Pentru vacanta de vara 2025 ne-am propus sa vizitam China, insa in final am optat pentru un circuit China - Coreea de Sud - Kong Kong – Macao. Pentru zborurile principale, Bucuresti – Beijing si Hong Kong- Bucuresti am cumparat biletele de avion cu un an inainte, optand pentru compania Air France, deoarece zborurile aveau loc noaptea. Celelalte zboruri, din China catre Coreea si de aici catre Hong Kong le-am achizitionat mai tarziu, companiile cu care am zburat fiind Korean Air si Hong Kong Express.
Ne-am bucurat atunci cand am aflat ca pentru anul 2025, China a renuntat la viza pentru cateva state, printre care si Romania. Ne-am pregatit de acasa, instaland pe telefoane aplicatii care functioneaza in China, stiind ca whatsapp, facebook si google maps nu pot fi accesate acolo. Prin urmare, am instalat VPN – Surfshark (s-a dovedit ca nu am avut nevoie, folosind fara probleme si restrictii whatsapp-ul), Airalo, eSIM-ul, care ne-a fost de mare folos, pentru care am ales pachetul de 10 GB, suficient pentru 14 zile in China si 4 zile in Hong Kong, fara a posta in exces pe social media. Ca si aplicatii, e obligatoriu sa instalezi Alipay, pentru a face plati. Am atasat aplicatiei cardul Revolut si platile s-au facut instantaneu. Comisioanele se percep doar la sume mai mari, de exemplu, atunci cand platesti cazarea. Cu Alipay, fie scanezi un cod și introduci suma necesara, fie se scaneaza codul tau personal si se ia direct suma, totul fiind foarte smart si facil.
Amaps este Google Maps-ul lor, pe care l-am instalat, iar aplicatia este super. Infrastructura este foarte bine pusa la punct, sunt indicatoare inclusiv in limba engleza. Chiar daca chinezii nu stiu limba engleza, absolut toti au aplicatii pentru traducere, putand astfel conversa foarte usor cu turistii.
In privinta cazarilor, pe booking ne-am facut rezervarile pentru cele 3 locatii, Beijing, Xi’an si Shanghai, hoteluri de 4 stele la preturi foarte avantajoase, confortabile, foarte curate si cu mic dejun variat.
In China, scanarea bagajelor si a persoanelor se face la intrarea in fiecare statie de metrou sau de tren, iar recipientele sub presiune, de genul spray-urilor sunt permise doar daca au dimensiuni mici. In Beijing am ajuns seara si ne-am lovit de aglomeratia si traficul infernal al scuterelor care merg peste tot, inclusiv pe trotuare. Cu toate acestea, am constatat ca majoritatea mijloacelor de transport sunt electrice. Fiind obositi, nu am facut altceva decat sa ne cazam la hotelul Holiday Inn Expres si sa pregatim programul pentru urmatoarea zi. Temperaturile de care„ne-am bucurat” in aceasta perioada au fost intre 27 si 31 grade, astfel ca am organizat traseul pentru a evita soarele la orele de varf.
In Beijing am cumparat bilete la metrou, iar la autobuz am platit direct soferul, costurile variind intre 2 si 6 RMB (1 RMB = 0,6 RON).
Prima zi efectiva dedicata vizitarii Beijingului a inceput cu Summer palace, pentru care am platit 30 RMB, intrarea generală, din pacate unele obiective fiind inchise in ziua de luni. Cu toate acestea, timpul alocat vizitarii este de cel putin 4-5 ore.
Palatul de vara este de fapt un parc imens construit in 1750 de imparatul Qianlong, restaurat de imparateasa vaduva Cixi in anul 1899, dupa ce acesta a fost distrus de fortele aliate anglo-franceze în timpul celui de-al doilea razboi al opiului.
Compus in principal din Longevity Hill si Kunming Lake, detine peste 3000 de structuri antice, inclusiv pavilioane, turnuri, poduri, coridoare.
Am intrat pe Poarta Palatului de Est, in zona administrativa a imparatilor, in care ne-a intampinat Sala bunavointei si a longevitatii. In fata acesteia se afla o fiara din bronz sculptat rafinat numita Kylin, cu cap de dragon, coada de leu, corn de cerb si copite de vita, care conform legendei, protejeaza impotriva focului. Cinci pietre de lac semnifica longevitatea.
Imparatul Qianlong nu a rezistat tentatiei de a construi o gradina, profitand de lacul natural si dealul existent, extinzand malul de est al lacului, iar pamantul excavat a fost mutat pentru a imbunatati terenul de pe partea de est a Longevity Hill.
Ne-am plimbat pe East Causeway, trecand pe langa Turnul Wenchang (Turnul Prosperitatii Literare), cel mai mare turn de trecere dintre cele 6 ale Palatului de Vara. In continuare, la nord de Turnul Wenchang, am ajuns la pitorescul pod Seventeen-Arch, pe care l-am traversat pentru a ajunge pe insula Nanhu, cu Pavilionul Primaverii, o locatie frumoasa pentru o scurta pauza cu o vedere panoramica. Aici exista si debarcaderul vaporaselor care te plimba pe lac.
Inainte de a ajunge la pod, un bou de bronz, care initial a fost acoperit cu foita de aur, in marime naturala, a fost asezat pe un piedestal din piatra, rolul acestuia fiind de a proteja malul lacului de inundatii. Fundamentul malului de est al lacului Kunming a fost construit cu10 metri mai sus decat Orasul Interzis, iar ruperea malului de est ar insemna ca Orasul Interzis ar fi in pericol. Pentru monitorizarea nivelului apei, aici a fost asezat boul de bronz.
Podul cu 17 arcuri este ca un curcubeu aruncat deasupra apei, fiind cel mai mare din Palatul de vara, cu o lungime de 150 de metri si o latime de 8 metri. Pe coloanele parapetelor de marmura alba se afla 544 de lei distinctivi. La fiecare capat al podului se afla cate o fiara bizara, un animal de bun augur in legendele chinezesti. Podul are 9 arcade de dimensiuni diferite, de la mijloc pana la fiecare capat al podului, cifra 9 fiind cel mai mare numar yang, numar de bun augur favorizat de imparati.
Ne-am intors apoi cautand corabia de marmura, aflata in coltul de nord-vest al lacului Kunming.
Am trecut prin Galeria lunga (Changlang) sau Coridorul lung, construit pentru prima data in timpul domniei imparatului Qianlong, pentru mama lui, astfel incat sa se poata plimba, indiferent de vreme, pe ploaie sau zapada. A fost distrusa in 1860 si reconstruita in 1886, imparateasa vaduva Cixi plimbandu-se pe aici in fiecare zi, dupa micul dejun.
Acest coridor lung de 728 de metri este, de asemenea, cel mai lung coridor din gradinile clasice chinezesti. Ca o panglica, leaga atractiile raspandite de-a lungul zonei de la poalele Dealului Longevity, oferind o vedere larga a lacului si a dealului, cu pavilioane rafinate. Interesante sunt cele 14.000 de picturi colorate ale grinzilor, vopseaua protejand structurile din lemn de distrugerea de catre insecte, ploaie, vant si lumina soarelui. Datorita lungimii si abundentei de picturi colorate, Long Gallery a fost inclusa in Cartea Recordurilor Guinness la inceputul anilor 1900.
Am trecut pe langa Donggongmen (Poarta Palatului de Est), cu acoperis in 2 frontoane. Cu 2 porti laterale pentru membrii familiei regale si oficialii curtii si 3 porti mari in mijloc, exclusiv pentru imparat, imparateasa si regina mama, Poarta Palatului de Est reprezinta in mod direct cultura chineza a ierarhiei feudale.
Barca de marmura, ascunsa de privelistile din jur, parca tocmai naviga dinspre sud. In China antica, oamenii construiau adesea versiuni mai mici de barci ca parte a decorului in gradinile clasice.
Barca de marmura a fost construita in 1755, ca un pavilion din lemn in stil traditional chinezesc care imita barcile cu panze ale imparatului Qianlong, cu o baza construita din pietre uriase. In 1860, foisorul de lemn a ars, iar imparateasa Cixi a reconstruit barca in 1893, folosind un design occidental, oferindu-si un loc pentru a admira peisajul si a se distra. Barca este acum singura structura in stil occidental din Palatul de Vara. Barca are 36 de metri lungime, 2 etaje si 8 metri inaltime.
In partea din fata a Longevity Hill exista o multime de cladiri traditionale chinezesti, iar partea din spate a dealului, cu mai putine cladiri, este renumita pentru peisajul fermecator. Daca nu stiti, veti crede ca acest loc este un peisaj natural, dar nu este asa, fiind un deal creat de pamantul excavat din albia Lacului Kunming. Am urcat pe deal, pe aleile amenajate, in varful dealului aflandu-se Paiyun Dian (Hall of Dispelling Clouds - Sala norilor care se imprastie) si Foxiang Ge (Tower of Buddhist Incense -Turnul tamaiei budiste).
Turnul are 3 etaje si 8 laturi, avand vedere la lacul Kunming, oferind o panorama asupra intregului parc, fiind locul in care imparateasa Cixi se ruga adesea si recita numele lui Buddha.
O alta cladire reprezentativa este Sala Marii Intelepciuni, care este o cladire budista cu 2 etaje, cu pereții exteriori decorati cu placi smaltuite galbene si verzi si incorporate cu randuri de statui budiste smaltuite.
Prin Sala Marii Intelepciuni se ajunge in spatele Dealului Longevity, putand vedea un grup de cladiri tipic budiste tibetane. Am iesit pe poarta de nord, rememorand traseul inceput intrand pe poarta de est: East Palace Gate - Hall of Benevolence and Longevity - Wenchang Hall - East Causeway of Kunming Lake - Bronze Ox - Seventeen-Arch Bridge - Nanhu Island - Long Gallery - Marble Boat - Hall of Dispelling Clouds - Tower of the Buddhist Incense - Four Great Regions - North Palace Gate.
Daca as povesti despre fiecare cladire in parte, ar trebui sa scriu pagini intregi, insa cred ca fotografiile sunt mult mai sugestive.
Trimis de geani anto in 13.06.25 18:19:45
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Mar.2017 CCTV Tower si Beijingul modern — scris în 15.05.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Shichahai sau lacul celor 10 temple — scris în 13.04.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2016 Călător în China clasică III — scris în 18.01.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2016 Călător în China clasică II — scris în 14.01.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2016 Călător în China clasică — scris în 12.01.18 de Lila Mo din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Prin Beijing-ul de Nord, o altă zi — scris în 19.02.17 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Prima zi prin Beijing, China prima întâlnire — scris în 03.02.17 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ