ARLES Provence între vestigiile romane si viata contemporana
Arles este un oras din sudul Frantei în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur. Prima vizita a fost în penultima zi in luna martie 2023, a fost primul contact cu un oras frumos, interesant si care a pastrat o parte din istoria orasului prin monumente, amfiteatrul, teatrul din vremea romanilor. A doua vizita a fost în octombrie 2024, o vizita mai bine organizata si care a cuprins mai multe obiective. Este destul de aproape de Aix en Provence, la o ora jumatate, aprox 120 km, cu bucati de autostrada si drumuri bune. Sa stiti ca viteza pe autostrazile din Provence nu este peste tot 130 km/h, sunt destule limitari la 90 km/h, trebuie atentie deoarece sunt camere care îti fac poza si risti amenda, la iesirea dintr-un tunel cu limitare de viteza aveam 5 km peste limita si am primit flashul, sa vedem daca si amenda… verificam în ianuarie…
Numele antic în latina este Arelate, nu va plictisesc cu prea multa informatie despre istoricul orasului doar câteva informatii pentru a va trezi interesul de a vizita aceste locuri daca va aflati prin preajma.
Inainte de sosirea romanilor orasul a fost un important port comercial fenician. Daca te uiti pe harta vezi ca Arelate nu este pe coasta si atunci va întrebati cum de era port pe vremea aceea?
În 104 î. H. s-a construit un canal ce lega orasul de Marea Mediterana, orasul antic fiind plasat ceva mai aproape de mare, a cunoscut o, perioada de înflorire în perioada romana când împaratii romani foloseau orasul ca tabara militara în timpul campaniilor de cucerire de noi teritorii. Pe aici a trecut si împaratul Constantin caruia i-a placut orasul si si-a construit termele aproape de malul Ronului.
Au urmat valuri de migratori ce au jefuit si ocupat orasul (vizigoti, arabi, etc), apoi a fost capitala regatului Burgunzilor, istoria curge la vale si orasul va deveni parte a comitatului Proventa si pierde locul de port important în fata Marsiliei.
Arles este cunoscut si ca orasul lui Vincent Van Gogh ce a creat aici multe picturi cu peisaje din oras pe care privindu-le acum observi schimbarile si asemanarile cu cea fost si este azi. Un alt pictor important ce a lucrat aici a fost Gauguin.
Mai în zilele noastre Arles este cunoscut ca orasul în care s-a nascut si trait cea mai longeviva persoana din lume Jeanne Louise Calment. A trait 122 de ani si 164 de zile, între 21.02.1875 si 04.08.1997. Madame Calment a raspândit si zvonul ca a fost iubita lui Vincent Van Gogh, dar în perioada cât a lucrat la Arles 1888-1889 ea avea doar 13-14 ani… greu de crezut. Ca l-a vazut prin oras când ea era o copila asta este de crezut dar mai mult nu, nu sunt surse de confirmat nici scrise nici fizice, nu mai traia nimeni din acea perioada care sa o contrazica.
Traseul meu prin Arles este facut la pas dupa ce am parcat masina la capatul bulevardului Georges Clemenceau înspre N113 pentru ca mergem în zona veche :
O luam la pas pe bulevardul Georges Clemenceau, cladiri vechi modeste, trecem pe lânga teatrul din Arles si facem stânga pe Rue du President Wilson, în mica piateta ne oprim la un bar, bem o cafea scurta si facem stânga spre primul obiectiv
· Espace Van Gogh, un centru cultural de expozitie pentru arta contemporana si serate muzicale
Pl. Felix Rey, 13200
Aici a petrecut mult timp Van Gogh, dupa ce si-a taiat urechea într-un acces de nebunie, pe atunci acest spatiu era o casa de sanatate, a pictat scene din gradina interioara. Aici este un magazin de suveniruri dedicat lui Van Gogh, câteva carti postale prezinta imagini din Arles-ul contemporan si Arles vazut de ochii lui Vincent, de ex. o cafenea, gradina casei de sanatate, podul Langlois. Intrarea în gradina este libera. Fundatia Vncent van Gogh gazduieste lucrari ale unor pictori care au fost influentati de stilul Vincent van Gogh, ca David Hockney, Francis Bacon si Roy Lichtenstein.
Dupa plimbarea pe aleile parcului si câteva suveniruri plecam mai departe pe Rue du President Wilson si ajungem la Rue de la République, facem stânga si zarim o cladire impresionanta, Museon Arlaten.
· Museon Arlaten, 29 Rue de la République, program 9h30-18
Muzeul Arlaten a fost creat în 1899 de poetul Frederic Mistral si prezinta o bogata colectie de obiecte etnografice din viata provensala. Cladirea a fost construita în jurul unor ruine din epoca romana, practic sunt incorporate în cladire. Cladirea are doua etaje si o structura mai deosebita, partile laterale sunt legate prin holuri si scari din sticla si fier ce înconjoara ruinele romane. Muzeul prezinta: originile muzeului la parter, o parte dedicata anilor 1900, Provence în timpul lui Frederic Mistral, si o parte dedicata anilor 1940 ce prezinta folclorul si identitatea vietii provensale la etajul 1 iar la etajul 2 alta parte prezinta arta si traditiile populare în anii 1970 si cealalta parta este dedicata regiunii Provence contemporane.
De aici am cumparat un bilet de 15 euro « Pass Liberté » valabil o luna si cu care poti vizita 2 muzee si patru din sase monumente la alegere:
- Muzeul Arlaten, Muzeul Reattu sau la alegere Muzeul departamental Arles Antique sau Muzeul Camargue, voi mai vorbi despre ele.
- Monumentele: Amfiteatrul, Teatrul roman, Termele lui Constantin, Cryptoportiques, Alyscamps, Cloître Saint-Trophime.
La fiecare vizita se nota pe bilet unde am intrat astfel ca atunci când am ajuns la Terme biletul era consumat si trebuia sa platesc alt bilet.
Am iesit din muzeu si peste drum am vazut o capela Des Trinitaires dezafectata si folosita ca spatiu de expozitie. Global Game Jam este un eveniment anual unde se întâlnesc artisti ce creeaza jocuri în weekend folosind creativitatea la maxim, am catalogat ceea ce am vazut ca creaturi marine microscopice si executate la scara mare.
La capatul strazii este Place de la République.
· Place de la République
Aici sunt mai multe obiective de vizitat, În centrul pietii este un obelisc egiptean înalt de 15 m, a fost gasit în interiorul amfiteatrului si a fost mutat aici în anul 1676.
În spatele obeliscului în partea de nord a pietii se afla Hôtel de Ville adica Primaria din Arles, o cladire frumoasa construita între anii 1675-1675. Turnul cu ceas provine de la o cladire veche ce a fost înlocuita de noua cladire si a fost integrata în noua constructie.
Ïn aceasta duminica am nimerit în toiul unei actiuni culinare, tot spatiul pietii era ocupat de mese, scaune, corturi cu mâncare. Doua asociatii au organizat un eveniment « Grand Festin des Etoilles et Des Femmes » cu scopul de-a strânge fonduri pentru scolarizarea a 14 tinere în arta culinara gastronomica. Am optat pentru meniul Andromede de 35 de euro, am primit tacâmuri si un pliant cu care ne-am prezentat rând pe rând la 5 corturi pentru a primi 4 farfurii cu delicatese gastronomice si la final a fost desertul. Fiecare tînara ucenic era acompaniata de un chef renumit. Francezii sunt renumiti pentru apetitul lor pentru gastronomie si piata era plina de doritori de rafinament.
Dupa ce ne-am delectat papilele gustative cu aceste delicatese la un pret decent am pornit la explorarea obiectivelor din piata Republicii.
Place du Forum Cryptoporticus
Piata orasului în era romana, Forumul, este sub piata actuala. Forumul a fost construit în anul 40 î. H. si partea cea mai bine conservata se poate vizita si se numeste Cryptoporticus.
Intrarea se face din holul Primariei, am validat vizita pe Pass Liberté si am intrat, se coboara niste trepte cu atentie si pornesti prin subteranul pietii. O constructie solida cu tavanul în arc de cerc si multe arcade între spatii. Aerul e cam statut dar te obisnuiesti, pe alocuri apa picura din tavan formând balti ici colo. În partea superioara sunt ferestre prin care intra doar lumina si se poate obseva grosimea mare a peretilor. Lumina artificiala nu este suficienta si sunt destul de multe zone în penumbra si calci cu grija pe denivelarile pardoselii de pamânt.
Ici colo sunt panouri cu informatii doar în limba franceza despre zona vizitata. De-a lungul peretilor sunt bucati din vechile edificii si coloane. Alte piese ca bucati din statui si din edificii se gasesc la muzeul arheologic din Arles. Impresionant!
Alt obiectiv din Place de la Republique este Catedrala Sf. Trophime
Biserica Saint Trophime este o biserica romano-catolica, initial a avut rang de catedrala si a fost construita între sec. al XII-lea si sec. XIV. Portalul de la intrare a fost adaugat în secolul al XVIII-lea si sculpturile reprezinta Judecata de Apoi, tema iconografica a portalului a fost gândita ca o imagine dintre viziunea Sfintei Jean si Judecata de Apoi... Întreg portalul cu sculpturi e în contrast cu fatada severa a cladirii. Intrarea este libera.
Cloître Saint Trophime
Putin mai jos de biserica este intrarea în manastire loc unde au trait canonicii ce deserveau catedrala. Aripile de nord si est au fost construite în secolul XII iar aripile de vest si sud în secolul XIV.
Am validat vizita pe Pass Liberté si am intrat, Manastirea are o arhitectura romanica cu influente proversale. Prin mutarea contilor de Provence la Aix orasul si-a pierdut treptat, treptat influenta religioasa si mai ales prin mutarea centrului religios la Palatul Papal din Avignon. Ne-am plimbat pe culoarele cu tavan boltit si cu o multime de arcade, din loc în loc sunt statui ce strajuiesc stâlpii de sustinere, admiram coloanele suple cu dantelarii si mini statui ce reprezinta scene biblice. Cele patru aripi formeaza o curte nu prea mare, acum goala, creste doar iarba. Am patruns prin încaperi cu pardoseala de piatra tocita de pasii canonicilor ce s-au perindat pe aici de-a lungul vremii.
Biletul de intrare costa 6 euro dar mai bine cumparati un pe Pass Liberté de 15 euro, am scris mai sus ce obiective se pot vizita si iesiti în câstig.
Parasim manastirea si piata Republicii pe lânga zidul ce separa manastirea de oras si ajungem în dreptul Teatrului antic.
· Teatrul antic- Le Theâtre antique
Rue de cloître
La sfârsitul secolului I î. H.romanii au construit acest teatru din piatra, Arles/Arelate fiind un punct strategic în expansiunea lor prin Europa.
Am validat Passul si am intrat în universul roman. Se pastreaza înca tribunele formate din blocuri de piatra cu 33 de rânduri, ne-am asezat pe un rând, nu eram singurii si nu este interzis, si am privit în tacere peisajul din jur visând la scenele desfasurate pe scena din lemn din fata noastra având ca fundal un monument cu multe coloane corintice si statui, din care au rezistat doar doua coloane, din restul au ramas doar fragmente. Locul nu este parasit, aici se tin anual festivaluri de muzica si film, expozitii de fotografie.
Programul de vizitare începe la ora 9 sau 10 pe timpul iernii si tine pâna la ora 19 vara, ora 18 toamna si ora 17 iarna. Tineti cont ca între orele 12 si 14 este închis, este sfânta pauza de masa de care francezii nu se lipsesc.
Am plecat mai departe spre perla obiectivelor Amfiteatrul roman, este aproape de Teatrul antic.
· Arena sau Amphitheâtre
Rue Rond Point des Arenes
M-am bucurat sa pot vizita pe interior Arena, e un obiectiv asemanator cu Colosseumul din Roma pe care l-am vizitat pe exterior în luna septembrie în acest an. A fost doar o vizita pe exterior deoarece era o coada lunga de asteptare si fiind cu grupul a trebuit sa respectam indicatiile ghidului… În Arles eram doar noi doi si aveam tot timpul la dispozitie sa vizitam ce vrem si cât vrem si cât ne mai tine picioarele. Eram déjà cam obosita, trecusera aproape 6 ore decând am început vizita în Arles si piciorul meu stâng ma atentiona ca am cam exagerat (aveam o problema medicala pe care am rezolvat-o dar acum sunt la recuperare de aceea am si întârziat cu scrisul…).
Romanii au construit peste tot în punctele cheie ca mijloc de distractie câte un teatru si o arena, un circ.
Amfiteatrul din Arles are doua niveluri cu binecunoscutele arcade, construit în anul 90 î. H. si în care aveau loc curse de care si lupte între gladiatori. Amfiteatrul are 136 m lungime, 109 m latime, si 120 de arcade. Am urcat pe un colidor si scara, m-am plimbat de-a lungul rândurilor de piatra, ne-am asezat pe un rând de piatra si am reflectat la « sic transit gloria mundi », asa trece gloria lumii. Am coborât pe scarile altui coridor, sunt prevazute multe asemenea coridoare si scari pentru acces/iesire rapida si am ajuns în inelul principal ce înconjoara întraga cladire. Înaltimea acestui inel coridor este pe înaltimea întregii cladiri, cu arcade si elemente de legatura împresionante. Ne-am deplasat pe acest inel pâna la intrarea principala, Am coborât scarile de acces largi si am privit înapoi spre maretia romana.
În evul mediu arena a fost transformata într-un orasel cu 200 de case înghesuite în interior cu strazi si piete pâna în anul 1826 când locuitorii au fost evacuati si Amfiteatrul si-a recapatat valoarea istorica.
Din pacate de-a lungul timpului locuitorii din Arles au folosit multe blocuri de piatra din monumentele romane ca material de constructie pentru noile case si pentru zidul de protectie a orasului iar statuile de care nu aveau nevoie le aruncau în râul Rhone, ele fiind descoperite mult mai târziu si puse în valoare.
Edificiile romane din orasul Arles fac parte din patrimoniul UNESCO.
Am mers pe Rue de l’Amphitheâtre, am cotit la stânga pe Rue du Quatre Septembre si la prima strada la dreapta, pe Rue St. Julien si gata se vede Le Grand Rhône.
Ne-am încheiat ziua cu o plimbare pe malul Marelui Rhon, acest fluviu izvoreste din Alpi, are o lungime de 814 km si în zona orasului Arles se împarte în doua formând o mica delta numita Camargue. Acest obiectiv a ramas pe lista cu de vizitat mai târziu sau alta data.
Ultimul obiectiv întâlnit în cale în apropierea malurilor Le Grand Rhône sunt termele lui Constantin.
· Les Thermes de Constantin
Adresa Rue du Grand Prieure
Baile dateaza din secolul al IV-lea î. H. si a fost un complex de mai multe cladiri din care au rezistat pâna azi doar putine încaperi, restul sunt ruine.
Pret bilet 8 euro, pret redus 6 euro. Pretul redus se refera la grupuri si la seniorii cu vârsta mai mare de 65 de ani.
Aici se încheie vizita noastra déjà este ora 18 si eu sunt rupta de oboseala.
Alte obiective de vizitat în Arles :
- Les Alyscamps, necropola antica si medievala. Adresa: Avenue des Alyscamps. Sarcofagele din marmura se gasesc acum în diferite muzee inclusiv în muzeul de arheologie din Arles. În necropola au ramas sarcofagele din piatra din Evul Mediu.
- Muzeul Réattu, un muzeu de arta situat în apropierea Termelor lui Constantin, cu lucrari ale pictorilor din sec XVIII si XIX, colectii de arta contemporana si lucrari semnate de Pablo Picasso.
- Muzeul de Arheologie Arles, în apropierea vestigiilor Circului roman, pe o mica insula între un canal de navigattie si fluviul Le Grand Rhône.
- Tour des Mourgues, 67 Bd Emile Combes, un turn ce facea parte din zidul de protectie al orasului antic.
Arles e un oras francez cu vestigii din epoca romana ce ofera iubitorilor de istorie multe lucruri interesante de vizitat alaturi de celalalt oras francez Nîmes pe care îl voi vizita în ianuarie.
Sper ca nu v-ati plictisit, calatorii interesante va doresc.
Trimis de Yolanda in 22.11.24 10:50:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@Yolanda: Foarte multe obiective turistice sunt de văzut în Arles. Am fost și eu acolo la sfârșit de februarie 2016 dar pe repede înainte. Am fost cu mașină închiriată, stam undeva lângă Marseille și am vizitat într-o zi doar Amfiteatrul, nu îl puteam rata, apoi am plecat în trombă la Avignon și la Aix-en-Provence, cam mult pentru o zi...
Acum am aflat despre forum, teatru roman, terme, parcă era și un arc roman!? Citindu-te pe tine fac analogia între Arles și Van Gogh, am aflat de grădina fostului spital ce l-a inspirat. Am aflat că aici a trăit și cea mai bătrână femeie, 122 de ani, cea care l-a cunoscut pe pictor. Multe lucruri interesante ne-ai mai prezentat, inclusiv despre acel pass dar și despre concursul de gastronomie, arată atât de bine produsele cumpărate, par sofisticate rău dar cred că sunt și bune!
Aștept continuarea cu interes!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@mprofeanu: am fost de doua ori la Arles si de fiecare data am fost încântata de acest oras.
Vizitam rând pe rând obiectivele pe o raza de aprox 200 km în jurul orasului Aix en Provence. Sper sa am timp si îndemânare sa povestesc frumos despre ele.
- Sep.2012 Van Gogh vs Imperiul Roman — scris în 23.09.14 de Dan-Ioan din BUCURESTI - RECOMANDĂ