GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Asa cum am mai spus, daca tot am avut ocazia sa ajungem in Cipru, am incercat sa ne bucuram din plin de aceasta vacanta, sa ne relaxam, dar si sa vedem sau sa vizitam ce se poate intr-o saptamana. Fara sa avem un plan prestabilit, am umblat mai mult incotro ne-au purtat pasii si intr-o zi pasii ne-au purtat spre Ayia Napa.
Despre oras, in general
Numele localitatii inseamna in limba greaca 'Padure sfanta'.
La origine, Ayia Napa a fost un mic sat pescaresc, intemeiat de 20 de barbati veniti din Salonic – dupa cum zice legenda.
Incredibil, dar pana prin anii 1970 aici nu era decat o asezare rurala, ai carei locuitori isi castigau existenta din pescuit si agricultura.
Astazi, cand spui Ayia Napa, te gandesti la distractie si viata de noapte trepidanta. Pana in urma cu cativa ani, Ayia Napa era o statiune linistita, potrivita pentru toate varstele. Acum o treime din turistii care viziteaza insula Cipru isi fac vacanta aici si A. N. a devenit destinatia preferata a celor care vor sa petreaca in cluburi, baruri, discoteci si restaurante. Ayia Napa este un fel de ' Dr. Jekyll and Mr. Hyde': vazut ziua, este o statiune aglomerata, dar civilizata, linistita, atragatoare si moderna, in care fiecare isi vede de-ale lui, pentru ca noaptea sa se trezeasca la viata si sa devina un loc frenetic (multe localuri deschid la 1:00 a. m.).
Ayia Napa se afla in estul Ciprului, langa Capul Greco, la sud de Famagusta. Face parte dintr-o zona mai mare, cunoscuta si drept Kokkinochoria (zona este formata din toate satele din jur in care pamantul arabil, foarte bogat in fier si alte minerale, este rosu; se cultiva, mai ales, cartofi, despre care cipriotii spun ca sunt cei mai buni din lume).
Cum ajungem
De la aeroport (45 km), se poate ajunge in Ayia Napa fie cu mijloacele de transport in comun, fie cu taxiul.
Sunt doua feluri de autobuze. Cele care apartin firmei Zenonas sunt cele mai convenabile, biletul costa 3 euro / o calatorie. Cele verzi (nu stiu cum se numeste firma, au si microbuze la anumite ore) sunt ceva mai scumpe: 5 euro / o calatorie.
Cu taxiul drumul costa cam 50 - 55 euro si dureaza 40- 50 de minute, in functie de trafic.
Reteaua de transport in comun e bine pusa la punct, din Ayia Napa se ajunge cu usurinta in orasele din jur: Larnaca, Limassol / Lemesos, Nicosia etc.
Se circula, ca in tot Ciprul, pe partea stanga, iar pe sosea sunt, pe portiuni mari, piste pentru biciclisti (in oras).
'Iubitule, nu-i asa ca-mi dai cardul tau? '
Pentru sexul frumos, Ayia Napa reprezinta un adevarat pericol. Fara exagerare, iti trebuie cateva zile bune (numai sa te tina picioarele si buzunarul – sau cardul de credit!) ca sa iei la rand magazinele, ca ai ce vedea si ce cumpara! Eu am intrat numai in cateva magazine si-am iesit de-acolo cu parere de rau, fara sa vad nici macar un sfert din articole (slava Domnului ca am un sot dotat cu muulta rabdare!)
Am prins perioada de sales, care la ei este de-adevaratelea, adica poti lua produse de firma la 20 - 30% din pret. Magazine mici si mari in care gasesti de toate: imbracaminte, bijuterii (astea-s scumpe foc, si la propriu, si la figurat!), ceasuri, cosmetice, electronice, ochelari de soare etc (sunt deschise pana la 10 – 11 p. m. in timpul saptamanii, duminica inchid mai iute).
Zona comerciala este in centru, in jurul pietii (scrie mare cat toate zilele ‘The Square’), dar si pe Bdul Nissi (Lacoste, Calvin Klein, London Clothing Company, Ben Sherman, Glitz etc) si pe Bdul Makariou. Cred ca cel mai scump magazin este Terminal, care vinde creatii din cele mai recente colectii semnate de designeri celebri – Valentino, de exemplu. Un magazin mare cu de toate este Incredible Universe.
Pofta buna!
Nu cred ca gresesc daca spun ca mie mi s-a parut ca restaurantele din zona centrala sunt cu o clasa mai sus decat cele din Larnaca. Poate si pentru ca sunt mai recent construite, cu un design interior mai modern. Ca sunt mult mai multe, asta-i sigur.
Preturile sunt cam aceleasi ca in Larnaca. Pe Bdul Makariou (cel care coboara din Piata catre mare) sunt o gramada de restaurante, fast-food-uri, baruri, cafenele. Cateva dintre ele: Castelli, Clarabel’s, Cornelia café-bar, KFC, Burger King.
Dupa ce ne-am plimbat pan-am obosit, noi am mancat la o terasa, chiar langa plaja. Localul era plin, chelnerita draguta si vesela foc se adresa fiecarui client cu 'Darling' si ne-am distrat cand am vazut ca ne-aduce mancarea in pasi de dans. Parca era si ea in vacanta, n-avea nicio apasare. Am platit 20 euro (inclusiv bacsisul) pe doua portii de pork kebab, cu cartofi prajiti si tsatsiki (6,50 euro / portia) si cate un pahar de zivania, bautura lor traditionala (cum e ouzo la greci).
Iata cam se se poate vedea in meniu la un restaurant bunicel (sa nu credeti ca asta-i tot!):
Preparate la gratar: kebab (porc / pui /miel / vita): 5 – 8 e, sheftalia: 5 e, branza halloumi - 5 e, toate felurile de donner kebab - 5 e, mixed grill – 15 e, cotlet de miel: 12 e, coaste: 10 e.
Peste: cod - 8 e, kalamari - 9 e, caracatita – 15 e etc. ;
Deserturi: iaurt cu miere, inghetata si nuci, placinta cu mere cu inghetata si frisca, clatite cu miere si inghetata, clatite cu praline, nuci si inghetata; preturi: 5 – 6 e;
Vinuri: Petritis (vin alb sec) - 11 e; Chardonnay Kyperounda - 16 e; Andesitis (vin rosu sec) - 13 e, vin la pahar - 2 e; un pahar de Commandaria (aduce un pic a Porto) - 3,50 e.
...
Stiu ca mai sunt multe de spus, dar... daca tot am mancat si-am beut, parca-mi vine sa sed sa ma odihnesc. Continuam alta data!
Continuarea aici
Trimis de Sarra* in 04.11.11 22:57:47
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Sarra*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mie mi-a placut foarte mult in Ayia Napa.
Am rezervat, special o zi pentru aceasta statiune si am mers pana acolo cu un autobuz, care a costat 2,5 euro de persoana dus si tot atat la intors.
In special plaja aceea mi-a ramas in suflet, ca n-as fi mai plecat de acolo. Si portul. Am terminat curentul din doua aparate de fotografiat, atat de frumos era totul in jur!
Daca voi mai avea sansa sa revin in Cipru, mi-ar place sa ma cazez aici.
un vot maxim!
astep si idei de cazare, apartamente cu 2 2 dormitoare, 2 bai, bucatarie inclusa, pt 4 persoane
multumesc
Buna, doresc informatii legate de transportul in comun, circula cumva microbuze din Ayia Napa spre aeroportul din Larnaca? si la ce tarife si intervale orale. va multumesc
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 În sfârșit, Cipru! Prima oprire: Ayia Napa — scris în 06.11.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Distracție in Ayia Napa chiar și cu copilul — scris în 21.06.19 de Ana Asmaranducai din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Pentru tineri — scris în 08.07.18 de cristianpas din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cipru – Ayia Napa, 17-24 iunie 2018 — Hotel Euronapa (2) — scris în 02.07.18 de zozo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Pantachou (Glyki Nero) Beach — scris în 23.06.18 de oddfever din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2018 Hormoni — scris în 17.06.18 de oddfever din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Plajele din Ayia Napa pe scurt — scris în 17.06.18 de ElenaP din BUCURESTI - RECOMANDĂ