Asa cum iti povesteam in articolul precedent, si la acest templu isi avea salasul un clan de giganti. Astia erau cei cu mai multi bani, cei care i-au imprumutat pe vecini si apoi au ramas cu buza umflata si impietriti pe vecie.
Templul Wat Arun se mai numeste si Templul Rasaritului dar, ca o ironie a sortii, turistii merg sa il vada mai ales la apus cand peisajul devine spectaculos.
Totusi, de ce se numeste Templul Rasaritului? Povestea spune ca in 1978 un om, care mai tarziu avea sa devina regele Taksin, a calatorit de la Ayutthaya (vechea capitala) pe rau pana la Wat Arun si a ajuns la destinatie odata cu rasaritul soarelui. El venea pentru a stabili noua capitala la Bangkok si pentru o vreme templul i-a servit drept palat. In acea perioada acest templu a gazduit si statuia lui Buddha de smarald (care in prezent se afla dincolo de rau la Grand Palace, mai exact la templul adiacent palatului, Wat Phra Kaew).
Wat Arun este construit ca o reprezentare a muntelui sacru pentru hindusi, muntele Meru din Tibet. Muntele Meru din Tibet este socotit drept centrul universului atat de hindusi cat si de buddhisti, buddhismul fiind o ramura a hinduismului.
La intrarea in templu exista un loc de unde se pot cumpara clopotei si apoi acesti clopotei se atarna pe un suport special pentru ca atunci cand bate vantul, dorintele proprietarului sa urce spre cer cu un clinchet vesel. Pe clopotel se scrie si numele cu un marker gasit pe o masuta alaturata.
Templul Wat Arun este format din pagode uriase acoperite cu portelan alb si colorat, deosebit de frumoase. Sute de statui de uriasi il pazesc pe toate partile. Si aici vei intalni lungi siruri de statui aurite reprezentandu-l pe Buddha, temple cu statui uriase aurite si multi calugari budhisti care te vor supraveghea discret in timp ce te apropii de altarele sacre.
Ca si regula de baza la templele buddhiste te poti apropia oricat de statuia lui Buddha atata timp cat esti mai jos decat el, stai intr-o pozitie decenta si nu faci galagie (este indecent sa te lungesti pe covorul din fata sau sa stai cu spatele la statuie). In temple se intra fara pantofi pe care trebuie sa ii lasi la intrare. Nu-ti fa griji, nimeni nu iti va fura pantofii. O alta restrictie este purtarea pantalonilor sau fustelor scurte si a maieurilor cu bretele si foarte decoltate.
La intrarea in temple exista tarabe de unde poti cumpara ceva cu care sa te acoperi.
Aici am avut prilejul sa vedem o ceremonie buddhista. Nu am idee despre ce era vorba pentru ca mi-a fost rusine sa deranjez calugarii cu intrebari. Special pentru tine, cititorule, am facut un film cu ajutorul caruia si tu poti vizita virtual acest templu.
Urmatoarea poveste de pe meleaguri thailandeze te va duce intr-un loc magic, la cel mai frumos complex de temple din Thailanda, la Ayutthaya, veche capitala a regatului.
Rog webmasterul sa adauge urmatorul film youtube
Trimis de buterfly* in 28.02.18 08:34:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în THAILANDA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@buterfly:
Superb! Ce efort să construiești așa minunății!
@buterfly: În Thailanda pentru mine templele au fost o binecuvântare, mi-au plăcut enorm, mari, grandioase, frumos împodobite, prin asta Thailanda este unică...
Văd din pozele tale că Wat Arun a fost recondiționat în totalitate. Când am fost eu acolo în decembrie 2014, nu murise regele lor Bhumibol, se lucra la recondiționarea culorilor, mai erau schele...
Și acum regret că am fost foarte obosită și mi-a fost frică să ajung sus de tot, erau treptele prea mari și foarte abrupte...
Mulțumesc că mi-ai adus aminte!
@buterfly: O dorință de pe clopoțel a fost, cumva, ca SB ul să vină de la mine? C-așa a ieșit!
@webmaster: va rog postati si filmul ca nu se vede. Multumesc
PS. Vad ca nici link dinspre articolul precedent nu este. Mersi mult
@DOINITA: multumesc pentru vizita si aprecieri!
@elviramvio: multumesc pentru vizita si aprecieri! Pe vremuri se construiau adevarate capodopere fara mijloace tehnice sofisticate. De asta merita vizitate si admirate
@mprofeanu: multumesc pentru vizita si aprecieri! Regele a murit de un an dar ei tot nu l-au ars. Tocmai se inghesuiau la ceva pomana la palat, cred ca se pregateau de ardere. Schelele s-au mutat peste drum la Buddha culcat. Pe scari nu mai este voie pana sus.
@ioan marinescu: multumesc pentru vizita si aprecieri!
@Zoazore: ohoooo, multumesc pentru vizita, aprecieri si superbonus! Pai se pare ca a fost!
@buterfly: Foarte interesant si acest articol, felicitari, votat cu mare drag.
- Jan.2024 Bangkok – de vazut o data-n viata! — scris în 16.01.24 de adina.blondutza din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Lebua at State Tower - o mare țeapă turistică! De evitat. — scris în 14.05.23 de crismis din GALAțI - nu recomandă
- Jan.2023 „Orașul îngerilor” - cât de cât... — scris în 07.05.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Un oras al extremelor care te fascineaza — scris în 05.05.20 de ailynuka din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Bangkok — scris în 11.11.19 de m22mark din IAşI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Thailanda partea I - 3 zile in Bangkok — scris în 18.01.18 de Pucca din SUCEAVA - nu recomandă
- Nov.2017 Bangkok și Insulele Mării Andaman — scris în 25.12.17 de Dory29 din IASI - RECOMANDĂ