ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul în aer liber al Olandei sau muzeul olandezului simplu

TIPĂREȘTE URM de aici

Terminând de vizitat zona veche a Arnhem-ului (vezi impresii) mă avânt spre un muzeu pe care l-am ocolit până acum. Deoarece este în afara oraşului, sau la marginea lui, depinde cum vezi harta. Muzeul în aer liber al Olandei este practic un parc mare (44 ha), plin cu case şi ferme din diferite perioade istorice şi zone ale Olandei. Cum eu l-am vizitat la începutul lui noiembrie, toate clădirile erau închise, dar puteai să te plimbi în voie printre ele şi să-ți satisfaci curiozitatea uitându-te pe geamurile lor. Era sâmbată după-amiază şi ploua mărunt şi era totuşi multă lume. Mă întreb cum este primăvara, când vremea este însorită. Şi nu-i de mirare câtă lume vine, dacă mă gândesc că în 1987, când guvernul olandez a vrut să-l închidă, după 75 de ani de funcționare, o mulțime de olandezi i-au trecut pragul, făcând executivul să revină asupra măsurii.

M-am plimbat cu aparatul foto în mână timp de două ore. Am pornit spre Amsterdam, reprezentat de clădiri de pe Westerstraat, din cartierul evreiesc. În față un afişier cilindric, cum aveam şi noi pe vremuri, alături de un vechi automobil olandez DAF. Case mai mari şi mai mici, construite în sec. al XVIII-lea, adăpostind magazine, o cafenea, un oficiu poştal, o pensiune turcească, locuințe ale muncitorilor, întortocheata Alee a olarilor. Erau multe astfel de străduțe în Amsterdam, dar el se extinde, se modernizează, schimbându-şi fața an de an, zi de zi. Oraşul Amsterdam a dat această bucațică de moştenire culturală muzeului atunci când nu a mai putut-o păstra.

Am trecut spre sectorul rural. Casa unei ferme din Kadoelen, provincia Overijssel, construită pe la 1800 şi relocată în 1942, este tipul de casă care a apărul la începutul sec. al XIX-lea. Este împărțită în două, spațiul de locuit cu un dormitor, care este şi bucătarie, şi spațiul destinat activităților zilnice. Proprietarii se ocupau în special cu creşterea vitelor.

Următoarea casă, tot de pe la 1800, este din Staphorst, şi a fost adusă în 1950. Tot de la o fermă de animale, care avea şi o maşinărie de bătut untul, acționată de cal, semn că producerea brânzeturilor era o ocupație importantă. Astfel că alături de locuință era şopronul pentru fân. Când am trecut pe lângă el, am văzut că era populat de nişte căprițe. Am crezut că-s împăiate, dar nu, erau cât se poate de veritabile. Ajung şi la o casă din Giethoorn, aşezată pe malul unui canal, având o barcă în apropiere. Proprietarul care a ridicat-o în 1832, era un om bogat, cu multe hectare de pământ, păşuni, lacuri. Iar o parte din bani îi făcea din unt, miere de albine şi pescuit. Casa servea deasemenea pentru depozitat fânul şi mă întreb de ce uşile erau atât de mici şi de ce ținea fânul în casă când avea atâtea păşuni. Mai mult, în Giethoorn nu se circulă decât cu barca, că nu prea sunt străzi. Am fost acolo şi am văzut.

Alături este conacul unui moşier din Oud-Beijerland, construit în jurul anului 1560, mărit apoi în 1617. Inițial a fost amplasat pe un polder din regiunea Hoeksche Waard şi a avut ataşat şi un şopron. Astăzi aici este amenajat restaurantul muzeului. Lânga el se poate vedea aşa-numita "grădina nod". Efectul vizual de nod este realizat prin tunderea gardului viu la diferite înălțimi.

Bineînteles am găsit şi o moară de vânt care acționa un ferăstrău apt să taie buştenii, obținând scânduri. Este construită la începutul sec. al XVII-lea, în apropiere de Dordrecht. Acest tip de moară de vânt a fost foarte întrebuințat în Ţările de Jos, dacă ne gândim doar la câte corăbii aveau olandezii. Astăzi se mai găsesc în Olanda doar cinci astfel de mori.

Casa la care ajung apoi s-a aflat în Hoogmade, şi a fost clădită în 1600. Cumpărată de fostul secretar de stat Cees van Leeuwen a fost extinsă şi transformată într-o locuință luxoasă. Dar construcția liniei pentru trenurile de mare viteză între Amsterdam şi Paris a făcut ca ea să-şi schimbe locul şi să ajungă în 2004 în muzeul din Arnhem. Trec pe podul dublu basculant fost peste Amstel, o construcție tipic olandeză, şi ajung la casele din Zaan. Casa Honig, din 1686, aparținând unui prosper om de afaceri, brutăria, care are un cuptor demodat, pe bază de lemne, şi adăpostul pentru căruțe.

Şi dacă am vorbit de căruțe să trecem şi la transporturi. În curtea gării din Tiel, până în 2003, a fost garajul firmei de transporturi "Van Gend en Loos", care timp de două sute de ani a asigurat tranzitul a diferite mărfuri ca fructe, produse metalice, echipament electric, animale, atât pentru firme, cât şi pentru persoane obişnuite. În 2007, garajul a fost relocat în muzeu. Diferitele faze ale evoluției clădirii se pot vedea după diferența de culoare a materialelor folosite. Din Arnhem a fost adus depoul de tramvaie, dar nu adus propriu-zis, ci reconstruit după documente, fotografii şi descrieri ale foştilor angajați, originalul fiind distrus în septembrie 1944. Din 1996 tramvaiele sunt operaționale, iar muzeul are o linie lungă de 1700 metri, care ocoleşte parcul.

"Măgarul nătărău" este simbolul dezvoltarii Olandei după război. El este de fapt sonda petrolieră a cărei siluetă a fost atât de familiară olandezilor. Cea din muzeu a venit din Rotterdam, unde a fost instalată în 1957. În 1943, căutând petrol, Compania Petroliera Olandeza a descoperit zăcământul de la Schoonebeek, iar petrolul a devenit principala sursă de energie până prin anii '60, când a început exploatarea masivă a gazelor naturale.

Poate că în zilele noastre olandezii nu mai sunt un popor religios (mă refer la olandezii care au şi bunicii născuți în Olanda), dar aici în muzeu biserica nu a fost uitată. Frumoasă prin simplitate, căci asta au vrut protestanții, biserica reformată din 's Heerenhoek, construită în 1672, se înalță cu un aer senin într-un colț mărginaş al muzeului.

Chiar dacă muzeul însuşi este un parc, el are totuşi propria grădină. Aici plantele au fost aranjate în patru grupe în funcție de modul de folosire: medicinale, culinare, industriale (pentru vopsit) şi magice. Deasemenea a fost reconstruită grădina unei mănăstiri medievale, Reichenau, din sudul Germaniei, din anul 827.

Cum olandezilor le place să iasă la o bere sau la o cafea, organizatorii muzeului s-au gândit şi la asta. Hanul De Hanekamp a fost clădit în jurul anului 1750, la marginea oraşului Zwolle, dar pentru muzeu a fost reconstruit aşa cum arăta în 1840, însă fără grajduri. În acest han au stat negustori şi fermieri veniți pentru târgurile de vite din Zwolle şi nu puține afaceri au fost încheiate la mesele lui. Din păcate este noiembrie şi restaurantul este închis, astfel că n-am avut ocazia să gust clătitele lor. La acelaşi capitol se înscrie cafeneaua de la o fermă din Budel. Această fermă a fost construită la începutul sec. al XVIII-lea şi dacă la început s-a ocupat doar de animale, din anul 1900 au deschis o micuță cafenea, un simplu, dar eficient mod de a-şi mări veniturile.

Pentru generații de olandezi, petrecerea vacanțelor sau a sfârşiturilor de săptămână într-un camping, la aer curat, a reprezentat mai mult decât un hobby, a fost şi este un mod de viață. Şi pot să spun că în multe țări am văzut în campinguri olandezi. În muzeul din Arnhem acest tip boem de locuința este reprezentat, din 2012, de rulota familiei Van der Werf. Rob si Karin au amplasat-o în Nunspeet, în 1988, şi acolo şi-au petrecut timpul liber, de la începutul primăverii şi până toamna târziu, alături de copii, fără mari cheltuieli şi fără să călătorească departe de casă. Olandezii mai avuți şi-au permis totuşi ceva mai mult, o casă de vacanță. Faimosul arhitect olandez Gerrit Rietveld a conceput, în 1951, la Markelo, şase cabane de vacanța identice. Acestea permiteau o vacanță sănătoasă la țară. Dar cu trecerea anilor lipsa de confort a făcut ca închiriatul lor să devină mai dificil. Una dintre aceste căsuțe a poposit în 2007 la Arnhem.

Desigur un olandez adevărat va percepe toate aceste exponate diferit de mine, un simplu turist român. Cu atât mai mult cu cât eu am rămas mai departe un băiat de la oraş, care s-a simțit stingherit chiar şi la Muzeul satului din Bucureşti, pentru că nu cunoaşte viața la țară decât din cărți. Când veți veni la Arnhem nu uitați de Nederlands Openluchtmuseum, care este Muzeul olandezului simplu.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 09.12.15 22:53:56
Validat / Publicat: 09.12.15 23:54:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 2725 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Casa din Giethoorn a lui Rutger Aalders Slagter, ridicata prin 1832.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[10.12.15 09:16:55]
»

@Radu Tudoran - Mulțumesc pentru prezentare... e un loc frumos. Îmi plac foarte mult genul acesta de muzee care prezintă arhitectura tradițională în aer liber. Prin comparație putem observa ce fel de case aveau olandezii în secolul al XIX-lea față de construcțiile tradiționale de pe teritoriul românesc.

Deși a lipsit soarele fotografiile sunt foarte reușite... peisajul de toamnă contribuie din plin la acest lucru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[10.12.15 10:03:01]
»

@tata123 - Multumesc pentru aprecieri taticu'.

Sincer, muzeul m-a impresionat foarte mult. Si sa-ti mai spun ca albinele zumzaiau la prisaca, iar capritele chiar stateau sa fie fotografiate.

Costi
[10.12.15 10:10:38]
»

@Radu Tudoran -

Deși am fost în Olanda, la Arnhem nu am ajuns, numele fiindu-mi cunoscut doar prin intermediul cărții lui Ryan, citită de mine în anii tinereții (dar și acum, încă mă mai pasionează cărțile și filmele cu astfel de subiecte).

Dar „Olanda olandezului simplu” îmi este destul de bine cunoscută și, trebuie să recunosc, îmi place mult mai mult decât cosmopolita capitală olandeză.

Seria celor trei review-uri ale tale despre Arnhem, o zonă albă pe AFA până la apariția lor, mi-a redeșteptat dorința de a mai vedea și alte locuri din această parte a Europei, cu oameni vrednici, veseli și primitori. Mulțumesc pentru asta!

Și ca să închei cu o glumă (sper că nu te superi pentru asta), spui așa:

... eu am rămas mai departe un băiat de la oraş ...

La care răspunsul meu este:

Serios, Călărași e un oraș?

... E doar o glumă, sper să nu te superi ... și nici alți călărășeni de pe-aici. Îmi cer iertare dacă astfel am supărat pe vreunul din ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[10.12.15 11:24:20]
»

@Radu Tudoran - Felicitări pentru pozele care au făcut cât un review. Nu că articolul ar fi mai prejos.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[10.12.15 13:43:02]
»

@Costi - Ma fac ca nu inteleg legatura dintre oras si Calarasi Ma bucur ca ti-am deschis orizontul spre Gelderland. Mai am gata inca un review despre Nijmegen.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[10.12.15 13:47:19]
»

@Aurici - Multe multumiri pentru aprecieri. Si pot si mai bine

Aurici
[10.12.15 13:57:55]
»

@Radu Tudoran - Este evident că poți. De aceea te așteptăm în continuare cu articole și poze deosebite.

mogly
[10.12.15 21:18:56]
»

Foarte frumos scris si povestit, iar fotografiile sunt foarte reusite. Sa intreb daca sunt reale? ... Asta e o gluma cu bataie la ecourile trecute. Multe calatorii frumoase in continuare si vreau sa vad si niste peisaje de iarna prin ochiul aparatului tau.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[10.12.15 22:17:33]
»

@mogly - Multam pentru aprecieri. Am fotografii de iarna, dar n-am zapada pentru ele. Dar o sa folosesc Photoshop-ul...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, mogly, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Arnhem:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055078983306885 sec
    ecranul dvs: 1 x 1