ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAR-2012
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin Barcelona sau Despre Mesterul Gaudi si jertfa pentru creatie

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Candva in anii ‘90

La scoala fiind, nu mi-a placut niciodata legenda mesterului Manole. Am invatat lectia dar eram ferm hotarata ca, in caz ca imi vine subiectul la examen, dupa ce expun ideile invatate dupa carte, sa inchei cu opinia personala cu privire la egoismul mesterului, care nu s-a sacrificat pe el, ci pe o persoana apropiata careia nu i-a cerut acordul, spre disperarea mamei, profesoara de limba romana, care, desi aprecia spiritul critic al fiicei, se temea ca profesorii corectori nu l-ar aprecia.

Daca programa scolara din Romania nu a gasit un exemplu bun pentru a ilustra mitul jertfei pentru creatie, aveam sa descopar cativa ani mai tarziu, intr-o calatorie, ca aceasta jertfa nu este doar un mit, ci au existat oameni care chiar au sacrificat totul pentru a lasa ceva in urma.

Martie 2012

In primavara anului trecut am vizitat Barcelona. A fost o vizita scurta de un weekend, in care am incercat sa vedem cat mai mult din ceea ce ofera acest oras frumos. Am cumparat biletele online, la oferta, de la o companie low-cost, iar cazarea am rezolvat-o cu ajutorul unui site specializat. Am gasit o camera cu baie proprie intr-un hostel din zona Teatrului Liceu, cu vedere inspre La Rambla, care ne-a costat 110 euro pentru doua nopti. Am ajuns vineri seara si am luat trenul spre Passeig de Gracia, de unde am mai mers doua statii cu metroul, prin Placa Catalunya pana la Liceu. Metroul este un mijloc de transport foarte util si usor de folosit in Barcelona, mai ales ca am avut posibilitatea sa cumparam cartela cu 10 calatorii pe care am dat vreo 10 euro, pe care o puteam folosi amandoi.

Pentru ca am ajus seara destul de tarziu, ne-am plimbat doar un pic pe La Rambla si am mers pana in Placa Real, care era foarte animata, plina de turisti si de tineri care imparteau fluturasi incercand sa convinga turistii sa mearga in diverse cluburi. Ne-am mai plimbat pe La Rambla pana la Monumentul lui Columb si am ajuns pana in Portul Vell. Trecand pe langa Teatrul Liceu am admirat un afis care noua, romanilor, ne facea cinste: Boema cu Angela Gheorghiu in rolul principal.

A doua zi am pornit spre primul nostru obiectiv: catedrala Sagrada Familia din cartieul Eixample, pentru care cumparaseram bilete online inca din tara, asa ca n-a mai fost nevoie sa stam la coada imensa care se formase la casa, ci am mers direct la intrare.

Am vazut multe biserici si catedrale, dar Sagrada Familia este unica, iar povestea arhitectului sau m-a impresionat foarte mult. Inceputa in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si intrerupta in 1936 din cauza Razboiului civil, constructia a fost reluata si se preconizeaza a fi terminata in 2026, an care marcheaza centenarul mortii lui Gaudi. Proiectul bisericii are 18 turnuri, reprezentand apostolii, evanghelistii, Fecioara Maria si Iisus Hristos. Inaltimea totala: 170 metri, nu mai inalta decat Montjuic, pentru ca Gaudi a considerat ca nu se cuvenea ca lucrarea sa să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Arhitectura lui Gaudi este inspirata de natura, iar cladirile sale sunt proiectate in armonie cu aceasta, Sagrada Familia nefacand exceptie. De altfel, in interiorul bisericii exista si un mic muzeu dedicat constructiei, unde vizitatorii pot intelege mai bine cum liniile acesteia urmeaza forme preluate din natura.

Interiorul bisericii este impresionant, iar deasupra altarului se afla suspendata o statuie a lui Iisus crucificat. Totul este diferit fata de ce am vazut in alte biserici catolice, de la confesionale, pana la vasele cu apa sfintita din dreptul intrarilor.

La un nivel inferior la care se intra din afara se afla mormantul lui Antonio Gaudi. Mi s-a parut firesc sa fie inmormantat la subsolul celui mai ambitios proiect al sau, pentru care Gaudi a sacrificat totul. Si-a investit toata munca, sanatatea si economiile in acest proiect grandios. Ajunsese intr-un asemenea hal incat, la moartea sa, in 1926, lovit de un tramvai, s-a crezut ca este un cersetor, pana cand a fost identificat. Povestea lui m-a impresionat in mod deosebit pe mine, o persoana pe care legenda lui Manole a dezamagit-o. Cred ca Manole a fost egoist si mai cred ca Gaudi a fost un adevarat artist care a renuntat la tot ce avea pentru a ridica Sagrada Familia.

De la Sagrada Familia am mers in plimbare, urmand ruta modernismului, marcata prin indicatoare, printre cladiri cu o arhitectura deosebita, pana la Casa Mila sau La Pedrera, una dintre cele mai cunoscute case proiectate de Gaudi. Casa este locuita, doar unul dintre apartamente fiind deschis spre vizitare publicului. De acolo am urcat pe acoperis, sa vedem ingenioasele hornuri proiectate in forma de oameni stilizati, iar de acolo am coborat intr-un mic muzeu dedicat lui Gaudi.

Dupa-amiaza primei zile am petrecut-o in Parcul Guell, proiectat tot de Gaudi. Gandit ca un cartier select alcatuit din cateva vile situate intr-un parc privat, proiectul imobiliar a fost un esec, nemaifiind finalizat, dar a ajuns sa ofere Barcelonei unul dintre cele mai frumoase parcuri publice din lume, un adevarat muzeu in aer liber. Dupa intrarea in parc, printre niste cladiri care par de turta dulce, desprinse din povestea lui Hansel si Gretel, am urcat scarile pana la platforma de sus, unde ne-am asezat pe una din bancile placate cu mozaic, dispuse in semicerc. Am admirat panorama si ne-am odihnit, motaind pe banca. Aproape toti ceilalti turisti faceau acelasi lucru.

Seara ne-am dus sa vedem Font Magica, bucurandu-ne de spectacolul oferit de muzica si lumini. Am urcat pana la Palacio Real, de unde vederea asupra fantanii era spectaculoasa.

Duminica dimineata am petrecut-o la gradina zoologica, unde ne-am simtit din nou copii. Am vazut foarte multe animale, chiar si domestice, copiii avand ocazia sa se joace cu acestea, sa le mangaie si chiar sa calareasca ponei.

De la Gradina Zoologica ne-am dus sa vedem din nou marea, care era aproape, si sa luam metroul din Barceloneta pentru a ne intoarce in cartierul Bari Gotic. Urmatorul obiectiv a fost La Seu, vechea catedrala construita in stil gotic intre secolele al XIII-lea si al XV-lea. Daca la Sagrada Familia nu am urcat pe acoperis din lipsa de timp, aici, nefiind coada, am urcat si am avut o noua perspectiva superba asupra orasului.

As fi vrut sa vizitam si Muzeul Picasso, dar timpul nu ne-a permis, asa ca am luat-o la plimbare prin Bari Gotic, pe stradute inguste, foarte romantice, pana in Placa Catalunya, dupa care am luat trenul spre aeroport, nostalgici, dar cu amintiri frumoase.


[fb]
---
Trimis de corinka in 28.08.13 16:09:47
Validat / Publicat: 28.08.13 17:51:11
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA

VIZUALIZĂRI: 2085 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Una dintre intrarile in biserica, prin "Fatada Patimilor", pe unde am intrat noi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

corinkaAUTOR REVIEW
[28.08.13 16:37:56]
»

Propun o ilustratie video:

https: //www.youtube.com/watch?v=WPCQx-berKw

Este un spectacol de lumini care pune in valoare frumusetea Sagradei Familia.

----------------

Rezolvat

mireille
[28.08.13 19:57:42]
»

@corinka... ma bucur ca ti-a placut in Barcelona... e un review care mi-a amintit de... ,,povestile ''lui Gaudi, construite la propriu in oras... batranelul calcat de primul tramvai din Barcelona. a reusit performanta de a vorbi in catalana unei lumi intregi... de aceea el va fi nemuritor, si el a crezut in timp, sunt sigura... a vorbit oamenilor prin simboluri si a facut ca lumea noastra sa fie mai frumoasa... ce a vrut sa spuna exact, mie mi-a fost destul de greu sa inteleg... oricum si eu am trait in parcul Guell aceleasi senzatii ca si tine... nu mai voiam sa plec...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[28.08.13 20:01:06]
»

Superreview! Frumoasa comparatia din introducere, dar in literatura romana mai exista un exemplu de abandon "aiurea", fara lupta si fara a lasa nimic in urma, "Miorita"...

corinkaAUTOR REVIEW
[28.08.13 20:05:52]
»

@dorgo: Da, dar pe mine m-a revoltat mai mult Manole pentru ca, spre deosebire de ciobanul din Miorita care se lasa omorat, Manole o omoara pe Ana. Gestul lui nu reprezinta sacrificiu cat reprezinta egoism pur.

webmaster03
[29.08.13 11:53:01]
»

Am gasit o camera cu baie proprie intr-un hostel din zona Teatrului Liceu, cu vedere inspre La Rambla, care ne-a costat 110 euro pentru doua nopti.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
corinka, dorgo, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069684982299805 sec
    ecranul dvs: 1 x 1