GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
City break în Barcelona: păreri, atracții și prețuri
Tot mai des auzim conceptul DIY (Do It Yourself), care presupune să mergi într-o excursie “făcută de tine”, adică să lași deoparte orice agenție de turism și să îți cauți singur bilet de avion, cazare, transferuri și tot ce mai ține de organizarea excursiei.
Există avantaje și dezavantaje, ca oriunde, însă eu până acum am văzut doar lucrurile bune, astfel încât toate excursiile în care am fost până acum au fost DIY, aici incluzând Istanbul (vezi aici: 2014 si 2015), Cappadochia și Dubai.
Avantajul principal este bineînțeles prețul, care poate scădea considerabil atunci când îți planifici tu totul, însă pentru mine mai există un avantaj: plăcerea de a organiza totul, de a căuta bilet de avion, cazare, transferuri, bilete la diferite atracții, toate astea îmi dau o anumită stare, ca și cum concediul începe de când ai plătit primul bănuț.
Și ca de obicei la ultimele mele excursii, totul a început cu găsirea biletului de avion. Cum în vară nu am reușit să plecăm nicăieri, având licențe de pregătit, angajări și alte priorități, am “fost nevoiți” să o lăsăm pe octombrie, așa că pe la final de iunie, am luat biletele de avion.
Au fost două premiere pentru noi: am zburat pentru prima dată cu RyanAir și am avut zbor cu legătură. Ca să ajungem în Barcelona, am trecut și prin Milano. Am plătit în total 167 de Euro/4 zboruri/2 persoane. Au costat 62 Euro biletele București-Milano-București și 105 Euro biletele Milano-Barcelona-Milano.
Am plecat de pe Aeroportul Henri-Coandă la ora 09:55 și am ajuns în Aeroportul din Bergamo în jurul orei 11, ora locală (Italia având o oră în urmă), zborul a fost undeva sub două ore (niciodată nu pleacă la timp și mai mereu ajunge mai repede). Ajunși pe aeroportul Orio al Serio din Bergamo, am mai pierdut timpul pe aici în jur de 3 ore, pentru că la 14:15 am decolat spre Barcelona. Zborul a fost mai scurt decât primul, ajungând la ora 16 în Barcelona, pe aeroportul El Prat, la terminalul 2.
Prima întâlnire cu Spania a fost una caldă, erau vreo 22-23 de grade, însă știam ca prognoza meteo nu avea să fie chiar de partea noastră în cele 6 zile ce aveau să urmeze, lucru care sa și întâmplat într-o oarecare măsură.
Și ca să sintetizez mai bine informațiile, o să structurez șederea pe tărâm catalan pe zile.
Ziua 1 - prioritațile foame și somn
Prima zi a fost în mare parte pierdută, ajunși pe la ora 16 la aeroport, am luat un autobuz Aerobus care ne-a lăsat în Placa Universitat, exact unde aveam cazarea. Capătul de linie este la Placa Catalunya, iar prețul este de de 5.9 Euro de persoană pe sens. În maxim jumate de oră eram deja în căutarea hotelului, căutare care a durat destul de puțin. Am ales Hostal Delfos datorită locației excelente, însă mai multe detalii despre cazare o sa scriu într-un articol separat.
Ajunși în cameră, lucru la care visam de 16 ore de când plecasem din Brașov, cu greu ne-am mai urnit din loc, însă ne-am dus totuși să mâncăm ceva. Fiind la vreo 600 de metri de La Rambla, am făcut o primă cunoștință cu celebra stradă a Barcelonei, am mâncat un kebap (prea multele excursii prin țări "musulmane" și-au pus amprenta), după care am mers la Carrefour, fiind unul chiar pe La Rambla, ne-am făcut niște provizii și ne-am întors la hotel, iar pe la ora 20 cred că deja dormeam.
Ziua 2 - primele impresii, zoo și plimbare cu barca
Prima zi completă pe care urma să o petrecem în Barcelona am început-o la zoo. Am mers pe jos, trecând și pe la Catedral de Barcelona, o catedrală în stil gotic, la care nu am plătit taxa de intrare și care a fost destul de interesantă. Piața din fața catedralei este foarte animată, cu mulți turiști, tot felul de entertaineri și vânzători, și restaurante. Noi ne-am continuat drumul spre grădina zoologică, pentru care am plătit 20 Euro (10 Euro de persoană), asta pentru că am cumpărat biletele de acasă, cu vreo două săptămâni înainte, și am prins o ofertă de 50% (în mod normal biletul costă 20 Euro de persoană, la adulți).
Am petrecut câteva ore aici, am fost și la delfinariu, care era inclus în preț, însă se stătea la o coadă destul de mare, care a mers totuși repede.
În mare a fost frumos, însă nu am rămas impresionat de ceva anume, și nu pot spune că a fost cel mai frumos zoo la care am fost (în Munster, Germania sau în Viena ne-au impresionat mai mult), reducerea de 50% pentru bilete devenind astfel și mai îndrăgită.
De la zoo am plecat la Parc de Ciutadella, care este foarte aproape. Aici ne-am dat cu bărcuța pe lac, care a costat 6 Euro pentru 30 de minute (lucru despre care am aflat de la James Hurd, de pe Travel Channel).
De aici am plecat tot pe jos înapoi spre La Rambla, trecând iar pe la catedrala, drum ce aveam sa îl facem aproape zilnic în zilele următoare.
Ne-am mai învârtit pe acolo, am mâncat ceva, ne-am mai dus pe la Carrefour după care pe seară ne-am întors la hotel.
După o zi plină Barcelona deja a început să îmi placă, și abia așteptam să descopăr și mai multe.
Ziua 3 - mozaic, mozaic, Gaudi și iar mozaic
Azi aveam două obiective principale: parcul Guell și Sagrada Familia. Rezervasem bilete de intrare la Sagrada Familia de acasă, și pentru că am ales să mergem duminica la ora 16, am plătit 14 Euro, 7 de persoana. Însă cu intrarea la parcul Guell nu am fost atât de inspirat (nici acum nu știu de ce), am spus că o să cumpăr bilete la fața locului.
Ca să ajungem la parcul Guell, am luat autobuzul 24, iar cu ocazia asta am cumpărat și un card T10, care poate fi folosit la metrou, tram sau autobuz. Costa 10 Euro și are 10 călătorii.
Autobuzul l-am luat din Placa Universitat, exact de unde stăteam noi. Am mers destule stații spre dealul unde se afla parcul, iar acolo ne-am dat seama ușor unde trebuia să coborâm, era multa lume și autocare parcate peste tot. Nu sunt foarte sigur, dar cred ca asta nu era stația finală a autobuzului.
Ajunși aici, am căutat casa de bilete, dar am avut dezamăgirea să aflăm că abia pe la ora 17 se mai puteau cumpăra bilete pentru partea cu plata a parcului, unde se află celebra "șopârlă" de mozaic. Ne-am consolat cu faptul că putem vedea parcul și dacă nu intrăm în partea cu plată, asa că am luat-o la pas. Din tot parcul, cred ca 5% reprezintă suprafața pentru care plătești să o vezi, asa că am avut ce vedea în restul de 95%.
Mi sa părut cel mai deosebit parc în care am fost vreodată, cu influente arhitecturale în stilul lui Gaudi. Mi-a plăcut foarte mult faptul că pe măsură ce urcai în parc, panorama asupra Barcelonei devenea tot mai frumoasă.
Punctul culminant a fost să urcăm pe vârful "muntelui" unde se află parcul, urmând o potecă formată de curiozitatea turiștilor, și nu amenajat sau marcat cu ceva. Ar fi trbuit să pună un indicator acolo: "Spre cea mai frumoasă priveliște din Barcelona". Din vârf, ai o panoramă de 360 de grade incredibilă.
După ce ne-am minunat de peisaj și am făcut ceva poze, am coborât, ne-am luat niște suveniruri, căci erau o grămadă de vânzători ambulanți pe acolo. Am și asistat la o scenă destul de amuzantă, când eram într-un loc cu mulți vânzători, care aveau marfa întinsă pe un fel de pătură, care era însă prinsă cu niște sfori, iar când cineva a dat alarma că vine poliția, toți au tras de sforile alea și și-au transformat păturile în saci pentru marfa lor, cu care au luat-o la fugă. Probabil era doar o zi obișnuita pentru ei.
La plecare, am luat tot autobuzul 24, care era foarte aglomerat, dar de data asta am coborât cam pe la poalele dealului, ca sa mai exploram împrejurimile. Am mâncat ceva (tot ceva inventat prin Turcia ,ca de obicei), după care am început sa mă chinui, cu hărțile offline de la Google Maps, să ajung la Sagrada Familia.
Nu a durat foarte mult până am dat de ea, nu e ca și cum e mică și ascunsă după alte clădiri.
Catedrala e impunătoare, te lasă cu un "wow" lung pe buze.Avea și nelipsitele macarale, care cred ca deja fac parte din monument :))
Noi aveam biletul de intrare la ora 16, și pentru că am ajuns mai repede, ne-am mai plimbat pe acolo. Am tot încercat să o pozez, să o încadrez cât mai bine, dar cred că am renunțat într-un final, obiectivul de 18 al aparatului nu era destul de wide să prind totul în cadru.
Pe la 15:45, ne-am prezentat cu biletele pe care le aveam printate de acasă și ne-au lăsat să intrăm mai repede.
Interiorul este și el deosebit, te uimește cât de mare este. Mi-au plăcut tare mult vitraliile, pe care m-am și chinuit să le pozez.
Este cu siguranță un must see, însă nu pot spune ca a fost monumentul care mi-a plăcut cel mai mult în călătoriile mele, cred ca îmi plac cele mai încărcate cu istorie, poate Hagia Sofia.
După ce am bifat și Sagrada Famila, am luat metroul, care se ia chiar de acolo de lângă catedrală, și ne-am dus la hotel. Am mai făcut o plimbare de seară pe La Rambla și cam atât pentru acea zi.
Ziua 4 - Barcelona, orașul de pe plajă
Ziua asta trebuia să fie dedicată dealului Montjuic, însă într-un final nu am mai ajuns până acolo. Știam că putem să luăm telecabina să urcam până la castelul Montjuic, și mai știam că plecarea se face din apropierea plajei Barcelonetta, asa că, am plecat spre plajă.
De unde stăteam noi ne-am dus pe jos până la plajă, o luam pe la Cathedral de Barcelona, după care o luam pe niște străduțe și ajungeam la port. Pe lângă port erau tot felul de restaurante, foarte mulți vânzători ambulanți, care majoritatea vindeau haine sau papuci, dar în perioada în care am fost noi, era și un parc de distracții.
Pentru că eram în căutarea plajei, care știam că trebuie să fie pe aproape, dar și pentru că nu ne dădusem niciodată într-o roată în genul "The Eye", cea din Londra, am decis că acum este momentul. A costat 4 Euro de persoană și mi-a plăcut, și de acolo de sus, am și aflat cum ajung la plajă. A durat destul de mult "învârteala", Maria, care se cam teme de înălțimi, îți dorea ca fiecare tură sa fie ultima.
După ce în final a venit și acea ultimă tură, ne-am mai plimbat pe acolo, am mâncat ceva și am plecat spre plaja. Barcelonetta este cred cea mai faimoasa plajă a orașului, iar pentru noi să vedem marea din nou a fost un sentiment plăcut.
Din păcate erau nori și destul de friguț, mai ales când bătea vântul, asa că o baie în mare era scoasă din discuție. Asta pentru noi, erau câte unii ceva mai curajoși.
A fost foarte plăcut să stăm acolo pe plajă, întinși pe nisip, cu niște pizza în mână și cu ochii după avioane, care erau destul de jos, fie ca abia decolaseră, fie ca se pregăteau de aterizare.
Pe la ora 15 și ceva ne-am dus către turnul de unde se pleca cu telecabina spre Montjuic (se vede de pe plajă și ajungi ușor acolo). Aici am dat de o coadă foarte mare, și după vreo jumate de ora, în care am înaintat destul de greu, ne-am hotărât să renunțăm. Biletele erau destul de scumpe, 16 Euro de persoană pe atunci (dus-întors), iar la cât de greu se mișca totul, am fi avut destul de putin timp sus, la Montjuic, pentru ca la 19 era ultima telecabină de întoarcere.
Așa că am fugit înapoi pe plajă unde am lenevit, cu gândul ca poate mergem cu autobuzul la Montjuic, în altă zi, însa nu am mai ajuns (mereu trebuie sa lași ceva de făcut pentru data viitoare.
Pe seară ne-am întors pe La Rambla, cu gândul să mergem la un restaurant. Am ales unul care ne făcea cu ochiul de fiecare dată când treceam pe acolo, LaPoma. Este destul de aproape, dacă vi pe La Rambla din Placa Catalunya.
Este destul de mare, cu parter și etaj, și pe cât de mare pe atât de plin. A trebuit sa așteptam ceva până ne-au găsit o masă.
Am mâncat paste bolognese, iar Maria pizza (nu era asa ieftin încât ne permiteam să facem chiar orice experimente), în total cred ca am lăsat cam 40 de Euro, cu tot cu bacșiș. În Barcelona am ajuns la concluzia că dacă transform tot ce cumpăr în lei, nu mai mănânc și nu mai fac nimic :)) Mâncarea mi sa părut scumpuță fată de alte orașe în care am fost, dar probabil există și locuri în care se mănâncă bine la preturi ok. Per total, a fost o alta zi frumoasă.
Ziua 5 - Barcelona "la picior"
Mai aveam câteva lucruri de văzut, din cele pe care ni le propusesem, printre care se aflat Casa Mila, Casa Batllo și fântâna Montjuic, asa că am plecat în căutarea lor.
Am mers pe jos până la cele două case, pe care le văzusem în trecere din autobuzul 24 când mergeam spre parcul Guell. Ne-am mulțumit să le admiram de afară și să facem niște poze, intrarea mi se părea oricum exagerat de scumpă, undeva la vreo 25 de Euro de persoană, la Casa Batllo. Au arhitectura și culorile aparte care te face sa le pozezi din toate pozițiile posibile.
Am pornit apoi spre Muzeul National de Arta Catalunya, la poalele căruia se află și fântâna Montjuic. În drum spre cele două am și mâncat la un restaurant numit Alegria, aflat pe strada Gran via de les Corts Catalanes, care trecea fix pe lângă hotelul nostru. Aici am mâncat cu 17 de Euro amândoi.
Continuându-ne drumul spre fântână, ne-a ieșit în cale o clădire circulară, care te duce cu gândul la Colosseum: Arenas de Barcelona. Am aflat ca este un centru comercial, iar sus de tot are o terasă care înconjoară clădirea, având astfel o panoramă de 360 de grade asupra împrejurimilor. Se urca cu un lift și costa 1 Euro de persoana. Am făcut ceva poze după care am coborât și ne-am dus spre fântâna Montjuic, care din păcate era închisă. Nu aveam un program al spectacolelor, așa că, probabil, este un alt lucru de făcut data viitoare.
Ne-am mai plimbat prin jur, prin curtea muzeului, am urcat muuulte scări și am făcut poze, după care am luat metroul de la Espanya până la Urquinaona, unde am schimbat metroul până la Barcelonetta. Ne-a plăcut mult plaja și cartierul din apropiere, cu portul și restaurantele și străduțele pline de farmec, acum când îmi amintesc, cred ca asta este lucrul de care îmi e cel mai dor, să mă plimb prin zona portului, cu o Estrella în mână, bineînțeles :)
Pe seară, ne-am mai plimbat prin port, după care am luat-o pe La Rambla, din capătul opus pieței Catalunya. Aici, spre port, se afla și statuia lui Christopher Columb, care veghează portul de la înălțime.
Nu puteam rata nici La Boqueria, piața celebra care se afla cam pe la jumătatea străzii la Rambla, pe partea stânga dacă vi dinspre port. Nu ne-am luat jambon sau peste, dar am luat niște condimente și am mâncat niște amestecuri de fructe, foarte bune, care costa intre 1.5 și 3 Euro, depinde de unde cumpărai.
Tot din La Rambla am luat-o pe niște străduțe și ne-am plimbat prin Bari Gotic, cartierul gotic.
Începeam deja sa fim putini triști ca se termina totul, dar a fost o excursie tare frumoasa.
Ziua 6 - "pâine, vrei pâine??"
În ultima zi, ne-am dus din nou sa luăm micul dejun la Alegria, dar de data asta am avut parte de cea mai amuzantă întâmplare din această excursie. După ce ne-am așezat la masa și ne-am uitat prin meniu, a venit chelnerul sa ne ia comanda. Am comandat, vorbind în engleză, după care chelnerul ma întreabă: "Do you want bread? ". Eu nu eram pe fază și nu am înțeles ce zice, iar Maria care a înțeles îmi zice: Vrei pâine? Și atunci îl auzim pe chelner: "Vrei pâine? Pai bravo mă că mă lăsați să mă chinui aici, mi se încâlcește limba în gura cu engleza voastră". Bineînțeles ca am început toți să râdem în hohote. Chelnerul de acolo ne-a povestit că stătea în Barcelona de 16 ani, iar acum avea 40 și ceva. A fost interesant sa discutăm cu el, și am rămas cu o amintire frumoasă și amuzantă. Din păcate era ultima zi, altfel ne-am mai fi întâlnit.
Am mers apoi la Hard Rock Cafe Barcelona, care se află în piața Catalunya, la intrare pe La Rambla. Asta este o tradiție de-a noastă, să mergem la Hard Rock Cafe în fiecare oraș pe care îl vizităm și care și găzduiește o astfel de cafenea (am mai fost în București, Istanbul și Dubai).
Ne-am dus apoi în piața Catalunya, de unde am luat autobuzul Aerobus, cu care în vreo 20 de minute am ajuns la aeroport.
Eram triști ca părăseam Barcelona, un oraș care ne-a plăcut foarte mult, însa călătoria noastră nu se termina. Urmau încă 2 zile în Milano, asa ca eram entuziasmați. Mai putin Maria, pe care o aștepta un nou zbor cu avionul, lucru nu chiar îndrăgit de ea :)
Concluzii
Ca niște concluzii, pe scurt, mi-a plăcut foarte mult Barcelona, a fost o excursie plăcută, ne-am plimbat mult pe jos, și foarte puțin cu transportul în comun (nici nu am folosit toate 10 călătoriile cartelei T10), ne-am simțit mereu în siguranță, pe orice statuta și la orice ora.
Cu siguranță o sa revenim, însă o sa o facem într-o vară, pentru ca Barcelona mi se pare destinația perfecta în care poți să combini un city-break cu o excursie la mare, fiindcă are plaje frumoase și sunt chiar în oraș.
Toată excursia ne-a costat 1000 de Euro, incluzând totul, zboruri, cazări în Barcelona și Milano și banii de cheltuială.
Abia aștept sa merg din nou, atunci poate o sa scriu mai repede, și cu mai multe detalii :)
Dacă nu ați văzut încă Barcelona, nu mai așteptați!
Trimis de CosminZichil in 15.01.17 22:21:55
- A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (CosminZichil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@CosminZichil: As vrea sa-ti spun atat de multe despre articolul tau si nu stiu cu ce sa incep, ai avut o excursie minunata, Barcelona fiind un oras care mie mi-a placut foarte mult, l-am vizitat in 2012 cu familia pret de 5 zile (insuficient) si in 2015 cu ocazia unui curs de 2 zile in care am avut 2 jumatati de zi la dispozitie pentru noi descoperiri.
Ti-am urmat traseul si am revazut zone atat de dragi mie, iar pozele pe care le-ai atasat sunt absolut superbe, nu as putea sa spun ca am niste poze care mi-au placut in mod deosebit, deoarece cel putin jumatate din ele mi s-au parut deosebite.
Felicitari pentru articol, votat cu foarte mare placere.
@CosminZichil: Bine ai revenit pe AFA - te dădusem dispărut - şi felicitări pentru alegerea destinaţiei, pentru review şi fotografii.
Şi eu sunt adepta DIY şi sunt de acord că pregătirea unei excursii este la fel de incitantă ca excursia propriu-zisă.
Câteva nelămuriri şi precizări:
- Nu înţeleg de ce aţi zburat cu escală, când există zboruri directe low-cost către Barcelona la preţuri apropiate de cât aţi cheltuit voi.
- Font Magica, fântâna din Placa Espanya - spectacolul de sunet şi lumină are loc seara
- Pe dealul Montjuic se poate ajunge cu telecabina şi de la staţia de metrou Paralel şi cred că aglomeraţia e mai mică
- De la aeroport spre centru există metrou şi autobuzul 46 şi poţi folosi T10, economisind bani
- Mie mâncarea nu mi s-a părut scumpă în Barcelona; sigur, depinde de alegerea restaurantului; noi am găsit terase unde am luat masa (o salată şi un fel principal, plus un pahar de bere) cu 10 euro/persoană.
Toate cele bune şi aştept din partea ta alte articole interesante.
@mishu: Mersi mult, si mie mi-a placut si astept sa ma intorc, doar ca, mai ales la varsta asta, parca tot as vrea sa vad lucruri noi
@Carmen Ion: Bine v-am regasit si mersi
La momentul cand am luat eu biletul, la Wizz Air era mai scump, cu vreo 100 de Euro. Si atunci am fost incantati ca vedem si Milano, desi la fata locului, ni sa parut obositoare escalele.
In excursia asta nu am vrut neaaparat sa fim turistii care sunt axati pe ce trebuie sa vada si aia sa faca, asa ca, daca am ratat unele chestii nu a fost nicio tragedie.
Cand am facut cercetarile de rigoare, am gasit Aerobus si nu am mai cautat alta varianta, dar a fost ok si asa.
Ce sa zic, astept sa intorc
@CosminZichil:
Mult prea mare pauza ta, peste un an! Ma bucur ca te-ai intors cu un asa articol frumos. Un an cu vacante frumoase sa aveti!
@cristina47: Te rog inceteaza cu off topicul si flame-ul.
Este ultimul avertisment. Ecoul ti-a fost editat.
@elviramvio:Mersi de apreciere. Pai, a durat si destul de mult intre excursiile mele, ultima data am scris despre Dubai unde am fost in decembrie 2015, iar in Barcelona am fost in octombrie 2016, pana mi-am facut timp sa scriu, a trecut anul .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Un castel pe vârf de deal, ... pe malul mării – Castelul Montjuïc — scris în 12.10.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 O săptămână în Barcelona — scris în 29.07.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Barcelona - supraevaluata — scris în 05.11.23 de marius71a din MEDGIDIA - nu recomandă
- Mar.2023 Barcelona, o dorinţă împlinită — scris în 13.01.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Revelion in Barcelona — scris în 23.02.23 de anila82 din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Scumpa de Barcelona — scris în 29.08.22 de vali65 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 La pas prin Barcelona — scris în 21.06.22 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ