GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Octombrie a început sub semnul târgurilor și festivalurilor. Din păcate am ratat câteva din zonă, chiar pe cele din Oradea, dar mi-am propus să recuperez anul viitor.
Sfârșitul de lună m-a dus la Békéscsaba, unde în perioada 28-31 octombrie 2016 la a avut loc o nouă ediţie a Festivalului cârnaţilor Csabai.
Îmi amintesc ce sărbătoare era înainte de '89 când ai mei făceau rost, nu știu de unde, de cârnați Csabai. De fapt nu-mi amintesc să fi fost chiar atât de ,,pipărcit" (a se citi plin de boia), dar cred că ziceam Csabai la orice cârnat uscat obținut cu greu, pe sub mână.
Așa că de doi ani mă tot holbez la pozele prietenilor postate pe FB și checkuite la Festivalul cârnaților. Gurmandă fiind, am răspuns imediat prezent provocării unor colege să dăm o raită până prin vecini, în Ungaria. Dar cum planurile nu coincid cu realitatea, am avut o grămadă de surprize, prima fiind că persoana care a propus deplasarea nu a mai venit, apoi eu am început un program care nu-mi permite să gust tot felul de bunătăți.
Iată-ne, cu efectiv redus, duminică dimineața plecând spre Békéscsaba și făcându-ne probleme că poate nu se instalează comercianții până ajungem noi...
Consultasem pagina de facebook a festivalului Békéscsaba (www.facebook.com/kolbaszfesztival) și pe site-ul csabaikolbaszfesztival.hu, că doar ne trebuia adresa pentru GPS. Am aflat că este intrare (știu vecinii să scoată bani din piatră seacă...) și că ar fi cam 1500 de forinți (asta am aflat de la o agenție de turism din Oradea).
Ei, surpriza! Cu greu am găsit parcare pe marginea șoselei - 1000 de forinți - și am pornit spre festival, unde intrarea, duminica, era... 3500 forinți (pentru cei ce nu utilizează valuta asta, 1000 forinți=15 lei). Mai bine nu scriam asta, că acum am realizat că a trecut suma de 50 lei. :(Ideea e că primești o brățară și poți să vizitezi, să revii, să participi la diverse concerte organizate în diverse corturi uriașe, amplasate lângă Sala Sporturilor.
În fiecare zi a festivalului a fost câte un concert: în prima seară a fost Neoton (o formație ungurească celebră - cei care aveau antenă de Ungaria pe vremuri, știu) și Dr. Alban, iar duminica, atunci când am fost noi, urma să concerteze Thomas Anders și Modern Talking Band. Având în vedere acestea, de fapt prețul nu a fost mare pentru cei care s-au bucurat de tot programul, noi însă am stat câteva ore și am pornit spre casă.
În cele 3 ore am bătut aleile, am admirat produsele (nu le descriu, le veți vedea în imagini), un coleg a gustat bunătățile preparate și când a decis de care trebuie să luăm pentru acasă, am aflat (cu greu, pentru că promoterii nu vorbeau românește sau engleză) că produsele lor erau doar pentru reclamă.
Au fost însă și standuri cu vânzare, de unde am achiziționat câte ceva.
În corturi se desfășurau concursuri specifice tăiatului porcului - diverse preparate specifice. Zeci de echipe s-au întrecut, nu știu cine a câștigat sau cum au fost jurizate, dar la un moment dat ne-am trezit doar noi și câteva persoane cu camere de la televiziuni postați între scenă și concurenți.
Pe la amiază am mâncat, eu aș fi poftit la niște cârnați, dar... nu era în meniul meu, apoi la niște sarmale uriașe (nici nu vreau să știu cu ce erau umplute, că la sarmale cu pisat de porumb nu rezist) și la alte minunății preparate din carne de porc, asortate cu delicioase murături (ungurii au niște murături super - puțin acre, puțin dulci, puțin iuți). Am luat ficat cu ceapă și gogoșari iuți umpluți cu varză, cam scumpă distracția - 2500 forinți. Gulaș nu am găsit, nu era gata (probabil urma pe seară) și găletușele noastre de smântână s-au întors în mașină așa cum au plecat - goale.
Am văzut și aperitive lichide (palinka) și ceva să-ți potolești setea după mâncarea foarte sățioasă: vin și bere în halbe de plastic inscripționate cu sigla festivalului. Nu am servit nici băutură, nici dulciuri, deși îmi făceau cu ochiul tot felul de dulciuri...
Am spus că orice experiență vine să îmi întregească viața, așa că a fost interesant și o sursă de amintiri, plus un vas de lut drăguț achiziționat. Un sfat pentru cei ce vor să meargă anul viitor - bucurați-vă de o ședere în zonă, mergeți la concerte și, cu siguranță, intrarea își va merita cu prisosință banii.
PS. O chestie interesantă a fost că, la întoarcerea la mașină, cel de la parcare ne-a dat 500 de forinți înapoi, cred că datorită faptului că nu am stat o zi întreagă.
Trimis de Cdia in 31.10.16 21:16:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Cdia:
Si pentru mine este un mare deliciu, gustativ doar, pentru ca, locuind multi ani in Satu-Mare si invatind ungureste, am avut ocazia sa va cunosc tradițiile si obiceiurile culinare.
Si eu imi voi lua ceva cirnaciori si niste sunca fara grasime
eazi, inainte de a pleca la munca.
Felicitari pentru frumoasa prezentare culinara su folclorica!
@Cdia:
Sa tot inghiti in sec, cu atat mai mult cu cat am in casa mari iubitori de astfel de mancaruri. Frumos scris.
@Cdia: Ador festivalurile cu de toate☺... si ce rau imi pare ca nu am aflat mai repede de acest eveniment... cu siguranta dadeam o fuga pana la Bekescsaba????.
La anul sper sa nu-l mai ratam. Acum am savurat bunatatile de acolo doar vazand pozele... asta e. Va doresc sa participati la cat mai multe evenimente de genul... si sa ne relatati impresiile traite. Votat cu mare drag. Multumesc.
@Cdia: Mai ai chestii d'astea, ca m-ai omorat, deja ma doare capul. Cred ca daca citeam articolele astea mai pe seara aveam cosmaruri noaptea .
Oricum, foarte interesant si cred mai ales gustos. Felicitari, votat cu placere.
@Cdia: Un regal de "bunăciuni" ce reies din pozele tale atât de reușite și de ispititoare. Interesant reviewul și plăcut!
Felicitări și votat cu plăcere!
Multumesc pentru aprecieri. Din păcate, după ce am postat articolul și am selectat fotografiile, am făcut o criză de bilă de toată frumusețea, de parcă aș fi mâncat de toate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2018 Acceptabil!!! — scris în 02.01.19 de gcristian din TIMIşOARA - nu recomandă
- Aug.2015 Plăcut și reconfortant — scris în 14.08.15 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Mese - o cofetarie excelenta — scris în 12.11.12 de mihailescu din ORADEA - RECOMANDĂ