GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aglomeraţie, temple, căldură, trenuri suspendate, muay thai, fructe de mare, Chao Praya, sex, zgârie nori, gălăgie, motociclete, negocieri, elefanţi, piaţă plutitoare, Tuk Tuk, gândaci fripţi, umiditate, travestiţi, limuzine... bine aţi venit în Bangkok!
Nu cred să existe un alt loc din lumea asta în care toate cele de mai sus să coexiste într-un singur oraş... sau poate că există, dar în mod sigur nu la intensitatea cu care viaţa trepidantă decurge în Bangkok. O metropolă explozivă, un amestec armonios de nou şi vechi, bogăţie şi sărăcie, tradiţional şi modern, spiritualitate şi decadenţă, în "Oraşul Îngerilor " veţi găsi tot ce vă puteţi imagina că există. Este raiul aventurierilor, al gurmanzilor, al amatorilor de sex, al împătimiţilor de temple budiste. Privit de sus, Bangkok ar arăta ca un uriaş cazan încins de viermuiala celor mai bine de 10 milioane de oameni printre sutele de temple şi clădiri. Este oraşul ce nu doarme niciodată, unde firul vieţii locuitorilor săi se desfăşoară pe repede înainte.
Bangkok, sau în thailandeză Krung Thep. De fapt, denumirea oraşului este ceva mai lungă: Krung-dēvamahānagara amararatanakosindra mahindrāyudhyā mahātilakabhava navaratanarājadhānī purīramya uttamarājanivēsana mahāsthāna amaravimāna avatārasthitya shakrasdattiya vishnukarmaprasiddhi, care s-ar traduce aproximativ prin "oraşul îngerilor, marea cetate, bijuteria eternă, invincibilul oraş al zeului Indra, marea capitală a lumii înzestrată cu cele nouă pietre preţioase, oraşul cel fericit, cu Palatul Regal asemeni lăcaşului ceresc unde domneşte zeul reîncarnat, oraşul dăruit de Indra şi ridicat de Vishnukarma". Conform Guinness Book este cel mai lung nume de oraş din lume. În timpurile vechi, când Thailanda se numea Siam, Bangkok era un mic centru comercial aflat la gura de vărsare în mare a râului Chao Praya. Rolul său creşte odată cu căderea fostei capitale Ayutthaya în mâna birmanezilor, când noul rege Taksin îşi stabileşte aici centrul administrativ. Devine capitală cu acte în regulă în 1782 când succesorul lui Taksin, Rama I o mută pe malul celălalt al râului. A fost în atenţia coloniştilor europeni dar, datorită poziţiei strategice din Indochina, a reuşit să rămână independent, câştigându-şi faima în lumea întreagă ca un oraş dinamic şi influent. Dealtfel Thailanda, în cei aproape 800 de ani de existenţă ca regat nu a fost niciodată cucerită, iar locuitorii săi sunt mândri de asta. Şi cum "Thai" înseamnă liber, Thailanda este "ţinutul celor liberi".
În zilele noastre Bangkok este una din marile metropole ale lumii. Pe fondul dezvoltării regionale din ultimii 20 de ani oraşul a devenit o forţă, consolidându-şi influenţa politică şi economică la nivel mondial. Totodată, investind în conservarea bogăţiilor istorice şi culturale a reuşit să atragă turişti din întreaga lume, fiind unul din cele mai vizitate oraşe. Pe lângă turismul clasic şi de business (dezvoltat datorită marilor corporaţii multinaţionale ce îşi au sediile aici), Bangkok a creat fenomenul de turism sexual, căpătându-şi pe bună dreptate faima de capitală mondială a sexului. Este o industrie legalizată care produce din plin pentru bugetul Thailandei şi asigură o felie consistentă din produsul intern brut al ţării. Infrastructura există şi se dezvoltă susţinut. Bangkok-ul este împânzit de autostrăzi supraetajate chiar pe 3 sau 4 niveluri, dacă ţinem cont şi de liniile de tren. Cu toate acestea, în orele de vârf aglomeraţia dă bătăi de cap participanţilor la trafic, este de fapt un haos organizat. Şi cum toată lumea se grăbeşte, atmosfera străzii este animată de vehiculele pe două roţi (nărăvaşele motocicletele) sau cele pe trei roţi, vedetele străzilor din Bangkok, celebrele Tuk Tuk.
Aşadar, urcaţi într-un Tuk Tuk pentru a explora oraşul. Nu e greu de găsit unul, în fapt el vă va găsi pe voi pentru că şoferii stau la pândă după turişti. Nu urcaţi înainte de a negocia şi atenţie, există neşansa (cum am avut-o şi noi, din păcate) să nimeriţi unul care insistă să vă ducă să vizitaţi un magazin de orice fel. Şoferii primesc comisioane pentru potenţialii clienţi aduşi, deci dacă nu aveţi chef de cumpărături fiţi fermi în refuz. Altfel, o călătorie cu Tuk Tuk-ul prin Bangkok este o experienţă inedită. Luaţi pulsul oraşului din mers, simţiţi atmosfera vibrantă a străzii. Turiştii se amestecă laolaltă cu localnicii, la aproape fiecare intersecţie de bulevarde găsiţi mici temple unde se ard beţigaşe de rugăciune sau se execută dansuri tradiţionale. Comercianţii îşi atrag muşterii cu voce tare şi piţigăiată, ceva mai încolo un ambulant pregăteşte supa pentru câţiva clienţi flămânzi. Un elefant se plimbă pe mijlocul străzii. Câteva tinere tocmai au ieşit elegante dintr-un magazin, trecând grăbite pe lângă un cerşetor amărât care îşi cântă partitura, dotat însă cu microfon şi boxă. E un scenariu întâlnit la tot pasul prin Bangkok.
Iar când se lasă seara, în special în zonele comerciale (adică în aproape tot oraşul), atmosfera se încinge şi mai mult, atingând cote maxime. Bucătăriile ambulante sunt acum una lângă alta iar mirosurile se amestecă ameţitor. Lumea se înghesuie, cărbunii ard, carnea sfârâie pe grătar, mesele sunt pline iar câinii comunitari şi pisicile vagaboande salivează. Mai au de aşteptat până ce festinul se termină, adică târziu în noapte. Atunci e momentul lor. Vasele se spală direct în râu, mesele sunt cam jegoase dar se pare că nimeni nu ia în seamă aceste amănunte. Ritmuri sacadate de instrumente tradiţionale acompaniază toată nebunia străzii. N-aş putea să recomand unul din aceste restaurante ambulante, încercaţi pe cont propriu. Însă pentru cei mai puţin curajoşi există multe restaurante unde veţi putea degusta totul în materie de bucătărie thailandeză. Ca peste tot în Asia, ospătarii vă vor trage de mânecă. Încercaţi fructele de mare şi berea Singha sau pe cea mai populară, Leo.
Bangkok este un oraş care emană exotism prin toţi porii. Nu puteţi pleca din el fără să intraţi în câteva temple. Cel mai important este, cu siguranţă, Marele Palat. Când regele Rama I a mutat aici capitala, a hotărât construirea unui palat măreţ ce avea să servească atât ca reşedinţă cât şi ca centru al guvernării. Construcţia a început în acelaşi an al instaurării capitalei, 1782, iar în scurt timp avea să fie construit în incinta sa şi Templul lui Buddha de Smarald, a cărui statuie din jad este lucrul cel mai sacru din Thailanda. Micul Buddha de 45cm înălţime este acoperit cu straie din aur iar fotografierea sa este strict interzisă. E bine să vă rezervaţi cel puţin jumătate de zi la palat pentru că este imens, acesta desfăşurându-se pe mai bine de 200.000 m², numai zidurile de apărare ce îl înconjoară având aproape 2km în lungime. Temple aurite, statui, încăperi, arhitecturi, acoperişuri ţuguiate, ziduri colorate şi încărcate cu fel şi fel de ornamente ce imită pietrele preţioase şi diamantele. Războinici din vechiul Siam purtând măşti de luptă înfricoşătoare, arme, costume, toate le puteţi admira în Grand Palace din Bangkok.
Mergeţi mai departe să vedeţi cel mai mare Buddha din aur, ce are o poveste extrem de interesantă. Statuia a fost depusă într-un templu oarecare din Bangkok timp de 200 de ani până în 1930 când, din necesitatea unor lucrări în zonă a fost mutată într-o pagodă şi mai neînsemnată unde a stat alte două decenii. În 1955, cu ocazia inaugurării unei noi clădiri în complex, călugării au decis să mute statuia, însă un cablu al macaralei s-a rupt iar în cădere tencuiala s-a desprins de pe statuie, dezvăluind secretul ţinut mai bine de două secole. Se pare că pentru a o proteja de birmanezii năvălitori, statuia a fost camuflată cu un strat protector şi trimisă la Bangkok să i se piardă urma. Are 3 metri în înălţime şi 5,5 tone de aur pur.
Există numeroase temple şi pagode în Bangkok. Mai notăm ca importanţă vizita la Wat Pho (Wat înseamnă în thailandeză templu) unde veţi admira uriaşa statuie a lui Buddha aşezat (Reclining Buddha), lungă de 46 metri şi înaltă de 15. Templul este cel mai mare şi mai vechi din Bangkok şi adăposteşte peste 1.000 de imagini cu Buddha, fiind cea mai mare din colecţie de acest fel din Thailanda. Totodată, la Wat Pho a luat naştere tradiţionalul masaj thailandez. Un alt templu important din oraş este Wat Arun, aflat pe malul vestic al râului. Particularitatea sa este turnul khmer numit prang înconjurat de alte patru mai mici. Mai este numit "Templul Zorilor" datorită luminii de dimineaţă ce se reflectă pe suprafaţa sa. Este inclus în majoritatea traseelor turistice. Puteţi ajunge aici cu autobuzul sau taxiul, dar cea mai bună alegere este să închiriaţi o barcă tradiţională şi să îl includeţi ca oprire în tur. Vă mai amintiți cum începe filmul Kickboxer, cu Van Damme şi fratele său plimbându-se cu barca? O călătorie pe canalele lui Chao Praya vă va delecta cu siguranţă. Veţi avea ocazia să vedeţi de aproape stilul arhaic de viaţă al oamenilor nevoiaşi ce locuiesc în casele lacustre. Se spală în râu, îşi fac nevoile în râu, se deplasează pe râu. Casele sunt dărăpănate dar toate au aer condiţionat, ca o ultimă armă împotriva căldurii înăbuşitoare. Negociaţi călătoria, care în general durează o oră. Pe drum nu rataţi cumpărăturile de la negustorii care îşi vând marfa pe râu. O tocmeală inedită, din barcă în barcă.
Şi pentru că vorbim de un astfel de comerţ, daţi o raită prin pieţele plutitoare din Bangkok. Pe canale înguste, vânzătorii îşi laudă neobosiţi marfa proaspătă. Dacă sunteţi negociator bun vă puteţi exersa arta doar pentru distracţie, preţurile nu sunt mari iar localnicilor le place acest lucru. Acolo puteţi mânca chiar o supă preparată în barcă. E o explozie de exotism. Dacă nu mai vreţi Tuk Tuk sau taxi, o variantă comodă ar fi să vă închiriaţi o maşină pentru întreaga zi, cu şofer cu tot. Majoritatea hotelurilor oferă aceste facilităţi care sunt convenabile mai ales dacă decideţi să vedeţi ceva din împrejurimi. În general nu prea sunt multe de văzut la periferia oraşului decât case sărăcăcioase şi oameni amărâţi. Mergeţi însă pentru o zi la Rose Garden. Aici veţi cunoaşte puţin din Thailanda tradiţională, veţi urmări procesul de fabricare al mătăsii, veţi asista la un spectacol de dansuri şi box thailandez (o religie şi un mod de viaţă pentru localnici) sau veţi fi invitaţi la o nuntă tradiţională. O grădină de orhidee interesantă poate fi vizitată. Iubitorii de animale au ocazia să hrănească elefanţii şi crocodilii iar cei cu sânge rece pot ţine de coadă uriaşii tigri bengalezi sau vreo doi pitoni atârnaţi pe gât.
Mă opresc aici pentru că sunt încă multe de povestit dar e mai bine să le descoperiţi la faţa locului. Nu rataţi totuşi piaţa de noapte, piaţa de flori, fabricile de pietre preţioase, cartierul felinarelor roşii din Patpong, zonele comerciale din Pratunam, Chatuchak sau Silom. Nu uitaţi să negociaţi, este parte din spectacolul străzii şi thailandezii adoră să stea la taifas cu străinii. Preţurile scad la mai puțin de jumătate din oferta iniţială. Dar nu uitaţi o regulă de bază: niciodată nu atingeţi capul nimănui, nici măcar în glumă, pentru că reprezintă o jignire gravă la adresa persoanei respective. În rest, numai zâmbete, toţi vor fi prietenii voştri pentru că, nu-i aşa, sunteţi în Thailanda, "The land of smiles".
Sursa: Wikipedia
Mai multe fotografii în albumul personal click aici .
Prea multe nu sunt, pentru că acum 10 ani încă nu trecusem pe digital iar filmul+procesarea erau destul de scumpe.
Trimis de badge® in 11.12.10 19:33:36
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (badge®); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Eu am vizitat Bangkok-ul în urmă cu 12 ani... eram tânăr şi pot spune că s-a meritat... iar ca o picanterie... într-o seară am avut neşansa de a face o alegere greşită.
Ma uimesti de fiecare data cu frumusetea desprinsa din impresiile tale! Chiar daca e departe de mine un sejur acolo, imi imbogatesc cultura cu astfel de review-uri!
La un Erotic Show la care am stat în primul rând şi aveam berea direct pe podiumul pe care se dădea reprezentaţia, am fost poftit de către o protagonistă să fumez dintr-o ţigară, pe care deja o fumase ea de jumătate şi o umezise bine... cu buzele ei de artistă.
Interesanta destinatie, visez si eu cu ochii deschisi, prin intermediul randurilor tale. Un review reusit, cu poze foarte... expresive.
La un salon de masaj thailandez după ce în prealabil am fost servit cu ceaiuri din plante cu efecte miraculoase, am fost transformat într-un veritabil tobogan …uns cu toate alifiile.
@popescu. borsa - am impresia că ți-am deschis cu acest review cutia cu amintiri... speciale
Atat pozele cat si review-ul mi-au placut foarte mult... ai fost un norocos ca ai reusit sa vezi aceste locuri fascinante.
O fluenta in povestire rar intalnita, cu multe amanunte si multe sfaturi bune. Felicitari!
In poza numarul 6, ingerul din mijloc este de sex feminin deoarece are coiful ascutit si este descult, asta ne-a spus ghidul pe nume Chacha de fapt numele lui era mult mai lung ceva de genul Chacharamburi... si inca de 5/6 ori pe atata
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Bangkok – de vazut o data-n viata! — scris în 16.01.24 de adina.blondutza din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Lebua at State Tower - o mare țeapă turistică! De evitat. — scris în 14.05.23 de crismis din GALAțI - nu recomandă
- Jan.2023 „Orașul îngerilor” - cât de cât... — scris în 07.05.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Un oras al extremelor care te fascineaza — scris în 05.05.20 de ailynuka din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Bangkok — scris în 11.11.19 de m22mark din IAşI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Thailanda partea I - 3 zile in Bangkok — scris în 18.01.18 de Pucca din SUCEAVA - nu recomandă
- Nov.2017 Bangkok și Insulele Mării Andaman — scris în 25.12.17 de Dory29 din IASI - RECOMANDĂ