, iar mai tarziu a fost transformat in depozit.

In anul 1958, patriarhul Gherman a solicitat reinceperea lucrarilor, dar acordul a fost dat abia in anul 1984, dupa 88 de interventii ale Patriarhiei Sarbe. De atunci, lucrarile au inaintat lent, dar fara pauze mari. In cele din urma, Catedrala Sfantul Sava a fost terminata.

Astazi, catedrala are urmatoarele dimensiuni: inaltimea de 70 de metri, 81 de metri de la nord la sud si 91 de metri de la vest la est, punctul cel mai inalt avand 134 de metri, iar crucea aurita de pe turla principala, 12 metri.

Pe boltile catedralei sunt asezate 18 cruci aurite, iar clopotnita are 49 de clopote. Suprafata catedralei este de 3.500 mp, la care se adauga trei galerii de 1.500 mp, la primul nivel, si o galerie de 120 mp, la al doilea nivel. Capacitatea interiorului este de 10.000 de persoane si 800 de coristi in balconul destinat acestora. Dedesubtul catedralei se afla o alta biserica, de 1.800 mp. Intr-o cripta a acesteia se pastreaza fragmente din vesmantul Sfantului Sava.

Fatada catedralei este lucrata din marmura si granit, urmand ca decoratiunile sa fie facute din mozaic, exemplu fiind, in interior, Hristos Pantocrator din cupola centrala, unde fiecare ochi va avea suprafata de 3 metri. Cea mai grea incercare a constructorilor a fost ridicarea domului central, de 4.000 de tone, construit in intregime jos, acoperit cu arama, avand montata si crucea, intreaga actiune durand 40 de zile.

Expresie a consecventei poporului sarb si a credintei ortodoxe la care nu a renuntat nici un moment, Catedrala Sfantul Sava - Svetog Save este un edificiu rasaritean unic ale carui dimensiuni intrece pana si celebrele catedrale Sfanta Sofia din Constantinopol si Iisus Mantuitorul din Moscova. ” - mi-am permis să citez din www.crestinortodox.ro spre mai bună înțelegere a impresionantului edificiu bisericesc vizitat.

Interesant este că nici acum dupa o sută de ani nu este gata! Exteriorul este finisat și arată foarte bine, dar cum intri în biserica dai de un mare șantier. În schimb se coboară undeva la subsol unde se regăsește o sală impunatoare. Aici în subsolul catedralei este amenajată o altă biserică de 1800 de metri pătraţi, care esta gata pictată. Într-o criptă a acesteia se păstrează fragmente din veşmântul Sfântului Sava.

Interesant este faptul, că această măreață catedrală nu este gata după aproape un secol. Fac prinsoare că a noastră Catedrala a Mânturii Neamului va fi gata înainte. Ce să-i faci dacă suntem mai avuți și avem mai mulți bani de investiții!!!

După ce am fost impresionați de această catedrală, am plecat spre vestita lor stradă (ulica) Knez Mihailova înțesată de tot felul de magazine, de terase care de care mai arătoase. O stradă vie, animată, în care regăsești diverși muzicanți stradali, care de care mai talentați și unde îsi dau întâlnire atât turiștii de diverse nații, dar și belgrădenii.

Pe această stradă am hoinarit în voie, am făcut diverse cumparaturi, dar și ne-am relaxat picioarele obosite după atâta umblat, la câte o terasă. Apropo ce m-a impresionat în mod deosebit a fost mâncarea sârbescă. Foarte gustoasă, nu am dat rateu niciodată. Porțiile mari și prețul decent. Firește si berea Jelen care a mers la fix pe căldurile astea, de 37-38 de grade.

La un moment dat am văzut că s-au strâns o mulțime de polițisti. Era o manifestație LGBT unde forțele de ordine erau net superioare ca și număr manifestanților și care aveau rolul de ai apăra și proteja, pe aceștia. Se pare ca și din acest punct de vedere, al respectării drepturilor omului suntem un pic mai avansați. Dar să revenim la oile noastre.

Da aici pe AFA interesează mai mult ce-am văzut, ce-am mai vizitat. Ei bine am fost de-am văzut și clădirea Parlamentului. Am dat să intrăm să o vizităm, dar nu era deschisă pentru public. Interesant e faptul ca nu era împrejmuită de nici un gard și am avut acces liber până la intrare. Această clădire am găsit-o absolut întâmplător, noi căutam să vizităm de fapt biserica St Marc. Aceasta (Biserica St Marc) a fost terminată in anul 1940 și este în întregime din caramidă. Interiorul ei nu este terminat. Icoanele ei care reprezintă o mulțime de sfinți, aduc în fiecare an o mulțime de pelerini credincioși, aceștia având convingerea că icoanele din biserică sunt făcătoare de minuni. Când am ajuns noi tocmai ce se tinea slujba de duminică. La ora 10 duminica, aceasta s-a încheiat spre marea mea mirare, știut cât durează aceasta la noi.

De muzeul Tesla sincer nu am avut chef! Probabil și căldura excesivă și-a spus cuvântul și dupa o repriză de hoinareală urma negreșit o pauză de hitratare, la o Jelen rece. Adevărul adevărat este ca nici nu mai sunt atât de disperat ca pe vremuri, să vizitez absolut tot ce mi-am propus de-acasă, ci momentan sunt mai înclinat să respir aerul orasului, să observ băștinașii și să încerc sa mă integrez în atmosferă. Chiar citeam deunăzi că anumite orașe europene, printre care aș aminti Parisul, Roma, Venetia si chiar Berlinul au ajuns să fie sufocate de mulțimea de turisti. Ei bine și ăsta a fost unul din motive pentru care am ales capitala Serbiei, pentru un city break.

Am lăsat la urmă vizita la Fortăreața Kalemegdan, unul din simbolurile acestui oraș, un loc de o mare semnificație istorică, un loc de unde se poate admira atât fluviul Dunarea, cât și râul Sava, dar și cartierul-orașul Zemun. Evident că nu toate turnurile sau zidurile sunt impecabile, dar poate și ăsta le dă un farmec aparte. La intrarea în fortareață era un loc de joacă instructiv-educativ pentru copii, cu jucării dinozar. După ce am trecut de poarta fortăreței am dat de o mini expoziție de tehnică militară a secolului XX. Lume multă pe-aici, poze, peisaje, relaxare. Noi aici am ajuns sâmbăta după-amiaza. Ce ne-a amuzat a fost faptul că în scurta noastră vizită am întâlnit o mulțime de mirese pentru sesiuni de fotografii, însoțite firește de câte un alai de nuntași. Ori aici ies cele mai faine poze ori e o lipsă crasă de imaginație. Clar, dacă am văzut atâtea mirese o să ne meargă super bine.

Concluzie. Belgradul mi s-a părut un oraș interesant, care n-ar trebui ocolit de niciun turist împătimit. Cum ne bucurăm să vedem turiști la noi în București e bine să-i acordăm și acestuia o șansă. Referitor la neajunsurile întâlnite în acest periplu este foarte educativ pentru noi, ca să ne dăm seama cum se simte de exemplu un occidental la București.

O să subliniez ce mi-a plăcut în mod special în acest scurt city break. Mi-au placut fetele foarte drăguțe și foarte naturale, mi-au plăcut băieții extrem de sportivi, mi-a plăcut atitudinea lor relaxată fără fițe, impresii și figuri. Nu spun ca nu au si ei specimenele lor, vorba aia doar v-am povestit de hotel, dar nu ies așa de mult în evidență.

Mi-a plăcut foarte mult mâncarea lor, exact făcută parcă pentru gustul nostru. Mi-au plăcut prețurile de la ei similare sau chiar un pic mai mici decât la noi în țară.

De întors m-aș întoarce, dar peste mai mulți ani, doar ca sa văd evoluția lor. În încheiere vreau să vă mulțumesc dacă ați reușit să rezistați până la sfârșit și ați dovedit această lectură. Just keep walking!

Chiar n-am știut ce titlu să pun!!!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 28.06.17 18:03:24
Validat / Publicat: 28.06.17 22:13:23

VIZUALIZĂRI: 3946 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Biserica Sfântul Marc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[28.06.17 18:24:12]
»

rog melodia: https://www.youtube.com/watch?v=egY8rUpxqcE

multumesc frumos!

webmaster39
[28.06.17 22:11:37]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[28.06.17 22:39:47]
»

@robert:

Fain! Eu am un punct inaintea ta, in turn m-am intalnit cu o AFA-ista draga mie si sotului meu. A fost surpriza "mileniului"!

Astept articolul tau despre restaurant, daca e din Zemun si o mai fi si cel de pusesem noi gandul pe el, vreau sa vad ce am pierdut.

Ma voi opri la poze, unele pentru a-mi reaminti locuri care mi-au placut, altele pentru viitorul drum acolo.

O seara frumoasa sa ai!

Am uitat sa spun ca parerile tale sau ale voastre au fost aceleasi cu ale noastre, ne-au placut tinerii, mancarea și ....miresele de care am avut parte cam toata dupaamiaza !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[28.06.17 23:00:55]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / SERBIA
[28.06.17 23:21:41]
»

@robert:

Interesant este faptul, că această măreață catedrală nu este gata după aproape un secol. Fac prinsoare că a noastră Catedrala a Mânturii Neamului va fi gata înainte. Ce să-i faci dacă suntem mai avuți și avem mai mulți bani de investiții!!!

Asta și din cauză că la ei NU s-a alocat niciun dinar de la bugetul de stat - toată construcția e finanțată din fondurile bisericii și din donații particulare.

Păcat că nu ai fost prin zona străzii Skadarlia, acolo să fi văzut viață boemă, cârciumi bune și mâncare și băutură bună și ieftină, în atmosferă autentic sârbească.

Și păcat că nu te-ai inspirat din cazarea mea de anul trecut, chiar a fost super.

După ce am trecut de poarta fortăreței am dat de o mini expoziție de tehnică militară a secolului XX

De fapt, nu e doar o miniexpoziție, acolo se află Muzeul Militar al Serbiei. Sălile sunt în cele ale vechii fortărețe, cazărmile exterioare.

Eu cred că ar merita să mai mergi măcar odată (eu cu siguranță o voi mai face) - au rămas destule de văzut.

robertAUTOR REVIEW
[29.06.17 07:04:39]
»

@webmaster: multumesc

robertAUTOR REVIEW
[29.06.17 08:08:06]
»

@elviramvio: Tare asta, să te întâlnesti cu cineva în Turnul Mileniului și culmea să fie tot de-aici. Super. Noi când am fost eram singuri, singurei acolo.

Restaurantul despre care o sa fac vorbire o să-ți spun în premieră numai ție este restaurantul care imită un vagon de tren. Da te rog sa nu mai spui la nimeni! ; -)

Referitor la opiniile despre Belgrad si belgradeni ma bucur că avem puncte de vedere asemanatoare!

Mulțumesc de ecou și îti doresc să ai parte de alte călatorii si mai frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
robertAUTOR REVIEW
[29.06.17 08:15:49]
»

@Dragos: Foarte pertinente observațiile tale! Chiar îmi pare rău că nu am descoperit și acea stradă boemă și deasemenea regret că am dat un așa mare chix cu cazarea. Dar asta e! Câteodată mai gresim si noi.

Am citit câteva articole de pe AFA, iar pașii prin capitală i-am făcut mai mult sau mai puțin, după userul noidoi.

Mai aveam în plan o vizita la Zoo și o croazieră pe Dunare.

De întors m-aș întoarce doar dacă aș veni cu masina, ca să am o mai mare libertate de mișcare.

Depinde cum ne-o mai duce viata asta!

Mersi frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / SERBIA
[29.06.17 08:19:55]
»

@robert: cu mașina prin Belgrad nu e cine știe ce plăcere, din cauza locurilor de parcare, mai precis a metodei de plată pentru acestea.

Și apropo de întâlniri cu conaționali pe-acolo - mie mi s-a întâmplat ca în aceeași zi să ne „ciocnim” cu un cuplu și la Kalemegdan, și la Sf. Sava. Ulterior am aflat că și ei erau membri AFA, citindu-le impresiile aici. Deci... orice e posibil!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[04.07.17 11:52:41]
»

@robert: O alegere inspirata si o escapada minunata. Nici eu nu am acum mai multa inspiratie pentru acest ecou asta pentru ca astept sa trec la articolul tau urmator la care imi este gandul.

Foarte frumoase poze insa, felicitari, votat cu mare drag.

robertAUTOR REVIEW
[04.07.17 12:38:30]
»

@mishu: Mersi frumos!

cazimirt
[13.04.24 08:34:58]
»

Este voie sa faci fotografii in interior, la Sf Sava?

Dragoș_MDPHONE CONS. ONORIFIC AFA / SERBIA
[13.04.24 08:50:19]
»

@cazimirt: când am fost noi acolo, nu era nicio restricție în acest sens.

Recomand totuși să folosiți un aparat compact (adică nu DSLR), și mai ales, fără bliț.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cazimirt, elviramvio, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Belgrad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064659118652344 sec
    ecranul dvs: 1 x 1