Basel, interesant, liniștit, de vizitat
Cum excursia noastră se termina, iar avion aveam în jurul orei 4 după amiaza, am zis să vizităm și Basel, de ce nu? Basel este un oraș mic, dar foarte colorat, din epoca medievală, fiind poziționat excelent pe Rin. Este un important centru industrial chimico-farmaceutic, fiind în același timp numit un oraș al științei și al artei.
După ce am luat micul dejun la Hotel Colmar din Colmar unde am fost frumos cazați și am făcut check out-ul, am plecat spre gară. La ora 8 când am ajuns în gară nu erau deschise casele de bilete, dar ne-am descurcat cu automatele de bilete dat fiind faptul că deja aveam experiență. Tren la 8.23. Preț 16.90 euro/persoană. Am ajuns în Basel la ora 09.08 în gara Basel SBB. Fiind Duminică de dimineață, gara mi s-a părut tristă și pustie. La fel și prin împrejurimi. Cel puțin era safe. Ce ne-a uimit? Modernele tramvaie și autobuzele cu burduf. Nave spațiale. Cum documentarea noastră era să luăm tramvaiul 8 sau 11 și după ce am găsit stația, am vrut să luăm bilete de la automate. Cred c-am bâjbâit vreo 20 de minute până am reușit. Din cauza limbii germane setată pe automat. Selectam engleza, el dădea germana. Hai, măă! În fine. Doar ce m-am laudat mai sus că devenisem experți în automatele de bilete. Ne enervasem puțin. 4.20 euro biletul. Până în centru am avut patru stații scurte, coborând exact în fața Primăriei din Basel. În Marktplatz. Ca paranteză, poate alții nu fac greșeala noastră și sunt mai bine informați. Aici ajut și eu. Din gară puteți merge pe jos până în centru. Astea 4 stații cam 20-25 minute pe jos. Noi n-am realizat. Salvam 8.40 franci biletele de tramvai, nervii, cât și timp.
Cum am mentionat, tramvaiul ne-a lasat în fața Primăriei din Basel. Eram noi și vreo 3 turiști asiatici, plus ceva localnici dezmorțiti deja la jogging. Clădirea este construită din gresie roșie în stil gotic, fiind fascinantă atât pentru arhitectură, cât și pentru nuanțele sale. În special, sunt interesante ceasul de la începutul secolului al XVI-lea, stema de deasupra intrării, statuia lui Munatis Plankus din curte. Noi am urcat și niste scări și am încercat și niște uși închise, soția certându-mă că 'te arestează ăștia'. Astăzi, clădirea găzduiește reuniunile Consiliului de Stat și ale Marelui Consiliu.
Apoi, dornici de explorare, am luat la pas Centrul Vechi (Grossbasel). Așa am ajuns pe străduțe la Catedrala Munster din Basel unde, cuprinși de curiozitate și auzind orga cântând, am intrat neinvitați. La ușa ne-a intâmpinat un domn elegant, respectuos, blajin, cu clasă. Șoptind i-am spus că suntem turiști, el spunându-ne că este închis pentru turiști. Totuși nu știu ce l-a determinat să ne zică că putem intra în liniște. Era slujbă. Multă lume. Ne-am așezat, am închis ochii, am ascultat pătrunși orga și oamenii cum cântau în cor, cam 10 minute, după care, tot tiptil am ieșit mulțumindu-i domnului. Emoție.
Catedrala Munster din Basel a fost construită în secolul XI. Arhitectura exterioară poartă semne ale goticului antic, în timp ce în interior clădirea este decorată în stil romanic. În interior, fațada vestică, numită intrarea galilor, și fațada principală, decorată cu mai multe ansambluri sculpturale sunt evidente ochiului. Așa scrie aici. Eu nu am observat. Sau mai bine zis nu mă pricep. Oricum, catedrala este placută ochiului. Se poate urca în vârful unuia dintre turnuri, dar noi nu am urcat. În jurul pieței Catedralei membrii adunării canonicilor și-au ridicat propriile locuințe, respectând stilul gotic al Catedralei Munster. Spațiul din piață era folosit pentru procesiuni, festivități și parade fastuoase cu ocazia vizitelor regale sau imperiale.
Cum soția zicea ceva de o țigară, parcă mie făcându-mi-se chef de o bere, ne-am așezat la o terasă. Frig. O bere locală la halbă și un capuciono, 15 franci, servite ireproșabil de un chelner cum văzusem doar în filme. Elegant, cu o politețe nici lingușitoare, nici să ți se bage în suflet, îmbrăcat delicat cu 'stofă' elvețiană. Nu am văzut niciun rictus pe fața lui când i-am spus că suntem români. Aproape de braseria asta am găsit și ne-am luat un mic sandviș de căciulă, să vedem cum e, ton, avocado, brânză, 5 franci bucata. Ohooo!
Cum soția era cu obiectivele, am plecat lejer la pas către Podul Mittlere Brucke, mergând pe lângă Rin și admirând zona de sus. Interesant. Podul a fost construit in 1226 și este una dintre cele mai vechi treceri ale Rinului între Lacul Constance și Marea Nordului. Mittlere Brücke (Podul de mijloc) leagă orașul vechi plin de farmec Grossbasel - cunoscut pentru catedrală și Barfüsserplatz - cu Kleinbasel, un cartier tradițional al clasei muncitoare și imigranților. Mișto.
Am admirat un tramvai nava spațială sticărit cu un Federrer jucând tenis, am colindat strada Steinevorstadt cu magazine de lux închise, oricum nu ne interesa, am fost la Poarta Spalentor una dintre cele trei porți ale orașului care au supraviețuit timpului, această poartă fiind considerată cea mai frumoasă. Ea deschide drumul spre Franța, având 40 de metri înălțime (turnul central) și 28 de metri înălțime (turnurile laterale). Intrarea este decorată cu o emblemă sculptată a orașului, înconjurată de doi lei. Superb.
Ce ne-a plăcut in mod deosebit a fost graffiti-ul din Gerbergässlein, acesta fiind cea mai cunoscută piesă de artă stradală din centrul orașului Basel. Pictura murală uriașă, de excepție, a fost comandată de barul rock L'Unique de peste drum. Peretele prezintă muzicieni de renume mondial, toți rockeri autentici, iar dacă cineva nu își poate găsi muzicianul preferat pictat pe perete, poate să facă o sugestie proprietarului. Astfel opera de artă este astfel în continuă evoluție și imortalizează cele mai faimoase superstaruri ale lumii. Interesant, nu?
Cum ora de plecare spre aeroport se apropia am zis să mâncăm ceva, nu înainte, în drumul nostru, să trecem pe lângă Fântâna Tangli, ceva deoebit ca realizare. Sculptorul Jean Tinguely a creat-o din 10 figuri de fier, fiecare având un rol diferit de jucat, mișcările cinematice ale fiecărui element lăsându-ne cu gura căscată.
Apoi, din nimerală aș putea spune, noi căutând o terasă mai retrasă unde să bem șampania primită cadou de la Hotel Colmar din Colmar (i-am înjurat puțin că nu ne-au dat-o la începutul sejurului) am ajuns la un pub super mișto aglomerat înăuntru de tineri. Am luat doi hamburgeri piept de pui, avocado, ceva șuncă, salată si un sos demențial, am cerut și două pahare goale si dă-i party singuri pe terasa retrasă. 30 franci burgerii. Ne încălzisem deja.
Sătui, am plecat per pedes spre Gara SBB, de unde, ne documentasem noi, puteam să luăm autobuzul 50 spre aeorport. Cam 20 minute. Preț bilet autobuz luat de la automatul lipit de clădirea gării, 5.60 franci. Odată ajunși la aeroport cu râsul pe noi de la șampanie, ne-am felicitat îmbrătișați petru ideea de a vizita și Basel. Interesant orașul, liniștit, curat, de admirat. Să auzim de bine!
Trimis de vladix18 in 12.12.24 14:10:46
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.55811456 N, 7.58807310 E - neconfirmate încă
In luna martie am vizitat și noi Basel Strasbourg și Colmar (cazare tot la hotel Colmar). Ne-a placut, vom reveni cu drag!
- Sep.2023 Două țări, două orașe și câteva sătulețe într-o zi și o dimineață — scris în 10.11.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Mar.2023 City break de primavara in Elvetia — scris în 21.06.23 de Patrim din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Promenadă pe malurile Rinului în orașul Basel (II) — scris în 12.01.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Promenadă pe malurile Rinului în orașul Basel (I) — scris în 09.01.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Locul unde se intalnesc trei tari — scris în 24.09.11 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ